تاريخ : پنج شنبه 17 دی 1388  | 8:51 PM | نويسنده : Mohammad ali Hajian

مورخان برای آن ملكه دو سرا و همسر بی همتای امام عسكری (ع) 9 اسم نوشته اند: ملیكه، حكیمه، سبیكه، نرجس، سوسن، مریم، ریحانه، خمط و صقیل. تعداد اسامی معمولا به جهت شخصیت فوق العاده صاحب نام است، چنانكه امام صادق (ع) به هنگام شمارش مناقب حضرت زهرا (س) می فرماید: برای حضرت فاطمه در نزد خداوند متعال 9 اسم است: فاطمه، صدیقه، مباركه، طاهره، زكیه، راضیه، مرضیه ،محدثه و زهرا... به هنگام ولادت، پدر ومادرش او را «ملیكه» نام نهادند ولی آن ها غافل بودند كه چه اسمی با مسمی برای فرزند خود برگزیده اند و او روزی ملكه دو سرا خواهد بود، او به حق شایسته این نام است. هنگامی كه او به اسارت مسلمانان درآمد خود را «نرجس» معرفی نمود تا احدی از اسرار او آگاه نشود و شاهزاده بودنش آفتابی نگردد. چون به خاندان عصمت و طهارت راه یافت او را با نامهای مختلفی صدا زدند تا جاسوسان خلیفه عباسی بر شرافت نسب او واقف نشوند و متوجه نشوند كه او همان صدف سیمین آفرینش است كه یكتا گوهر جهان خلقت از او خواهد بود و اینك نگاهی گذرا بر اسامی گرامی آن حضرت:

 

- «نرجس» نام گلی از رده تك لپه ای ها، و سر دسته گیاهان تیره نرگسی می باشد كه گل هایش منفرد و در انتهای ساقه قرار دارد و به جهت زیبائی فوق العاده اش چشم معشوق را به آن تشبیه می كنند. گل حضرت نرجس خاتون نیز در جهان خلقت منفرد است و درانتهای این جهان قرار دارد و همه عاشقان در آرزوی گوشه چشمی از آن محبوب گمگشته به سر می برند، به یادش زنده اند و در فراقش جان می سپارند.
2- «سوسن» نیز گلی فصلی و دارای گلهای زیبا و درشت به رنگ های مختلف است. اصل این گل از اروپا و ژاپن و آمریكای شمالی و هیمالیا است. اما گل سوسن، گل همیشه بهار است كه گذشت زمان و موسم خزان هرگز از طراوت او نكاهد و اصل او از جهان علوی است و نور مقدسش از اشعه انوار قدسی است، چنانكه پیامبر (ص) تعبیر می فرماید:« پدر و مادرم، به فدای او باد كه همنام منست و شبیه من و شبیه حضرت موسی بن عمران است، هاله ای از نور گرداگرد او را فراگرفته، اشعه انوار قدسی از او ساطع است.» نسب او از طرف پدر به شرق و از طرف مادر به غرب منتهی می گردد.
3- «سبیكه» طلای ناب و نقره خالص را گویند كه پس از گداخته شدن ناخالصی های آن جدا گردد و طلای ناب و نقره خالص به صورت شمش از قالب ها ریخته شود. او در پایتخت بیزانس در عشق امام عسكری(ع) گداخته شد و همه ناخالصی های امپراتوری روم به دست كیمیا اثر حضرت زهرا(س) از او جدا شد و طلای ناب جهان خلقت از او پدید آمد.
4- «حكیمه» بانوی دانشمند، فیلسوف و فرزانه را گویند و او بانوی فرزانه ای است كه علم و حكمت را نخست در پایتخت بیزانس از معلم خصوصی و عرب زبان فراگرفته، سپس فرائض دینی و سنن اسلامی را از پیشگاه «حكیمه» دخت گرامی امام جواد (ع) آموخته است.
5- «ملیكه» به معنای ملكه و شهبانو است و او مادر فرمانروای جهان هستی است كه همه سلاطین روی زمین پیشانی ادب بر آستانش می سایند.
6- «مریم» نام مادر گرامی حضرت عیسی (ع) است و او مادر منجی جهان بشریت است كه حضرت عیسی (ع) به اتفاق علمای شیعه و سنی به او اقتدا كرده در پشت سرش به نماز خواهند ایستاد.
7- «ریحانه» هرگیاه خوشبو و معطر، دسته ریحان، دسته شاهپر غم، صعتر هندی، روزی، رحمت و نوری را گویند كه در اثر ریاضت در انسان حاصل شود. وه چه نامی مناسب با مادر ریحانه وجود، كه همه جهان معطر از عطر او، هر غمی زدوده با یك نگاه او، هر دردی شفا یافته از صعتركوی او جمله خلائق بر سرسفره عام او، جهان هستی به طفیل عنایت او و مهر وماه منور از فروغ روی او.
8- «خمط» نام درختی است كه میوه خوردنی دارد و به هرچیز تازه و خوشبو و به دریای خروشان گفته می شود و همه این تعبیرات با آن بانوی بی همتا تناسب دارد.
9- «صقیل» هر شی نورانی، صیقلی و جلا داده شده را می گویند. شیخ طوسی و شیخ صدوق می فرمایند.« پس از آنكه حضرت نرجس خاتون به ولی عصر (عج) حامله شد او را صقیل نام نهادند.»

 

 







نظرات 0