تاريخ : پنج شنبه 17 دی 1388  | 8:53 PM | نويسنده : Mohammad ali Hajian

 

عدالت پروردگار در مورد اشخاصی که نسل در نسل ثروتمند هستند و به واسطه ثروت خود کارهای خیر و بخشش به مستمندان انجام می‌دهند، نیز به علت این که فشار زیادی در زندگی متحمل نمی‌شوند کفر نمی‌گویند، در مقابل افرادی که به علت فقر مالی و از روی ناچاری مرتکب گناه می‌شوند و ایمانشان زایل می‌شود، چه حکمی دارد؟

 

 

پاسخ :

ازیک طرف افراد بشر هم از نظر استعداد و هم از نظر شرایط اقتصادی و سیاسی در وضعیت‏های مختلفی قرار دارند. این تفاوت به دلیل اهداف و فلسفه خاصی است که بر جریان آفرینش انسان حاکم است.
از طرف دیگر تکالیف خداوند و بازخواست او از بندگان در قیامت، متناسب با امکاناتی است که در اختیار آنان قرار دارد.
حساب و بازخواست از اغنیا در قیامت و نیز مسیولیت آنان در دنیا، با حساب فقرا و مسیولیتشان برابر نیست.
هرکس در این دنیا امکانات بیشتری دارد مسیولیت بیشتری هم متوجه اوست. اگر کسی اندامی زیبا و یا استعداد خوب دارد در قبال آن مسیولیت بیشتری هم داشته علاوه بر آن خطرات فزونتری نیز او را تهدید می‏کند. کسی که قله کوه است اگر پرتاب شود بیشتر آسیب می‏بیند تا کسی که چند متری از کوه بالا رفته است. بنابراین تکلیف و مسیولیت هر فرد به میزان عقل ، ثروت و دیگر امکانات خدادادی او بستگی دارد.
خداوند می فرماید: "لا یکلّف الله نفساً الاّ وسعها" (1)یعنی هیچ کس را جز به اندازه توان و وسعش تکلیف نمی کند. وُسْع و توان هر کس با توجه به امکانات و شرایط و ویژگی هایی است که در آن قرار دارد و خود در به وجود آوردن آن ها هیچ گونه نقشی نداشته است؛ بر اساس این آیه، مطمیناً از کسی که از شرایط و امکانات مطلوب برخوردار نیست، به اندازه انسانی که آن شرایط و امکانات را دارد، تکلیف خواسته نمی شود؛ به همین خاطر می بینیم در قرآن مثلاً به زنان پیامبر می گوید: اگر کار زشتی از شما سر زند، عذاب تان دو چندان می شود.
 بلکه از نظر برخی از اندیشمندان کمال اخروی چیزی جز نسبت سرمایه‏ها و نعمت های دنیایی و در مقایسه با فعالیت و بهره‏برداری‏هایی که انسان کرده نیست،حال هرکس در هر سطحی که باشد (سود سرمایه .). مثلاً پاداش فردی که کل درآمدش یکصد تومان است، اگر 20 تومان آن را در راه خدا انفاق کند با پاداش فردی که یک میلیون تومان درآمد دارد و یکصد هزار تومان آن را در راه خدا انفاق می‏کند، برابر و یکسان نیست، زیرا اوّلی یک پنجم درآمدش و دومی یک دهم آن را انفاق نموده است. گذشته از این اعمال انسان علاوه بر این که باید از حُسن فاعلی و حُسن فعلی برخوردار باشد، یعنی قصدش خالص برای خدا و شکل عمل نیز مطابق فرمان خدا باشد که در مورد کارهای خیر بسیاری از ثروتمندان این مسیله صدق نمی‌کند.
از طرف دیگر فقیری که توان انجام کار خیر را ندارد، اگر واقعاً خواهان خدمت رسانی باشد، همان ثوابی را خواهد داشت که ثروتمند با انفاق خود به آن ثواب دست پیدا کرده است، زیرا نقش نیت در اعمال، بسیار مهم و اساسی است.
حضرت امام صادق(ع) می‏فرماید: "همانا بنده مومن آرزو می‏کند و می‏گوید:
خدایا! به من رزق و روزی وسیعی عطا فرما تا من هم بتوانم - مانند ثروتمندان - کارهای خیر انجام دهم. اگر آن فرد صداقت و پاکی نیت داشته باشد و خداوند این صداقت را در او ملاحظه نماید، به او اجر و ثوابی می‏دهد برابر با پاداشی که اگر ثروت زیاد و وسعت روزی داشت و با هزینه کردن پول‏ها در راه خدا، آن اعمال صالح را انجام می‏داد".(2)
 مساله مهم دیگر، امتحان نمودن اقشار مختلف مردم است که فقیر و غنی به فقر و غنایشان مورد امتحان قرار گیرند و دنیا که دار امتحان است بر اساس امکانات جریان دارد.
اما در مورد این مطلب که ثروتمندان به خاطر تمکن مالی به فقرا و نیازمندان کمک می کنند وفقرا به علت فقر مالی به گناه می افتند در پاسخ می گوییم :
ممکن است این مطلب صحیح باشد وواقعا برخی از ثروتمندان به خاطر تمکن مالی، کارهای خیر زیادی انجام دهند و عده ای از فقرا به خاطر فقر مالی، به گناه بیفتند، ولی این مطلب کلیت ندارد وبسیاری از ثروتمندان در عین تمکن مالی توفیق کارهای خوب را ندارند و بسیاری از فقرا با داشتن فقر مرتکب گناه نمی شوند وصورت خود را با سیلی سرخ نگه می دارند ولی عفت و پاک دامنی خود را از دست نمی دهند. فقر اگر با صبر و خویشتن داری همراه باشد، فضیلتی دارد که در خور توجه است که چه بسا ارزش انفاق ثروتمندان به درجه آن نرسد.
چه بسیار ثروتمندانی که ثروت آن ها را دچارغرور و سرکشی کرده، از رحمت خدا دور گشته اند! برای این مورد نمونه های فراوان هست.
از طرف دیگر چه بسیار افرادی که هیچ گونه امکانات نداشته اما به بالاترین مرتبه کمال انسانی رسیده اند و غالباً بهترین انسان ها از همین طبقه ضعیف و فقیر بوده اند.
پی‌نوشت‌ها:
1. آل عمران (3) آیه 133.
2. شیخ حر عاملی، وسایل الشیعه، چاپ بیروت، ج 1، ص 35.

 







نظرات 0