تاريخ : جمعه 18 دی 1388  | 3:38 PM | نويسنده : Mohammad ali Hajian

پرتو اندیشه تابناک حضرت فاطمه علیهاالسلام دوران جهل و تاریکی را درخششی  دیگر بخشید و خورشیدی فروزان، فراروی پویندگان طریق هدایت قرار داد. در این مقاله برآنیم با ذکر اندکی از فضائل بیکران او خود را محک زنیم.

 

کمال انسانی

زهرای اطهر(علیها‌السلام) انسانی چند بعدی بود، و در تمام جنبه‌های انسانی در اوج کمال . هنگام عبادت آنچنان در معشوق غرق می‌شد که با گذشت ساعت‌ها، گذر زمان را حس نمی‌کرد. چرا که «زمان» از مختصات ماده و مادیات است؛ و او در عالم دیگری سیر می‌کرد. اما در وقت حمایت از رهبری و ولایت، تو گویی جز سیاست کار دیگری نداشت، و تا پای جان می‌ایستاد و جوانمردانه افشاگری می‌‌کرد.

 

عشق به عبادت

 

حسن بصری می‌گوید: «در این امت، عابدتر از فاطمه‌(علیها‌السلام) نیامده است، آنقدر نماز و عبادت را ادامه می‌داد که پاهایش ورم می‌کرد.» (1)

درخشش چنین عبادتی آسمانیان را مبهوت می‌کرد. امام‌ صادق(علیه‌السلام) بعدها در مورد مادر چنین فرمود: «وقتی در محراب عبادت به نماز می‌ایستاد برای آسمانیان می‌درخشید همان‌گونه که نور ستاره‌ها برای زمینیان.» (و به همین علت وی «زهرا» لقب گرفت) (2)

حضرت زهرا علیهاالسلام در واپسین روزهای عمر در سخنان کوبنده خویش در مسجد پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) از پشت پرده و به صورتی شفاف ضمن حمایت از ولایت و بیداری اذهان مخاطبین به پیش از صد آیه اشاره نمود.

در روایتی دیگر می‌خوانیم: خداوند به فرشتگان مباهات کرده، می‌فرماید: «بنگرید، فاطمه‌ام چگونه در پیشگاه من ایستاده؛ ارکان بدنش از خوف به لرزه درآمده و با تمام وجود دلداده‌‌ام گشته است؛ گواه باشید که من رهروانش را از آتش دوزخ ایمن ساختم.» (3) 

 

انس با قرآن

حضرت فاطمه(علیها‌السلام) و اصولاً عترت پاک پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) بر اساس حدیث متواتر «ثقلین»، پیوندی عمیق، استوار و جاودانه با قرآن دارند، سرشت زهرا، در دوران کودکی و حتی پیش از آن، با تعالیم وحی عجین گشته بود. وی در واپسین روزهای عمر در سخنان کوبنده خویش در مسجد پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) از پشت پرده و به صورتی شفاف ضمن حمایت از ولایت و بیداری اذهان مخاطبین به پیش از صد آیه اشاره نمود.

 

روح بلند و متعالی

روح بزرگ و با عظمت زهرای اطهر(علیها‌السلام)، پس از ارتحال جانسوز پدر، سبب شد تا جبرئیل فرود ‌آید و مسائل و حوادث آینده را به اطلاع وی برساند، «امیرمومنان(علیه‌السلام)» نیز آنها را ثبت کرد و بدین سان «صحیفه فاطمه(علیها‌السلام)» شکل گرفت که از امامی به امام بعدی به ارث می‌رسید و هم اینک در دست پاک و با کفایت یوسف زهرا، امام زمان - عجل‌الله تعالی فرجه‌الشریف - است. امام خمینی می‌فرماید: «سابقه نداشته است که جبرئیل جز با طبقه اول از انبیای عظام این چنین آمد و شدهای مکرر با کسی داشته باشد.» (صحیفه نور/ 279:19) و این چنین است که پیروان راستین زهرا(علیها‌السلام) زنانی هستند که از تنگنای مسائل جزئی و مادی خویشتن را رها می‌سازند و با پرواز در آسمان معرفت هویتی دیگر می‌یابند.

 

عفاف و حجاب

زن، مظهر جمال است و زکات جمال عفاف است؛ بر اساس دستور خداوند (مانند: سوره نور/‌‌60‌‌‌‌‌‌و61) رعایت حجاب بر زنان واجب است. آیا این بدان معناست که زن در حصار باشد و زندانی؟

حضرت فاطمه سلام الله علیها در بستر بیماری نیز از بیدارگری بر کنار نماند، در برابر زنان مهاجر و  انصار که به عیادتش آمده بودند از کسانی که علی(علیه‌السلام) را رها کرده بودند نالید و رنجنامه خویش را برایشان برخواند. او حتی با وصیت‌نامه سیاسی - الهی خویش علی را حمایت کرد و خط نفاق و منافقان را رسوا ساخت.

خیر، حضرت فاطمه که حتی از انسانی نابینا خود را می‌پوشانید بیشترین تأثیر را در محیط سیاسی عصر خویش نیز بر جای می‌گذاشت. شعار «آزادی زن» که مدت‌هاست در جوامع غربی و حتی اسلامی رواج یافته بیشتر بدین منظور است که زن از مصونیتی که شرع برایش فراهم آورده، خارج شود، تا استعمار به اغراض پلیدش دست یابد. آری! عفاف و حجاب پرچم استقلال و دژ مصونیت زنان متعبد و اندیشمند روزگار ماست و استعمار نیز از همین می‌ترسد. امام  خمینی می‌فرمود: اسلام با آزادی زن نه تنها موافق است. بلکه خود پایه‌گذار آزادی زن در تمام ابعاد وجودی زن است.(4)

در جای دیگر می‌فرماید: زنان آزاد هستند در بسیاری از امور شرکت کنند. آزادی به معنای واقعی، نه آن‌طور که شاه می‌خواست.(5)

پانوشت‌ها:

1- بحارالانوار، ج 43، ص 84

2- علل‌ الشرائع، ج 1، ص 215

3- امالی صدوق، ص 100

4- صحیفه نور، ج 4، ص 192

5- صحیفه نور، ج 4، ص 232

 

 







نظرات 0