تاريخ : پنج شنبه 12 فروردین 1389  | 1:29 AM | نويسنده : Mohammad ali Hajian
اتم كوچكترین شیئى است كه تاكنون براى بشر شناخته شده و مصالح اولیه ساختمان جهان ماده را تشكیل مى دهد. انواع مختلف موجودات عالم طبیعت از پیوستن میلیونها اتم به یكدیگر پدید آمده اند. اتم به اندازه اى ریز است كه با میكروسكوپهاى بسیار قوى قابل رؤ یت نیست و تنها به وسیله دستگاه خاصى كه اشیاء را دو میلیون مرتبه بزرگتر نشان مى دهد قابل مشاهده است .
اتم از الكترون با بار منفى و هسته تشكیل شده است .
هسته نیز تشكیل شده از دو جزء دیگر به نام پروتون با بار الكتریكى مثبت و نوترون كه بار الكتریكى ندارد و خنثى است .
پروتون یكى از اجزاء هسته اتم آنقدر كوچك
است كه اگر هزار میلیارد پروتون در كنار هم چیده شود بیش از یك سانتیمتر نخواهد شد. و اگر كسى بخواهد تعداد پروتونهاى یك سانتیمتر را بشمارد بر فرض اینكه بتواند در هر ثانیه صد عدد را شماره كند و فقط كارش شمارش این پروتونها باشد، مدت سه هزار سال وقت لازم دارد.
الكترون با سرعت سرسام آور و غیر قابل تصور به دور هسته مى چرخد. سرعت حركت الكترون در اتم هیدروژن كه ساده ترین اتمها است و یك الكترون دارد، سه هزار كیلومتر در ثانیه است در حالى كه سرعت حركت زمین برگرد خورشید سى كیلومتر در ثانیه مى باشد.
پروتون كه داراى بار الكتریسته مثبت است باید الكترون را كه داراى بار الكتریسته منفى است به خود جذب كند، ولى حركت سریع و دورانى الكترون باعث ایجاد نیروى گریز از مركز مى شود. لذا تعادل بین قوه جاذبه پروتون و قوه گریز از مركز الكترون بر قرار مى گردد و فاصله بین الكترون و هسته همواره ثابت مى ماند.
نكته قابل توجه آنست كه نیروى گریز از مركز ناشى از حركت الكترون ، درست معادل قوه جاذبه هسته است ، نه كم و نه بیش .
شایان ذكر است كه بین الكترونها و هسته اتم ، یك فضاى خالى وسیعى وجود دارد. یعنى بخش عمده اتم را خلا تشكیل مى دهد به طورى كه طبق گفته ژولیو دانشمند معروف ، اگر فضاى خالى میان اتمهاى بدن یك انسان را از بین ببریم ، یعنى اتمهاى بدن را آنقدر فشرده كنیم كه الكترون ها به هسته مركزى بچسبند، بدن انسان به اندازه اى كوچك مى شود كه تنها به وسیله میكروسكوپ مى توان آن را مشاهده نمود.
نكته شگفت آور آنست كه اگر وزن بدن انسان در حالت عادى هفتاد كیلوگرم باشد، پس از اینكه فضاى خالى بین الكترونها و هسته را از بین بردیم و انسان به صورت یك موجود كوچك ذره بینى درآمد، از وزنش كاسته نمى شود.
همچنین گفته اند: اگر فضاى خالى اتمهاى كره زمین را از بین ببریم ، حجم آن به اندازه یك نارنج كوچك مى شود، ولى وزن آن ثابت باقى مى ماند. http://www.anghlab.mihanblog.comhttp://www.zolfahgare.mihanblog.com






نظرات 0