فرهنگ، مصرف گرايي و تبليغات بازرگاني
ورود
به «جامعه صنعتي بازار» كه شكل گيري آن به تدريج، پس از انقلاب صنعتي، در
كشورهاي غربي آغاز شد و در نيمه دوم قرن بيستم، به وضوح، در بيشتر سرزمين
هاي پيشرفته صنعتي مشاهده مي شود، دگرگوني هاي گسترده اي را در زمينه هاي
مختلف پديد آورده است. براي اولين بار در طول تاريخ، انسان ها با كالاهايي
محاصره شدند كه بيشتر آنها را نمي شناختند و مصرف اين كالاها برايشان
عجيب، و در بسياري موارد، باورنكردني بود. هرچند برخي از اين كالاها پيش
تر هم وجود داشتند و از آنها استفاده به عمل مي آمد، اما اينك به گونه اي
كاملاً متفاوت و با ويژگي هاي ناشناخته عرضه مي شدند. اين كالاها به
تدريج، بازار مصرف را انباشتند و در كنار كالاهاي ديگري قرار گرفتند كه
پيش تر براي عموم، شناخته شد و قابل مصرف بودند. در اين شرايط، ديگر دانش
و هوش مصرف كننده، به تنهايي براي استفاده بهينه از كالاها پاسخگو نبود و
نياز به دانش وسيع تري براي شناخت و به كارگيري كالاهاي متنوع احساس مي شد.
شكل تكامل يافته جامعه صنعتي بازار، «جامعه مصرف كننده» است. اين جامعه،
با انبوهي از كالاهاي ساخته شده و طبقه بندي شده، روبه روست كه به راحتي
در دسترس خريداران قرار مي گيرند و آنان را بر آن مي دارند كه از ميان
مجموعه اي گسترده از يك نوع كالا، آن را كه بيش تر مي پسندند، انتخاب و
خريداري كنند. ويژگي ديگر جامعه مصرف كننده، اين است كه كالاهاي متنوع،
دايماً به نحوي، در معرض دگرگوني و تغيير اساسي هستند و به ندرت، در مدتي
طولاني، كالايي به همان شكل اوليه خود، باقي مي ماند.
ادامه مطلب در لينك مطلب
ادامه مطلب
مي خواهيد سوخت کمتري مصرف کنيد؟پس بخوانيد

آمارها نشان مي دهد مصرف فرآورده هاي نفتي در ايران در کمتر از 2 دهه به 3 برابر افزايش پيدا کرده است و متوسط مصرف انرژي سالانه حدود 10 درصد رشد و مصرف نادرست آن هزينه اي معادل 5ميليارد دلار براي کشور در بر دارد که در اين زمينه اتکا به روشهاي سنتي ، به کارگيري فناوري هاي قديمي در صنايع ، فراواني و ارزان بودن قيمت سوخت و منابع فسيلي ، نبود فرهنگ بهينه سازي مصرف انرژي ، عدم اطلاع رساني و آموزش هاي مناسب ، آشنا نبودن غالب افراد با اين موضوع و... همگي از دلايل افزايش سرانه مصرف انرژي در کشور به شمار مي روند. لذا با عنايت به اقتصاد تک محصولي و متکي بر درآمدهاي نفتي و مصرف بالاي انرژي در کشور، سياست تلاش براي بهره وري و بهينه سازي مصرف انرژي به عنوان يک ضرورت ملي بيش از پيش آشکار مي شود. ترديدي نيست که عدم توسعه و بهره مندي از دانش و فناوري هاي نوين به منظور مصرف بهينه منابع انرژي در کشور نيز زيان هاي فراواني به همراه خواهد داشت. لذا در اين راستا تامين انرژي پايدار و بهبود روند مصرف آن در کشور، مستلزم اراده ملي و تلاشي همگاني است و براي رسيدن به اين مهم مي بايست ضمن به استخدام درآوردن فناوري هاي نوين و پيشرفته ازجمله توليد برق هسته اي در جهت متنوع کردن سبد انرژي مصرفي و اجراي اصول صرفه جويي و بهينه سازي در مصرف انرژي گامهاي اساسي برداشت.
بدون شک لزوم توجه روزافزون به مقوله بهره وري و بهينه سازي مصرف انرژي در جامعه با توجه به سير صعودي مصرف آن در کشور محتاج استدلال نيست ، نگاهي کوچک به آمار و ارقام موجود در اين زمينه ، حاکي از مصرف بالاي انرژي و عدم توجه به مساله بهره وري و بهينه سازي مصرف انرژي در کشور است. با اعتقاد و تاکيد بر اين که کوشش هاي اندک براي کاهش مصرف انرژي مي تواند نتايج قابل توجهي را در سطح ملي به بار آورد، بخشهايي که بيشترين سهم را در ميزان اتلاف انرژي کشور به خود اختصاص داده اند ذکر و متناسب با هر بخش ، پيشنهادها و راهکارهاي علمي و عملي جلوگيري از اتلاف انرژي و تلاش در جهت بهره وري و بهينه سازي مصرف آن ارائه شده اند. اين بخشها عبارتند از: مصارف خانگي ، حمل ونقل و بخش صنعتي.
ادامه مطلب در لینک مطلب
ادامه مطلب
تجربه موفق ژاپن

1- استفاده فناوريهاي نوين از به کارگيري انرژيهاي نو (تجديد شونده) و سعي در گسترش اين انرژيها در سالهاي آتي:
سياست کلي انرژي ژاپن توجه خاصي به انرژيهاي نو است. بايد اشاره کرد ژاپن پنجمين کشور دارنده نيروگاههاي برق زمين گرمايي(Geothermal) ميباشد. در اين کشور حدود 18 نيروگاه زمين گرمايي به ظرفيت 526 مگاوات وجود دارد. بکارگيري فناوريهاي نوين در استفاده از انرژيهاي تجديد شونده از مباحث مهم سياستگذاري انرژي ژاپن به شمار ميرود. بايد اشاره کرد، سهم انرژيهاي تجديد شونده در تامين نيازهاي انرژي ژاپن از 4/8 درصد در سال 2004 به حدود 5/8 درصد در سال 2020 خواهد رسيد.
در ايران به دليل تنوع شرايط آب و هوايي پتانسيل بزرگي در بکارگيري انرژيهاي تجديدپذير از جمله انرژي خورشيدي؛ انرژي زمين گرمايي و يا انرژي باد وجود دارد که توجه چنداني به آنها نشده است و استفاده از فناوريهاي لازم در بکارگيري اين انرژيهاي تنها محدود به فعاليتهاي تحقيقاتي و يا اجراي طرحهاي بسيار کوچک بوده است.
2- توجه خاص به فناوري هستهاي در تامين نيازهاي انرژي کشور:
انرژي هستهاي مهمترين منبع تامين برق در ژاپن به شمار ميرود. ظرفيت توليد برق نيروگاههاي برق هستهاي کشور ژاپن در سال 2005 حدود 49 گيگاوات بوده است که در نوع خود بيشترين ميزان ظرفيت برق هستهاي در آسيا به شمار ميرود. به دليل کاهش وابستگي به انرژيهاي تجديد ناپذير (نفت و گاز ) و همچنين وجود قوانين محدودکننده به منظور کاهش گازهاي گلخانهاي و از طرف ديگر سياستهاي امنيت انرژي در ژاپن باعث شده است که اين کشور بطور فزايندهاي استفاده از برق هستهاي را گسترش دهد. گرچه در ساليان گذشته، بروز ترديدهايي در زمينه آلودگيهاي ناشي از بکارگيري از اين انرژي مطرح بوده است. اما با توجه به افزايش قيمتهاي نفت و گاز در بازارهاي جهاني، بکارگيري فناوري هستهاي در توليد برق سر لوحه سياستگذاري بخش انرژي برخي از کشورهاي صنعتي از جمله ژاپن شده است. همچنين بايد اشاره کرد، ظرفيتسازي توليد برق هستهاي کشور ژاپن به گونهاي است که امکان تامين بخش اعظم نياز برق کشور توسط برق هستهاي بدون نياز به ساير حاملهاي انرژي از جمله گاز و نفت در شرايط بحراني و کوتاه مدت وجود دارد. اين موضوع حاکي از توجه خاص به موضوع امنيت عرضه انرژي نيز ميباشد.
ادامه مطلب در لینک مطلب.
ادامه مطلب
تاریخچه یارانه

آدام اسميت، بنيانگذار مكتب كلاسيك ها از مخالفان جدي دخالت دولت در فعاليتهاي اقتصادي بود و هم اكنون نئوكلاسيكها با
اندك تغييراتي بيانگر اين انديشه مي باشند. اين بينش تا قبل از جنگهاي
جهاني بر اقتصاد غرب حاكم بود اما با بروز جنگ و پديدار شدن تورم همراه با
ركود شديد اقتصادي، انديشه هاي جديد همچون انديشه هاي اقتصادي كينيز قوت
گرفت كه در آن دولت به عنوان يكي از مهم ترين عوامل تنظيم كننده و تعديل
كننده فعاليت هاي اقتصادي مطرح مي باشد. با اعمال اين سياست و بهبود
اقتصاد غرب، بتدريج كنترل در بخش سياستگذاري مالي و پولي و اداره بخش
عمومي در اقتصاد به دولت سپرده شد و بهر حال از همين دوران كه با شروع جنگ
جهاني دوم مصادف بود پرداخت يارانه به مفهوم امروزي شكل گرفت.
در
دوران پس از جنگ نيز كشورها با روي اوردن به اقتصاد و در واقع ادامه جنگ
از طريق جنگ سرد، به دنبال رشد و توسعه اقتصادي، ناگزير از حمايت گسترده
از توليد و تجارت محصولات خود بودند و اين مساله تا به امروز گسترش
چشمگيري داشته است.
در حال
حاضر يارانه پرداختي به بخش کشاورزي در قالب يارانه هاي توليدي و تجاري،
يکي از اقلام مهم هزينه هاي دولت در کليه کشورها از جمله کشورهاي صنعتي،
در حال توسعه و سوسياليستي مي باشد، به طوري که در سالهاي اخير با افزايش
چشمگير و قابل توجه اين يارانه ها در کشورهاي صنعتي تلاشهاي بين المللي
براي کاهش آن اغاز گرديده است. همان گونه که در حال حاضر جغرافياي اقتصادي
کشورهاي جهان گوياي دسته بندي کشورها به پيشرفته صنعتي و در حال توسعه است
ماهيت اين يارانه ها و انگيزه پرداخت آن در هر يک از اين گروه کشورها تا
حدود زيادي با يکديگر متفاوت است..
ادامه مطلب در لینک مطلب
ادامه مطلب
اصلاح الگوي مصرف با چاپ سبز

چاپهاي بيهوده
تابهحال ديدهايد که برخي کاربران وقتي صفحهاي را چاپ ميکنند، در برخي موارد همراه با صفحه چاپ شده يک يا چند صفحه اضافي نيز برايشان چاپ ميشود که هيچ مطلب خاصي در آنها وجود ندارد؟ بهعنوان مثال گاهي قصد داريد از يک صفحه وب، يک کپي تهيه کنيد اما وقتي عمليات چاپ را به اتمام ميرسانيد، متوجه ميشويد که بهجاي يک صفحه، سه صفحه از چاپگر خارج شده است که در دو صفحه اضافي آن شايد تنها يک شماره صفحه، يک کلمه بيهوده، بنر تبليغاتي يا آدرس اينترنتي آن صفحه چاپ شده باشد! يا در بسياري از موارد هنگام چاپ در برنامه اکسل صفحاتي چاپ ميشوند که شامل هيچ محتوايي نيستند و در اثر بيدقتي کاربر در حذف جداول و ستونهاي خالي، اين ستونها بدون داشتن هيچ محتوايي چاپ ميشوند که در نهايت نيز عاقبت اين صفحات در سطل زباله است. اما هر سال چندين ميليون تن کاغذ به اين شکل هدر ميرود و هيچ کس به آن توجهي نميکند. اگر از هدر رفتن کاغذها به اين شکل جلوگيري شود، نهتنها در شرکتهاي کوچک و بزرگ هزينههاي قابل توجهي صرفهجويي ميشود، بلکه در سطوح بزرگتر نيز موجب ميشود تا قطع درختان و توليد گازهاي گلخانهاي کاهش يابد و همچنين ميليونها دلار پول نيز صرفهجويي شود.
نرمافزار کوچک اما قدرتمند GreenPrint کليد دستيابي به اين چندين ميليون دلار است! بهکمک اين برنامه و با روش کار سادهاي که در اختيار شما قرار ميدهد، ميتوانيد از چاپ بخشها و موضوعات بيهوده روي صفحات اضافي جلوگيري کنيد و به اين ترتيب وقتي قصد داريد يک صفحه را چاپ کنيد، فقط و فقط يک صفحه براي شما چاپ و در اختيارتان قرار ميگيرد.
چاپ سريع و آسان
استفاده از اين برنامه بسيار ساده است و براي يادگيري امکانات آن نيز تنها به 4دقيقه زمان نياز خواهيد داشت. بهکمک اين برنامه ميتوانيد در هر نرمافزاري که از قابليت چاپ پشتيباني ميکند، توسط هر چاپگري که بخواهيد عمليات چاپ را انجام دهيد.
ادامه مطلب در لینک مطلب:
ادامه مطلب
ویژه نامه سال اصلاح الگوی مصرف
ادامه مطلب
مبانی نظری و راهبردی الگوی صحیح مصرف در قرآن و روایات

دفتر يارانه هاي معاونت هدفمند كردن يارانه ها و رفاه اجتماعي وزارت رفاه و تامين اجتماعي در گزارش خود آورده است: در دهه 1980 به دنبال بحران بدهي ها و ركود جهاني و تقابل تجربه كشورهاي شرق آسيا، آمريكاي لاتين، جنوب آسيا و صحراي آفريقا، تاكيد راهبردهاي توسعه به سمت بهبود مديريت اقتصاد و پذيرفتن نقش بيشتر نيروهاي بازار تغيير كرد كه در چارچوب اين رويكرد جديد اكثر كشورها نسبت به اصلاحات در برنامه يارانه ها اقدام كردند.
لهستان تورم 2 هزار درصدي را به 35 درصد كاهش داد
هدفمندسازي يارانه انرژي در لهستان بخشي از برنامه اصلاحات اقتصادي را پس از فروپاشي نظام سوسياليستي تشكيل مي داد كه موفق ترين برنامه در گروه كشورهاي بلوك شرق بود. براساس بسته مذكور، پرداخت يارانه صنايع به روش شوك درماني قطع شد. انضباط مالي دولت تحت كنترل شديد قرار گرفت، رشد تورمي دستمزدها متوقف شد و نرخ بهره افزايش يافت و برنامه خصوصي سازي به همراه آزادسازي قيمت ها اجرا شد. هم چنين قوانين تجارت خارجي به منظور تسهيل صادرات و جذب سرمايه گذاري خارجي اصلاح شد.آثار كوتاه مدت حاصل از اجراي برنامه مذكور كاهش 24 درصدي توليدات صنعتي و رشد 7.15درصدي بيكاري بود. در مقابل نرخ تورم كه در اواخر سال 1989 به 2 هزار درصد رسيده بود در سال 1992 به 35 درصد كاهش يافت.با تقويت بخش خصوصي، به تدريج آثار اوليه رفع و اين بخش به موتور محرك اقتصاد تبديل شد و با ايجاد 500 هزار فرصت شغلي توسط اين بخش در سال 1992 نرخ بيكاري كشور كاهش قابل توجهي يافت.
آزادسازي قيمت برق در بلغارستان طي 3 سال و ايجاد سيستم دوگانه قيمت گذاري
كشور بلغارستان قبل از ايجاد اصلاحات اقتصادي براي حمايت از خانوارهاي كم درآمد و توليدكنندگان از بخش انرژي به شدت حمايت مي كرد. با شروع برنامه هاي آزادسازي اقتصادي، به منظور كاهش بدهي هاي عمومي و افزايش سرمايه گذاري، حمايت ها در اين بخش كاهش يافت و اكنون خانوارها تنها استفاده كنندگان منافع حاصل از يارانه هاي انرژي اند. هزينه هاي يارانه هاي برق مصرفي خانوارها از مصرف كنندگان غيرخانواري تامين مي شود.
.
ادامه مطلب در لینک مطلب
ادامه مطلب
اصلاح فرهنگی و بهره وری

با مراجعهای گذرا به متون تاریخی و مذهبی نیز به روایات و نقل قولهای فراوانی از بزرگان، در زمینه استفاده صحیح از منابع گوناگون بر میخوریم که در زمینه نکوهش اسراف یا استفاده صحیح از منابع موجود چون: آب، خوراک و موارد دیگر، سفارش بسیار کردهاند. این واقعیت، یعنی توجّه همیشگی بشر به فرهنگ بهرهوری، از آن جا نشأت میگیرد که عدم تناسب عرضه با تقاضا، همیشه و در همه حال، در طول تاریخ، وجود داشته است؛ امّا به طول کلّی، آغاز شکلگیری سازمانیافته دانش نوین بهرهوری را در ایالات متّحده و رشد و توسعه اندیشه بهرهوری را در کشور ژاپن میتوان پیگیری کرد.
.
ادامه مطلب در لینک مطلب
ادامه مطلب
مدیریت مصرف

1-خانگي
2-تجاري
3-صنعتي
4-كشاورزي
5-عمومي
6-ساير مصرف كنندگان
هر يك از اين بخشها يكي از انواع انرژي را بيشتر مورد استفاده قرار مي دهند . در مديريت مصرف بايد هر كدام از آنها روشهاي مناسبي را كه براي مصرف كنندگان آنها مفيد است پيشنهاد كنيم .
بخشهاي خانگي و تجاري
اين بخش به وسايل و مصرف كننده هاي انرژي كه در خانه و يا در مغازه ها و فروشگاههاي خانگي مثل يخچال ، فريزر ، تلويزيون ، ماشين لباسشويي ، جاروبرقي ، اجاق ، روشنايي و دستگاههاي گرمايش و سرمايش ، جزءمصرف كننده هاي اين بخش هستند . در اين بخش ، بيشتر از انرژي برق استفاده مي شود و مهمترين مصرف آن براي گرمايش و سرمايش و روشنايي است . در كشور ما 34% از انرژي يعني تقريبا يك سوم انرژي ، در اين بخش مصرف مي شود . بنابراين ، اعمال مديريت انرژي در اين بخش بسيار مهم است .اقدامات مديريت مصرف در اين بخش شامل موارد مختلفي ميشود . آگاه سازي و آموزش مصرف كنندگان اولين اقدام مهم به شمار ميرود . همانطور كه گفتيم همه افراد در هر موقيتي كه باشند مصرف كننده انرژي در بخشهاي خانگي و تجاري هستند . هم خود از وسايل انرژي بر استفاده مي كنند و هم خدمات مراكز تجاري و شبكه حمل و نقل بهره مي برند . به همين دليل آگاه سازي و آموزش مصرف كنندگان بايد در همه سنين و همه اقشار اجتماعي انجام بگيرد . آموزش راههاي درست استفاده از وسايل خانگي به وسيله معلمان و دبيران به دانش آموزان ، انتشار كتاب و جزوه براي كودكان و نوجوانان ، انتشار دفترچه هاي راهنماي استفاده صحيح از دستگاه ها و پخش برنامه هاي راديو و تلويزيوني ، روشهايي هستند كه مي توان براي مصرف بهينه انرژي از آنها استفاده كرد .روش ديگر مديريت انرژي در اين بخش آن است كه از توليد كنندگان بخواهيم دستگاههاو ساختمانهايي با مصرف بهينه انرژي بسازند . مي دانيم كه يخچالها و فريزرهاي ما ، بيشتر از استاندارد جهاني انرژي مصرف مي كنند . همينطور ساختمانها ، فروشگاهها و مغازه ها را مي توان طوري طراحي كرد كه مصرف انرژي كمتر بشود ، مثلا ميِ توان براي روشنايي ساختمان ، بيشتر از نور خورشيد استفاده كرد يا ساختمان را خوب عايقكاري كرد تا سرما از بيرون به داخل ساختمان نفوذ نكند و گرما از داخل بيرون نرود .
ادامه مطلب در لینک مطلب
.
ادامه مطلب
زنان و خانواده ، کانون عملیاتی اصلاح الگوی مصرف

اصلاح، تغييری جهتگيری شده يا كاهشی غيرهدفمند
بیگمان
كاهش حجم و تنوع مصرف، نخستين برداشتی است كه از شعار اصلاح الگوی مصرف به
ذهن متبادر میشود. اين در حالی است كه اساساً صرف كاهش، بدون در نظر
گرفتن جهتگيری كلان جريان اصلاح، میتواند موجب آسيبرسانی به اين تلاش
اصلاحی شود. برای نمونه چنانچه الگوی مصرف بسياری از مواد غذايی تعيين
كننده در سلامت در كشور ما، با استانداردهای علمی پذيرفته شدهی جهانی
آنها مقايسه شود، میتواند زمينهی شناسايی علل شيوع بسياری از
بيماریهايی شود كه صرف نظر از همهی پيامدهايش، هزينهی مادی گزافی بر
اقتصاد جامعه تحميل میكند؛ سرانهی پايين مصرف لبنيات و نقش آن در
بيماریهای دهان و دندان يا پوكی استخوان و مصرف پايين استفاده از گوشت
سفيد و تأثير آن در افزايش بيماریهايی چون فشار خون و مشكلات قلبی و
عروقی در كشور، مثالهای روشنی در اين زمينه هستند. روشن است كه تفسير
سطحی واژهی "اصلاح" به صِرف "كاهش"، در چنين مواردی اتفاقاً آثار مخرب
بيشتری در پی خواهد داشت، در حالی كه اصلاح به معنای تغيير هدفمند،
میتواند به معنای افزايش مصرف در زمينههايی باشد كه در نهايت دستيابی به
اهداف مطلوب را در درازمدت به دنبال دارد.
ادامه مطلب در لینک مطلب
ادامه مطلب