به نظر می رسد این نامگذاری یکی از مهمترین عنوان هایی است که تاکنون در اقتصاد ملی مطرح شده و مقام معظم رهبری با این نامگذاری و تدبیر، روی نقطه مهمی تاکید و موضوعی را مورد توجه قرار دادند که می تواند در ادامه حیات نظام تاثیر گذاری زیادی داشته باشد.
نامگذاری امسال به عنوان سال جهاد اقتصادی حاکی از حرکت جدیدی است که هدفش عمدتا آینده نظام، اقتصاد و ملت ایران بوده و می خواهد آن را بیمه کند و مشکلات باقی مانده را رفع کند.
مقام معظم رهبري پس از آنکه سال 88 را به عنوان سال اصلاح الگوي مصرف و سال 89 را به نام سال همت مضاعف، کار مضاعف نام نهادند، در تداوم رويکرد اقتصادي که براي اين سالها اتخاذ کرده بودند، به سال جاري نيز عنواني اقتصادي دادند که نشان دهنده نگاه دقيق ايشان به مسائل اقتصادي کشور و تأکيد بر حل مشکلات مردم در اين زمينه است که منافع کشور را به دنبال خواهد داشت.
اهدافی که از بیانات مقام معظم رهبری در چارچوب عدالت و پیشرفت و اتحاد و همبستگی متصور است، رفع وابستگی اقتصادی به بیگانگان، ارتقا بهره وری، کاهش فاصله طبقاتی، ارتقا آرمان های انقلاب اسلامی در بعد اقتصادی، رفع محرومیت ها از کشور و کارآمدسازی اقتصاد کشور در مقابله با تحریم ها را می توان برشمرد.
بديهي است که تحقق منويات مقام معظم رهبري که از سالهاي قبل در ابعاد اقتصادي مطرح و سال جاري نيز در همين زمينه با قوت و شدت بيشتري عنوان شده است، نيازمند تعريف يک تئوري يا استراتژي دقيق است که به خوبي بيانگر نقشه راه پيش روي اقتصاد کشور باشد.
در عين حال بايد مشخص شود که اگر چنين الگويي قابليت تدوين در قالب يک تئوري اقتصادي را دارد مشخصههاي دقيق تئوري جهاد اقتصادي چيست و اقدامات جهادي که بايد در هر زمينه انجام شود، داراي چه ويژگيهايي است. در تدوين اين تئوري باید وضعيت فعلي اقتصاد کشور در نظر گرفته شود و سياستهاي متناسب با حل مشکلات جاري در قالب تئوري "جهاد اقتصادي " اتخاذ شود.
وضعيت فعلي اقتصاد ايران از بعد داخلي و خارجي ايجاب ميکند که حرکتي جهاد گونه در زمينههاي مختلف و به خصوص اقتصادي انجام شود و البته طبيعي است که اين اقدامات در راستاي سياستهاي اصلاح الگوي مصرف و هدفمندسازي يارانهها و با حفظ رويکرد همت مضاعف، کار مضاعف انجام خواهد شد.
جهاد اقتصادی مبتنی بر تولید علم، ارتقا آرمان های انقلاب اسلامی، رفع محرومیت ها از کشور و مقابله با تحریم ها است.
در این میان، یک سری طرحهای اقتصادی و پایهای میتواند در جهت برطرف کردن مشکلات ساختاری اقتصاد ایران به کار بسته شود تا بتوان رونق در اقتصاد کشور را شاهد بود. در این راستا باید استفاده کامل از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها را که یک طرح بلندمدت است و اهداف آن مربوط به یک سال و دو سال نیست، صورت گیرد و تلاش شود تا این قانون، برای آینده اقتصادی کشور مفید واقع شود
در همين باره به نظر ميرسد که مقام معظم رهبري با بکار بردن عبارت "جهاد " به منظور القاي تلاش و همت بسيار در عرصه اقتصادي کشور، تأکيدي ويژه بر اسلامي بودن سياستهاي اقتصادي در قالب اين برنامه دارند.
بنابراين به نظر ميرسد که اولين گامي که کارشناسان و مسئولان اقتصادي کشور بايد در راستاي تحقق شعار "جهاد اقتصادي " بردارند، شناسايي دقيق نقاط ضعفي از اقتصاد کشور است که با پرداختن به آنها امکان روشن شدن موتور جهاد اقتصادي فراهم شود.
ما باید واژه ترکیبی جهاد اقتصادی را در دو بخش از هم جدا دیده و سپس ترکیب کنیم، به واژه جهاد توجه کرده، سپس جهاد را به اقتصاد ارتباط دهیم که بر این مبنا نگاه اسلامی و انقلابی می شود .
در نگاه مقام معظه رهبری جهاد اقتصادی در امتداد همان جهاد نظامی در دفاع مقدس است و این هر دو را میبایست به منزله رویارویایی با دشمن دانست. ایشان فرمودند:«اگر يک روز مردم اين منطقه و مردم بخشهاى مختلف کشور در مقابل زورگوئى و پرروئى و زيادهطلبى دولتهاى غارتگر و متجاوز، آنجور بايد مىايستادند، امروز در مقابل آن قدرتها شکل ايستادگى پيچيدهتر است، حساستر است، متنوعتر است؛ احتياج دارد به يک مجاهدت پيچيده و عميق. رهبر انقلاب همچنین جهاد اقتصادی را مبارزه اقتصادی معنا کردند تا اهمیت استفاده از واژه "جهاد" بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته باشد.
در پایان باید گفت نحوه مواجه ما با این موضوع در ابتدا باید به طور کامل با این مفهوم آشنا شده و سپس شروع به برنامه ریزی برای اجرای آن بکنیم
.منبع: www.eghtesaddan.ir