كار وتلاش وجهاد اقتصادی



ريشه و سرآغاز مفاسد اقتصادي در يك جامعه‏ي اسلامي

مقام معظم رهبري در سخنان خود مبارزه با فقر، فساد و تبعيض را ازجمله اصلاحات اساسي در جامعه قلمداد نموده و فرمودند: توجه جدي به حل اين مشكلات مي‏تواند جامعه‏ي اسلامي را با يك كارآمدي ويژه مواجه سازد.
اما متاسفانه در حال حاضر به دليل ضعف برخي دستگاه‏هاي اجرايي و نظارتي، جامعه‏ي ما با برخي مفاسد اقتصادي و اداري مواجه است كه شناخت ريشه‏ها و منشاي اين مفاسد مي‏تواند در جلوگيري و قطع ريشه‏ي اين مفاسد مفيد و مؤثر واقع شود.
در زير گفت‏وگوهاي جداگانه‏اي با برخي از اساتيد و صاحب‏نظران اقتصادي انجام شده است كه در پي مي‏آيد:

دكتر محمدكاظم نجفي علمي استاد دانشگاه و صاحب‏نظر مسايل اقتصادي در خصوص ريشه‏هاي فساد اقتصادي در جامعه مي‏گويد: به نظر من ريشه‏ي اين مسئله برمي‏گردد به اين كه، برخي دولت‏مردانِ نظام در استفاده از بيت‏المال احتياط لازم را نمي‏كنند، بعضي از اين افراد به طور بي‏رويه و بدون در نظر گرفتن جوانب امر از منابع بيت‏المال برداشت نموده در نتيجه به ديگران و به‏خصوص زيردستان خود اين جرأت و جسارت را مي‏دهند كه آن‏ها نيز به بيت‏المال دست‏اندازي كرده و آن را حيف و ميل نمايند.
ايشان عدم تامين مالي پرسنل دولت را ازجمله عوامل بروز فساد در دستگاه‏هاي دولتي ذكر كرده و اظهار مي‏دارد: وقتي كه درآمد و حقوق كارمندان دولتي پاسخ‏گوي مخارج زندگي آن‏ها را نمي‏كند؛ بنابراين اين افراد با استفاده از ابزارهاي مختلف به سمتِ سوءاستفاده از موقعيت خود و مسايلي از قبيل دريافت رشوه و... گرايش پيدا مي‏كنند. و يا اين‏كه اطلاعات مفيد و محرمانه در خصوص بازار اقتصادي را در اختيار ديگران قرار مي‏دهند. به طور مثال اگر قرار است قيمت كالايي در بازار گران شود؛ اطلاعات مربوط به آن را در اختيار برخي افراد سودجو قرار مي‏دهند تا آن‏ها با استفاده از فرصت به‏دست‏آمده آن كالا را احتكار و سود كلاني را عايد خود كنند؛ بنابراين ضروري است براي كاهش و يا جلوگيري از گرايش كاركنان دستگاه‏هاي دولتي به سمت فساد تا حد مقدور زندگي آن‏ها تامين شود، كه اين مسئله بر عهده‏ي دولت مي‏باشد. وي هم‏چنين در خصوص ساير شيوه‏هاي فساد اقتصادي مي‏گويد: در برخي موارد استفاده از مجوزهاي خاص و موردي كه سرمنشا آن آشنايي افراد با برخي مديران است، موجب سوءاستفاده‏هاي كلان و رانت‏خواري افراد مي‏گردد.
دكتر نجفي علمي، سلامت و وجدان اخلاقي كارگزاران نظام جمهوري اسلامي را در قطع ريشه‏ي فساد در جامعه بااهميت ذكر كرده و مي‏گويد: در جامعه‏اي مانند جامعه‏ي ما كه سابقه‏ي تاريخي تبعيت مردم از حاكمان و دولت‏مردان را با خود به
همراه داشته و توده‏هاي مردم به دولت و دستگاه حاكم نظر خاصي دارند؛ لذا دولت‏مردان بايد خيلي بااحتياط عمل كنند تا خداي ناكرده غفلت در بهره‏برداري از بيت‏المال توسط آن‏ها مجوز سوءاستفاده به طبقات پايين و برخي افراد را ندهد. در يك نظام ولايي نبايد تنها ولي فقيه را به عنوان حافظ بيت‏المال دانست، بلكه بايد در سلسله مراتب اداري همه حافظ بيت‏المال باشند. و يكي از ضوابط ارتقاء كارمندان، نزديكي اخلاق آن‏ها به سيره و روش ولي‏فقيه باشد تا جلوي سوءاستفاده از بيت‏المال و ريخت‏وپاش گرفته شود.
ايشان در خصوص پديده‏ي موسوم به «آقازاده‏ها» و فساد ناشي از سوي آنان اظهار مي‏دارد: متاسفانه اين‏ها مجموعه‏اي از افراد هستند كه مدت‏زمان خيلي طولاني بر بخش‏هايي از اقتصاد كشور حاكم مي‏باشند، و ارتباطات قوي آن‏ها با مديريت‏هاي اقتصادي باعث شده كه اين افراد مورد بازرسي و تاديب قرار نگيرند. و كمتر دستگاه نظارتي است كه به سراغ اين‏ها برود، و به علت گستردگي كه اكنون پيدا كرده‏اند در حال حاضر بحث اين افراد بيش‏تر مطرح شده است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه دخالت گروه‏هاي سياسي در اقتصاد جامعه تا چه ميزان در بروز رانت‏خواري و فساد اقتصادي موثر بوده است گفت: يك عده از اوايل پيروزي انقلاب بر اقتصاد كشور حاكم بوده‏اند و با انتصابات وسيع اطرافيان خود در رأس امور مهم دسترسي ويژه‏اي به بيت‏المال دارند و جالب اين‏كه اين افراد هيچ‏گاه مورد بازخواست و يا سؤال و جواب قرار نمي‏گيرند و اگر اين كار تداوم يافته و به‏حساب و كتاب و عملكرد اين افراد رسيدگي نشود، يك مافياي اقتصادي در كشور به‏وجود خواهد آمد كه همه‏ي اقتصاد كشور را زير چتر خود قرار خواهد داد.
ايشان در ادامه افزودند: عمده فساد اقتصادي در جامعه‏ي ما ناشي از عدم رعايت مصرف بيت‏المال در بخشي از دولت، به‏ويژه بخش اقتصادي آن است كه در كنار آن وجود بيكاري گسترده و تورم بالا نيز، مزيد بر علت بوده و به مشكلات و مفاسد جامعه افزوده است.
دكتر غلامرضا اسلامي استاد دانشگاه و كارشناس مسايل اقتصادي نيز با تاكيد بر لزوم قوي و غني‏سازي مباني ديني و اعتقادي آحاد جامعه به‏ويژه دولت‏مردان و پرسنل دولتي مي‏گويد: در بسياري از موارد و بر اساس تحقيقاتي كه انجام گرفته است، در جاهايي كه بنيان‏هاي اعتقادي و مباني ديني و مذهبي افراد قوي است ـ مانند برخي نهادهاي انقلابي ـ تخلف و فساد اداري و اقتصادي به شكل ملموسي پايين است. و در جاهايي كه اين مباني ضعيف بوده و يا به آن خدشه وارد شده است و در عين حال سيستم خالي از هرگونه نظارت و بازرسي قوي است، فساد گسترش و دامنه‏ي وسيعي پيدا كرده است. از اين رو مي‏توان نتيجه گرفت كه: يكي از عوامل بروز فساد در يك جامعه‏ي اسلامي در تمامي ابعاد آن، به‏ويژه بُعد اقتصادي، بي‏اعتقادي و ضعف مباني ديني و مذهبي افراد مي‏باشد و درواقع ريشه‏ي مسايلي هم‏چون رانت‏خواري و... را بايد در بي‏اعتقادي و بي‏اعتنايي برخي مسؤولين و افراد، نسبت به ارزش‏هاي والاي انقلاب شكوهمند اسلامي ديد.
ايشان در خصوص منشاي پيدايش رانت در اقتصاد كشور مي‏گويد: رانت درواقع نشأت‏گرفته از نظريه عامل كارفرمايي است كه معتقد است يك مدير در طول زمان سه مرحله از كارفرمايي را طي مي‏كند:
مرحله‏ي نخست: آن‏كه بسيار ابتدايي است و با حدس و گمان همراه است. و يك مدير در اين سطح اشتباه و خطا بسيار نموده و كار او با آزمون و خطا همراه مي‏باشد.
مرحله‏ي دوم: اگر كسي بخواهد به كارفرمايي با اطلاعات كامل برسد مدت 8 سال طول مي‏كشد و كارفرماي بااطلاع كسي است كه بتواند در مدت زمان 8 سال از كارفرمايي با حدس و گمان به كارفرمايي با اطلاعات كامل برسد و اين 8 سال در مورد افراد باهوش بوده و نسبت به ساير افراد اين مدت بالاتراست.
مرحله سوم: كارفرمايي موفق است كه بتواند سريع اين مراحل را طي كند؛ زيرا اين مراحل در خصوص انسان‏هاي باهوش 13 سال طول مي‏كشد تا به اين درجه برسند و به يك پختگي نسبي در مسايل دست يابند، و در مورد افراد معمولي بيش‏تر.
وي تاكيد مي‏دارد: اوايل پيروزي انقلاب اسلامي مديراني كم سن و سال در راس امور بودند كه باعث قضاياي مربوط به ايجاد رانت و برخي مسايل ديگر شدند و در سال‏هاي اخير نيز بحث واگذاري‏ها و قيمت‏گذاري برخي واحدها و اعطاي 5000 دلار ارز به هر نفر و... مفاسدي را ايجاد كرد كه هر چه زودتر بايد جلوي اين گونه مسايل گرفته شود. و ما از همان ابتدا مي‏دانستيم كه اين سياست‏هاي غلط باعث ايجاد ثروت‏هاي باد آورده براي برخي افراد شده و روزي تغيير خواهد يافت. و عامل كارفرمايي عامل اصلي رانت‏جويي به شمار مي‏رود كه خلاصه‏اي از آن گفته شد.
ايشان در ادامه به بحث نظارت و لزوم توجه جدي مسئولين به آن را خاطر نشان ساخته افزودند: اگر چه در اين خصوص قوانين جدي داريم، اما عوامل و فاكتورهاي اجرايي لازم براي اين كار وجود ندارد؛ مثلاً قانون ديوان محاسبات يك قانون جدي و قوي است، اما با امكانات و تعداد پرسنل موجود قادر به اجرا نيست و نيازمند اين هستيم كه ديوان محاسبات و ساير دستگاه‏ها ونهادهاي نظارتي تقويت شوند. به طور مثال بودجه‏ي امسال كشور كه 450 هزار ميليارد ريال است و با احتساب آن در دو بخش در آمد و هزينه 900 هزار ميليارد ريال مي‏شود كه اين رقم غير از بودجه‏ي شركت‏هاي دولتي است كه ديوان محاسبات با 700 نفر حسابرس توان و امكان نظارت بر آن را ندارد.
وي در ادامه افزودند: براساس استاندارد جهاني 5/2 در هزار مخارج و بودجه‏ي يك كشور مي‏بايست در اختيار دستگاه‏هاي ناظر باشد، كه در حال حاضر اين گونه نيست و دستگاه‏هاي ناظر با كمبود بودجه مواجه هستند كه ضروري است براي تقويت كار نظارت، بودجه‏ي اين قبيل نهادها تقويت گردد.
ايشان در پايان تاكيد كردند: جهت جلوگيري از هر گونه سوء استفاده و مفسده، پرسنل دستگاه‏هاي نظارتي بايد از كفايت لازم اخلاقي و عقيدتي و نيز از توانايي‏هايي لازم در زمينه‏ي امور نظارتي و حساب‏داري و حساب‏رسي برخوردار باشند.
دكتر محمد طبيبيان استاد موسسه عالي پژوهشي در برنامه‏ريزي و توسعه معتقد است: رانت‏ها را نزديكان به سيستم سياسي از جمله برخي از آقازاده‏ها به خود اختصاص داده‏اند، كه متاسفانه اين شرايط به دليل طرز تفكرهاي چپ‏گرايانه ايجاد شد و هدف آن كنترل اقتصاد براي مقاصد آرماني بود، اما در عمل همان‏گونه كه پيش‏بيني مي‏شد به ايجاد زمينه‏هاي رانت و مفت‏بري انجاميد.
وي كه معاون اقتصادي سازمان برنامه و بودجه‏ي سابق در زمان اجراي سياست‏هاي موسوم به سياست تعديل بود، مي‏گويد: در بسياري از موارد وابستگان به قدرت سياسي و نزديكان آن‏ها مي‏توانستند از سهميه‏ها و مجوزها استفاده كنند و يا امكان عبور از سدهاي عظيم اداري، مقررات و محدوديت فعاليت اقتصادي كه عموم مردم در پشت آن گرفتار بودند براي اين‏گونه افراد مهيا بود.
وي عدم وجود قوانين مربوط به تجارت منصفانه و نبود سازمان‏هاي لازم براي اعمال نظارت بر حسن انجام روال‏هاي اداري و بي‏توجهي به اين‏گونه نظارت‏ها را موجب بروز زمينه‏ي بهره‏برداري غير متعارف از اين شرايط ذكر كرده و مي‏گويد: در سال‏هاي گذشته يك طرز تفكر ما قبل مدرني، روابط اجتماعي را بسط و تعميمِ روابط خانوادگي طايفه‏اي تلقي كرده و روابط پيچيده‏تر اجتماعي براي اين طرز تفكر را به رسميت نمي‏شناخت.
وي در ادامه افزودند: در پاسخ به چرايي انتصاب برخي افراد به مشاغل خاص، توسط برخي از مسئولان جواب شنيده مي‏شود كه اين فرد را مي‏شناسيم، در صورتي كه بايد به ايشان گفت كه: شما به دليل شغل و مسئوليت خطيري كه داريد بايد قوم و خويش و فاميل همه‏ي ملت باشيد، نه يك گروه اندك و خاص!
وي مي‏افزايد: به دليل همين طرز تفكر نيز ضابطه‏ي انتصاب افراد براساس شايستگي فردي كه در جامعه‏ي مدرن به عنوان يك اصل به شمار مي‏رود در تفكر سنتي عجيب و غير عادي است.
گزينش افراد بدون توجه به تجربه‏ي كاري آنها و رد كردن افراد به دلايل واهي و به دليل احتمال ارتكاب رفتار غير مترقبه در آينده و نهادهاي ناكار آمد؛ مانند نهادهاي گزينش از همين فكر و فرهنگ ريشه مي‏گيرند.
بايد توجه داشت كه رانت جويي فقط مختص آقازاده‏ها نبوده و شرايط اقتصاد دولتي و كنترل شده‏ي اداري زمينه‏هاي رانت جويي و فساد اقتصادي رادر سطح وسيع‏تري فراهم آورده است و براي مقابله با اين شرايط بهترين درمان، مقابله‏ي بي امان با شرايط رانتي و اقتصاد كنترل شده‏ي دولتي و حكومتي است.
به عقيده‏ي ايشان مهم‏ترين قدم اين است كه تا حد ممكن نهادهاي حكومتي از فعاليت اقتصادي اجتناب كنند و چنين فعاليت‏هايي به عموم مردم واگذار شود و افرادي كه به آقازاده‏ها مشهور شده‏اند نيز حق حيات و فعاليت دارند، اما آن‏چه مهم است ايجاد يك محيط سالم براي تمام افراد كشور و فرصت رقابت و فعاليت براي همه‏ي افراد جامعه است نه يك قشر خاص.
وي در ادامه مي‏افزايد: براي اين امر نيز بايد پي‏گيري ايجاد شرايط رقابتي، شفاف سازي جريان‏هاي اقتصادي، حذف هر گونه امكان و فرصت انحصاري به عنوان يك ارزش اجتماعي مطرح و پيگري شود. هم‏چنين بايد قوانيني براي مقابله با هر حالت انحصارطلبي و امتياز بهره‏برداري غير منصفانه تصويب شود، و دستگاه‏هاي اجرايي خاص مسئول اجراي اين گونه قوانين شوند. دستگاه‏هاي حكومتي نيز بايد از فعاليت‏هاي اقتصادي دور شده و به امور سياسي، مديريتي و نظارتي مشغول شوند. و اقتصاد به عموم مردم و به دو بخش خصوص و مردمي جهت رقابت اقتصادي سالم واگذار شود.
ايشان در ادامه افزودند: نهادهاي مالي كه داراي جايگاه و منزلت مبهم بوده و تحت عناوين مختلف؛ مانند خيريه و... فعاليت مي‏كنند و در بسياري از موارد با امكانات عمومي ايجاد شده‏اند نيز، بايد تحت نظارت قانون قرار گيرند.
وي در پايان تاكيد مي‏كند كه: دليل ظهور و ريشه گرفتن پديده‏ي «آقازاده‏ها» وجود زمينه‏هاي رانت‏جويي وسيع و گسترده‏اي بود كه امكان آن را اقتصاد دولتي، اداري و تحت كنترل شده و اسير زنجيره‏هاي بوروكراسي فراهم مي‏كرد.



یک شنبه 18 اردیبهشت 1390  توسط رضا کرمی | نظرات (0)





عدالت
جهاد اقتصادی
عدالت اقتصادی
ريشه کني «ربا»
عدالت امام علی(ع)
نفی سرمایه سالاری
جهاد براي رشد اقتصادي
مبارزه با مفاسد اقتصادی
موانع تحقق جهاد اقتصادی
آموزه های اقتصادی اسلام
مفهوم­شناسی جهاد اقتصادی
جهاد اقتصادي با محوريت بازرگاني خارجي
آرایش جهادی اقتصاد كشور
اخلاق‌گرايي و بي‌توجهي به علم اقتصاد
دانلودکتاب مفید اقتصادی
مفهوم و الزامات جهاد اقتصادی

رضا کرمی

كل بازديدها : 577607
كل مطالب : 745

تعداد كل نظرات : 30

تاريخ ايجاد وبلاگ : چهارشنبه 10 فروردین 1390 

آخرين بروزرساني : شنبه 28 اردیبهشت 1392 

RSS 2.0 این صفحه را به اشتراک بگذارید