احادیث 3 : ای کسانی که بی وقفه بدنبال کسب علم و مدارج بالاتر هستید بالاترین درجه دانایی میدانید چیست
ای کسانی که بی وقفه بدنبال کسب علم و مدارج بالاتر هستید بالاترین درجه دانایی میدانید چیست ؟
امام على علیهالسلام : رَأْسُ الْعِلْمِ التَّمْییزُ بَیْنَ الاَْخْلاقِ وَ اِظْهارُ مَحْمودِها وَ قَمْعُ مَذْمومِها
بالاترین درجه دانایى، تشخیص اخلاق از یكدیگر و آشكار كردن اخلاق پسندیده و سركوب اخلاق ناپسند است. ...
|
ای کسانی که بی وقفه بدنبال کسب علم و مدارج بالاتر هستید بالاترین درجه دانایی میدانید چیست ؟
امام على علیهالسلام : رَأْسُ الْعِلْمِ التَّمْییزُ بَیْنَ الاَْخْلاقِ وَ اِظْهارُ مَحْمودِها وَ قَمْعُ مَذْمومِها
بالاترین درجه دانایى، تشخیص اخلاق از یكدیگر و آشكار كردن اخلاق پسندیده و سركوب اخلاق ناپسند است.
اگر ما به جای وقت گذاشتن برای کسب علومی که واقعا شاید علم هم نباشد به واکاوی شخصیت و اخلاق خود بپردازیم و نقاط قوت و ضعفمان را بشناسیم و در صدد اصلاح مافات بر آییم صد البته که به قله های بلند انسانیت و کمال خواهیم رسید و کدام دانایی بالاتر و بارزشتر از این است؟
؛(غررالحكم، ح 5267. )
|
برای لانه کردن در قلوب مردم و بهترین خلق شدن داشتن لبخندی به لب کافی است
پیامبر صلىاللهعلیهوآله : اَلا اُنَـبِّـئُـكُمْ بِخیارِكُمْ؟ قالوا: بَلى یا رَسولَ اللّهِ. قالَ اَحاسِنُـكُم اَخْلاقا اَ لْمُوَطِّـئُونَ اَكْنافا، اَ لَّذینَ یَأْلِفونَ وَ یُؤْلَفون
آیا شما را از بهترین افرادتان خبر ندهم؟ عرض كردند: چرا، اى رسول خدا. حضرت فرمودند: خوش اخلاقترین شما، آنان كه نرمخو و بىآزارند، با دیگران انس مىگیرند و از دیگران انس و الفت مىپذیرند.
یکی از مهمترین صفات پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم خوش اخلاقی و گشاده رویی ایشان بود و خداوند متعال خطاب به پیامبر میفرماید : اگر نرم خو و مهربان نبودی همه از گرد تو پراکنده میشدند_بسیاری از ما به دنبال این هستیم که در بین مردم و جمع محبوب باشیم ولی از بخشش لبخندی به دیگران دریغ می.ورزیم یادمان باشید بهترین مردم از نظر بهترین مردم کیست؟
بحارالأنوار، ج 71، ص 396، ح 76
|
می خواهی واسطه روزی اهل زمین باشی و دعای خودت هم مستجاب شود ؟
قال علی علیه السلام : «مَنْ اسْتَغْفَرَ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ کُلَّ یَومٍ سَبْعاً وَ عِشْرِینَ مَرّةً کَانَ مِنَ الَّذِینَ یُسْتَجَابُ لَهُم وَ یُرْزَقُ بِهِم أهْلَ الأرْضِ»
یعنی هرکس روزی بیست و هفت مرتبه برای مؤمنین و مؤمنات طلب غفران و آمرزش کند، از کسانی خواهد بود که دعایشان مستجاب است و اهل زمین به واسطه ایشان روزی داده میشوند. این اثری است که طلب مغفرت برای مؤمنین دارد.
دعا کردن در حق دیگران برکات زیادی دارد و به انسان وسعت وجود میدهد و خود خواهی را از انسان دور می کند و ارزشی به انسان میدهد که میشود واسطه فیض حق و خدا هم خواسته او را اجابت میکند
غررالحكم ، ص240
|
اگر میخواهی لیاقت دوستی با اهل بیت را داشته باشی مواظب صحبت کردنت باش!
وَ لَا تَتَكَلَّمُوا بِالْفُحْشِ فَإِنَّهُ لَا يَلِيقُ بِنَا وَلَا بِشِيعَتِنَا وَإِنَّ الْفَاحِشَ لَا يَكُونُ صَدِيقاً
در كلامتان از فحش استفاده نكنيد چرا كه فحش و بدزبانی زيبنده ما خاندان و شيعيان ما نيست و انسان فحاش شايستگی و لياقت دوستی ما را ندارد .
کسانی که در صحبت کردنشان هر ناسزایی را به زبان می آورند ،آگاه باشند که اینها را با اهل بیت علیهم السلام کاری نیست و نباید دیگر نام مبارک ایشان را بزبان بیاورند چرا که دوستی با ایشان لیاقت میخواهد و بد زبان و احش این لیاقت را ندارند
مستدرک الوسائل ج12 ص82
|
مؤمن زیرک باش و بی زحمت ثواب ببر
عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عليه السلام قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّ صَاحِبَ الْخُلُقِ الْحَسَنِ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ الصَّائِمِ الْقَائِمِ
رسول خدا (صلي الله عليه واله) فرمود: آنكه خلق نيكو دارد، پاداش روزه گير شب زنده دار، دارد.
منبع : اصول كافى ج : 3 ص : 157 رواية :5
شب زنده داری و عبادت همراه روزه داشتن در خود سازی نقش مهمی دارند طالب آن باید زحمتش را متحمل شود اما اگر مؤمنی زیرک باشد و شم معنوی داشته باشد با کمترین زحمت فیض مطلوب را خواهد برد. شما خلقت رو خوب کن تا هم شب زنده داری کرده باشی هم روزه داری.
|
اگر حقّ ـ يعنى خلافت و امامت ـ به اهلش سپرده می شد
ـ قالَتْ (عليها السلام): أمّا وَاللّهِ، لَوْ تَرَكُوا الْحَقَّ عَلى أهْلِهِ وَ اتَّبَعُوا عِتْرَةَ نَبيّه، لَمّا اخْتَلَفَ فِى اللّهِ اثْنانِ، وَ لَوَرِثَها سَلَفٌ عَنْ سَلَف، وَ خَلْفٌ بَعْدَ خَلَف، حَتّى يَقُومَ قائِمُنا، التّاسِعُ مِنْ وُلْدِ الْحُسَيْنِ(عليه السلام)
حضرت فاطمه علیها سلام فرمود: به خدا سوگند، اگر حقّ ـ يعنى خلافت و امامت ـ را به اهلش سپرده بودند; و از عترت و اهل بيت پيامبر صلوات اللّه عليهم پيروى و متابعت كرده بودند حتّى دو نفر هم با يكديگر درباره خدا ـ و دين ـ اختلاف نمى كردند. و مقام خلافت و امامت توسط افراد شايسته يكى پس از ديگرى منتقل مى گرديد و در نهايت تحويل قائم آل محمّد ( عجّل اللّه فرجه الشّريف ، و صلوات اللّه عليهم اجمعين) مى گرديد كه او نهمين فرزند از حسين (عليه السلام) مى باشد.
الإمامة والتبصرة: ص 1، بحارالأنوار: ج 36، ص 352، ح 224.
|
بهترین من و شما چه کسانی اند؟
من مواعظ النبي صلى الله عليه وآله وسلّم: خياركم أحسنكم أخلاقاً، الذين يَألفون ويُؤلفون.
رسول خدا که درود بر او و خاندان او باد فرمودند:بهترين شما، كسانى هستند كه برخوردشان با مردم، از همه بهتر است. چهرهاى گشاده دارند كه مردم رغبت مىكنند با آنان انس و الفت بگيرند.
معناى روايت، اين نيست كه اگر كسى پاىبندِ عمل به تكليف شرعى نيست ولى خوشبرخورد است بر كسى كه وظائف دينى خود را انجام مىدهد ولى گشادهرو نيست، ترجيح دارد. بلكه مراد اين است فرد مؤمنى كه وظائف خود را انجام مىدهد و حسن خلق هم دارد بر مؤمنى كه خوش اخلاق نيست برترى دارد.
تحف العقول صفحه 45
|
داستان آخرین نماز شما قبل از مُردنتان
قال رسولُ الله صلى اللهُ عليهِ وَ آلهِ: صَلِّ صَلوةَ مودِعٍ تَرَى اَنكَ لا تُصلِى بَعدَها صَلوةً اَبداً.
رسول اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: آنچنان نماز بگذار كه گويى آخرين نماز توست و ديگر هرگز نمازى نخواهى خواند.
>----------------{حسین عسگری}-----------> من دیگر چه بگویم که حواس شما را در نماز جمع کند؟ این راهی که پیامبر عزیز نشان داده است، بسیار عالی است. شما فکر کنید بعد از نماز باید غزل خداحافظی را بخوانید، آن طرف هم چیزی جز این نماز نخواهید داشت. این یک بازی نیست! چون نه تنها شما، بلکه هیچ کس نمیداند آیا عمرش تا نماز بعدی قد میدهد یا نه !؟
بحارالانوار ، ج 84 ، ص 264
|
سرما شما را بیشتر می لرزاند یا خدا؟
كانَ الحسنُ بنُ علىٍ اِذاَ تَوَضََّأ تَغَيَّرَ لَونُهُ وَ ارتَعَدَت مَفاصِلُهُ، فَقِيلَ لَهُ فى ذلك فَقالَ عليه السلام: حَقٌ لِمَن وَقَفَ بَينَ يَدَى ذِى العَرشِ اَن يَصفَرَّ لَونُهُ وَ تَرتَعِدَ مَفاصِلُه
امام حسن عليه السلام هنگام وضو رنگشان دگرگون مىشد و بندبند وجودشان مىلرزيد. از حضرت پرسیده شده چرا اینگونه میشوید؟ فرمودند: سزاوار است كسى كه در پيشگاه خداوند مىايستد رنگش پريده، بندبند اعضايش بلرزد.
>----------------{حسین عسگری}----------->بله اگر خیلی از ماها هم خداوند تبارک و تعالی را با پوست و استخوانمان درک میکردیم، آنجور که سرما را حس میکنیم، بی شک مثل امام حسن علیه السلام، یا نه، مثل آن وقتی که سردمان میشود، میلرزیدیم. حالا چه کار کنیم پس؟ شاید بد نباشد از نماز اول وقت شروع کنیم. خوب است وقتی الله اکبر اذان را شندیم خودمان را به لرزیدن بزنیم و بدویم که نمازمان را بخوانیم. من مطمئنم که بالاخره اثرش را میگذارد.
بحارالانوار ، ج 80 ، ص 346
|
آیا شما هم بعد از نماز احساس میکنید بار سنگینی از دوشتان برداشته شد؟!
وَ كان علىٌ اِذا حَضرَ وَقتُ الصلوةِ يَتَمَلمَلُ وَ يَتَزَلزَلُ فَيُقالُ لَهُ مَا لَكَ يَا اَميرَ المُومِنين؟! فَيَقولُ عَليهِ السَلام: جَاء وَقتُ اَمانَةٍ عَرضَها اللهُ عَلَى السَمواتِ وَ الارضِ وَ الجِبالِ فَاَبَينَ اَن يَحمِلنَها وَ اَشفَقنَ مِنها
هنگامى كه وقت نماز فرا مى رسيدامير المومنين عليه السلام مضطرب شده تنش به لرزه مىافتاد، و وقتی میگفتی چه شده است كه چنين منقلب هستيد؟ فرمود: وقت امانتى فرا رسيده است كه آسمانها و زمين و كوهها آن را بر نتافتند و زير بار آن نرفتند.
>----------------{حسین عسگری}-----------> امیر مومنان هم مثل خیلیها بعد از نماز یک نفس راحت میکشید اما آن کجا و این نفسی که بعضیها میکشند کجا! حضرت علی از اینکه حق عبادت را بجا آورده و دیگران از اینکه از دست نماز راحت شدند! ...کاش ما هم مثل علی میشدیم! راستی آرزو که بر جوانان عیب نیست. پس من از طرف همه آرزو میکنم شما هم آمین بگویید: خدایا به حق علی، کام ما را چون او، به شهد نماز شیرین کن. آمین
محجهالبيضاء ، ج 1 ، ص 378
|