زندگاني حضرت زهرا ، استدلال علی در مورد فدک
حضرت علی(علیه السلام) به مسجد نزد ابوبکر آمد، دید مهاجران و انصار در اطراف ابوبکر حلقه زدهاند. به ابوبکر فرمود: چرا فاطمه (سلام الله علیها) را از ملک موروثی که از پدرش به او ارث رسیده ممنوع ساختهای، با توجه به این که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در زمان حیاتش، آن ملک را در اختیار فاطمه (سلام الله علیها) گذارده است؟!
ابوبکر گفت: فدک فییء (ملک به دست آمده و واگذاری کفار) است و به همه مسلمین تعلق دارد، اگر فاطمه (سلام الله علیها) شاهد بیاورد که رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) آن را ملک او کرده است، ما هم آن را به او واگذار میکنیم، و گرنه او هیچ گونه حقی از آن ندارد.
حضرت علی(علیه السلام) فرمود: ای ابوبکر! تو درباره ما برخلاف حکم خدا در حق مسلمانان، حکم میکنی.
ابوبکر گفت: چنین نیست.
علی(علیه السلام) فرمود: هرگاه ملکی در دست مسلمانی باشد و در اختیار او قرار گرفته باشد و من ادعا کنم که آن ملک مال من است، از چه کسی بینه (دو شاهد عادل) میطلبی؟
ابوبکر گفت: از تو مطالبه بینه (دو شاهد عادل) میکنم.
علی(علیه السلام) فرمود: پس چرا از فاطمه (سلام الله علیها) در مورد ملکی که در اختیار او قرار گرفته و صاحب ید است مطالبه بینه میکنی، با این که در زمان رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) و بعد از او نیز، فدک تحت اختیار فاطمه (سلام الله علیها) بود، و تو از مسلمین بر اساس قوانین قضاوت در مورد ملکی که در دستشان است، مطالبه بینه (دو شاهد عادل) نمیکنی، آن گونه که از من مطالبه بینه کردی، که من ادعای ملکی که در اختیار دیگری است، نمودم.
ابوبکر در برابر این استدلال، خاموش شد و سخن نگفت.
عمر گفت: ای علی! این سخنان را رها کن که ما نیروی استدلال در برابر تو را نداریم، اگر گواهان عادل آوردی، قبول میکنیم، و گرنه فدک مال همه مسلمین است، و تو و فاطمه (سلام الله علیها) بر آن حقی ندارید.
علی(علیه السلام) بار دیگر خطاب به ابوبکر فرمود: آیا قرآن را خواندهای؟
ابوبکر گفت: آری.
علی(علیه السلام) فرمود: به من خبر بده که این آیه (33 سوره احزاب) در شأن چه کسی نازل شده است:
انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهر کم تطهیراً؛ خداوند فقط میخواهد پلیدی و گناه را از شما اهل بیت دور کند و کاملاً شما را پاک سازد.
آیا این آیه در حق ما نازل شده، یا در حق غیر ما؟
ابوبکر گفت: در حق شما نازل شده است.
علی(علیه السلام) فرمود: اگر (فرضاً) چند شاهد گوامی بدهند که فاطمه (سلام الله علیها) العیاذ بالله کار بدی کرده است، تو درباره فاطمه (سلام الله علیها) چگونه رفتار میکنی؟
ابوبکر گفت: حد الهی را بر او جاری میسازم، چنان که بر سایر زنان جاری میکنم.
علی(علیه السلام) فرمود: در این صورت از کافران خواهی بود.
ابوبکر گفت: چرا؟
علی(علیه السلام) به ابوبکر فرمود: زیرا گواهی خدا را در مورد پاکی فاطمه (طبق آیه فوق) رد کردهای، و گواهی مردم را پذیرفتهای، چنان که حکم خدا و حکم رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) را رد کردهای، آن جا که رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به امر خدا، فدک را برای فاطمه (سلام الله علیها) قرار داده، و فاطمه (سلام الله علیها) در زمان حیات رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) آن را تصرف نموده است، این قرارداد را رد میکنی، و لیکن گواهی یک نفر اعرابی را که بر پاشنه خود ادرار میکند (مانند اوس بن حدثان که گواهی داد پیامبر ارث نمیگذارد) را میپذیری و بر این اساس، فدک را از حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) گرفتی و گفتی: فدک فییء همه مسلمین است، با این که رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود:
البینة علی من ادعی و الیمین علی من ادعی علیه؛ گواهی آوردن بر کسی است که ادعا میکند (یعنی بر مدعی است) و سوگند یاد کردن بر کسی است که ادعا بر او میشود (یعنی بر منکر است).
تو قول (و قانون) رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) را رها کردی (و گواهی را از منکر خواستی، نه از مدعی).
در این هنگام مردم با قیافههای خشمگین و متعجب به هم دیگر نگاه کردند و سر و صدا از هر طرف بلند شد.
بعضی گفتند: سوگند به خدا، علی راست میگوید.
آن گاه علی (علیه السلام) به خانه خود مراجعت نمود.
سپس فاطمه (سلام الله علیها) به مسجد آمد و به طواف قبر پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) پرداخت و اشعاری میخواند که نخستین شعر آن این است.
قد کان بعدک انباء و هنبثة - لو کنت شاهدها لم تکثر الخطب
ای پدر! بهد از تو اخبار و آشوبها بر خاست که اگر تو بودی و حضور داشتی، اختلاف زیاد نمیشد(319).
نوشته شده توسط ( newsvaolds ) در شنبه 12 اردیبهشت 1394
سلامـ .... ... ..
