داستان های بحارالانوار ، بانوی شجاع در برابر دشمن خونخوار
حره دختر حلیمه سعدیهخواهر شیری پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم روزی بر حجاج بن یوسف جنایتکار وارد شد و در کنار وی قرار گرفت.
حجاج از طرز ورود و بی اعتنایی حره فهمید او بانوی شجاع است، کمی تامل کرد، آنگاه پرسید:
تو دختر حلیمه سعدیه هستی؟
حره در پاسخ او گفت:
فراسه من غیر مومن: هوشیاری از غیر مومن، خوب تشخیص دادی ولی تشخیص خوب از امتیازات مومن است نه تو.
حجاج گفت:
خواست خدا بود تو به اینجا آمدی. شنیدم تو علی را بر ابوبکر، عمر و عثمان، برتری میدهی؟
حره گفت:
هر کس چنین نسبتی به من داده دروغ گفته است، زیرا من علی را نه تنها از آنانسه خلیفه برتر میدانم، بلکه او را بر آدم، نوح، لوط، ابراهیم، داود، سلیمان و عیسی بن مریم بالاتر میدانم.
حجاج وای بر تو افزون بر اینکه او را از صحابه بهتر میدانی بر هفت پیغمبر الولعزم نیز فضیلت مید هی، چنانچه این مطلب را با دلیل اثبات نکنی گردنت را میزنم.
حره: من برتری نمیدهم، بلکه خداوند علی را بر آنها فضیلت داده است. در قرآن درباره آدم میفرماید:
وعصی ءادم ربه فغوی(39): آدمیان عصیانترک اولی کرد و گمراه شد.
اما درباره علی علیه السلامو خانواده آن حضرتمیفرماید:و کان سعیکم مشکورا(40): کوشش شما مورد ستایش است.
حجاج: آفرین بر بیان تو ای حره! قبول کردم، اکنون بگو، به چه دلیل او را بر نوح و لوط برتری میدهی؟
حره: خداوند او را برتری داده، قرآن میگوید:(41) خداوند زن نوح و زن لوط را مثل میزند برای کسانی که کافر شدند که همسر آن دو زن، پیغمبر بودند و به آن دو بزرگوار خیانت کردند. اگر چه همسران آن دو، پیغمبر بودند. اما راه گریزی از کیفر خدا نداشتند، لذا گفتیم به آنها به جهنمیان وارد آتش شوید.
و لکن همسر علی علیه السلام، فاطمه دختر پیامبر است که خشنودی او خشنودی خداست،و خشم او خشم خداست. اگر فاطمه از کسی راضی نباشد خداوند از او راضی نمیشود.
حجاج گفت: احسنت، بسیار خوب! قبول کردم. اما به چه دلیل او را بر پدر انبیاء ابراهیم خلیل برتری میدهی؟
حره گفت: خداوند او را در این آیه برتر میداند، میفرماید:و اذ قال ابراهیم رب ارنی کبف تحی الموتی قال اولم تومن قال بلی ولکن لیطمئن قلبی(42) هنگامی که ابراهیم گفت: خدایا! به من نشان بده چگونه مردگان را زنده میکنی؟ فرمود: مگر ایمان نیاوردهای؟! عرض کرد: چرا، ولی میخواهم قلبم آرامش یابد.
ولی مولای من علی علیه السلام، در این باره سخنی فرموده که دوست و دشمن این سخن را از او نقل کردهاند. که فرمود:لو کشف الغطاء ما ازددت یقینا: اگر از جلوی چشمم تمام پردهها برداشته شود چیزی بر یقین من افزوده نمیشود، چنین سخنی را قبل از علی علیه السلام و بعد از او نگفته است.
حجاج: احسنت یا حره! آفرین بر تو ای حره بسیار خوب، حالا بگو، به جه دلیل او را برتر موسی کلیم الله میدانی؟
حره: وقتی که به موسی خبر دادند طرفداران فرعون تصمیم دارند که وی را به قتل برسانند.فخرج منها خائفا یترقب(43): موسی از مصر خارج شد و به سوی مدین رفت. در حالی که ترسان بود، که به او برسند و به قتلش برسانند.
ولی علی علیه السلام در لیله المبیت در رختخواب پیغمبر خوابید بدون آنکه ترس و واهمه داشته باشد در حالی که صد در صد خطر داشت، خداوند به عنوان قدر دانی از آن بزرگوار این آیه را نازل نمود.و من الناس من یشری نفسه ابتغاء مرضات الله(44) برخی از مردم جان خود را در مقابل رضای خدا میفروشند.
حجاج: احسنت، آفرین بر تو ای حره! اما چگونه او را از داود بالاتر میدانی؟
حره: خداوند با این آیه او را از داود بالاتر میداند می فرماید:یا داود انا جعلناک خلیفهفی الارض فاحکم بین الناس بالحق و لا تتبع الهوی فیضلک عن سبیل الله(45): ای داود! تو را در روی زمین جانشین قرار دارم، میان مردم به راستی حاکم باش و از هوای نفس پیروی نما که گمراه میشوی.
حجاج پرسید:
قضاوت داود در چه موضوع بود؟
حره گفت: دو نفر پیش داود آمدند که یکی باغستانی از انگور داشت و دیگری گلهای گوسفند، صاحب باغ مدعی بود که این مرد گوسفندانش را در باغ من رها کرده و انگور را چرانده و شکایت به داود کرد.
داود گفت:
گوسفندها را میفروشند معادل زیانی که به باغ وارد شده میدهند تا باغ به صورت اول برگردد.
سلیمان پسر داود گفت: نه، پدر! صاحب باغ از منافع گوسفند از قبیل شیر و پشم استفاده میکند. تا ضررش جبران گردد.
خداوند در این آیه میفرماید:ففهمناها سلیمان(46) - چون در این قضاوت اشتباه پیش آمده بود - ما حکم آن جریان را به سلیمان آموختیم.
ولی مولای من علی علیه السلام فرمود، از من سوال کنید از بالای عرش و از زیر آن، پیش از آن که مرا از دست دهید. در روز فتح خیبر خدمت پیامبر رسید پیامبر روی ببه حاضرین نموده، فرمود: از همه شما داناتر و واردتر به احکام قضاوت، علی است.
حجاج: آفرین بر تو ای حره! خوب دلیل آوردی. اما به چه علت او را بر سلیمان برتر میدانی؟
حره: خداوند در این آیه او را برتری داده، میفرماید:ربی هب لی ملکا لا تنبغی لا حد غیری(47) خدایا مرا سلطنتی بده که شایسته دیگری بعد از من نباشد.
ولی مولای ما امیر المؤمنین گفت: طلقتک یا دنیا ثلاثا لا حاجه لی الیکدنیا! من تو را سه طلاقه کردم، نیازی به تو ندارم.
حجاج: آفرین! برتو ای حره! اکنون بگو، به چه دلیل او را از عیسی برتر میدانی؟
حره: خداوند در این آیه به او برتری داده، به عیسی بن مریم میگوید:(48)
آیا تو به مردم گفتی که من و مادرم را دو خدا، جز خدای یگانه، انتخاب کنید؟
عیسی گفت: منزهی تو، من حق ندارم آنچه را که شایسته من نیست بگویم، اگر چنین سخنی را گفته باشم تو میدانی، تو از آنچه در روح و جان من است آگاهی و من از آنچه در ذاتپاک تو است آگاه نیستیم. زیرا تو با خبر از تمام اسرار و پنهانی ها هستی، جز آنکه تو دستور دادهای نگفتهام. روی این حساب، قضاوت را درباره آنان که عیسی و مادرش را دو خدا میدانند، تا روز قیامت به تاخیر انداخت.
اما امیر المومنین علی علیه السلام گروه نصریه را (49) که به خدایی علی علیه السلام قائل بودند مجازاتشان کرد و قضاوت را به قیامت نگذاشت.
اینها فضائل علی علیه السلام است که قابل مقایسه با فضائل دیگران نمیباشد.
حجاج: احسنت یا حره! آفرین بر تو ای حره! که از عهده جواب خوب برآمدی! اگر چنین نبود تو را میکشتم.
سپس جایزهای به او داد و با احترام او را به منزل خود برگرداند. رحمت خدا بر چنین بانویی باد.(50)
نوشته شده توسط ( newsvaolds ) در سه شنبه 29 اردیبهشت 1394
سلامـ .... ... ..
