من صمغ انجدان هستم
به من صمغ انجدان و انگژد گویند (ژد به معنی صمغ است) عربی من حلتیت است (در کلیه مآخذ فارسی عربی صمغ انجدان را حلتیت و در مآخذ اروپایی فارسی آن را حلتیت نوشتهاند. پس از بررسی معلوم شده مآخذ فارسی صحیح است. من هم مانند انجدان خوشبو و بد بو هستم. رنگ خوشبوی من سفید و رنگ بد بوی من سیاه میباشد، به نوع بد بوی من انغوزه، انگشت گنده، حلتیت منتن هم میگویند. برای به دست آوردن من ساقه انجدان را از گردنه که بر روی ریشه قرار گرفته است قطع کرده، پایین آن را کمی گود مینمایند تا صمغ که به صورت مایع است در آن گودی جمع شده و بسته شود و آخر روز محصول آن را که به صورت یک گردوی کوچک است جمع آوری میکنند و به همین جهت به آن گردوی انجدان هم میگویند. رنگ انغوزه زرد قهوهای و خاکستری بوده، طعم آن گس زننده و تلخ است و بوی آن شبیه بوی سیر خیلی تند میباشد. من هم مانند انجدان، ضد تشنج، ضد کرم، ضد حشرات و بادشکن بوده و تمام خواص انجدان در من بحد اعلی وجود دارد. در دامپزشکی از انغوزه زیاد استفاده میشود. در داروسازی جدید به صورت چسب و تنقیه بیشتر مصرف دارد. چون مرا در آب حل کنند به صورت مایعی شیری در میآیم که خوردن آن برای امراض سرد دماغی مانند فلج، رعشه، صرع، بی حسی اعضا و استسقا تجویز میشود. با فلفل و سداب جهت درمان کزاز و با سکبینه جهت فلج و بی حسی نافع است. (سکبینه یک نوع صمغ ایرانی است که در قریه ماه از توابع اصفهان به دست میآید).
سرمه من با عسل جهت تقویت بینایی و جلوگیری از آبریزش چشم و لکههای سفید سودمند میباشد. چکاندن جوشانده من در گوش جهت درد گوش و سنگینی آن توصیه شده است، و مخصوصاً برای رفع صدا کردن گوش تجویز میشود. جوشانده من بازاج جهت پلیپ بینی نافع است.
گذاشتن کمی از من در حفره دندان کرم خورده مسکن درد آن بوده و از پیشرفت آن جلوگیری میکند و برای این کار صمغ خوشبو مؤثرتر از صمغ بد بو است. مضمضه جوشانده من با انجیر و زوفا جهت تسکین درد دندان کرم خورده زیاد توصیه شده است. غرغره من با عسل جهت ورم گلو و با سرکه جهت اخراج زالو که در گلو چسبیده باشد و با زرده تخم مرغ جهت بازشدن آواز و نرمی گلو مفید میباشد. نوشیدن محلول من در آب جهت باز شدن آواز و نرمی گلو مفید میباشد. اگر شیر پستان زنی کم شده یا خشک شده باشد، مقداری از مرا در سکنجبین حل کرده و به او بدهید تا بنوشد. خوردن من با داروهای قابض جهت اسهال رطوبی و با ادویه مناسب جهت دل پیچه و قولنج و از بین بردن نفخ شکم و اخراج انواع کرم معده و باز شدن خون بواسیر و سردی معده، جگر و اسپرز و استسقا، سستی بدن مفید است. اگر چند روزی پی در پی نیم گرم مرا در جوف خمیر گذاشته و مبتلایان به استسقا آن را بلع نمایند، جهت تحلیل استسقا مخصوصاً استسقای طیلی مفید است. ضماد من با بارهنگ جهت از بین بردن دمل نافع است و خوردن آن جهت باز شدن قاعده زنان و محلول آن جهت اخراج جنین مرده سودمند میباشد. گذاشتن من روی دملها بعد از شکافتن آنها جهت بیرون آوردن چرک و خون و التیام زخم آنها مفید است.
ضماد من با انجیر خشک و سرکه جهت جوشهای عصبی و باموم و روغن جهت زگیل و داءالثعلب و با آب خاکستر و آب دریا جهت شکاف بیخ ران مؤثر است. اگر مرا در آب حل کرده، به بدن بمالید حشرات به شما نزدیک نخواهد شد. در قدیم برای رفع زیان پیکان زهر دار از ضماد من استفاده میکردند و همچنین مرا در روغن زیتون حل کرده، روی نیش عقرب میگذاشتند، خوردن من با غذا باعث بازشدن و نیکویی رنگ رخسار است، چنانچه مرا در پارچه گذاشته، در عمق آب بگذارید از کرم گذاشتن آب جلوگیری میکنم. گذاشتن من در مزارع باعث از بین رفتن آفات نباتی است. من بهترین وسیله برای کشتن کرم خاردار پنبه میباشم و برای این کار کافی است که کمی از مرا در موقع آبیاری به آن اضافه نمایند. چنانچه مقداری از مرا در ریشه درختی که کندن آن مقدور نباشد، بگذارید، باعث پوسیده شدن آن میشوم و چنانچه یک دفعه کافی نباشد، میتوان آن را تکرار کرد. مطبوخ ریشه انجدان که عربی آن محروث است میتواند در همه حال جانشین و بدل من باشد، عدهای ریشه اشترغار را ریشه انجدان میدانند و این اشتباه است، با هم شبیه بوده و چندین خواص مشترک داریم ولی اشتر غار معرب اشتر خار که خار شتر است میباشد.
نوشته شده توسط ( newsvaolds ) در چهارشنبه 30 اردیبهشت 1394
سلامـ .... ... ..
