زبان خوراکیها ، اسم من حنا است
فارسی من حنا با فتح میباشد، و اعراب به من حنا به کسرحا و تشدید نون میگویند. گیاه من به صورت درختچهای است که در شمال و مشرق افریقا و عربستان و شبه قاره هند میروید. در ایران در نواحی جنوب، بلوچستان و کرمان مخصوصاً در بم و نرماشیر به عمل میآیم، درختچه من به طول شش تا هفت متر قامت دارد، در جوانی بدون خار و در پیری خاردار میشوم و اینکه بعضی از نویسندگان اروپایی درختچه خاردار و بیخار مرا دو نوع متفاوت نوشتهاند اشتباه است، در بعضی از شهرهای هند مخصوصاً بنگاله درخت من خزان نمیکند و همیشه مانند مورد سبزی خاصی دارد. تکثیر گیاه من به وسیله بذر یا قلمه صورت میگیرد، گل من که داروسازان سنتی ایران به آن فاغیه لقب دادهاند، سرخ مایل به سفیدی و بسیار خوشبو است و درختچه من در بنگاله سالی دو بار گل میکند. میوه من به قدر فلفل است.
در حدیث وارد است که من سرو گیاهان سبز بوده و خضاب با برگ من شعار اهل اسلام و ایمان است. سردرد را زایل مینماید، و بر نور چشم میافزاید و باه را تقویت مینماید.
قسمت مورد استفاده من برگ و گل من است، اگر برگ و گل مرا با هم مخلوط کرده خضاب نمایند منافع بیشتری دارد، و حتی میگویند گل من رنگ حنا را زایل میکند. (این قسمت امتحان نشده و مورد تایید زبان خوراکیها نیست).
متأسفانه تاکنون تمام عوامل مفید برگ و گل من کشف نشده، و همینقدر میدانند که در برگ من تانن، مواد چربی، اسانس و یک ماده رنگی وجود دارد. این ماده رنگی در برابر هوا و نور قرمز میشود، و چنانچه مرا خیس کرده، و در مقابل هوا و نور قرار دهید، روی آن قرمز شده و آنچه در برابر هوا و نور نیست سبز رنگ باقی میماند. اگر از رنگ قرمز حنا خوشتان نمیآید، میتوانید از این خاصیت استفاده کرده حضاب را در تاریکی انجام دهید. یا با افزودن یک ماده ضد اکسیژن، از اثر هوا در روی آن استفاده مینمودند.
رنگ من از رنگهای بیضرر برای موی سر انسان است، و از آن بیشتر در جشنها و مجالس عروسی برای رنگ کردن موی سر و صورت و کف دست و پا و آن استفاده مینمودند.
اگر گرد کوبیده مرا با آب اکسیژنه بیست حجمی مخلوط کرده، به موی سر خود به طور متناوب ببندید، موهای شما رنگ حنایی روشن با تلالو آتشین پیدا خواهد کرد، اگر آن را با قهوه مخلوط کرده خضاب نمایید موی سر شما به رنگ بلوطی در میآید. برای جلوگیری از عرق کردن دست و پا، وسیلهای بهتر از خضاب با برگ من نیست و برای این کار بهتر است آن را با برگ گردو، و یا برگ هلو مخلوط نمایند. این خضاب، اگزما و جرب را نیز معالجه میکند. در صنعت منبتسازی نیز از من برای رنگ نمودن چوب استفاده مینمایند. پشم و چرم را نیز میتوان با برگ من رنگ نمود. اگر مرا با گل ریواس مخلوط کرده بر سر ببندید، رنگ طلایی به موی شما میدهد.
ضماد برگ من با سرکه در روی پیشانی جهت رفع سردرد دو طرفه تجویز شده است، و با قطران و روغن زیتون جهت تقویت مو نافع است. (چون قطران سرطان زا میباشد، افزودن آن توصیه مینمودند).
خوردن دو مثقال خیسانده برگ من جهت یرقان و سنگهای کلیه و مثانه نافع است، و برای درمان بند آمدن ادرار و ضد عفونی کردن مجاری ادرار نافع است، داروسازان سنتی ایران را عقیده بر آن بود که خوردن خیسانده من با هفت مثقال شکر جهت ابتلای جذام به غایت مفید است، و چون یک ماه مجذوم آن را مرتباً بخورد و معالجه نشود درمان به آسانی میسر نیست. شستشوی با آب جوشانده من جهت باد سرخ و سوختگی آتش و رفع التهابات جلدی سودمند میباشد. مالیدن کوبیده برگ من روی زخمهای آبکی نافع میباشد. ضماد برگ کوبیده من که با پیه مخلوط شده باشد، جهت التیام زخم خصوصاً گوشه کردن ناخن مفید میباشد. خوردن بذر من قدر به یک مثقال با عسل و کتیرا جهت تقویت دماغ به غایت مفید میباشد.
خوردن یک مثقال گل من با بیست گرم آب و عسل جهت رقع انواع صداع نافع میباشد. مالیدن من با سرکه جهت صداع و به تنهایی جهت فالج و امراض دماغی و عصبی و التیام زخمها و بریدگیها و با موم و روغن گل سرخ جهت درد پهلو و کوفتگی اعضا سود فراوان دارد.
گذاشتن گل من در لباس مانع بید زدن و کرم گذاشتن آنها است و گویند در برگ من نیز این خاصیت وجود دارد.
روغن گل من که از جوشانده آن در روغن زیتون به دست میآید، و داروسازان سنتی ایران آن را دهنالفاغیه نامیدهاند، مقوی مو و نیکو کننده رنگ رخساره است، و روغن برگ من نیز مقوی و محلل درد اعصاب و مفاصل است. زیادهروی در خوردن برگ من جایز نیست، و بهتر است همیشه آن را بالعاب اسفرزه و کتیرا میل نمایند. هنگامی که در وان حمام استحمام مینمایند، یک قاشق حنا را در آب وان حل کنید و بعد اثر آن را ببینید.
نوشته شده توسط ( newsvaolds ) در یک شنبه 3 خرداد 1394
سلامـ .... ... ..
