زبان خوراکیها ، من آش انگور هستم
فارسی من آش انگور است به من خوشه سیاه و سیاه درخت هم میگویند در کلاردشت به من خرزل در نور کجور کلی کک، در گرگان اشنگور، در دیلمان شر، در خلخال الجاره گویند. در فرانسه مرا نرپرن خطاب میکنند. عربی من عوسج است، من درختچهای هستم از خانواده عناب به اندازه درخت انار، پر از خار و به ارتفاع شش تا هشت متر، به همین جهت به من خار درخت هم گفتهاند. شاخههای نامنظم و کج و معوج من که به طور متقابل قرار دارند بهترین وسیله تشخیص من هستند. برگهای شاخههای جوان من دندانهدار با گلهای کوچک زرد مایل به سبزی است، میوه من به اندازه یک نخود که در داخل آن شیرهای به رنگ قرمز مایل به سبز یا مایل به بنفش همراه با دو تا چهار دانه دیده میشود. شیره درخت من کمی تلخ و بدبو است.
شیره میوه من مسهلی است بسیار قوی، که معمولا آن را با شربت قند مصرف میکنند. برای به دست آوردن این شیره میوههای تازه را 3 تا 4 روز پس از چیدن میگذارند تا تخمیر شود. بعد آنها را له کرده از الک یا پارچهای میگذرانند تا کمی از مواد رنگی آن گرفته شود، و شیرهای به رنگ سبز مایل به بنفش در آید. مقدار خوراک این شیره پنج گرم بوده، و در صنعت داروسازی شربتی از آن میسازند و به نام شربت نوپرن معروف بوده، و مقدار خوراک آن ده تا پنجاه گرم در 24 ساعت برای اشخاص بالغ است. مقدار خوراک این شربت برای اطفال دو گرم در ضرب در سن آنها است، میوه من در جمیع احوال دارای خواص برگ من است که شرح آن داده خواهد شد.
چکاندن آب برگ من در چشم هفت روز پی در پی جهت رفع سفیدک چشم خواه تازه باشد خواه کهنه مجرب است و چون میوه مرا بکوبند و آب آن را گرفته، و صاف کرده و خشک نمایند و در موقع لزوم مقدار یک گرم آن را با سفیده تخم مرغ و شیر سوده در چشم بچکانند، جهت رفع سفیدی و درد چشم نافع است. مالیدن ضماد برگ من بر پیشانی از چشم درد جلوگیری میکند، و پرورده آن بهترین توتیاست و چون برگ مرا بجوشانند تا عصاره آن گرفته شود، بعد صاف نموده بجوشانند تا غلیظ گردد، جهت رفع لکه سفیدی چشم موثر است. جویدن برگ درخت من جهت جوشهای دهان سودمند میباشد. ضماد برگ تازه من جهت باد سرخ نافع است. خوردن عصاره برگ من جهت جرب و تسکین التهاب صفرا سود فراوان دارد. یکی از طرق معالجه جذام در طب سنتی ایران چنین بود که بیخه درخت مرا گرفته، ریزریز کرده، هر روز 5/7 مثقال آن را با یک لیتر آب میجوشانید تا مقدار آن یک سوم شود، سپس صاف کرده مینوشیدند، تا چهار پنج بار عمل کند و دفع سودای سوخته نماید، معمولا دو روز پی در پی به بیمار جذامی قلیه گوشت با اسفناج میدادند و روز سوم جوشانده فوق را مینوشیدند و روز بعد به حمام میرفت و از روز بعد دوباره این عمل را تکرار میکردند.
انطاکی این جوشانده را جهت معالجه جرب و خارش مفید میداند، پوست درخت و دانههای میوه من هم اثر ملین و مسهلی دارند. معمولا خوراک دانههای میوه من چهار گرم است برای درمان یبوستهای مزمن میتوان از جوشانده پوست ساقههای قدیمی من یک فنجان قبل از غذا نوشید.
نوشته شده توسط ( newsvaolds ) در یک شنبه 3 خرداد 1394
سلامـ .... ... ..
