پنج شنبه 30 مهر 1388  ساعت 10:13 AM
غار گل زرد در دشت زيباي لار واقع شده و هر ساله ميزبان كوه نورداني است كه قصد درنورديدن ارتفاعات دماوند را دارند. سطح درون غار، پوشيده از استالاكتيت (چكيده) و استالا گميت (چكنده) است كه به شكل قنديل هايي از سقف و كف آن نمايان شده اند . همچنين سطح غار پوشيده از كربنات كلسيم است كه با روشنايي فانوس كوه نوردان كه برآن ها مي تابد، درخشندگي و شگفتي را در غار جلوه گر مي سازد. درون غار، چندين حوضچهآب سرد در فاصله هاي گوناگون از هم وجود دارد. با آن كه سطح غار داراي شيبي تند استولي حركت در آن بسيار آسان صورت مي گيرد. غار گل زرد و محدوده دشت لار از تواناييهاي ارزشمند طبيعت اين منطقه است كه نه تنها براي كوه نوردان، بلكه براي شيفتگانطبيعت نيز داراي جذابيت است.


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
چهارشنبه 29 مهر 1388  ساعت 3:13 PM
اين بناي تاريخي در فاصله شش كيلومتري جاده خمين به محلات در روستايي بنام سوجان قرار گرفته است. بر روي درب ورودي اصلي به گنبد خانه تاريخ 1033 ه.ق. حك شده كه قدمت آن به دوره صفويه بر مي گردد. اما اصل بنا به واسطه سبك و سباق معماريش احتمالا" مربوط به قبل از دوره صفويه مي باشد .
پلان گنبد خانه اين بنا به صورت چهار ضلعي بوده كه پوسته گنبد روي اضلاع آن واقع شده است. اين گنبد از نوع يك پوسته بوده و ارتفاع آن از راس تا كف حدود 11 متر مي باشدزير سقف گنبد خانه را با پلاستري از گچ سفيد كرده اند. همچنين پوسته گنبد آجري بوده وپشت بام ايوانها و اطراف گنبد خانه را با اندود و كاهكل پوشانده اند در ضلع شمالي گنبد خانه ايواني واقع گرديده كه ارتفاع آن تا حدود 10 متر بوده و در طرفين آن راه پله هاي ورودي به پشت بام قرار گرفته است. ايوان فوق شامل قسمت مركزي به صورت يك طبقه و ضلع شرق و غرب به صورت دو پوش مي باشد. كه تعداد كمي تزئينات گچي نيز دارد. سابقا" در اطراف گنبد خانه حجره هايي وجود داشته كه احتمالا" توسط مردم محل تخريب شده است. در ديوار جبهه شرقي و غربي ايوان مقداري خشت بكار رفته است. مصالح به كار رفته در بنا بجز خشت كه در بالا آمد شامل : سنگ در پي و آجر جهت اجراي طاق و طاق تويزه ها مي باشد تزئينات به كار رفته در بنا شامل تعداد كمي تزئينات گچي در قسمت ايوان و تزئينات گره كاري و خطوط به كار رفته بر روي در ورودي اصلي به گنبد خانه مي باشد. همچنين در كف گنبد خانه يك صندوق بسيار نفيس و زيبا موجود دارد كه روي آن كتيبه اي با نقشهاي هندسي ديده مي شود .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
سه شنبه 28 مهر 1388  ساعت 3:12 PM

قلعه سالار محتشم در داخل شهر خمين واقع شده است. بناي مذكور در زمان ساخت و استفاده اوليه در محله اي سر سبز و خرم و در ميان باغهاي خمين واقع شده بود اما بعدها با توسعه شهر خمين امروز در متن شهر قرار گرفته است .
منزل نامبرده فاقد هر گونه كتيبه و يا سند معتبري در ارتباط با تاريخ دقيق ساخت بنا است اما از ديدگاه خصوصيات معماري مانند نوع طرح سازه چين و شكسته هاي نماها و آرايه ها قدمت آن به حدود 115 سال پيش يعني اواخر دوره قاجاريه بر مي گردد باني اين بنا ميرزا علي خان كهرهاي مقلب به سالار محتشم از صاحب منصبان دوره قاجار بوده است قلعه فوق در حالت اوليه در درون باغ مشجري قرار گرفته و اطراف آنرا ديوارهاي بلندي محصور كرده بودند .
قلعه منزل سالار محتشم مشتمل است بر بخشي شبستاني در پائين و بخشي اعيان نشين كه در بالا قرار دارد ساختمان بنا بر جهت شرقي – غربي استوار گرديده است .
در بخش شبستان هشت اتاق وجود دارد كه از نظر طرح و قامت فضاها داراي اندازه هاي متفاوت مي باشند از اين اتاقها امروزه همچون گذشته به عنوان فضاهاي خدماتي و مسكوني استفاده مي گردد. در قسمت غرب شبستان حوضخانه اي با طرح چليپا شكل وجود دارد كه از نوع سردابه تابستاني محسوب شده و سقف تزئيني ان با آجر كار شده است در جلوي شبستان ايواني سرتاسري ديده مي شود كه سقف باربر آن از تير پرتو و شاخه هاي خشك درختان ساخته و پرداخته شده وسپس آنرا با قابهاي چوبي و مربع شكلي آراسته و بدين شكل سقف كاذبي بوجود آورده اند تا زيبايي بنا را دو چندان نمايدند .براي ورود به بخش اعيان نشين بالا مي توان از سه راه پله كه در نقاط مختلف شبستان قرار دارد استفاده نمود ايوان طبقه اعيات نشين داراي هيجده ستون چوبي مي باشد كه آنها را با گچروكش كرده اند ايوان مذكور رابط بين اتاقهاي مختلف طبقه مي باشد .
بناي فوق داراي دو ورودي مي باشد كه يكي اختصاصي و ديگري عمومي بوده و از طريق آنها مي توان داخل محوطه باغ و حياط قلعه شد .
از ويژگيهاي اين بنا طراحي و تاكيد نماها به سمت جنوب و دريافت نور و هوا از طريق نورگيرها و وروديها ست .
عمده تزئينات اين بنا شامل سقفهاي كاذب آن و نقاشيهاي زيبايي آن با موضوعات گل و بلبل، حيات وحش و طبيعت سر سبز مي باشد .



 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
سه شنبه 28 مهر 1388  ساعت 1:00 PM
بناي حسينيه بهرمان به‌وسيله شخصي به نام بهرمان که نام حسينيه نيز از وي است در دوره قاجاريه احداث شده است. و به‌طوري که مي گويند يکي از حسينيه هاي معروف بيرجند همين مکان بوده که مورد احترام خاص و عام قرار داشته و در آن مراسم روضه خواني و مرثيه خواني و مواردي مشابه اجرا مي شده و کساني که نذر و نياز داشته اند به اين حسينيه اهدا مي کردند. ورودي طراحي شده براي اين حسينيه يك‌سردر ورودي است که در حال حاضر درب قديمي آن نيز که داراي کولون و کوبه است. سقف اين سردر به صورت کليلي آذري دو گلويي ساخته شده است که اطراف آن به وسيله نقوش آجري زيگزاگ و مضاعف تزيين شده است.بعد از درگاه هشتي قرار دارد که کف آن نيم متر يا بيش تر پايين تر از کف معبر عمومي است. هشتي اين حسينيه تشکيل شده از پنج طاق نماي سکودار که در اطراف اضلاع ساخته شده و بر فراز اين مکان سقف گنبدي زيبايي قرار گرفته است که اين گنبد به وسيله رسمي بندي از مرکز به اطراف آذين بندي شده است. سقف طاق نماهاي سکودار نيز به صورت قوس سه بخشي تند طراحي شده در گوشه اي از هشتي رشته پلکاني تعبيه شده که فضاي ارتباطي به پشت بام حسينيه است. از هشتي فقط يک راه ارتباطي به صحن وجود دارد که آن هم از طريق اتصال به يک دالان پيچدار صورت مي گيرد که سقف اين دالان بصورت هلالي است. صحن حسينيه که فضايي محدود و کوچک ساخته شده عبارت است از چند طاق‌نماي سکودار که سقف آن ها به صورا کليل آذري دو گلويي ساخته کار شده و طاق نماهايي که به صورت کشيده و کم عرض با سقفي به صورت قوس شاخ بزي تزيين شده است که بخش فوقاني طاق‌نماهاي مذکور به وسيله مقرنس کاري آذين شده است.طاق‌نماهاي سکودار نيز به صورت قرينه در مجاورت هم قرار گرفته‌اند. هم‌چنين حسينيه داراي اطاق هاي متعددي است که هر کدام ويپگي هاي خاص خود را به جهت استفاده اي که از آن مي شده دارند. اطاقي که در صحن باختري صحن قرار گرفته بسيار ساده با چند طاقچه و مساحت کم با سقف لوله اي يک گلويي ساخته شده است. آشپزخانه حسينيه نيز در کنج غذبي آن قرار دارد که اجاق و سکوهاي مختلفي در آن تعبيه شده است. به لحاظ اين‌که از اين مکان ها در ايام سوگواري خصوصا محرم براي نراسم تعزيه خواني پرده خواني و سينه زني استفاده مي شد قسمتي از فرهنگ سرزمين ما را در خود نهفته دارد که بايد اين موارد بررسي شود و چنانچه در تواريخ آمده است در ايام سوگواري سالار شهيدان امام حسين (ع) اين اماکن را سياهپوش کرده و آن را با طوق و نخل و علامت و کتل آذين مي کردند اگر چه شيوه به کار رفته در معماري اين حسينيه تلفيق هنر معماري بيگانه و اسلامي است ولي از عناصر معماري در آن استفاده شده به عنوان نمونه پيش ايوان و ستون هاي حمال و باربري آن از بخش هايي است که معماري بيگانه به اين سرزمين وارد نموده است .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
سه شنبه 28 مهر 1388  ساعت 11:47 AM

باغ فين در 6 كيلومتري جنوب شهر كاشان و در كنار روستاي فين(كوچک) قرار دارد و از با ارزش ‌ترين آثار تاريخي كاشان است. بناي بر جاي مانده باغ، از دوران صفوي است كه بر روي بناهاي دوره ديلمي ساخته شده و از لحاط باغ آرايي و آب رساني داراي اهميت ويژه‌اي است. باغ فين از كاخ‌هاي صفوي بوده كه در زمان‌هاي بعد به ويژه زنديه و قاجاريه ، بناهايي به آن افزوده‌اند. بناهاي اين باغ شامل سر درب ورودي و برج و باروي آن، شتر گلوي صفوي در ميانه باغ، شتر گلوي فتح علي شاهي و اتاق شاه نشين در جنوب خاوري باغ، موزه ‌در باختر باغ و حمام‌هاي كوچک و بزرگ و كتابخانه در خاور باغ مي شود




 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 3 | لینک مطلب
سه شنبه 28 مهر 1388  ساعت 11:20 AM
بناي مسجد جامع زواره دربخش مركزي زواره، در 15 كيلومتري شمال خاوري اردستان واقع شده و با توجه به مدارک موجود، اولين مسجد چهار ايواني ايران است كه در دوره سلجوقي ساخته شده و اصالت خود را به نحو شايسته‌اي محفوظ داشته است. اين مسجد به وسعت حدود 1200 مترمربع با مصالح آجر و سنگ و گچ و خاک و با نقشه چهار ايواني و طرح مستطيلشكل ساخته شده و مشتمل بر صحن چهار گوش، ايوان‌هاي چهارگانه، گنبدخانه، شبستان،رواق، سردر، مناره، محراب گچبري نفيس و كتيبه‌هايي زيباست. سطح مسجد حدود يک متر اززمين‌هاي اطراف مرتفع‌تر و داراي دو سردر ورودي مزين به آجركاري و طاق نماهاي درخور توجه در ضلع خاوري و باختري است. از اين ورودي‌ها مي‌توان وارد فضاي طاق دار وسپس صحن مسجد شد. صحن مسجد به ابعاد 5/16×18 متر در چهار طرف داراي ايوان و دهانههاي طاق دار است. كف صحن با آجر و سنگ فرش شده است. بر پيشاني نماي صحن، كتيبه بنايمسجد را به خط كوفي و با آجر تراش به صورت سرتاسري نوشته‌اند كه متأسفانه بخش عمدهآن از بين رفته است. با توجه به ريختگي‌هاي موجود به يقين نمي ‌توان از باني و سالتاريخ آن سخن گفت، اما به نظر آندره گدار با توجه به موقعيت قرارگيري حروف تاريخي،تاريخ بنا نمي ‌تواند جز (530هـ . ق) باشد. همچنين با توجه به مشابهت بسيار اينمسجد با مسجد جامع اردستان و هم زماني تقريبي آنها و وجود كلمه «احمد» در كتيبهجامع زواره، به احتمال زياد، باني آن همان باني مسجد جامع اردستان (ابوطاهر بنغالي) بوده است.

 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
سه شنبه 28 مهر 1388  ساعت 10:14 AM
چشمه آب معدني آب علي در شمال دهكده آب علي در 60 كيلومتري شمال خاوري تهران، در كنار بستر رودخانه مبارک آباد از زمين مي جوشد. در گذشته، مظهر چشمه چندين بار تغيير مكان داده است. در حال حاضر آب چشمه با لوله به كارخانه بطري پركني منتقل مي شود و پس از بسته بندي به مصرف خوراكي مي رسد. آب چشمه آب علي از گروه آب هاي بي كربناته كلسيک سرد با PH متمايل به اسيد است و آهن و سيليس نيز در آن وجود دارد. وجود آهن در تركيب آب چشمه به صورت پايدار به علت وجود Co2 و فشار در زيرزمين استكه پس از خروج از زمين بر اثر كم شدن فشار، ‌Co2 آن به حالت ناپايدار و به صورترسوب در مي آيد. از آن جا كه پركردن بطري ها با اين آب، به خاطر رسوب موجود ايجاداشكال مي كند،‌ در كارخانه عمل آهن زدايي نيز از آن صورت مي گيرد. شكستگي هايي كهآب چشمه از آن ها بيرون مي آيد. متعلق به دوران اول تا چهارم زمين شناسي است و هيچگونه آلودگي ميكروبي ندارد. خواص درماني اين آب در دستگاه گوارش، كبد، لوزالمعده وروده است. همچنين آب اين چشمه براي تنظيم كلسترول و اسيد اوريک نيز موثر مي باشد.


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
دوشنبه 27 مهر 1388  ساعت 3:11 PM

اين آتشكده واقع است در هشت كيلومتري جنوب شرقي نيمه وركه بر سر راه قديمي و كاروان رو اين شهر به رباط ترك و از آنجا به اصفهان قرار دارد .بناي مذكور از آتشكده هاي بازمانده از دوره ساساني مي باشد .
اين بنا در پايه يك رشته كوه و در حاشيه جنوبي روستاي آتشكده ساخته شده است جهت سازه اي آتشكده از جنوب به شمال بوده به طوريكه مشرف به ابادي مذكور و دشت نيمه و راست كه از آن ميان رودلل بار مي گذارد بناي فوق از دو بخش ايوان و چهار تاقي تشكيل شده و از محدود آتشكده هايي است كه داراي ايوان رفيعي مي باشد آثار پي و بند دو اتاق در دو طرف ايوان به جاي مانده كه حكايت از وسعت اين مجموعه داشته است درهاي سه واحد فوق از طرف جنوب به يك راهرو باز مي شوند كه رابط بين چهار تاق و بخش ايوان مي باشد چهار تاقي بناي مذكور شامل ستونهاي ضخيم و پايه تاقها مي باشد سطح ستونها از بيرون صاف و به شكل دو ضلعي ولي از داخل به صورت دوجزوء مدور مي باشد روي چهار تاقي باقميانده نشان دهند آن است كه احتمالا " گنبد با آجر احداث گرديده است با توجه به آثار باقيمانده از دو اطاق و در اطراف بنا مي توان گفت نذورات و وسائل خدماتي آتشكده در آنها نگهداري مي شده است يكي از ويژگيهاي بارز اين بنا ضخامت ديوارها و نوع ساخت آن از سنگ لاشه است كه تپه و قلم نخورده اند تراش نخوردهاي و سپس بكار گيري از سنگهاي بزرگ و ضخيم بوده كه به عنوان پوشش سطح و صاف و در عين حال به زيبايی و استحكام بنا افزوده است آتشكده فوق بسيار متمايز از آتشكده هاي هم دوره خود مي باشد. مصالح بكار رفته در بناي آتشكده شامل : سنگ، گچ، خاك و آهك مي باشد .



 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
دوشنبه 27 مهر 1388  ساعت 10:14 AM
درياچه مومج نيز از درياچه هاي پاي کوه دماوند است که شکلي شبيه به مستطيل دارد و آب آن جز در مصب زلال است. اين درياچه در زميني مسطح و بدون شيب جاري است که انتهاي جنوبي درياچه بهترين قسمت ساحل را تشکيل مي دهد و به سبب مجاورت با کوهستان از آب بسيار خنکي برخوردار است. همچنين در پاي کوه دماوند ميان دو رشته کوه قره داغ (با ارتفاع 4080 متر) در شمال و کوه زرين (با ارتفاع 3835 متر) در جنوب، درياچه هايي واقع شده اند که هر يک از مناظر فصلي خاص خود برخوردار مي باشند. از اين درياچه دره هايي منشعب مي شوند که مراتع غني به وجود آورده و آسايش و آرامش خاطر دوستداران طبيعت را فراهم کرده است. زيباترين و کم آب ترين چشم انداز درياچه در فصول بهار و تابستان مشاهده مي شود. مرکز تامين آب درياچه ها از طريق رودخانه هاي شمالي است و به سبب سرماي زياد منطقه، آب اين درياچه ها در فصل زمستان يخ مي زند که اين يخبندان گاهي تا ارديبهشت ماه نيز ادامه مي يابد. کناره هاي درياچه ها در برخي موارد بالغ بر ده متر شيب دارند و اطراف آن ها به تناسب فصول مختلف سال پوشيده از گياهان خودروي فصلي مي باشد که سهم درختان در آن بسيار اندک است و مشکلات فوق الذکر در تمامي اين مناطق صدق مي نمايد .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب