تعاون، ظرفیتی نو در تأمین منافع ملی
تعاون و همکاری برای انجام سهل تر و مطلوبتر مقاصد مشترک از قدیم الایام کم و بیش در همه جوامع انسانی معمول و نقش ارزنده ای در بهبود مناسبات انسانی داشته است. موضوع تعاون و همکاری به عنوان ضرورتی اساسی بر ای بهبود امور، کاهش مسائل و مشکلات و ضامن بقای انسان ها مورد توجه ادیان الهی بوده و به اشکال مختلف محل تأکید و توصیه قرار گرفته است. تعاون و همکاری می تواند در تحقق رشد و شکوفایی جامعه نقشی بسزا ایفا کند. بدیهی است با گسترش فرهنگ تعاون، وحدت و همدلی در جامعه حاکم و ابتکار ها و خلاقیت ها پدیدار شود و جامعه از آسیب دشمنان مصون بماند.
ادامه مطلب
تاملی بر شاخص های اقتصادی
از متغیرهای مهمی که به عنوان معیار توسعه اقتصادی به آن بسیار بها داده شده، شاخص رشد تولید ناخالص داخلی و همچنین نرخ رشد تولید ناخالص سرانه است که با توجه به آهنگ رشد جمعیت مفهوم می یابد که اگر از این شاخص ها تورم زدایی شود بیانگر درجه رفاه نسبی اقتصادی جامعه است مشروط بر آنکه شاخص های اجتماعی هم نظیر خدمات تامین مسکن، بهداشت، آموزش و پرورش و... مورد توجه و ارزیابی قرارگیرند.
تجارب تاریخی نشان می دهد بسیاری از کشورهای جهان سوم در دهه ۵۰ تا ۶۰ میلادی تقریباً به اهداف رشد اقتصادی مورد نظر سازمان ملل متحد دست یافتند ولی در بیشتر این کشورها در سطح زندگی رفاه اقتصادی توده ها تغییری ایجاد نشد.
ادامه مطلب
خصوصی سازی هدفمند
با پایان جنگ تحمیلی و اجرای اولین برنامهء توسعه از سال ۱۳۶۸، «برنامهء خصوصی سازی» در دستور کار دولت برای ادارهء اقتصاد کشور و دستیابی به رشد اقتصادی و بازسازی خرابی ها و خسارات ناشی از جنگ قرار گرفت. این برنامه که در ۱۶ سال، دو دولت هاشمی و خاتمی و در قالب برنامه های توسعهء اول، دوم و سوم پی گرفته شد متاسفانه در اجرا به دلیل عدم آمادگی و وجود زمینه های ذهنی و عینی در جامعه و مقاومت های درونی مقامات دولتی با ناکامی مواجه بود به گونه ای که طی این دوران نه تنها از حجم و بدنهء دولت و میزان مداخلهء آن در اقتصاد ایران کاسته نشد، بلکه در گذر زمان بیش از پیش بر این ها افزوده شده است.
ادامه مطلب