صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی و صنعت
وجود ظرفیت های بدون استفاده بسیار در بخش های کشاورزی و صنعت موضوعی است که با وجود اقدامات و برنامه های ارائه شده هنوز راهکار مؤثری برای استفاده از این توانمند های اجرایی نشده است.
توجه به این ظرفیت ها می تواند زمینه ساز تأمین نیاز کشور به بسیاری از کالاهای اساسی، ایجاد ارزش افزوده بیشتر و رونق صادرات باشد. تحقق این امر نیازمند شکل گیری برخی زیر ساخت ها در تولید و فرآوری محصولات کشاورزی و تحول اساسی در بخش صنایع غذایی است.
ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی از جمله محورهای اساسی برای رونق این بخش است اما در سال های گذشته توجه چندانی به راه اندازی طرح های نیمه تمام یا ایجاد واحد های جدید در کنار مراکز تولید صورت نگرفته است.
گرچه آخرین آمارها از سهم ۱۵درصدی بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی و ۲۱درصد اشتغال و ۲۲ درصد صادرات غیرنفتی کشور حکایت دارد. با این وجود نبود صنایع تبدیلی، تکمیلی و بسته بندی مناسب در کنار مراکز تولید موجب شده است تا امکان بهره گیری از همه ظرفیت های خدادادی در این بخش فراهم نبوده و بسیاری از تولید کنندگان از انگیزه کافی برای ادامه تولید و عرضه برخی محصولات کشاورزی برخوردار نباشند.
ادامه مطلب
خود اتکایی در تولید محصولات راهبردی
یکی از مهم ترین اهداف دولت نهم نیل به خود اتکایی در تولید محصولات کشاورزی راهبردی به منظور جلوگیری از وابستگی غذایی به خارج از کشور، تأمین نیاز داخلی و کسب درآمد ارزی درصورت صادرات است.
به همین منظور نیز اقدامات اساسی از سوی مسئولان ذی ربط در این رابطه صورت گرفته است، هر چند که بعضا این اقدامات از سوی پاره ای از دست اندرکاران بخش کشاورزی به دلیل اختصاص یافتن اراضی کشاورزی به کشت اقلام خاص و در نتیجه کاهش تولید برخی اقلام دیگر و به دنبال آن افزایش قیمت اقلام نادر به موازات کاهش عرضه نسبت به تقاضا، مورد انتقاد قرار گرفته است.
با این حال دولت کماکان با وجود انتقادهای موجود روند نیل به خود اتکایی را ادامه می دهد، چنانچه امسال برای چهارمین سال پیاپی در تولید گندم به خود اتکایی رسیده ایم و تا رسیدن به خود اتکایی در تولید جو نیز فاصله ای نداریم.
ادامه مطلب
اراضی ثابت قابل کشت و جمعیت رو به افزایش
درست زمانی که مریخ پیمای فوکوس بعد از پیمودن ۷۰ میلیون کیلومتر و با وقاری که دانشمندان ایستگاه زمینی را به وجد آورد در سطح کره مریخ این خواهر طناز زمین فرود آمد و نشان داد بستر خاکی همان قدر که دل در گرو زمین دارد در سر عشقی آسمانی به افلاک دارد و می رود تا آنچه در وهم ناید آن شود در آن لحظه در همین زمین خاکی، میلیو ن ها نفر گرسنه سر به بالین گذاشتند.
با تعبیری ساده می توان گفت، می شد هزینه سفر به مریخ را به گرسنگان داد تا شبی و روزی را گرسنه سر به بالین نگذارند، اما راه چاره این نیست، می توان به هزاران نفر برای یک وعده ماهی داد، مطمئناً وعده های دیگر گرسنه خواهند ماند اما اگر به چند نفر از اینان ماهیگیری یاد دادی، هیچ وقت گرسنه نخواهند ماند. می گویند اراضی قابل کشت ایران حدود شش میلیون هکتار است یعنی از یک میلیون و ششصد و چهل و هشت هزار کیلومتر مربع مساحت کشورمان تنها ۱۸میلیون هکتار قابل کشت و زرع است؛کشوری که جزء نخستین خاستگاه های بشری و بالطبع صاحب اولین مناطق کشاورزی دنیا بوده و خاکش هزاران سال زیرکشت انواع محصولات بوده است. این ۱۸میلیون هکتار خاک قابل کشت باید غذای ۷۰ میلیون و چند سالی بعد ۱۰۰ میلیون و همین طور بیشتر را تامین کند. جمعیت زیاد می شود اما خاک همان است که بود. تا دیروز نان و احیاناً ماستی و پنیری سفره را رنگین می کرد اما تنوع غذایی بر رنگینی سفره افزوده و جهان می رود که به گونه یی نو امنیت غذایی خود را تجربه کند.
ادامه مطلب