مقابله با انحصار و رانت خواری طرح جامع خشکسالی و تقویت تشکل های کشاورزی
بحث خشکسالی در کشور امسال وارد مرحله جدیدی شده که بخش کشاورزی را مورد تهدید جدی قرار داده و این در حالی است که هنوز لایحه مقابله با خشکسالی در مجلس است و تصویب نهایی آن شاید زمان بر باشد برای مقابله با این پدیده چه برنامه هایی دارید؟
ـ از ۴۰ سال گذشته و براساس آمارهای هواشناسی با خشکسالی روبرو بوده ایم. برنامه ای نیز از گذشته در چارچوب مقابله با این پدیده نداشته ایم. اما از سال ۶۹ به این طرف تنها دولتی که بحث خشکسالی را مدنظر قرار داده دولت نهم بوده است. از ۴۰ سال خشکسالی فقط ۲ سال آن به دولت نهم برمی گردد سایر وزرا باید پاسخ دهند که در این مدت چرا به فکر نبودند؟
ـ ضریب بهره وری آب در کشور ما حدود ۴۰درصد است و میانگین آن در دنیا ۶۵ درصد است. سالانه ۸۶ میلیارد مترمکعب آب در اختیار بخش کشاورزی قرار می گیرد که با توجه به برنامه بهینه سازی مصرف آب از ۳۶ میلیارد مترمکعب آن استفاده مفید می شود از ۸۶ میلیارد مترمکعب آب کشاورزی کشور ۴۵ میلیارد آن از طریق چاه ها، ۱۸ میلیارد مترمکعب از چشمه ها، ۸میلیارد مترمکعب قنات و مابقی از طریق سدها تأمین می شود.»
ادامه مطلب
بزرگترین دستاورد در بخش کشاورزی
قبل از آغاز سخن درباره بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی در زمینه بخش کشاورزی، یعنی جهاد سازندگی باید تحلیلی اجمالی راجع به وضعیت بخش کشاورزی از گذشته نه چندان دور و در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی ارائه شود.
به طور کلی ارائه هرگونه تحلیلی راجع به وضعیت کنونی بخش های اقتصادی کشور مستلزم توجه به تاریخ شکل گیری این وضعیت در تاریخ معاصر کشور یعنی تاریخ ۲۰۰ ساله گذشته است. وضعیتی که از سازمان و سازوکار رژیم گذشته در آستانه پیروزی انقلاب عظیم اسلامی تحویل گرفته شد یک وضعیت مخروبه ای بیش نبود بخش کشاورزی نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. آغاز تخریب وضعیت کشاورزی را باید در سیاست های تحمیلی در زمان سلطنت قاجار جست وجو کرد. کشورهای استعماری چون دولت جنایتکار انگلیس بر تمام بخش های اقتصادی چنبره زده بودند. این کشور در ابتدا سعی می نمود تا بازار محصولات صنعتی و کشاورزی را تخریب کند. لذا به لطایف الحیل قراردادهای تجاری ظالمانه و یک طرفه با دولت ایران می بست.
ادامه مطلب
چارچوبی برای کشاورزی پایدار
طرح مدیریت فراگیر چارچوبی برای تصمیم گیری کشاورزی در تعیین اهداف بلند مدت، طرح تفصیلی مالی، طرح بیولوژیکی و برنامه های نظارتی است.کشاورزی پایدار به دنبال تداوم رشد اقتصادی، نظارت محیط زیست و مسوولیت اجتماعی است.
این سه روند باید در هر واحد کاری گنجانیده شود. تصمیمات مربوط به کشاورزی پایدار باید سلامت محیط زیست و وضعیت اقتصادی کشاورز و سود تعاونی ها را افزایش بدهد.
بر اساس مدیریت جامع نگر می توان در راستای اهداف فوق الذکر پیش رفت و تکنیک هایی را به کار گرفت که به طور خودجوش جامعه را در نظر گرفته و اقتصاد و محیط زیست قبل از هر گونه اتخاذ تصمیم مورد توجه قرار گیرد.
مدیریت جامع نگر را می توان مانند سایر مهارت ها آموخت و افرادی که به طور جامع نگر مدیریت می کنند، کیفیت زندگی را بهبود بخشیده و ثروت واقعی تولید می نمایند و همزمان اراضی و محیط زیست خود را بهسازی می کنند. آنها توانایی طرح سوالات درست و پاسخ گویی به آنها را داشته و حرکت به سوی اعتماد به نفس کامل را در آ ینده برای خود رقم می زنند.
ادامه مطلب