کشاورزی ارگانیک ، راه نجات بشر
امروزه رویکرد جهانی به سمت کشاورزی ارگانیک است. در این سیستم از کشاورزی که شاید برگرفته از کشاورزی سنتی باشد، سعی بر این است تا از نهاده هایی که منشا شیمیایی دارند استفاده نشود (سیلسیور، م. ممیزی، م.ر ۱۳۸۵). تاثیر نامطلوب و اثرات باقی مانده مصرف انواع کودهای شیمیایی، سموم، هورمون ها و... در تولیدات غذایی در کشورهای صنعتی پیشرفته موجب شده است کشاورزی در جهتی کاملا متضاد با روش مدرن تحول یابد و آن جلوگیری از مصرف هر گونه مواد شیمیایی یا نهاده مصنوع انسان در تولیدات و پخش محصولات زراعی، باغی و دامی است. این کشاورزی به کشاورزی ارگانیک موسوم است و در کشورهای مختلف به نام های گوناگون چون کشاورزی بیولوژیکی، کشاورزی پایدار و کشاورزی با مصرف کم مواد شیمیایی نامیده می شود.
در این نوع از کشاورزی از نهاده های سنتز شده مانند کودهای شیمیایی، آفت کش ها، داروهای دامپزشکی، گیاهان اصلاح شده ژنتیکی، نژادی، مواد نگهدارنده، مواد افزودنی و از تابش اشعه ها استفاده نمی شود.
ادامه مطلب
نحسی منابع طبیعی و نوع نهادها
در ادبیات کلاسیک اقتصاد، وفور منابع طبیعی همواره سبب تسهیل شدن رشد قلمداد میشده است. برای مثال یکی از دلایل رشد آمریکا در برابر انگلستان دسترسی آن کشور به منابع عظیم زغال سنگ ذکر شده است. اما در گذشتهای نه چندان دور مطالعات جدیدی در این زمینه انجام شده است که تا حدودی برخلاف نگرش کلاسیک بودهاست. شروع این مطالعات با مقدمات Auty[۱] وGelb[۲] همراه بود و در سال ۱۹۹۵ Sachs وWarner[۳] در مقالهای به بیان رابطهی منفی رشد و سهم منابع طبیعی از صادرات پرداختند و عنوان نحسی منابع طبیعی را بر آن نهادند، به این معنی که وفور منابع طبیعی باعث کاهش رشد اقتصادی میگردد.
در کارهای بعدی سعی شد تا توضیحی برای این پدیده ارائه شود. توضیحات ارائه شده برحول موضوعاتی نظیر بیماری هلندی، رانتجویی و شوک قیمتهای منابع طبیعی هستند و یکی از مهمترین کارهای انجام شده در این زمینه نقش نهادها در کشورهای دارای منابع طبیعی است که در اینجا مروری بر دو مقاله مرتبط[۴] با این موضوع خواهیم داشت. بطور خلاصه نتیجهی نهایی را میتوان این طور بیان کرد که نحسی یا مبارکی منابع طبیعی به نوع نهادها بستگی دارد، هنگامی که کیفیت نهادها پایین باشند وفورمنابع نحس است و هنگامی که کیفیت نهادها بالا باشد وفور منابع مبارک است.
ادامه مطلب
نیازهای کشاورزان به اقتصاد ایران کمک می کند
جایگاه و اهمیت حیاتی کشاورزی با تحمل همه کمبودها، کاستی ها، هزینه ها و زحمات، همواره نقطه ای متعادل در استمرار سلامت و شادابی زندگی است. در حالی که این بخش تولیدی اقتصادی بنا به موقعیت کاری در حاشیه زندگی به نوعی دور از متن زیستی متعارف قرار گرفته است. شاید همین که کشاورزی و دامداری دور از چشم و نظر روزانه عمومی قرار دارد و تولید می کنند. خود سبب شده همیشه غبار نیازها بر چهره کشت و دام باقی بماند. البته گاه اهمال ها و کم توجهی های برنامه ریزان و مجریان به ویژه متولیان ذیربط نیز در توزیع امکانات مشکلاتی را فراهم کرده است. اما کشاورزان و دامداران کم و بیش از نگرانی ها، ریسک ها و کمبودها در سایه هیاهوی ماشین و تکنولوژی و کار عشق آمیز و بدون هیچ چشمداشت زیاده خواهی ادامه داده و می دهند.
بدون تردید کشاورزی به عنوان یک تشکیلات عظیم و گسترده استراتژیک و بس حیاتی در همه دوران ها و کشورها در متن زندگی حضوری پررنگ دارد. به همین خاطر هم کشورهای پیشرفته و مدرنیزه شده، توسعه یافتگی را در متن و غنی کردن بخش های کشاورزی و دامداری دانسته اند. کشورمان هم که خیز گسترش و پویندگی هرچه مناسبتر و فزونتر شاخص های اقتصادی، مهارت های نوین و آبادانی را به جد پیش رو دارد تنها و به ناگزیر می باید کلید توسعه را از متن این قطب بزند. اما می دانیم سیر تحقق این ضرورت مستلزم تجهیز به ابزارهای روز، ایجاد تعادل شرایط کاملا مناسب دستیافت به تسهیلات آرامش بخش فراگیر در این بخش باتوجه به طبیعت اقلیمی و پدیده های غیرمنتظره طبیعی برای برون رفت جامع از کاستی ها و نیاز شغلی این طیف است.
ادامه مطلب