یك چهارم اقتصاد در اختیار كشاورزان
۲۲ درصد از تولید ناخالص داخلی كشور مربوط به بخش كشاورزی است. با این حال برای رونق آن در طول سال های گذشته چندان چاره اندیشی نشده است.
برخی بر این باورند كه مشكلات بخش كشاورزی ناشی از علمی نبودن و استفاده نكردن از دانش روز است. عده ای دیگر تكنولوژی و وسایل مدرن را راه حل برون رفت از مشكلات كشاورزی می دانند. این مطلب مروری است بر مشكلات این بخش با تكیه بر استفاده از مكانیزاسیون در صنعت كشاورزی.
امنیت غذایی و تأمین غذا یكی از محوری ترین استراتژی های تدوین شده دهه های اخیر در متن برنامه های توسعه اقتصادی فرهنگی كشور بوده كه نقشی بسزا در عرصه حركت، توسعه و پویایی بخش كشاورزی كشور و استقلال آن را به دنبال خواهد داشت. غذا به عنوان اساسی ترین نیاز بشر، اگرچه در نگاه اولیه تأمین و تهیه آن، نما و ماهیتی كشاورزی و مزروعی داشته لیكن تأمل و تعمق در آن لزوم برانگیختن عزم و اراده ملی و گسترده را مورد تأكید و تأیید قرار می دهد. لذا داشتن نگرشی برای تأمین این امنیت كه به خودی خود ملاحظات متنوع سیاسی، اقتصادی، تكنولوژیكی و ... را دارد، صرفاً و لزوماً متوجه بخش كشاورزی و دست اندركاران، برنامه ریزان و فعالان این عرصه نیست. چرا كه امنیت غذایی با در نظرگیری مؤلفه های تأثیرگذار مستقیم و غیرمستقیم مرتبط با آن، موضوعی ملی بوده و نیازمند همسویی، همراهی و انسجام بخش های مختلف تصمیم سازی و تصمیم گیری در سطح كلان كشور است.
ادامه مطلب
اقتصادی كردن روش های آبیاری نیاز كشاورزی مدرن
آب از دیرباز مهمترین عامل توسعه در جهان بوده است. انسان ها در دوران اولیه زندگی نزدیك رودخانه ها و منابع آب تجمع می كردند و به فعالیت های كشاورزی می پرداختند.۹۷ درصد منابع آبی غیرقابل استفاده برای كشاورزی بوده و مقدار بسیارمحدودی از آن ها به طور مستقیم از سوی انسان مورداستفاده قرارگرفته است.
افزون بر آن، كمی بیش از ۱ /۷۶ درصد از آب های كره زمین به صورت رودخانه های یخی از دسترس خارج شده و آنچه تقریباً باقی مانده در عمق زمین ذخیره شده است.
بهره گیری از روش های نوین كشاورزی و استفاده بهینه از آب، عوامل حیاتی برای نیل به هدف تأمین غذای جمعیت درحال افزایش دنیا است. طبق برآورد FAO، در ۳۰ سال آینده مردم جهان نیازمند ۶۰ درصد غذای بیشتر خواهندبود. بخش قابل توجهی از این افزایش تولید، حاصل كشت متراكم (استفاده از زمین كمتر برای تولید بیشتر) كه نیازمند آبیاری است، خواهندبود.
ادامه مطلب
صنایع تبدیلی حلقه مفقوده كشاورزی
یكی از بهترین روش های توسعه اشتغال و افزایش درآمدهای غیر كشاورزی در مناطق روستایی، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تكمیلی كشاورزی و صنایع روستایی است.از سوی دیگر ایجاد صنایع تبدیلی و تكمیلی مؤثر ترین راهكار برای كاهش حجم ضایعات كشاورزی به شمار می رود.
هم اكنون ضایعات بخش كشاورزی حدود ۳۰ درصد است كه ارزش این حجم از ضایعات
۳ تا ۵ میلیارد دلار برآورد می شود.توسعه صنایع تبدیلی و تكمیلی و صنایع در دو دهه اخیر به صورت یك راهبرد مشخص در امر توسعه و برنامه ریزی روستایی در دستور كار بخش كشاورزی قرار گرفته است.
▪ گفت وگو با عباسعلی پاكنژاد مدیر كل صنایع تبدیلی و تكمیلی وزارت جهاد كشاورزی
ادامه مطلب