وضعیت تولید و ذخایر محصولات کشاورزی ایران
سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی(فائو) طی گزارشی از وضعیت کشاورزی ایران اعلام کرد اگرچه تولید غلات در ایران طی سال جاری با کاهش ۸/۷ میلیون تنی نسبت به سال قبل مواجه می شود تولید گوشت در این کشور ۱۱۹ هزار تن افزایش می یابد.
سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) در گزارش خود موسوم به «چشم انداز غذایی جهان» به ارائه آخرین آمار در مورد وضعیت تولید ، واردات ، صادرات و میزان ذخایر محصولات کشاورزی در جهان پرداخته است .
● واردات ۱۱ میلیون تنی غلات در ایران طی سال ۲۰۰۸
بر اساس این گزارش کل تولید غلات جهان در سال ۲۰۰۷ به ۲۱۲۸ میلیون تن رسید و این رقم طی سال ۲۰۰۸ به ۲۲۴۱ میلیون تن خواهد رسید که بیش از ۱۰۰ میلیون تن نسبت به سال قبل از افزایش خواهد داشت.
میزان وادرات جهانی غلات نیز طی سال ۲۰۰۷ – ۲۰۰۸ به ۴/۲۷۴ میلیون تن رسید که این رقم طی سال ۲۰۰۸ – ۲۰۰۹ به ۲۶۴ میلیون تن کاهش خواهد یافت، میزان مصرف جهانی غلات نیز از ۲۱۲۶ میلیون تن در سال ۲۰۰۷ – ۲۰۰۸ به بیش از ۲۱۹۷ میلیون تن در سال ۲۰۰۸ – ۲۰۰۹ خواهد رسید .
ادامه مطلب
سرمایه گذاری در کشاورزی جهان با دلارهای نفتی
اگر در گذشته کشورهای عربی دلارهای نفتی خود را بیشتر برای خرید سهام و سرمایه گذاری در شرکت های غربی و غول های صنعتی جهان هزینه می کردند، امروزه با درک لزوم تامین امنیت غذایی، این کشورها به سرمایه گذاری در زمین های کشاورزی و واحدهای تولیدی در کشورهای شرق آسیا و آفریقایی پرداخته اند.
چندی پیش خبرگزاری موج از تلاش های کشورهای حوزه خلیج فارس بخصوص عربستان و امارات متحده عربی برای سرمایه گذاری در کاشت محصولات کشاورزی در کشورهای خارجی خبر داد که این امر برنامه جدیدی است که به نظر می رسد این تصمیم در پی مبارزه ی این کشورها با تورم شدید قیمت این اقلام و مهمتر از آن دستیابی به خودکفایی در تولید برخی محصولات اتخاذ شده باشد.
البته این موضوع می تواند معامله ای برد برد هم برای کشورهای عربی و هم برای کشورهای فقیری که در آن ها سرمایه گذاری صورت می پذیرد، باشد.
ادامه مطلب
اصلاح نظام بازار محصولات کشاورزی ـ بخش دوم
● ابزارها و سیاست های دخالت در بازار محصولات کشاورزی:
گرچه دخالت دولت ها در بازار محصولات کشاورزی، به شکل های متفاوتی صورت می گیرد، اما به هرحال به نحوی بر بازارهای داخلی و خارجی تاثیر می گذارند. به اعتقاد کافا معمولا برای بحث درباره ابزار تنظیم بازار، ابتدا از سیاست های کلان که رفتار متغیرهای اقتصادی را درسطح کلان تحت تاثیر قرار می دهد، صحبت به میان می آید. این سیاست ها شامل سیاست های مالی و پولی همچون تغییر در مخارج عمومی و مالیات ها، و سیاست های تطبیقی است. منظوراز سیاست های اخیر، دعوت عاملین بازار به خواسته های دولت است که براساس آن دولت با بیانیه های مختلف، استراتژی هایی را اعلام می کند و انتظار دارد دست اندرکاران بازار از آن پیروی کنند.
به طور خلاصه انواع سیاست های حمایتی را می توان به صورت زیر برشمرد:
▪ سیاست های حمایتی قیمتی:
۱) سیاست های ذخیره احتیاطی که بر اساس آن کنترل مقدار محصولات به صورت کنترل مقدارعرضه اعمال می شود. در دوره هایی که مقدارعرضه بیش از حد است. دولت آن را خریداری و در دوره های کمبود، آن را عرضه می نماید. این سیاست ذخیره احتیاطی نیز می گویند.
ادامه مطلب