رویکردهای انفعالی در بخش کشاورزی
با وجود سهم کلیدی و انکار ناپذیر بخش کشاورزی در فرایند توسعه کشورمان، این بخش از دیرباز به بهانه فروپاشی نظام فئودالیسم، توسعه صنعتی و گسترش حجم شهرنشینی، افزایش روزافزون جمعیت و به یمن درآمد ضد تولیدی نفت، مورد بی مهری و آسیب های برگشت ناپذیر قرار گرفته است.
از سوی دیگر سیاست های احساسی، شتابزده و غیرراهبردی وزارت جهاد کشاورزی سرعتی نگران کننده به روند این آسیب بخشیده است. در این فضاست که برای سومین بار درخواست استیضاح وزیر جهاد کشاورزی نیز در مجلس هشتم مطرح شده است. شاید بتوان مطرح نشدن استیضاح وزیر جهاد کشاورزی در مجلس را معلول برخی عوامل دانست که موجب شده است تا با وجود محقق نشدن برخی وعده های محمد رضا اسکندری به هنگام رای اعتماد از مجلس، هنوز هم نمایندگان مجلس قادر به طرح استیضاح وی نباشند.
با گذشت چند سال از تصدی وزیر جهاد کشاورزی بر این وزارتخانه اکنون بسیاری از وعده های خود کفایی در محصولات راهبردی براساس زمان بندی های معهود وزیر در آغاز جلوس بر کرسی وزارت محقق نشده است. در برنامه کاری که برای آقای اسکندری نوشته شده بود، چشم انداز رؤیایی خود کفایی جو، شکر، سیب زمینی، دانه های روغنی، ذرت و... آن هم با الگوی دستیابی به خود کفایی گندم، آینده ای رؤیایی را برای همه علاقه مندان غیرمتخصص باروری این آب و خاک ترسیم کرده بود.
ادامه مطلب
درآمدی بر بخش کشاورزی
شاید بتوان گفت اولین امنیتی که باید به صورت زیربنایی برای هر کشوری توسط دولتمردان آن بوجود آید یا حفظ شود، امنیت غذایی است که همین موضوع بر اهمیت و جایگاه کشاورزی و تولیدکنندگان این بخش در سایر کشورها و از جمله کشور ما تاکید می کند. به عبارت دیگر از قدیم الایام به علت اقلیم متنوع، بخش کشاورزی بخش پایه ای و اساسی در کشورمان بوده; چراکه علاوه بر تولید پاک، ضرورت تامین امنیت غذایی نیز در این بخش وجود داشته است. اما مثل این که این بخش در ایران بسیار مظلوم واقع شده و به خصوص در چند سال اخیر دوران بحرانی را پشت سر می گذراند; که هیچ علتی جز عدم برنامه ریزی صحیح توسط مسوولین مربوطه ندارد. چراکه در عرض کمتر از چند سال از صادرکننده برخی اقلام عمده و استراتژیک کشاورزی مانند گندم به واردکننده آن تبدیل شده و در برخی موارد دیگر نیز سهم فروشمان را در بازارها گوناگون یکی پس از دیگری از دست داده ایم. کاهش تولید برخی از کلیدی ترین محصولات صادراتی ایران چه توجیهی می تواند داشته باشد؟ می دانیم که سیر نزولی تولید محصولات کشاورزی و رشد منفی ارزش افزوده در بخش کشاورزی اصلا به صلاح کشور نیست. چراکه میلیونها نفر از قشر زحمت کش جامعه فقط از همین طریق روزی خورده و زندگانی می گذرانند. براستی آیا می توان به جای کم کاری خودمان، خشکسالی را علت العلل بدانیم. مگر دیگر کشورهای جهان با این پدیده روبرو نیستند; یا اینکه مگر خشکسالی فقط در همین مقطع در ایران روی داده است؟ آیا همیشه مسوولین مربوطه همه کاسه و کوزه ها را بر سر خشکسالی شکانده اند؟
ادامه مطلب
سیاست کشت
آن چه که درپی می آید گزیده ای است از مشخصات طرح الگوی کشت در برنامه ی پنجم، که با عنوان طرح «تعیین الگوی بهینه ی کشت محصولات زراعی و باغی کشور» در دفتر الگوی کشت و محصولات ویژه وزارت جهادکشاورزی تدوین شده است.
با توجه به آن که یکی از اصلی ترین نیازهای هر فعالیت پویا، برنامه ریزی در چارچوب اهداف کلی آن فعالیت است؛ بخش کشاورزی نیز به عنوان یکی از مهمترین فعالیت های اقتصادی جوامع مختلف نیازمند برنامه ریزی های منسجمی در جهت رسیدن به توسعه و مقابله با بحران های موجود است.
الگوی بهینه کشت برنامه ای است که با هدف مدیریت بهینه ی ترکیب مکانی گیاهی تدوین می شود. این برنامه با توجه به فرصت ها و تهدیدهای اکوفیزیولوژیکی، عوامل تولید، مسائل اقتصادی، عوامل فرهنگی و اجتماعی، تکنولوژی های نوین و ... طراحی می شود.
طراحی و اجرای الگوی بهینه کشت سال هاست که در بسیاری از کشورهای جهان به کار گرفته شده و به کمک آن بسیاری از مشکلات تولید محصولات زراعی، باغی و مرتعی نیز مرتفع شده است.
ادامه مطلب