ترویج، حلقه مفقوده کشاورزی
توسعه کشاورزی در هر کشوری، تابع مولفه های بی شمار و تعریف شده ای است که مورد اهتمام سیاست گذاران و متولیان توسعه بخش کشاورزی در هر کشوری خواهد بود؛ در واقع مهمترین وظیفه نهادهای تخصصی متولی کشاورزی در دنیا تسریع و تسهیل توسعه کشاورزی از طریق فراهم آوردن متغیرهای توسعه است.
در میان متغیرهای توسعه، به ویژه پس از طرح مبانی نظری نوین در مورد توسعه انسانی، جنبش جدیدی در خصوص نقش سرمایه های انسانی و نیرو های تولیدی ایجاد شده است.
مروری بر ادبیات توسعه نشان می دهد که سیاست های توسعه در کشورهای جهان سوم در اوایل دهه ۱۹۷۰ مورد تجدیدنظر قرار گرفت.
در دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ بحث های نوینی در خصوص شاخص های توسعه مطرح و سیاست های جدیدی از سوی سیاست گذاران و برنامه ریزان کشورهای گوناگون کسب شد. به طوری که امروزه طیف گسترده و وسیعی از آراء و عقاید در خصوص شاخص ها و ابعاد توسعه وجود دارد؛ در دیدگاه جدید، تاکید بر توسعه منابع انسانی در کشورهای در حال توسعه یک اصل محسوب می شود.
ادامه مطلب
سند ملّی بذر و نهال
بذر و نهال به عنوان نهاده ای اصلی و پایه و اساس کشاورزی مطرح می شود و سایر عوامل از آن تأثیرپذیر هستند؛ به گونه ای که با بهره گیری از بذر و نهال سالم و بومی منطقه می توان از کاربرد دیگر نهاده ها همانند سم و کود شیمیایی تا حد ممکن جلوگیری کرد.
کارشناسان معتقدند که افزایش پایدار و پیوسته در تولید کشاورزی و قابلیت تولید تا حد زیادی به توسعه ی ارقام زراعی جدید و اصلاح شده و هم چنین به نظام کارآمدی که بذر و نهال مورد نیاز با کیفیت بالا و در زمان مناسب را در اختیار کشاورزان قرار دهد، بستگی دارد.
از سوی دیگر با کشت بذر و نهال سالم با توان رقابتی و عملکرد بالا می توان با افزایش بهره وری تولید و کاهش مصرف نهاده های خارجی از کشاورزان و بهره برداران حمایت و به اقتصاد کشاورزی کمک کرد.
بی تردید اجرای یک سیاست واحد به منظور توسعه ی صنعت بذر و نهال در کشور نیاز به تدوین یک سند ملی دارد. در مقدمه سند ملی بذر و نهاد که توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین شده آمده است: این سند در چارچوب قوانین جاری وزارت جهاد کشاورزی و چشم انداز تدوین شده است.
ادامه مطلب
کشاورزی صنعتی تا چه حد در عمل به ادعاهایش موفق بوده است؟
شارون آستیک
«اعطای تکه نانی برای سیر کردن انسانی گرسنه، کاری شایسته است، اما بهتر آن است که دیگر گرسنه ای نداشته باشیم تا صدقه ای به او بدهیم.»
اس.تی آگوستین
همزمان با نگارش کتاب اخیرم پیرامون غذا، انرژی و آب و هوا، سؤالات زیادی ذهن مرا به خود مشغول کرده بود. اما پرسشی که از همه مهم تر بود، این است: «در سایه رویکرد جهانی به کشاورزی صنعتی و نهضت انقلاب سبز، ما به چه دستاوردهایی دست یافته ایم و چه آسیب هایی متحمل شده ایم؟»
اگرچه از دیرباز انتقادات زیادی علیه انقلاب سبز، وجود داشته، اما هنوز هم افراد بسیار زیادی چنین فرض می کنند که بدون اقدامات نورمن بورلاگ و سایر دانشمندان، که بذرهای هیبریدی، کودهای شیمیایی نیتروژنه و مسموم ساخته شده از سوخت های فسیلی را برای ما به ارمغان آوردند، ما نمی توانستیم مواد غذایی مورد نیاز دنیای خود را تأمین کنیم. اما من نسبت به درست بودن این ادعا تردید دارم و مدت ها نیز این موضوع، فکر مرا به خود مشغول کرده بود. به هرحال، مطمئناً در سایه انقلاب سبز، محصولات کشاورزی برداشت شده، با رشد زیادی رو به رو شده، اما این دستاوردها به چه بهایی به دست آمده اند؟
ادامه مطلب