اقدامات ضروری جهت دستیابی به کشاورزی پایدار
کشاورزی پایدار به عنوان بینشی است که بر اهداف انسان و شناخت وی از آثار فعالیت های کشاورزی بر محیط زیست متکی است. جهت دستیابی به چنین نظامی می بایست تجربیات و دانش گذشتگان را در نظر گرفت و در کنار پیشرفت های جدید و علمی، روش هایی را در فعالیت های کشاورزی به کاربرد که تاثیر کمتری را بر محیط زیست دارد و سلامتی انسان را به مخاطره نمی اندازد. به منظور دستیابی به کشاورزی پایدار در نظر گرفتن اقدامات زیر ضروری می باشد(۱).
ثبات محیطی: به منظور پایداری در فعالیت های کشاورزی یکی از جنبه هایی که می بایست مدنظر قرار گیرد ایجاد تعادل در فعالیت های زیست محیطی می باشد. عمده ترین روش هایی که به این امر کمک می کند عبارتند از: حفاظت از منابع آب و خاک، جلوگیری از فرسایش، آگاهی از روابط همزیستی بین موجودات، استفاده از واریته های محلی و بومی، کاهش ورود نهاده های شیمیایی به محیط، کاربرد دشمنان طبیعی در دفع آفات و کاربرد تلفیقی بخش های مختلف کشاورزی (دامپروری، زراعت و باغبانی) در کنار همدیگر.
ادامه مطلب
کاشت، داشت و برداشت
مشکلات موجود در بخش کشاورزی را می توان به دو دسته تقسیم کرد. بخش اول مشکلات به تولید مربوط می شود و بخش دیگر به مشکلات حوزه بازاریابی. در قسمت تولید، مشکل اساسی کشاورزی ایران، عدم توجه و سرمایه گذاری لازم در تحقیقات کشاورزی است.
نگرشی که در چند سال اخیر وجود داشته، بیشتر متوجه عملیات اجرایی بخش کشاورزی بوده است؛ به همین جهت از توجه کافی نسبت به تحقیقات بخش کشاورزی بازمانده ایم و سرمایه گذاری های لازم را در این بخش انجام نداده ایم. در این راستا باید به گندم اشاره داشت که به خاطر عدم توجه به تحقیقات لازم و با توجه به عواملی از جمله خشکسالی و کاهش بارش ها به یکباره از خودکفایی به واردکننده عمده گندم بدل شدیم. این مسأله نشان می دهد که ما در زمینه تحقیقات عقب هستیم و باید توجه بیشتری به آن داشته باشیم. اما در قسمت بازاریابی، مشکلات این بخش را هم می توان به دو دسته تقسیم نمود. دسته اول، عمدتاً ناشی از ساختار سنتی بازاریابی بخش کشاورزی است و ما در بخش بازاریابی و فروش، به دنبال روش سنتی فروش از تولیدکننده به واسطه هستیم که این واسطه ها شامل خریداران محلی و عمده فروشان می شوند که در این روش، فروشندگان از قدرت چانه زنی بالایی برخوردار نیستند و غالباً محصولاتشان را با قیمت پایینی می فروشند. لازمه مقابله با این مشکل، نوسازی بازاریابی محصولات کشاورزی است.
ادامه مطلب
ارزیابی سیستمی در ترویج کشاورزی با بودجه دولتی
در این مقاله به بررسی برنامه ای در ترویج صنعت کشاورزی پرداخته می شود که سرمایة آن از ناحیة بودجة دولتی تأمین می شود، اما خدمات خود را به طور خصوصی ارائه میدهد؛ این برنامه یا سیستم در زمین های زراعی کشاورزان خرده پا انجام می گیرد. نتایج بدست آمده از این بررسی عبارتند از:
▪ برنامة ترویج موفقیت آمیز بوده است.
▪ با بخش خصوصی قراردادهایی منعقد گشته که این امر در جهت ارائة خدمات عمومی بسیار مفید و ثمربخش می باشد.
▪ فعالیت های درآمد زا موجب موفقیت برنامه های ترویج گشته و چنین استنباط میگردد که نتایج محیطی مطلوب به بهترین نحو با فعالیت های سودآوری چون جنگل داری در تعادل و توازن می باشند.
▪ زنان بخش عمده و مهمی از برنامه های ترویج و توسعه کشاورزی را تشکیل می دهند.
ادامه مطلب