کشاورزی در ایران، معمایی ساده اما پیچیده
کشاورزی فعالیتی است که در عین علمی بودن شدیدا به شرایط محیطی وابسته و بر پایه تجربه بنا شده و نیازمند مدیریت و برنامه ریزی دقیق و همه جانبه است. افزایش آمار دانش آموختگان، ساخت و واردات ادوات کشاورزی و سخن از توسعه گفتن بدون وارد شدن در حوزه عمل، در دستیابی به کشاورزی پیشرفته و صنعتی کمک نمی کند. علاوه بر این در تهیه و تدوین برنامه های کشاورزی باید به شرایط منطقه ای بسیار توجه نمود و بدون گذراندن آن، نباید به سراغ طرح برنامه جامع ملی رفت. با توجه به موارد یادشده، مشکلات کشاورزی ایران به طور عام و باغداری به صورت خاص را می توان در دسته های زیر برشمرد.
● زیرساخت ها
تاریخچه کشاورزی ایران تجارب و ایده های کارآوری برای کشاورزی سنتی دارد، اما متاسفانه با گذشت زمان این تجارب ارتقاء نیافته و حتی در استفاده از برخی اصول و تکنولوژی های مدرن، نگرش سنتی وجود دارد که باعث کاهش بهره وری در به کارگیری آن موارد و عدم پذیرش شیوه ها و تفکرات نوین شده است.
ادامه مطلب
روند رو به تزاید واردات میوه تهدید تولید داخلی
● مقدمه
سال ۱۳۸۴، سرآغاز واردات بی رویه میوه به داخل کشور بود. واردات مرکبات در سال ۱۳۸۴ شروع و در سال ۱۳۸۶، که سال پرمحصول کشور بود، تشدید شد در سال ۱۳۸۷، علاوه بر مرکبات، واردات سایر میوه ها (گلابی، انگور، آلو، سیب، مرکبات و...) شروع و در سال جاری واردات اغلب آنها تشدید شده است.
با توجه به شدت واردات میوه در نه ماهه اول سال ۱۳۸۷ و مشکلات تولیدکنندگان میوه در کشور، به بهانه تنظیم بازار و تامین میوه شب عید، از صفر شدن تعرفه و تشدید واردات میوه، به ویژه مرکبات سخن گفته می شود.
این مقاله در صدد است با بررسی و تحلیل آمارهای گمرک جمهوری اسلامی و وزارت جهاد کشاورزی، روند واردات، صادرات و تولید داخل را مورد بررسی قرار داده و نیاز به واردات و آثار آن را مشخص کند.
ادامه مطلب
خراسان رضوی و توانمندی های بخش کشاورزی
خراسان رضوی با وسعت ۱۱۶.۳۴۹ کیلومتر مربع، چهارمین استان پهناور کشور محسوب می شود. این استان دارای ۸۳۳ کیلومتر مرز مشترک با کشورهای ترکمنستان و افغانستان می باشد و با استان های خراسان شمالی و جنوبی، سمنان و یزد همجواراست.
این استان با مرکزیت مشهد مقدس، دارای ۲۵ شهرستان، ۶۹ بخش، ۶۹ شهر، ۱۶۹ دهستان و ۳۶۲۷ آبادی است. این استان همچنین با برخورداری از ظرفیت ها و توانمندی های وسیع و تولید انواع محصولات زراعی، باغی ودامی جایگاه ویژه ای در اقتصاد ملی و استان داشته و نقش مهمی در تامین نیازهای حیاتی جامعه، امنیت غذایی و تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع و ایجاد اشتغال دارد. ۱/۳۱ درصد اشتغال استان در این بخش قرار دارد که بعد از خدمات، بیشترین نقش را در اشتغال استان دارد. حدود ۵۶ درصد جمعیت روستایی از همین راه کسب درآمد می نمایند. سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی استان ۱۲ درصد و در بسیاری از محصولات دارای رتبه اول تا سوم است، به منظور معرفی و آشنایی بیشتر، با توانمندی و قابلیت های این استان پر خیر و برکت، مهندس علیرضا شکری، رئیس اداره ی آموزش بهره برداران به ارائه اطلاعاتی در این زمینه پرداخته اند، که در ادامه از نظر می گذارنید:
ادامه مطلب