صنعت; موتور محرکه توسعه اقتصادی
از آن جا که امروزه صنعت نقش عمده ای را در تولید و اشتغال برعهده دارد و بخش قابل توجهی از صادرات غیرنفتی را نیز به خود اختصاص داده است و ورودی سایر بخش های اقتصاد را نیز فراهم می کند، لذا نیاز به تدوین استراتژی صنعتی و توجه به صنعت الزامی و ضروری به نظر می رسد. چندی قبل سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل(یونیدو) جدیدترین گزارش توسعه صنعتی سال ۲۰۰۹ جهان را منتشر کرده است. براساس این گزارش ایران از نظر شاخص رقابت صنعتی طی سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ رشد قابل ملاحظه ای داشته است، اما باید اثرات بحران مالی جهانی بر بخش صنعت بررسی شود تا صنعت جوان و در حال رشد ما از این بحران آسیب زیادی نبیند و بتواند به رشد خود ادامه دهد.
صنعتی شدن لزوما تنها راه دستیابی به رشد سریع و افزایش درآمد سرانه نیست. در بسیاری از کشورها با گسترش صادرات مواد معدنی و منابع طبیعی مانند نفت، درآمدها افزایش پیدا کرده است، اما در بلندمدت برای حفظ روند رشد به صورت پایدار قطعا اقتصادی مبتنی بر یک صنعت پویا مورد نیاز است. به طور تاریخی نیز پس از جنگ جهانی دوم برای بسیاری از کشورهای نوظهور ازجمله کشورهای شرق آسیا واژه صنعتی شدن مترادف با توسعه بود و دستیابی به اهداف مختلفی در روند صنعتی شدن مد نظر قرار داشت.
ادامه مطلب
پیامدهای بحران اقتصادی جهان بر صنعت ایران
اقتصاد جهانی با یک دور باطل کاهش اعتماد، کاهش تقاضا، کاهش تولید، کاهش اشتغال و کاهش بیشتر اعتماد مواجه شده است. نقطه شروع برای این دور باطل، بحران در بازار مسکن آمریکا بود که به بازارهای مالی آن کشور و سپس به بازارهای مالی جهان سرایت کرد. در حال حاضر دامنه بحران از بخش مالی فراتر رفته و به بخش واقعی اقتصاد منتقل شده است (کاهش تقاضا و کاهش رشد اقتصاد جهانی). کاهش رشد اقتصادی کشورهای مختلف کاهش چشمگیر قیمتهای جهانی نفت خام را به دنبال داشته است.
از حدود چهار دهه قبل به دلیل افزایش قابل ملاحظه قیمت نفت، بودجه کشورهای در حال توسعه نفتی به شدت به درآمدهای صادرات نفت خام وابسته شد. ایران نیز به عنوان یکی از کشورها، دارای رابطه مالی بسیار قوی بین درآمدهای نفتی و بخش های اقتصادی است. لذا تغییرات بسیار شدید و غیرقابل پیش بینی قیمت نفت، برنامه ریزی برای رشد و توسعه پایدار در کشور را با مسائل بسیار جدی روبرو کرده است. در شرایط حاضر که اقتصاد جهانی درگیر عوارض بروز بحران مالی است، اقتصاد ایران قطعاً از این بحران نیز متأثر است.
ادامه مطلب
چوب ها را از لای چرخ صنعت برداریم!
هر بحثی درباره پدیده های اقتصادی اجتماعی و نتیجه گیری از روندها جهت پیش بینی های کوتاه مدت، نیازمند بهره گیری از آمارها و آزمون صحت آنها است. کشورهایی که دغدغه توسعه اقتصادی اجتماعی دارند، توجه ویژه ای را معطوف گردآوری به هنگام و نشر به موقع اطلاعات و آمار می کنند تا همه دست اندرکاران به خصوص کارشناسان موضوعی بتوانند رهنمودهای هشدار دهنده ای را ابراز کنند.
مراجعه به سایت بانک مرکزی برای دسترسی به آمارهای صنعتی و مراجعه به مرکز آمار ایران برای اطلاع از وضع تولید کارگاه های بزرگ صنعتی، جز ناامیدی نتیجه دیگری ندارد.
این نوشته برآن است تا وضع صنعت را در سال ۸۷ به خلاصه ترین صورت ممکن تشریح کند و با توجه به بحران جهانی، نگرشی نیز به سال بعد داشته باشد. توسعه صنعتی به عوامل گوناگونی بستگی دارد که چند عامل کلیدی آن وضع نیروی انسانی و بهره وری، سرمایه گذاری و بهره گیری از فن آوری ها، بازار فروش و تأمین نیازها و فضای کسب وکار است. تعمق در این عوامل، می تواند ما را به بررسی آنچه بر صنعت گذشته است رهنمون شود.
ادامه مطلب