نان صنعتی; گامی بلند در اصلاح الگوی مصرف
نان صنعتی، اگرچه سالهاست در کشور، تولید و مصرف می شود اما طی یکی دو سال گذشته تاکید ویژه ای بر لزوم گسترش تولید و فرهنگ سازی برای مصرف آن شده، تا حدی که بنا به گفته وزیر بازرگانی و براساس برنامه ریزی ها، فراگیری نان صنعتی تا پایان سال ۱۳۹۰ شامل ۶۰ درصد نان مصرفی کشور به ویژه در شهرهای بزرگ خواهد شد.
اگرچه این اقدام با توجه به وضعیت تولید و مصرف نان در کشور، لازم و مقتضی است ولی گاهی در این زمینه، تنها رویارویی سنت و صنعت در مقوله نان مورد توجه قرار می گیرد و براساس آن درباره «نان صنعتی» نظر داده می شود، در حالی که علل و عوامل توجه به فراگیری مصرف نان صنعتی از مقوله ای دیگر است.
نان، اصلی ترین و پرمصرف ترین ماده غذایی انسان ها و قوت اولیه هر فرد است و به همین دلیل، همواره سعی شده تا با اختصاص یارانه و در نتیجه پائین نگه داشتن قیمت آن، در دسترس همگان قرار گیرد، اما این موضوع به مرور موجب شکل گیری وضعیتی شده که در آن، نان برای مردم خیلی گران تمام می شود!
ادامه مطلب
بهره وری; کلید گم شده قفل اقتصادی ایران
در دهه های۸۰ و۹۰ میلادی تمامی کشورهای عضو سازمان بهره وری آسیایی(APO) به جز ایران، فیلیپین و اندونزی دارای رشد مثبت بهره وری کل عوامل تولید بوده اند. در طی همین دوره کشور هند با متوسط رشد حدود ۲ درصد بیشترین رشد بهره وری کل را تجربه کرده است، پس از هند کشورهای ژاپن و مالزی شاهد بیشترین رشد مثبت بهره وری بوده اند.
در این بین در طول دوره ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ بخش عمده ای از رشد محصول ناخالص داخلی کشورهای یاد شده از طریق رشد بهره وری حاصل شده است. در کشور هند حدود ۴۱ درصد، در مالزی ۲۶ درصد و در ژاپن ۹۴درصد از رشد محصول ناخالص داخلی به واسطه رشد بهره وری کل محقق شده است. در ایران از هر بشکه نفت معادل ۲۱۹ دلارارزش ایجاد می شود، در حالی که در اروپا این میزان بیش از۱۳۰۰ دلار است و در میانگین جهانی نیز ارزش تولید شده این مقدار به طور متوسط سه برابر ایران است. مشکل بهره وری در اقتصاد ایران چیست؟، در سال های اخیر با وجود این که تعداد شاغلان در بخش دولتی۱۰ برابر شده، اما رشدی چندانی صورت نگرفته است.
ادامه مطلب
صنایع دریایی کشور در معرض تهدید
ایران با داشتن دو دریا در شمال و جنوب و دو هزار و نهصد کیلومتر ساحل آبی، از جمله کشورهایی است که نمی تواند به اقتصاد دریا و صنایع دریایی بی تفاوت باشد؛ چرا که این صنایع با امنیت و اقتصاد ملی در ارتباط تنگاتنگ قرار گرفته است.
اما جایگاه ایران در مقایسه با سایر کشورهای فعال در زمینه صنایع دریایی (ساخت، تولید، تعمیر و نگهداری انواع مختلف تجهیزات شناورها و صنایع فراساحلی) چگونه است؟ بررسی ها نشان می دهد که:
هم اکنون هشتاد درصد تجهیزات مورد نیاز برای ساخت کشتی های بزرگ از خارج وارد می شود و صنایع داخلی سازنده تجهیزات و قطعات صنایع دریایی، در وضعیت نه چندان مناسبی به سر می برند؛
بسیاری از کشتیرانی های داخلی مایلند سفارش ساخت کشتی را به کشورهایی از جمله چین ارائه دهند؛
ادامه مطلب