علم اقتصاد دروغ نمی گوید
گای سورمن، نویسنده، فیلسوف و اقتصاددان مشهور فرانسوی است که دیدگاه های اقتصادی لیبرال دارد. او حدود بیست کتاب از جمله «امپراتوری دروغ: حقایق درباره چین قرن بیست و یکم» چاپ ۲۰۰۷ نوشته است. سورمن در پاریس زندگی می کند و رییس بنگاه انتشاراتی ادیشن سورمن است. جدیدترین کتاب وی «اقتصاد دروغ نمی گوید: دفاع از بازار آزاد در زمان بحران» منتشره در سال ۲۰۰۹ است. مقاله حاضر گزیده ای از کتاب پیش گفته است.
اگر چه علم اقتصاد در انتهای سده هجدهم میلادی به شکل رشته علمی جدیدی در بریتانیای کبیر و فرانسه پدیدار گشت، اما دو سده طول کشید تا به آستانه عقلانیت علمی خود برسد. تا پیش از آن، درک شهودی، نظر عامه و باورهای همگانی در جایگاهی همسان با اندیشه های اقتصادی قرار داشتند و تئوری های اقتصادی نامشخص و گنگ و بیشتر اوقات غیر قابل اثبات بودند. مدت زیادی از آن زمان نمی گذرد که هر کسی می توانست بدون استفاده از معادلات و قطعا بدون نیاز به الگوریتم های پیچیده، مدل های ریاضی دقیق (هرچند نه بدون اشتباه) و کامپیوترهایی که امروزه جزیی جدایی ناپذیر از تدریس در رشته اقتصاد هستند این رشته را در دانشگاه های معتبر تدریس کند.
ادامه مطلب
اقتصاد سایه
ایتالیا به خاطر حجم بالای مقررات دولتی، جایزه سنگین بارترین اقتصاد دولتی غرب اروپا را از آن خود می کند. ایتالیا برای مدتی طولانی پس از جنگ جهانی از اداره عمومی شدیدا ناکارآمد، سرمایه گذاری دولتی بی نتیجه و فساد گسترده رنج می برد.
● راه حل: کوچک است که ریسک می کند
به رغم تمام این مشکلات، ایتالیا به یکی از پرتولیدترین اقتصادهای جهان تبدیل شد (ادعا شده است که در دهه ۱۹۸۰ از بریتانیا به عنوان پنجمین اقتصاد مهم OECD پیشی گرفت). چرایی این مساله را می توان این طور توضیح داد که بخش خصوصی ایتالیا (یعنی سرمایه گذاری های کوچک و متوسط که جهت گیری صادراتی دارند(SMEs)) موتور محرکه اقتصاد ملی است.
● تجربه: داستان دو اقتصاد
ایتالیای پس از جنگ به خوبی مشکلات مربوط به دخالت ها و نظارت دولت بر اقتصاد را نشان می دهد. در حقیقت این جا دو اقتصاد در جریان است: یک بخش عمومی ناکارآمد و فاسد و یک بخش خصوصی که به وضوح کارآمد و نوآور است و خصوصا شامل سرمایه گذاران کوچک و متوسط می شود.
ادامه مطلب
نقش ماشین آلات صنعتی در توسعه
تقاضای جهانی برای ماشین آلات بسته بندی با رشد سالیانه ۵ درصدی تا سال ۲۰۱۰ ادامه خواهد یافت و به ۳۳ میلیارد دلار خواهد رسید. آهنگ رشد تقاضا از ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ شتاب بسیاری داشته است. در بخش های در حال توسعه جهان، تولیدکنندگان با داشتن بهترین فرصت های فروش، حرکتی سریع رو به رشد و توسعه و پیشرفت خواهند داشت.
سرمایه گذاری ثابت مربوط به فعالیت های صنعتی، افزایش درآمد سرانه و رشد تولید لوازم بسته بندی شده، از دلایل افزایش تقاضا برای تجهیزات بسته بندی در این مناطق رو به رشد است که به طور عمده در آسیا، اقیانوسیه و اروپای شرقی دیده می شود.
پیش بینی ها نشان می دهد که رشد بسته بندی پلاستیکی تا سال ۲۰۱۰ از بسته بندی کاغذی و مقوایی پیشی خواهد گرفت. محصولات دارویی و لوازم بهداشت شخصی سریع ترین رشد را در بازار ماشین آلات بسته بندی تا سال ۲۰۱۰ تجربه خواهند کرد. اگر چه همچنان صنایع غذایی با فاصله زیاد به عنوان بزرگ ترین بازار برای ماشین آلات بسته بندی باقی خواهند ماند و بیش از ۴۰ درصد تقاضا در سال ۲۰۱۰ را به خود اختصاص خواهد داد.
ادامه مطلب