یارانه ها و استقلال کشاورزی ایران
فقر، چالش عصر ماست. تقریباً نیمی از مردم جهان، حدود ۸/۲ میلیارد نفر با روزی ۲ دلار یا کمتر و بیش از یک میلیارد نفر از آنان در فقر مطلق و با روزی کمتر از یک دلار در روز زندگی می کنند.
کشورهای عضو ملل متحد در سال ۲۰۰۰ خود را به کاهش فقر شدید به نصف تا سال ۲۰۱۵ متعهد کردند. این وظیفه بلند پروازانه که اساس هدفهای توسعه هزاره است، اگر نظامهای مالی و تجاری جهان راحت تر و روان تر کار کنند، شاید قابل حصول باشد. فقر و فقر شدید در ۵۰ کشور بسیار فقیر جهان که سازمان ملل آن ها را کشورهای کمتر توسعه یافته می نامد، متمرکز است. در این کشورها ۳۴ کشور در منطقه جنوب صحرای آفریقا واقع است تعداد کشورهایی که در فقر شدید زندگی می کنند رو به افزایش است و تا مدتی همچنان افزایش خواهد یافت.
تجارت جهانی با نرخ تقریباً ۵ درصد در سال در حال گسترش بوده است اما سود تجارت در چند کشور متمرکز شده است. بیش از ۸۰ درصد مجموع صادرات دنیا به وسیله فقط ۱۰ کشور تولید میشود. قسمت اعظم هر دلار ثروت تولید شده در اقتصاد جهان به کشورهای ثروتمند یا دارای درآمد متوسط می رود. فقط سه درصد (سه سنت) از هر دلار به کشورهای کم درآمد می رود که ۴۰ درصد جمعیت دنیا را دارند.
ادامه مطلب
راهکارهائی برای توسعه اقتصادی روستاها
مطالعه برنامه ها، راهبردها، سیاست ها و راهکارهای مختلف توسعه در کنار بررسی تجربه عملی کشورهای مختلف در زمینه توسعه روستائی و توسعه کارآفرینی و اشتغال زائی در روستاها، می تواند راهکارهای مناسبی را در اختیار برنامه ریزان کشور قرار دهد. اگرچه نمی توان این تجربه ها و رویکردها را به صورت مشابه استفاده کرد، اما توجه به آنها و یادگیری دست نکات، باعث روشن شدن فضای موضوع کارآفرینی و اشتغال زائی در روستاها و تسهیل و تسریع فرآیند سیاستگذاری در این زمینه خواهد شد. به علاوه می توان در بسیاری از موارد با به کارگیری رویکرد بومی سازی با استفاده از ابتکارها و دانش سایر ملل، به گونه ای اثربخش روش ها، طرح ها و برنامه های محلی را طراحی و اجرا کرد. در اکثر مناطق جهان، روستاها از جمله نواحی فقیر و در حال فرسایش محسوب می شوند، اندیشمندان و سیاستگذاران کشورهای دنیا توجه خاصی به توسعه روستائی و رفع مشکلات و معضلات آنها دارند. امروز صاحب نظران بین المللی بر این اعتقادند که باید جدای از سیاست ها و راهبردهای کلان توسعه و توسعه اقتصادی (که بسیار مهم هستند)، به طور ویژه و مشخص به توسعه روستاها و ریشه کنی فقر گسترده حاکم بر آنها پرداخت. مشکل ها و معضلات روستاها در جهان ناشی از دو مسئله اساسی است:
ادامه مطلب
بررسی محصول پنبه از جهات اقتصادی
۱) پنبه از مهمترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغن کشی در اشتغال زائی بخش های کشاورزی ، صنعت و بازرگانی نقش مهمی ایفا می کند. کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده ها ،یارای برابری با پنبه را دارد .
۲) قبل از انقلاب اسلامی که دوران رونق پنبه بشمار می رفت تولید سالیانه پنبه محلوج بطور متوسط ۱۶۵ هزار تن بوده که حدود ۵۰ درصد آن به خارج صادر و باقیمانده در صنایع نساجی کشور مصرف می شد .بعد از وقوع انقلاب اسلامی عوامل متعدد موجبات کاهش شدید سطح کشت و تولید پنبه را فراهم نمودند بطوریکه در سالهای اخیر تولید پنبه محلوج تا ۵۰ هزار تن کاهش یافته است
۳) مدیران و کارشناسان صنایع نساجی معتقدند ایران از استعداد های فراوان و برتری های نسبی و پویا در صنعت نساجی برخوردار است. لذا باید از فرصت ها و ظرفیت های موجود برای بهبود کیفیت ،تنوع و حضور در بازارهای جهانی استفاده کرد.این در حالی است که هنوز ظرفیت صنعت نساجی به دلیل ناهماهنگی در تعیین و اجرای سیاست های اقتصادی و مدیریتی به میزان زیادی خالی مانده است.
ادامه مطلب