تعرفه كاهنده، بهره وری فزاینده
تعرفه گمركی برخی از كالاهای صنعتی در حالی از ۵ تا ۷۰ درصد افزایش یافته است كه اقتصاد جهانی در پنج دهه گذشته فواید سیاست های حذف موانع تجارت جهانی ازجمله تعرفه را در رشد تجارت و تولید ناخالص جهانی تجربه كرده است. اخیرا معاون امور اقتصادی و بین المللی وزارت صنایع و معادن اعلام كرده است كه دولت تعرفه واردات یك هزار و ۴۰ قلم كالای مربوط به بخش صنعت را از ۵ تا ۷۰ درصد برای سالجاری افزایش داده است. با این حساب تعرفه گمركی ۱۷ درصد از كل كالاهای تولیدی و صنعتی در سال ۸۵ افزایشی بین ۵ تا ۷۰ درصد خواهد داشت.
محسن شاطرزاده هدف از افزایش تعرفه كالاهای صنعتی را حمایت از تولیدكنندگان خوانده است. بحث تعرفه و سیاست های حمایتی دولتی بحثی است كه همواره صاحبنظران اقتصادی را به واكنش واداشته است. این سیاست ها كه عمدتا با هدف حمایت از صنایع، بالا بردن سطح تولید و اشتغال و... از جانب دولت پیگیرانه دنبال می شود، همواره مورد نقد كارشناسان و صاحب نظران بوده است. بسیاری از كشورهای در حال توسعه در گذشته كوشش هایی را برای پیشرفت صنعتی در پس موانع زیاد حمایتی به عمل آورده اند، اما طی ده سال گذشته برآیند دیدگاهها در این كشورها نیز تغییر یافته است.
ادامه مطلب
حمایت گرایی: منافع و زیان ها
اطلاع رسانی در بازارهای اولیه و ثانویه
براساس ماده ۴۰ این لایحه، سازمان موظف است ترتیبی را اتخاذ کند که مجموعه اطلاعاتی که در فرایند ثبت اوراق بهادار به دست می آمد، حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز طبق آیین نامه مربوطه در دسترس عموم قرار گیرد. ماده ۴۱ نیز سازمان را موظف کرد بورس ها، ناشران اوراق بهادار، کارگزاران، معامله گران، بازارگردانان و مشاوران سرمایه گذاری و کلیه تشکل های فعال در بازار سرمایه را ملزم کند تا بر اساس استانداردهای حسابداری و حسابرسی ملی کشور، اطلاعات جامع فعالیت خود را انتشار دهند. ناشر اوراق بهادار نیز بر اساس ماده ۴۲ موظف شد صورت های مالی را طبق مقررات قانونی استاندارد حسابداری و گزار ش دهی مالی و آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی که توسط سازمان ابلاغ می شود تهیه کند. طبق ماده ۴۳ ناشر، مسؤول جبران خسارات وارده به سرمایه گذارانی است که در اثر قصور، تقصیر، تخلف و یا به دلیل ارائه اطلاعات ناقص و خلاف واقع در عرضه اولیه که ناشی از فعل یا ترک فعل آنها باشد، متضرر گردیده اند. بر اساس تبصره یک، خسارت دیدگان موضوع این ماده می توانند حداکثر ظرف مدت یک سال پس از تاریخ کشف تخلف به هیات مدیره بورس یا هیات داوری شکایت کنند؛ مشروط بر اینکه بیش از سه سال از عرضه عمومی توسط ناشر نگذشته باشد. بر اساس تبصره ۲ نیز فقط اشخاصی که اوراق بهادار ناشر موضوع این ماده را قبل از کشف تخلف خریده باشند، مجاز به ادعای خسارت می باشند. ماده ۴۴ نیز به سازمان اجازه می دهد در صورت آگاهی از ارائه اطلاعات خلاف واقع ناقص یا گمراه کننده از طرف ناشر در بیانیه ثبت یا اعلامیه پذیره نویسی، عرضه عمومی اوراق بهادار را در هر مرحله ای که باشد، متوقف کند.
ادامه مطلب
حمایت های ناكافی
توسعه صادرات غیرنفتی و دستیابی به جهش صادراتی از موضوعاتی است كه در برنامه سوم و چهارم توسعه مورد توجه قرار گرفته است، برپایی روز ملی صادرات نیز گامی در جهت حمایت از صادرات غیرنفتی محسوب می شود .همچنین در شش ماهه نخست سال جاری نیز با تداوم روند رو به رشد توسعه صادرات غیرنفتی، میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۸ درصد رشد داشته و از نظر ارزش نیز این رقم از رشد ۷/۴ میلیارد دلاری مدت مشابه سال قبل به ۴/۷ میلیارد دلار در نیمه نخست سال جاری رسیده است.
از نظر وزنی نیز در مدت مذكور ۹/۱۵ میلیون تن كالای غیرنفتی صادر شده كه نسبت به رقم ۱۱ میلیون تنی در مدت مشابه سال قبل رشد ۷/۴۴ درصدی را نشان می دهد. در حالی كه رشد صادرات غیرنفتی در نیمه نخست سال ۸۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴/۴۹ درصد، سال ۸۳ نسبت به ۸۲ معادل ۷/۱۶ درصد و در سال ۸۲ نسبت به ۸۱ از رشد ۲/۳۳ درصدی برخوردار بوده است. این رقم در نیمه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۵۸ درصد رسیده است. با این روند میزان رشد صادرات غیرنفتی در نیمه نخست سال جاری با رقم ۴/۷ میلیارد دلاری نزدیك به رقم ۶/۷ میلیارد دلاری مجموع سال ۸۳ بوده است.
ادامه مطلب