بنزین ، سهمیه بندی و تولید کشاورزی ، تقویت اقتصاد ملی
تولید هر کالایی، محصول کار گروهی از افراد به همراه مصرف مواد اولیه و خامی است که مجموعه این عوامل محصولی را به وجود می آورد که کیفیت این مواد و نوع کاری که برای تولید آن شده ارزش آن را تعیین می کند.
اگر تولید یک کالا اقتصادی نباشد و هزینه تولید به قیمت مناسبی در بازار منجر نشود، امکان تداوم تولید وجود ندارد. در واقع در صورت عدم توجه به هزینه تولید یک کالا، امکان تداوم تولید کالا وجود ندارد و در نهایت تولیدکننده نمی تواند به کار خود ادامه دهد و کارخانه به تعطیلی کشیده می شود.
● پیچیدگی تولید در ایران
در ایران علاوه بر مشکلات فراوان ناشی از بوروکراسی دولتی و موانع متعدد قانونی و غیر قانونی در راه تولید، یک مشکل مهم و نامحسوس وجود دارد و آن تزریق یارانه های متعدد و غیر هدفمند در اقتصاد است. این یارانه ها شرایطی به وجود آورده که تولید برخی کالاها سودآور به نظر برسد در حالی که در صورت عدم پرداخت یارانه تولید به آن بخش سودآور نیست و برعکس یعنی تولید کالا غیر اقتصادی به نظر می رسد، در حالی که اقتصادی است. تداوم پرداخت یارانه های بی هدف در اقتصاد ایران موجب شده تا فعالان اقتصادی دچار انحراف شده و با دریافت نشانه های غلط به سوی بخش هایی برای تولید روی آورند که اقتصادی نیست و یا ارتباطی با اقتصاد ملی ندارد.
ادامه مطلب
مولفه های رفتار جهاداقتصادی در سال ۹۰
بهار ۹۰ می تواند آغازی نو برای اقتصاد ایران باشد. هر چند جریان تغییرات اقتصادی از ۲ سال پیش شروع شده، با این حال امسال نقطه عطفی برای آن است.
عطف از آن جهت که اولین گام اصلاحات اقتصادی مقتدرانه برداشته شد و برخلاف نظر بسیاری از صاحب نظران و اقتصاددانان، نه تنها اقشار جامعه آسیبی ندیدند، بلکه محرومان از این اصلاحات سود برده و رفاه آنان افزایش یافت.
بر همین مبنا، سرمایه ای که از موفقیت اجرای طرح هدفمندی یارانه ها نصیب جامعه اقتصادی شده و اعتماد از دست رفته ای که در حوزه اقتصاد بازگشته، می طلبد که از این سرمایه و اعتماد نهایت بهره مندی صورت پذیرد و با یک توان مضاعف، سد توسعه نیافتگی در ایران شکسته شود.
براساس همین منطق بود که امسال از سوی مقام معظم رهبری، سال جهاد اقتصادی نامیده شد. جهاد زمانی صورت می پذیرد که عمل جهاد از مقبولیت عمومی برخوردار باشد و مردم از نظر فکری و روحی آمادگی مبارزه و حذف مانع پیش رو را داشته باشند.
ادامه مطلب
کشاورزی محور توسعه یا استقلال
دکتر «لطفعلی عاقلی کهنه شهری» متولد سال ۱۳۵۰ از شهرستان سلماس است. وی دارای مدرک دکترای منابع طبیعی از دانشگاه تربیت مدرس است و هم اکنون عضو هیات علمی پژوهشکده اقتصاد این دانشگاه است. از وی تاکنون مقالات متعددی در نشریات تخصصی به چاپ رسیده است. علاوه بر این کتاب های «درآمدی بر برنامه ریزی اقتصادی» و «اقتصاد سلامت: کاربرد توابع تولید و هزینه» از آثار منتشر شده وی است. بنابراین گفت و گویی با وی درباره وضعیت اقتصاد کشاورزی انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد:
▪ در حال حاضر کشاورزی محور استقلال محسوب می شود یا محور توسعه؟
ـ رویکرد دولت ها با یکدیگر فرق می کند. اگر در قالب برنامه های توسعه به این مساله نگاه کنیم و اگر اهمیت لازم به بخش کشاورزی داده شده باشد، با رویکرد و محوریت توسعه به کشاورزی نگاه شده است اما زمانی که از خودکفایی در تولید محصولات استراتژیکی مانند گندم صحبت می شود، رویکرد و محوریت استقلال بیشتر مورد توجه بوده است. ولی از نظر متدولوژیک، کشاورزی نه محور توسعه و نه محور استقلال است. چون این دو باید به موازات و همگام هم پیش بروند و از همدیگر جدا نیستند یعنی به نوعی تکمیل کننده همدیگر هستند.
ادامه مطلب