رونق بازار یا ادامه ركود اقتصادی
مطابق اصل ۳۱ قانون اساسی، حق داشتن مسكن و سرپناه مناسب به معنی محل سكونتی كه دارای هر گونه خدمات لازم جانبی باشد، پس از هوا، غذا و پوشاك، یكی از اساسی ترین نیازها برای زندگی هر انسانی است. این اصل همچنین بر فراهم كردن زمینه اجرایی تأمین مسكن با اولویت توجه به قشرهای نیازمندتر اشاره دارد. تأمین استقلال اقتصادی، فقرزدایی، محرومیت زدایی، برآوردن نیازهای انسان و حفظ آزادگی او و اقتصاد كشور، بر مبنای تأمین نیازهای اساسی مسكن، خوراك، پوشاك، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و امكانات لازم برای تشكیل خانواده از نكات اصلی مطرح شده در اصل ۴۳ قانون اساسی است. در عین حال، یكی از معضلات پیچیده جامعه بشری كه در كشور ما و در مقاطع مختلف تاریخی نمود عینی و محسوسی داشته است، مشكل مسكن است.
تجربیات و نتایج به دست آمده در بخش مسكن در دهه های گذشته حاكی از اعمال بیشترین فشار به گروه های كم درآمد، به ویژه قشر مستضعف و دهك های پایین درآمدی كه بخش عمده ای از طیف تقاضای مسكن را در كشور تشكیل می دهند است، در این گزارش، كوشش شده تا با بررسی روند اعطای وام مسكن راهكار مناسب برای بهینه شدن این سیاست ارائه شود.
ادامه مطلب
اقتصاد مردمی در گودال تضاد
اقتصاد ایران دچار روزگار خاصی شده است. باید این واقعیت را باور کرد. البته نکته جالب این ماجرا تضاد بزرگی است که اقتصاد ایرانی را در اختیار گرفته است. پس از اینکه سالیان دراز کارشناسان و فعالا ن اقتصادی با صدای بلند نسبت به دولتی بودن اقتصاد ایرانی اعتراض کرده اند، برنامه ریزان اقتصادی ایران در چند سال گذشته با طراحی برنامه های توسعه مسیر عبور اقتصاد کشور از آغوش اقتصاد دولتی را به نظم درآوردند اما بدون تعارف این برنامه ها از سوی دولت در دو سال گذشته به وضوح، راهی بایگانی شده است.
این ادعا یک پز سیاسی یا سیاه نمایی رسانه ای نیست که این روزها به میانبری برای گریز از تصویر اقتصاد دولتی ایرانی در بوق می شود بلکه واقعیتی است که نمی توان از کنار آن به سادگی عبور کرد. حجم نقدینگی ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی و میزان غیر رسمی تورم ۳۰ درصدی بهترین مثال برای این ماجرا است که به رغم گسترش شعارهایی برای خصوصی سازی اقتصاد ایران بیش از هر زمان دیگری در آغوش دولت پهن شده است. نمای امروز اقتصاد ایران با رکود تورمی و تزریق نقدینگی های نفتی به لا یه های اقتصادی بدون شک ازسوی برنامه های دولتی برای کاستن از معضلا ت اقتصادی مردم هدایت شده است ولی در نهایت امروز شاهدیم که نه تنها هیچ باری از روی دوش مردم برداشته نشده است بلکه از سوی دیگر گره های اقتصادی تا چندین برابر افزایش یافته است. این مساله نشان می دهد که نمی توان اقتصاد را با تئوری های پول محور به سر منزل مقصود رساند و اینکه می گویند، پول بیشتر تضمینی برای رسیدن به هدف بهتری از اقتصاد است برای سال های بسیار گذشته و فرتوت است. از این منظر حالا ساده تر می توان جریان اقتصادی را تحلیل کرد. البته این مسائل تمام ماجرای اقتصاد ایرانی نیست.
ادامه مطلب
بزرگترین اقتصاد در رکود
در چند مدت اخیر، بازارهای بورس جهانی با شوک بزرگی روبه رو شده اند. در روز دوشنبه این هفته، بازارهای بورس جهان شاهد تغییرات شدید بودند به طوری که شاخص های بورس در بازارهای اروپایی بیشترین کاهش یک روزه از زمان حملات ۱۱ سپتامبر تا امروز را به خود دیدند.
رس از کاهش سرعت رشد اقتصادی آمریکا و به تبع آن، تسرّی این موضوع به تمام اقتصادهای دنیا باعث شده تا بازارهای اوراق بهادار بزرگ دنیا با اُفت شاخص مواجه شوند. تحلیلگران معتقدند حتی برنامه های جرج بوش، رییس جمهور آمریکا، برای جلوگیری از رکود اقتصادی کشورش نتوانسته وضعیت مالی بانک ها و بحران مسکن موجود در بازار آمریکا را از بین ببرد.
بازارهای دنیا نگران وضعیت اقتصادی آمریکا و آینده آن در سال جاری میلادی هستند. همین امر باعث شده تا اوضاع نابسامان آمریکا به بورس های آسیایی نیز سرایت کرده و آنها را نیز در سراشیبی سقوط قرار دهد.
خریداران سهام با مشاهده وضعیت اقتصادی آمریکا و تأثیر آن بر سایر کشورهای دنیا، تمایل کمتری برای خرید سهام از خود نشان می دهند. آنها معتقدند، با کاهش رشد اقتصادی بزرگترین اقتصاد دنیا، واردات آن نیز کاهش خواهد یافت.
ادامه مطلب