درباره وبلاگ




نویسندگان

آمار وبلاگ

کل بازدید : 2755678
تعداد کل پست ها : 3866
تعداد کل نظرات : 34
تاریخ آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 1 آذر 1396 
تاریخ ایجاد بلاگ : دوشنبه 1 فروردین 1390 

آرشیو ماهانه

آرشیو موضوعی

پیوندها

دیگر امکانات

نگاهی به اقتصاد سیاسی فرش دستباف; گره كور بر اقتصاد نیمه جان

وقتی كشوری در سطح ملی الگوهای تولیدی خود را در چارچوب ساخت تولید معیشتی قرار می دهد (اما به دلایل بی شماری كه با عنوان اثر نمایشی یا اثر تظاهر بین المللی (demonstration effect) تحلیل می شود الگوهای مصرفی ما با سرعت و شتاب خارق العاده ای خود را با آخرین استانداردهای روز دنیا هماهنگ می كند، طبیعتاً در نظام تجارت بین المللی ما یك شكافی پدیدار می شود یعنی از یك طرف برای این كه به مصارف مدرن خود پاسخ بدهیم، نیاز به منابع بسیار عظیم ارزی داریم و از طرف دیگر این منابع از طریق تولیداتی كه در چارچوب ساخت تولید معیشتی انجام می شود قابل تامین نیست.

این شكاف بین الگوی تولید كه سنتی و معیشتی باقیمانده و آن مصرف كه به صورت كاملاً پویا خود را با استاندارهای كاملاً نوین جهانی هماهنگ می كند بایستی به گونه ای پر شود، یعنی در واقع ما بایستی مابه التفاوتی بپردازیم، شواهد تاریخی ما نشان دهنده این است كه مابه التفاوتی كه ما پرداخته ایم برای توسعه ملی كشور به طرز وحشتناكی سنگین بوده است. شاید در طول تاریخ بشر كمتر جامعه ای را بشود پیدا كرد كه برای پركردن چنین شكاف هایی، امتیاز انحصاری نشر اسكناس خود را به خارجی ها واگذار كرده باشد.


ادامه مطلب


[ شنبه 31 اردیبهشت 1390  ] [ 6:50 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]

گره اقتصاد بر سرنوشت فرش دستباف

به نظر می رسد كه زمان آن (اگر چه از بد راهه و بد زمانی) رسیده كه به مسئله فرش با نگاهی علمی تر و واقع بینانه تری نگریسته شود تا به هر طریق سرنوشت و موقعیت این تولید مهم (ولو آن كه عده ای نپذیرند) در رشد و توسعه ملی ما شناخته شود. بنابراین مقاله مفصل جناب مومنی را از چند سو نگاه كرده و نسبت به هر یك نكاتی را مطرح می نمایم.

۱ نگاه اقتصادی

۲ نگاه تكنیكی و فنی به فرش

۳ نگاه هنری

۱ نگاه اقتصادی

با آن كه امیدواریم در طول این مطلب به دام احساسات گرایی نیفتیم ولی باید بگویم خداوند نبخشد آن كسانی را كه فرش دستباف ایران را به زهر نگاه مطلق اقتصاد و تبعات آن یعنی تجارت و دلالی و سودجویی و مفاسد دیگر آلودند و باعث شدند كه طیف گسترده ای از تحلیلگران اقتصادی اعم از اقتصاددانان مطلق گرا كه كالای چندوجهی و تا حدودی سنتی (كه راجع به آن بحث خواهیم داشت) را با پارامترهای فوق مدرن دنیای صنعت سنجیده و كار بافنده فرش را در قیاس با ساخت كامپیوتر و ماشین حقیر می شمارند


ادامه مطلب


[ شنبه 31 اردیبهشت 1390  ] [ 6:50 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]

کور سوی اقتصاد بازار مدیون فرش دستباف

همه ساله در اقصی نقاط دنیا برای فرش دستباف نمایشگاه های مختلفی برپا می شود و بازدید كنندگان انبوهی به این نمایشگاه ها مراجعه می كنند. تم اصلی نمایشگاه ها «فرش نهایت هنر و تكنولوژی» Persian Carpet ultimate of art and technology است، هدف از بیان این مطلب این كه فرش نه تنها از تكنولوژی بالایی برخوردار است بلكه آمیخته است با هنر آنجایی كه هیچ تكنولوژیی را یارای مقابله و هماوردی با هنر نیست مثلاً اینكه دستگاه های بسیار پیشرفته ای برای تولید فرش ساخته شده هر روز مدرن تر از دیروز به بازار عرضه می شود ولی تاكنون هیچ دستگاهی نتوانسته فرشی مشابه فرش دستباف تولید كند و در عصر كنونی فرش دستباف از زمین به دیوار رفته و به عنوان تابلو زینت بخش دیوار ها گشته است و زهی بی انصافی است این محصول هنرمندانه تكنولوژیك را متهم كنیم كه از مدرن شدن به دور مانده است. امكان ندارد فردی به نمایشگاهی و یا موزه ای و یا كارگاهی مراجعه كند و با تماشای فرش شیفته آن نشود. مضافاً عرض كنم كه هنوز تكنولوژی پیشرفته دنیا هم نتوانسته است رنگی تولید كند كه بتواند با رنگ های گیاهی سنتی برابری كند.ب گرچه برای تولید فرش رنج ها و مرارت های بسیار كشیده می شود و هنرمندان بسیاری عمر خود را صرف تولید آن می كنند كه از این نظر ارزش بسیار بالایی دارد و به اصطلاح دارایی نامشهود فرش دارایی بسیار عظیمی است اما باز متهم كردن فرش به اینكه ارزش افزوده كمتری دارد به لحاظ اقتصادی حرف تحقیق نشده ای است.


ادامه مطلب


[ شنبه 31 اردیبهشت 1390  ] [ 6:50 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]
.: تعداد کل صفحات 44 :. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >