کور سوی اقتصاد بازار مدیون فرش دستباف
همه ساله در اقصی نقاط دنیا برای فرش دستباف نمایشگاه های مختلفی برپا می شود و بازدید كنندگان انبوهی به این نمایشگاه ها مراجعه می كنند. تم اصلی نمایشگاه ها «فرش نهایت هنر و تكنولوژی» Persian Carpet ultimate of art and technology است، هدف از بیان این مطلب این كه فرش نه تنها از تكنولوژی بالایی برخوردار است بلكه آمیخته است با هنر آنجایی كه هیچ تكنولوژیی را یارای مقابله و هماوردی با هنر نیست مثلاً اینكه دستگاه های بسیار پیشرفته ای برای تولید فرش ساخته شده هر روز مدرن تر از دیروز به بازار عرضه می شود ولی تاكنون هیچ دستگاهی نتوانسته فرشی مشابه فرش دستباف تولید كند و در عصر كنونی فرش دستباف از زمین به دیوار رفته و به عنوان تابلو زینت بخش دیوار ها گشته است و زهی بی انصافی است این محصول هنرمندانه تكنولوژیك را متهم كنیم كه از مدرن شدن به دور مانده است. امكان ندارد فردی به نمایشگاهی و یا موزه ای و یا كارگاهی مراجعه كند و با تماشای فرش شیفته آن نشود. مضافاً عرض كنم كه هنوز تكنولوژی پیشرفته دنیا هم نتوانسته است رنگی تولید كند كه بتواند با رنگ های گیاهی سنتی برابری كند.ب گرچه برای تولید فرش رنج ها و مرارت های بسیار كشیده می شود و هنرمندان بسیاری عمر خود را صرف تولید آن می كنند كه از این نظر ارزش بسیار بالایی دارد و به اصطلاح دارایی نامشهود فرش دارایی بسیار عظیمی است اما باز متهم كردن فرش به اینكه ارزش افزوده كمتری دارد به لحاظ اقتصادی حرف تحقیق نشده ای است.
ادامه مطلب
تأثیرات متقابل ایرانگردی و صنایع دستی در جریانات اقتصادی
در این مقاله به سیر دو پدیده ایرانگردی و صنایع دستی در تاریخ ایران، نظری انداخته شده است تا ضمن نشان دادن حركت دوشادوش آنها در مسیر تاریخی كشور، تأثیر قابل توجهشان بر جریانهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور بیش از پیش آشكار شود.
۱) ایرانگردی:
سرزمین ایران یكی از كهن ترین كشورهای آسیایی در دوران باستان است كه در آن امپراتوریهای بزرگی مانند مادها، هخامنشیان، اشكانیان و سامانیان فرمانروایی می كرده اند. قدرت، سیاست، اقتصاد، دین و نظام اجتماعی آنها بخشی از تاریخ و تمدن ایران می باشد. قدیمی ترین اطلاعاتی كه از سرزمین ایران در دوران باستان به ما رسیده، علاوه بر متون دینی اوستا نوشته هایی است كه از هرودوت و فیثاغورث بر جای مانده است. فیثاغورث در كتاب سیاحت نامه خود به وصف راهها، مزارع، رودخانه ها، كوهها و شهرها و آبادانیهای ایران پرداخته است. بعدها مورخان و جغرافیدانهای دیگر مانند گزنفون و بطلمیوس و بسیاری دیگر فعالیتهای وی را تكمیل كرده اند و سپس پایه و اساس تاریخ نویسی به این صورت شكل گرفته است.
ادامه مطلب
نقش زنان سوزن دوز در اقتصاد خانگی
غازان خان، ایلخان مغولی كه ۹ سال بر ایران حكومت كرد و روز یازدهم ماه مه سال ۱۳۰۴ میلادی (شوال ۷۰۳ قمری) در نزدیكی قزوین درگذشت، از مادری مسیحی و پدری بودایی متولد شده بود و در تاریخ آمده كه وقتی مادرش فوت كرد، دستور داد او را در جنوب غربی تبریز، در محلی كه از یك طرف به كوهستان تكیه داشت و از طرف دیگر به دشت های وسیعی منتهی می شد كه به دریاچه ارومیه می رسید، به خاك بسپارند و نقل است كه از آن پس، منطقه مورد اشاره به نام مادرغازان خان نامگذاری شد و به « ماما قاآن» شهرت یافت و اكنون، پس از گذشت حدود هشت قرن از آن زمان، مردمی كه در ۳۵ كیلومتری جنوب غربی تبریز و در منطقهء ممقان زندگی می كنند، واژه ممقان را خلاصه شده عبارت ماما قاآن می دانند و عمران و آبادانی شهر و دیار خود را به آن زمان پیوند می دهند. ولی یافته های باستان شناسان، چیز دیگری می گوید و قدمت ممقان را تا قرن ها پیش از روی كار آمدن مغولان در ایران عقب می برد. به اضافه این كه دربارهء نام ممقان، روایات تاریخی متعدد دیگری نیز وجود دارد از جمله این كه در ابتدا مامغان ، یعنی شهر مغان بوده است.
ادامه مطلب