عدهای از مردم وارد مسجد شدند. رسول خدا همانطور که زیر لب ذکر خدا میگفت، نگاهی به آنها انداخت و ناگهان بر آشفت. ایستاد و رو به یکی از آنها گفت: «برخیز!» مردم با تعجب نگاه میکردند، رسول خدا رو به فرد دیگری کرد و به او هم گفت: «بلندشو!» تا پنج نفر را فرمان ایستادن داد. همه مانده بودند که پیامبر چه کار با این افراد دارد. رسول خدا نگاهی به جماعت انداخت و فرمود: «از مسجد ما خارج شوید و تا وقتی زکات نمیپردازید در آن نماز نخوانید». این جمله برای اصحاب و نزدیکان پیامبر(صلیالله علیه واله وسلم) اصلا عجیب نبود چون آنها میدانستند نبی اسلام آنهایی که زکات نمیدهند را اصلا مسلمان نمیداند و معتقد است بر شرکت باقی ماندهاند. بهانه خوبی است تا در این باره کمی بیشتر اطلاع پیدا کنیم. موافقید؟
پیامبر فرمود: «مالی که زکات آن پرداخت نشده مورد نفرین است و ممکن نیست بندهای زکات مالش را حبس کند اما مال او فزونی واقعی پیدا کند».
- زکات یعنی چه؟
معنی لغویاش میشود «خلاصه و برگزیده چیزی» اما از نظر علمی و فقهی معنای دیگری دارد: «چیزی که به حکم شرع به فقیر و مستحق میدهند و بر مسلمانان واجب است». زکات بر چیزهایی وضع شده که آدم آنها را با کمک طبیعت به وجود میآورد، آن هم با زحمت کم. یعنی انسان این وسط کمتر کار میکند و طبیعت جان میکند و در نهایت محصول مفت تقدیم این موجود دو پا میشود. اسلام هم به آدم میگوید چون داری از سخاوت طبیعت استفاده میکنی، باید بخشی از آن را در راههای دیگر بدهی. این موارد عبارتند از گندم، انگور، خرما، شتر، گاو، بز و گوسفند. البته طلا و نقره و آن چیزی که از تجارت به دست میآید هم شامل این موارد میشود و برای هر کدام هم حدی وجود دارد.
- فرقش با مالیات چیست؟
نخیر! مالیات اصلاً یک چیز دیگر است. مالیات یک امر متغیر است و در اختیار حکومتهاست؛ وضع کردن آن هم از اختیارات حاکم شرعی است. حاکم در هر زمان میتواند برای هر چیزی بر طبق مصلحتی که ایجاب میکند مالیات وضع کند. پس مالیات هیچ ربطی به زکات ندارد فرق دیگر مالیات و زکات این است که زکات دادن طبق آیه 60 سوره توبه، مخصوص قشر مشخصی از مردم است نه همه آنها.
- چرا برنج و اسب زکات ندارد؟
یکی از سوالهایی که همواره در بحث زکات مطرح میشود این است که چرا بین خوراکیها برنج زکات ندارد و بین حیوانات اسب از زکات معاف است؟ پاسخ روشن است؛ در رشد گندم، فکر و عمل آدم کمتر نقش دارد و کار اصلی را طبیعت انجام میدهد اما به وجود آمدن برنج چون برای انسان زحمت زیادی دارد، مورد زکات قرار نمیگیرد. در زمان خلافت علی بنابیطالب(علیهالسلام) حضرت برای اسب هم زکات وضع کردند. فقها هم این قضیه را دو جور استنباط کردند. بعضیهایشان گفتند زکات اسب مطلقا مستحب است و امیرالمومنین (علیه السلام) آن را به طور مستحب گرفتهاند. برخی هم گفتند که وضع اسب و اسبسواری طوری بوده که حضرت علی (علیهالسلام) به حسب مصلحت آن زمان از اختیاراتی که به عنوان امیرالمومنین (علیهالسلام) داشتند استفاده و زکات اسب را وضع کردند و ممکن است زمان دیگری مشابه زمان ایشان باشد که باز زکات اسب واجب شود.
- چه تاثیری دارد؟
یکی از مهمترین آثار زکات- به عقیده اقتصاددانهای اسلامی- از بین رفتن فقر و توزیع عادلانه ثروت در جامعه است. اسلام زکات را مهمترین راه برای ریشه کن کردن فقر معرفی کرده تا جایی که آن را به عنوان یکی از پنج ستون دین یعنی روزه و نماز و حج و ولایت آورده است. اما چون متاسفانه این موضوع در جوامع اسلامی- به ویژه جامعه ما- به درستی و آنطور که باید به مردم معرفی نشده و جلوه ضعیفی داشته، شهروندان مسلمان متمول زیادی از پرداخت آن شانه خالی میکنند و نتیجهاش این جامعهای میشود که میبینید.
نکته دیگر این است که زکات، فقرا را از انزوا و ناامیدی دور میکند و باعث برادری و دوستی در بین مسلمانان میشود و در نتیجه، آفات اجتماعی فقر را به حداقل ممکن میرساند. از این گذشته، انواع بلاها و خطرات را هم از سر ملت دور میکند. امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «خداوند به خاطر کسانی از شیعیان ما که زکات میدهند، انواع بلاها و خطرات را از سایرین هم دفع میکند و اگر همه پرداخت زکات را ترک میکردند، نابود میشدند».
- اگر ندهیم چه میشود؟
هر چقدر پرداخت زکات آثار مثبت دارد، عکسش هم صادق است. یکی از دلایل تلف شدن اموال به واسطه حوادث طبیعی و غیرطبیعی، همین عدم پرداخت زکات است. شوخی که نیست! پیامبر فرمود: «مالی که زکات آن پرداخت نشده مورد نفرین است و ممکن نیست بندهای زکات مالش را حبس کند اما مال او فزونی واقعی پیدا کند». امام صادق (علیهالسلام) هم فرموده: «هیچ مالی در خشکی و در دریا ضایع و تلف نمیشود، مگر به خاطر آنکه زکات آن تضییع شده است». حالا شما بگو این همه آدم زکات نمیدهند، صاف صاف هم راه میروند از مالشان هم هیچی کم نمیشود! قرآن جواب میدهد: «آنها که کافر شدند و راه طغیان پیش گرفتند تصور نکنند اگر به آنها مهلت میدهیم برایشان بهتر است. ما به آنها ملهت میدهیم فقط برای اینکه بر گناهان خود بیفزایند و برای آنها عذاب خوار کنندهای آماده شده است» و این یعنی همان قانون استدراج که خدا کند بر سر هیچکس نیاید.
کمبود، قحطی و بیبرکتی، یکی دیگر از آثار زکات ندادن است. پیامبر (صلیالله علیه و اله وسلم) فرموده: «هر گاه زکات پرداخت نشود، زمین از برکاتش باز داشته میشود. امت من تا مادامی که یکدیگر را دوست بدارند و زکات را بپردازند، در خیر و سعادت به سر میبرند ولی اگر اینها را انجام ندهند، گرفتار قحطی و خشکسالی میشوند».
قرآن هم کنار اینکه از زکات به عنوان حق خدا یاد میکند، میگوید: «کسی که حق خدا در مالش را نپردازد، سزاوار است که خداوند رحمت خود را از او دریغ کند». خب، وقتی که رحمت خدا از آدم و اموالش دور بشود چه میشود؟ امام صادق (علیهالسلام) جواب میدهد: «کسی که مال خود را در راه حق و اطاعت خدا صرف نکند، دو برابر آن را در راه معصیت خداوند هزینه میکند، همچنین کسی که حق خدا (زکات) را نپردازد». نپرداختن زکات یک اثر بد دیگر هم دارد، آن هم عدم قبولی نماز است چون در قرآن همهجا نماز و زکات با هم آمده و هر دو به هم پیوستهاند. طبق آیات و روایات، قبولی همه اعمال وابسته به قبولی نماز است و قبولی نماز هم وابسته به پرداخت زکات. پس این حدیث نبوی را بخوانید: «کسی که در پرداخت زکات بخل ورزد و آن را ادا نکند، به نمازش امر شده و به او برگردانده میشود و مانند لباس کهنه پیچیده و به صورتش زده میشود».
پیامبر (صلیالله علیه واله وسلم) رحمت در خطبه وداعش هم فرمود: «ای مردم زکات اموالتان را بپردازید زیرا کسی که زکات نپردازد نمازش مورد قبول نخواهد بود و کسی که نمازش مورد قبول نباشد دین ندارد و کسی که دین ندارد، حج و جهاد برایش نیست و از او قبول نمیشود».
نبی اسلام آنهایی که زکات نمیدهند را اصلا مسلمان نمیداند و معتقد است بر شرکت باقی ماندهاند.
- آیا زکات فقط بر گردن مسلمانان است؟
زکات یک قانون کلی است که در همه ادیان آسمان وجود دارد. حضرت عیسی (علیهالسلام) به محض اینکه در گهواره به سخن آمد، گفت: «خداوند مرا به نماز و زکات سفارش کرده است». حضرت موسی (علیهالسلام) هم به بنیاسرائیل گفت: «نماز به پا دارید و زکات دهید». خود قرآن درباره حضرت اسماعیل (علیهالسلام) میگوید: «او خانوادهاش را به نماز و زکات فرمان میداد».
علامه طباطبائی در این باره نوشته است: «هر چند قوانین اجتماعی به صورت کاملی که اسلام آورده، سابقه نداشته، لکن اصل آن ابتکار اسلام نبوده است. زیرا فطرت بشر به طور اجمال آن را مییافت. لذا در آیینهای آسمانی قبل از اسلام و قوانین روم قدیم، جسته و گریخته چیزهایی درباره اداره اجتماع دیده میشود و میتوان گفت که هیچ قومی در هیچ عصری نبوده، مگر آنکه در آن حقوقی مالی برای اداره جامعه رعایت میشده است. زیرا جامعه هر جور که بود در قیام و رشدش نیازمند هزینه مالی بوده است».
منبع:www.tebyan.net