انـسـان پس از طى كردن دوران كودكى ، وارد عالم جديد و پرجنب و جوش و با طراوت نوجوانى مـى گـردد. دورانـى كـه بـا تـغـيـيـرات ، دگـرگـونـى هـا، رفـتـارهـا، و عـكـس العمل هاى ويژه اى تواءم است .
تـربـيـت و هـدايـت نـوجـوانـان ، بـدون شـناخت صحيح مسائل مربوط به آنان هيچ گاه ميسر نمى گردد.
مـوفـقـيـت و عـدم مـوفـقـيـت والديـن و هـر مـربـى ديـگـر وابـسـتـگـى كـامـل بـه شـنـاخـت درسـت و رفـتـارهـاى سـنجيده مربيان دارد. در غير اين صورت اهدف تربيتى حاصل نخواهد شد.
در اين فصل به صورت مختصر برخى از مهم ترين خصوصيات نوجوانان مورد اشاره قرار مى گيرد.
شناخت خصوصيات نوجوانان
دربـاره سـن نوجوانان ، نظرات مختلفى است ؛ امّا كارشناسان امور تربيتى معتقدند سنّ 12 تا 16 سـالگـى بـراى پـسـران و 10 تـا 14 سـالگـى بـراى دخـتـران ، سـن نـوجـوانـى اسـت .
در ايـن دوران تـغـيـيـرات جسمى همراه با تحولات روحى و بحران هيجانات و دگرگونى ها، در شـخـصـيـت نـوجـوان بـه سـرعـت انـجـام مـى گـيـرد و مـى تـوان گـفـت كـه ايـن مـرحـله از مـراحـل حـيـات انـسان از مهم ترين مراحل شكل گيرى و تثبيت شخصيت آنان بوده و از دشوارترين مراحل سازگارى محسوب مى شود.
نـوجـوانـان داراى ويـژگـى هـا و خـصـوصـيات متعدد و مختلفى هستند كه در دوران بسيار كوتاه نـوجوانى ظهور مى يابد. لذا شناخت اين ويژگى ها و هدايت و تربيت آنها مى تواندنقش حياتى در سعادت يا شقاوت آنان داشته باشد.
دوران نوجوانى دوران رشد عواطف و احساسات ، خواستن و توقعات ، تلاش و جنب و جوش ، رشد و شكوفايى استعدادها، هوشيارى و ابتكار، كنجكاوى و بيدارى ، الگوپذيرى و قهرمان خواهى اسـت . دوران هـيـجـان و بـيـقـرارى ، افـراط و تـنـدروى ، غـرور و بـلنـدپروازى ، ماجراجويى و پـرخاشگرى ، بدبينى و انزواطلبى ، گريزپايى و سبقت جويى ، بى باكى و تهور، اوهام و خيال ، خودنمايى و انكار، طرد و تمكين است .
:: ادامه مطلب
مقدمه
انسان به عنوان موجودي ذي شعور و خلاق، متناسب با سير و درجه رشد تكامل خود محتاج دانستن است. اين احتياج او را وادار به طرح پرسشهايي متعدد و متفاوت مي كند، پرسشهايي كه مي تواند از پيدايش وجود شروع، و تا هدف و انتهاي آن ادامه پيدا كند. اين پرسشها عبارتند از: اين جهان چيست؟ چگونه مي توان در اين جهان جاودان ماند؟ امور مطلوب و پسنديده در اين جهان چيست؟ رابطه و نسبت انسان با آنچه وجود دارد، چيست؟ (از كجا آمده ام؟ آمدنم بهر چه بود؟ وطن اصلي و نهايي من كجاست؟ تكليف من در اين جهان چيست؟ و ...آگاهي و پاسخ به اين سؤالات است كه پايه فرهنگ يعني نظام نمادين، معاني، انديشه هاي منظم و متنوع بشري را در خلال زمان تشكيل مي دهد. هر فرهنگي که بتواند زمينه بيشتري جهت طرح اين پرسشها فراهم نموده و پاسخهايي مستدل، قانع كننده و شيوا به آنها بدهد, از ارجحيت بيشتري برخوردار است؛لذا ضرورت دارد كه آن فرهنگ را پذيرفته و دروني كنيم.
ما اعتقاد داريم نماز مي تواند فرهنگي را ايجاد نمايد كه براي طرح سؤالات، دانستن و علم و ياد گيري ارزش فراواني قائل است در حالي که پاسخهايي شفاف، مستدل، منسجم و شيوا به سؤالات انسان مي دهد.
نماز و فرهنگ بين المللي آن
علماي علوم اجتماعي و انسان شناسي تعاريف متعدد و بسيار زيادي از فرهنگ ارائه نموده اند. با وجود اين تعدد و تنوع، مي توان وجوه مشتركي را بين اين تعاريف پيدا نمود و آن اين است که روي دو مؤلفه تأكيد زياد شده كه عبارتست از: نمادها و انديشه ها. نمادها خود را در قالب زبان و مفاهيم نشان مي دهد.
انديشه ها شامل چهار جزء است:
الف: باورها، اعتقادات و پنداشتها
ب: ارزشها
ج: تكليف انسان نسبت به آنچه وجود دارد.
د: فن و چگونگي انجام كارها و امور[1]
با توجه به محتواي نمادها و انديشه ها مي توان گفت كه آنها در مجموعه مباحث شناخت شناسي، جهان بيني و ايدئولوژي جاي مي گيرند. پس با بررسي شناخت شناسي، جهان بيني و ايدئولوژي اسلام مي توان با نمادها و انديشه هاي موجود در اسلام يا به زبان ديگر با فرهنگ اسلام آشنا شد. نظر به اينكه نماز صورت و حقيقت دين[2] و بيان كننده تمام دين است،[3] و كاركرد آن مجزا از اسلام نيست؛ لذا نماز بيان كننده شناخت شناسي، جهان بيني و ايدئولوژي اسلام است.
:: ادامه مطلب
در بهسازي زندگي
نماز از جمله عباداتي است كه اثرات مادي و معنوي بسيار زيادي در زندگي بشر دارد. مقدمات نماز از هنگام وضو تا پايان نماز هر كدام جزء به جزء فوايد و آثاري دارد كه در اين جا قادر به بيان همهي آن ها نيستيم و تنها به نكاتي چند اشاره ميكنيم.
آثار بهداشتي نماز از جمله صحيح بودن پاك نگه داشتن بدن، لباس و جاي نماز و پرهيز از نجاستها كه موجب زدودن ميكروبها و آلودگيها از محيط زندگي و حفظ بهداشت جسماني است.
وضو سمبل طهارت عمومي بدن و موجب نشاط و سلامت است و مانند غسل، داراي آثار روحي و معنوي است و در پيشگيري و درمان بيماري هاي جسمي و رواني، اثر دارد.
البته نبايد اعمال عبادي را به خاطر اين فوايد اجرا كرد كه موجب بطلان آن خواهد شد، زيرا اگر كسي غسل و وضو كند. تا ضمن آن خنك شود يا از فوايد بهداشتي آن بهرهمند شود و يا قيام و ركوع و سجود كند تا ضمن آن حركات ورزش و نرمش اجرا كند نماز شركآلود خوانده است.
نماز بزرگترين و محكمترين پناهگاه معنوي است. نماز كه مشتمل بر عقل، علم، اختيار حس مسئوليت، اتكا به حضرت حق و قدرت بيانتهاي او و قطع اميد از اغيار است. بزرگترين و محكمترين سنگر اطمينان و آرامش و استنقاي روح انسان است.
از جمله آثار اخلاقي و تربيتي نماز پيام پرورشي پروردگار است. نماز بازدارنده از بديها، معراج هر مومن پاكيزه، مايهي نزديكي هر انسان پرهيزگار به خدا، پاككننده گناهان، شستشو دهندهي جسم و جان، خاموش كنندهي آتش دوزخ، بن اسلام، پايه دين، نردبان رسيدن به اوج كمال و انسانيت، مهمترين نماد دين، بهترين كارها و معيار سنجش اعمال است. اگر نماز قبول شود كارهاي ديگر هم پذيرفته ميشود و اگر نماز رد شود كارهاي ديگر نيز مردود است.
وقتشناسي و زمانسنجي از مهمترين عوامل پيشرفت جوامع بشري است برنامهريزي هاي شخصي و اجتماعي بدون سنجيدن زمان و اوقات مناسب هر كار ممكن نيست و ميتوان گفت نماز وقت شناسي و زمان سنجي است.
نماز خواندن داراي خاصيت خودتاثيري و خودالقايي است. همانطور كه از طريق تلقين ميتوانيم بر ديگران اثر بگذاريم. گاهي ميتوانيم خود را نيز تحت تاثير تلقينهاي خود قرار دهيم. اسلام كه واقعبيني خاص خود را دارد با وضع نماز و تنظيم برنامه آن، بهترين دستور علمي و عملي را براي تلقين حقايق و خوبيها به نمازگزار تدارك ديده است و با مقرركردن آن مسلمانان را موظف كرده است كه در هر شبانه روز پنج بار به خود تاثيري بپردازند و تلقين كنندهي آن حقايق و خوبيها و وظيفهها به نفس خود باشند.
نماز برطرف كنندهي كبر است. امام علي(ع) فرمودند: خدا، ايمان را براي پاككردن از نجاست شرك و نماز را براي پاكيزه كردن از پليدي كبر واجب كرد.
رسول خدا(ص) فرمود: «شيطان پيوسته تا وقتيكه فرزند آدم بر نمازهاي پنجگانه محافظت و مواظبت دارد از وي ترسان است و چون نمازها را ضايع كند بر او دلير ميشود و او را در گناهان بزرگ مياندازد.»
نماز عامل سازندهاي است كه پايداري و مقاومت انسان را در برابر فراز و نشيب هاي زندگي حفظ ميكند و نمازگزار در برابر هر خير و شر، خوبي بدي، خويش را حفظ نموده و با هر بادي نميلرزد.
نماز حسّ مسئوليت و تقوا و پرهيزكاري و خداترسي و حقشناسي را در انسان زنده ميكند. نماز انسان را به ياد خدا و ياد دادگاه عدل او مياندازد. و گرد غبار خودپسندي و خودپرستي را از صفحهي دل او ميشويد و او را از جهان محدود بيرون آورده و به جهان ماوراي طبيعت و به عالم پاكيها متوجه ميسازد.
نماز وسيلهاي است كه انبياء(ع) و اولياي الهي در رفع هر مشكلي و دفع هر شرّي و دور ماندن از هر دشمني از آن استمداد مينمودند. نماز انسان را به قدرت لايزالي پيوند ميدهد كه همهي مشكلات براي او سهل و آسان ميشود، همين احساس سبب ميشود كه انسان در برابر حوادث نيرومند و خونسرد باشد. نماز يك نهر روان و يك چشمهي كوثر است هم آتشهاي گذشته را خاموش ميكند و هم نميگذارد انسان بعداً گرفتار آتش شود هم جلوي بديها را ميگيرد و هم آن بدي هاي گذشته را از بين ميبرد يكي از بارزترين ذكر خداوند نماز است، عشق و محبت به خداست كه علاقه به امور دنيوي را از دل خارج ميكند و شوق لقاي حق تعالي را در دل زندهتر مي سازد. رسول خدا(ص) فرمودند: نماز اسلحهاي است در برابر كافر.
نماز باعث بركت و رحمت الهي است خداوند سبحان در سوره ي انفال آيه 2و 3، پنج صفت براي مومنان بيان ميكند كه يكي از آن اوصاف اقامهي نماز است يعني نه تنها خود نماز ميخواند بلكه ديگران را هم وادار به نماز ميكند بعد براي آن ها چهار پاداش ذكر ميكند كه يكي از آن پاداشها رزق كريم است لذا ميفرمايد: «رزق كريم»
آثار نماز در عالم برزخ( قبر):
رسول خدا(ص) فرمودند: «نماز بين نمازگزاران و عزرائيل (سلام ا عليه) فرشته ي مرگ، شفاعت ميكند. (تا نمازگزار راحتتر جان بدهد)
«نماز در قبر مونس و همدم نمازگزار است»، « نماز فرش نمازگزار در قبر ميشود».
آثار نماز در قيامت:
رسول خدا(ص) فرمود: «نماز واقعي و با حضور قلب در روز قيامت تاجي بر سر نمازگزاران است»، «نماز واقعي و با حضور قلب (در روز قيامت) نور چهرهي نمازگزاران است»، «نماز با حضور دل، روز قيامت پوشش و مانعي بين نمازگزار و آتش دوزخ ميگردد».
اميد است كه خداوند متعال ما را از نمازگزاران واقعي قرار دهد.
به قلم: رقيه گرگين - دانشجوي رشته ي شيمي كاربردي دانشگاه زاهدان
:: ادامه مطلب
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2895666
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396