| وب سایت تخصصی نماز | آغاز شد این دفتر برای کسانی که میخواهند محبوب خدا شوند ....قربه الی الله .... برای محبوب شدن نزد خدا چند قدم بیشتر فاصله نداریم .... یاعلی « ارزنـــده تـرین گــوهر مصـود نـــماز است / زیبنــده تـرین هــدیه معبـود نـــماز است / ای دوست بگـو تـا همـه ی خـلق بداننـد / مقصود حق از خلقت موجود نـماز است. »
 
کارکردهای اساسی مسجد در طول تاریخ
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 

"بسمه تعالی"

کارکردهای اساسی مسجد در طول تاریخ

علی محمّدی آشنانی

مسجد قلب تپنده‌ی معنویتی است که در فضای نورانی آن آسمان و زمین به هم پیوند می‌خورند و انسان، خلیفه‌ی الهی، در آن رشد و تکامل می‌یابد. مسجد نماد اندیشه و اعتقاد توحیدی ملت اسلام و جایگاه امن خدا برای مؤمنان است. در این نوشتار، نخست نگاهی کوتاه می‌کنیم به کارکردهای اساسی مسجد و سپس برای احیای این کارکردها، در دوران معاصر، پیشنهادهایی می‌دهیم. 1 . مسجد پایگاه عبادت و تهذیب آسمان‌ها، زمین و هر چیزی که پرتویی از حیات و حرکت دارد متعلق به خداوند است؛ آن‌چنان‌که قرآن کریم می‌فرماید: «وَ لِلَّهِ الْمَشْرِقُ وَ الْمَغْرِبُ فَأَیْنَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ واسِعٌ عَلیمٌ» ، و مشرق و مغرب از آنِ خداست؛ پس به هر سو رو کنید، آنجا روى [به‏] خداست. آرى، خدا گشایشگر داناست. به قول امام علی(علیه‌السلام) جهان، با همه‌ی گستردگی‌اش، مسجد و عبادتگاه دوستداران حضرت حق است و هیچ محدودیتی از نظر زمان، مکان و جهت برای عبودیت و پرستش خداوند وجود ندارد. بااین‌حال، مسجد قداست، ویژگی و آداب مخصوصی دارد.

 
 
 

 



:: ادامه مطلب
نقش مساجددر افزایش و ترویج فرهنگ مطالعه
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
کتاب یکی از مهم‌ترین ابزارهای فرهنگی است که همواره عاملی مهم در رشد جامعه به‌شمار می‌رود. به‌طورمعمول، رشد کتاب‌خوانی شاخص رشد فرهنگی هر کشوری دانسته می شود. در این نوشتار، پس از بررسی این شاخص، با ارائه‌ی آماری درمورد وضع موجود کتاب‌خوانی چند پیشنهاد برای بهبود وضع کتاب خواهیم داد؛ مانند مشارکت مردم در تأسیس کتابخانه‌ها، ایجاد صندوق خرید کتاب، تجهیز کتابخانه‌های مساجد، بهینه‌سازی کتابخانه‌های موجود، آگاه‌ساختن همه‌ی مردم از نقش کتاب، دعوت از صاحب‌نظران، تشکیل انجمن‌ها و گروه‌های علمی و فرهنگی و راه‌اندازی بخش کودکان و نوجوانان.
 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب
نقش محوری مسجد در تأمین اهداف چندمنظوره
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 

"بسمه تعالی"

نقش محوری مسجد در تأمین اهداف چندمنظوره

عباس همتی

مقدمه

  ماهیت مسجد ازیک‌سو، سبب ایجاد ارتباط با خداوند و عالم غیب می‌شود و ازطرف‌دیگر، انسجام اجتماعی گروه‌های مختلف مردم را تقویت می‌کند. همواره در این مکان مقدس همه‌ی امور فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و علمی نیز انجام می‌گرفته است که نشان‌دهنده‌ی تأثیر شگرف مسجد است در تداوم حیات اجتماعی جامعه‌ی مسلمانان. ازآنجاکه مسجد محل امنی برای حفظ ثروت ملی بود، خزانه‌ی دولت یا بیت‌‌المال در مسجد جامع شهر نگهداری می‌شد. مسجد محل اجتماع فرماندهان سپاه، حضور مشاوران نظامی، تصمیم‌گیری‌های مهم رزمی، صدور فرمان‌های جنگی و بسیج رزمندگان بود. در نهضت‌های صدساله‌ی اخیر ایران، به مسجدها که کانون‌های اصلی مبارزه علیه استبداد بودند بسیار توجه می‌شد و نقش عمده‌ای در به‌ثمررسانیدن نهضت‌ها ایفا کردند. در دوران منتهی به تأسیس جمهوری اسلامی، مسجد جایگاه و کاربردهای جدیدی یافت و در دو برهه‌ی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی ظرفیت این نهاد اجتماعی آشکار شد. به‌‌طورکلی می‌توان گفت، مسجد در سه مرحله از تاریخ ایران نقشی مهم در تحولات کشور داشته است.

 
 
 


:: ادامه مطلب
نقش فضاهای شهری در ارتقاء کیفیت محیط، با تاکید بر نقش مساجد
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
مبحث کیفیت محیط از جمله مقوله¬هایی است که در دهه¬های اخیر به طور خاص در محافل علمی و حرفه¬ای مطرح شده است. اندیشمندان عرصه¬های مختلف زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و مسئولان و متولیان شهری، هریک به سهم خود در پی ارتقا و بهبود کیفیت محیط¬های انسانی هستند. به نظر می¬رسد نظریه¬های گوناگون هم¬چون توسعه پایدار، توسعه محله¬ای، شهرسازی میان¬افزا، همه در واقع چالش¬هایی در راه رسیدن به هدف ارتقای کیفیت محیطی بوده است. نقش بسیار سازنده و مؤثر فضاهای شهری به طور کلی، و «مساجد به طور اخص» در ارتقا کیفیت محیط موجب پیدایی این موضوع در ذهن می¬شود که با توجه به کثرت تعداد مساجد در بسیاری از کشورهای اسلامی، از جمله ایران، مردم و نیز مسئولان ملی و محله¬ای ما چه تمهیداتی در جهت استفاده از این سرمایه¬های عظیم برای خلق نشاط در محیط زیست شهری و روستایی معمول داشته¬اند؟ آیا تمهیدات و مساعی به کار رفته کافی بوده است؟ نمونه¬های عملی مبیّن تاثیرات مثبت فرهنگی ـ اجتماعی، اقتصادی و سیاسی این فضاهای مذهبی و مصنوعی بر کیفیت محیط کدامند؟ و چه راه¬هایی برای گسترش این تاثیرات نشان داده شده است؟ هدف این مقاله پاسخ به سؤالات فوق و تبین جایگاه فضاهای شهری به ویژه مسجد و عملکرد آن در ارتقای کیفی محیط جوامع اسلامی با تاکید بر جامعه ایرانی است. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل منابع موجود، پس از بیان تعاریفی از کیفیت محیط، به تبیین معیارهای ارزشیابی آن از دیدگاه صاحب¬نظران پرداخته¬ایم و سپس با بهره¬گیری از مطالعات انجام شده و با توجه به ویژگی¬ها و خاستگاه مساجد در جامعه اسلامی به تشریح عوامل تاثیرگذار اجتماعی و کالبدی مساجد در ارتقای کیفیت محیط می¬پردازیم. واژگان کلیدی: محیط زیست، مؤلفه¬های کیفیت محیط، فضاهای شهری، ویژگی¬های اجتماعی مساجد، ویژگی-های کالبدی مساجد.

 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب
مسجد، محلی برای برنامه‌ریزی شهری در چشم‌انداز 1404
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 
بعد از انقلاب اسلامی، دولتمردان برای اداره‌ی بهتر جامعه و به‌دست‌آوردن دیدگاهی کلان و دراز مدت برای کشور، سندی با نام چشم‌انداز 20ساله‌ی کشور از 1384 تا 1404 تهیه کردند. براساس این سند، کشور ایران در پایان این دوران در موقعیت‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و ... رتبه‌ی نخست منطقه خواهد بود و موقعیت ویژه‌ای در سطح بین‌الملل خواهد داشت. در این میان، ابزارها و روش‌های دستیابی به هدف‌های چشم‌انداز از مهم‌ترین ضروریت‌ها به‌شمار می‌رود. برای دستیابی به هدف‌های سند، یکی از راه‌ها طرح‌های توسعه است؛ ازجمله طرح‌های توسعه‌ی شهری در مقیاس خُرد طرحی است به‌نام « طرح‌های استراتژی توسعه‌ شهری (CDS) » که برای رسیدن به جامعه‌ای آرمانی نقشه‌ای برای دیگر نهادها و بخش‌ها پیشنهاد می‌دهد. در ادامه‌ی مقاله به اهمیت مسجدها در این طرح‌ها می‌پردازیم و ایجاد کیفیت محیط شهری مطلوب و راه‌های دستیابی به آن را توضیح می‌دهیم؛ باتوجه‌به نقش مسجدها درراستای طرح‌های CDS در جامعه‌ی ایرانی و شهری. کلید واژه‌ها: مسجد، سند چشم‌انداز، طرح‌های توسعه‌ی شهری، توسعه‌ی محله‌ای، مشارکت مردمی، CDS

 
 
 
 

 



:: ادامه مطلب
مسجد وکارکردهای آن
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 

"بسمه تعالی"

مسجد وکارکردهای آن

داود نعیمی

مقدمه

دین اسلام تشکیلاتی‌تر از قدیمی‌ترین حزب‌ها و تشکل‌هاومجموعه های و شاید علت رشد و بالندگی دین اسلام نیز همین باشد. به‌راستی، کدام تشکل را در تاریخ بشر سراغ دارید که نه‌تنها گردهمایی سالانه، ماهانه یا هفتگی داشته باشد که تجمع روزانه نیز برگزار کند. اسلام در هر شبانه‌روز پنج بار (حداقل سه بار) افراد را در کنار هم جمع کند. اسلام قوی‌ترین سیستم فراخوانی جمعیت را با کم‌هزینه‌ترین شکل ممکن فراهم کرده است؛ ازطریق مسجد و نماز. اگر احزاب بزرگ دنیا به خود می‌بالند که می‌توانند با هزینه‌های گزاف شمار زیادی از هواداران خود را در هر سال یک‌بار گرد هم آورند (آن هم بدون آنکه اطمینان داشته باشند رضایت همه‌ی هواداران خود را جلب کرده‌اند)، دین اسلام در هر شبانه‌روز، به‌سهولت اجتماعی میلیونی را فرآهم می‌آورد. بررسی مسجد اجازه می‌دهد تا نام مسجد و نام خداوند همواره در سراسر گیتی بلند باشد و مشعل‌های هدایت الهی، از این مکان‌ها، بر سراسر جهان نور افشانی کند. مسجد موضوعی است که مسلمانان از منظرهای گوناگون، در گذر زمان، به آن توجه کرده‌اند. معماران بزرگ سعی کرده‌اند بناهای ماندگاری در تاریخ اسلام از خود بر جای بگذارند و امروز در سرزمین‌های اسلامی مسجدهایی را می‌توان یافت که بیشاز هزار سال قدمت دارند. ازحیث تحولات اجتماعی می‌توان گفت هیچ حرکت و تحولی را در سرزمین‌های اسلامی نمی‌توان یافت که مسجد در آن نقش نداشته باشد. ازمنظر فقه، کمتر موضوعی را می‌توان یافت که به اندازه‌ی مسجد مورد اهتمام فقها قرار گرفته باشد.

 
 
 


:: ادامه مطلب
مسجد و جنبه‌های عبادی آن
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : سه شنبه 15 اسفند 1391 

"بسمه تعالی"

مسجد و جنبه‌های عبادی آن

مهدی سلطانی رنانی

مسجد از نگاهی خانه‌ی خداست و از منظری دیگر مجلس و جایگاه پیام‌آوران بزرگ الاهی و مأوای همه‌ی تقواپیشگان است: «الْمَسَاجِدُ مَجَالِسُ‏ الْأَنْبِیَاءِ» « الْمَسَاجِدُ بُیُوتُ‏ الْمُتَّقِینَ...» در فرهنگ دینی، نام مسجد یادآور بندگی و کرنش در پیشگاه خداوند متعال است. مسجد به‌معنای جایگاه سجده و سجده اوج عبادت و بندگی انسان دربرابر خداست. ازاین‌رو، توصیف این خانه‌ی بزرگ و پرشکوه را باید از زبان صاحب آن شنید و برای شناخت و پی‌بردن به گوشه‌ای از فضائل و عظمت این بنیان مقدس، برترین راه دل سپردن به قرآن کریم است. در قاموس فرهنگ وحی، مسجد متعلق به ذات پاکی است که سرچشمه‌ی همه‌ی بزرگی‌هاست: «وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلاَ تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَداً» ، و مساجد ویژه‌ی خداست؛ پس هیچ کس را با خدا مخوانید.

 
 
 


:: ادامه مطلب
 

 


 
» تعداد مطالب : 2884
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2896158
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391 
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396