مناسبت هاى مختلف اسلامى، زمینه توجّه به خداى متعال و زنده كننده یاد او در زندگى و فكر مسلمانان است و براى بسیارى از این مناسبتها، اعمال و دعاهاى بخصوصى، از جمله «نماز»، بیان شده است.
منظور از نماز عید، نماز دو ركعتى است كه در «عید فطر» و «عید قربان» خوانده مىشود.
بر خلاف سایر جشنها و نیز اعیاد دیگران، كه آمیخته به غفلتها، هوسرانىها و شهوات است، عید اسلامى، همراه با نماز، دعا، انفاق و صدقات، غسل و طهارت و... است. اینك به توضیح مختصرى پیرامون نماز این دو عید مىپردازیم:
نماز عید فطر
در نخستین روز ماه شوّال، كه «عید فطر» است، پس از یك ماه عبادت و روزه، به شكرانه این توفیق نماز باید خواند. این نماز، در زمان حضورامامعلیه السلام واجب است وباید به جماعت خوانده شود ولى در زمان ما مستحبّ است.
وقت آن، از اوّل آفتاب روز عید، تا ظهر است ولى بهتر است كه در آغاز روز، پس از بلند شدن آفتاب بخوانند.
در ركعت اوّل بعد از خواندن حمد و سوره، باید پنج تكبیر گفت و پس از هر تكبیر، قنوت گرفت. در قنوت، هر دعایى مىتوان خواند، ولى بهتر، دعاى «اللهم اهل الكبریاء والعظمة...» است. در ركعت دوّم چهار تكبیر است، كه پس از هر تكبیر، قنوت لازم است.
نماز عید فطر، با معنویت خاصّى كه دارد، دلها را متوجّه خدا مىكند، حالت توبه و استغفار در دلها ایجاد مىسازد و مستحب است كه انسان، پیش از نماز عید، غسل كند، دعاهاى خاصّى را بخواند، و در فضاى باز و در زیر آسمان به نماز بایستد.
امام رضا علیه السلام مىفرماید: «انّما جُعِلَ یَوْمُ الفِطْر العیدُ، لِیكُونَ لِلمُسلِمینَ مُجْتمعاً یَجْتَمِعُونَ فیه و یَبْرُزُونَ لِلّهِ عزّوجلّ فَیُمجّدونَهُ عَلى ما مَنَّ عَلیهم، فَیَكُونُ یَومَ عیدٍ و یَومَ اجتماعٍ وَ یَوْمَ زكاةٍ وَ یَوْمَ رَغْبةٍ و یَوْمَ تَضَرُّعٍ»(542)
خداوند، روز فطر را بدین سبب «عید» قرار داد، تا مسلمانان، مجمعى داشته باشند كه در آنروز، جمع شوند و در برابر خداوند، بخاطر منّتها و نعمت هایش، به تمجید و تعظیم بپردازند، پس آنروز، روز عید و تجمّع و زكات و رغبت و نیایش است.
در این حدیث شریف، فلسفه این نماز و عید را در محورهاى زیر، بیان كرده است:
1- اجتماع و گردهمایى
2- زكات و رسیدگى به فقرا
3- رغبت و گرایش به خدا
4- تضرّع و نالیدن به درگاه پروردگار
و اینها، هم ناظر به بعد معنوى و عرفانى این نماز و مراسم عبادى است، هم توجّه به آثار اجتماعى و فوائدى دارد كه به مردم مىرسد و مردم با پرداختِ «زكات فطره» بینوایان مستمند را به نوایى مىرسانند و به یك لحاظ، از نظر تأمین معاش محرومان، عید فطر، «عید فقرا» محسوب مىشود.
اضافه بر آثار اجتماعى و سیاسى كه این اجتماع عظیم سالانه دارد و نشان شوكت و قدرت امّت اسلامى است.(543)
جایزه الهى
عمدهترین چیزى كه در این نماز، از خدا خواسته مىشود، آمرزش و مغفرت الهى و مبارك ساختن این عید، با قبولى طاعات است و این، بهترین جایزهاى است كه خداوند به نمازگزاران روزه دار، عطا مىكند.
امام باقر علیه السلام مىفرماید: رسول خدا صلى الله علیه وآله فرمود: هرگاه روز اوّل ماه شوال (عید فطر) فرا مىرسد، یك منادى از سوى خداوند ندا مىدهد:
«ایُّها المُؤمنونَ! اُغْدُوا اِلى جَوائِزِكم»!
بشتابید به سوى جایزه هایتان.
آنگاه، امام باقر علیه السلام رو به جابر كرده، فرمود: اى جابر! جوایز خدا، مثل جایزههاى این پادشاهان نیست!... امروز، روز جایزههاست!(544)
عید فطر، صحنه اى از قیامت
از آثار تربیتى و سازنده نماز عید فطر، آنست كه در آن اجتماع دعایى و حضور نیازمندانه، در مصلاى بى سقف، انسان به یاد خدا و قیامت و نیازمندى خویش به رحمت الهى مىافتد و صحنه قیامت در نظرها مجسّم مىشود. یادآورى قیامت در آنروز، سفارش امیرالمؤمنین علیه السلام است.
در روایت است كه على علیه السلام در یك روز فطرى در خطبهاى كه خواند، خطاب به مردم فرمود: اى مردم!
این روز شما، روزى است كه نیكان، پاداش مىگیرند.
در این روز، بدكاران، زیان مىكنند.
این روز، شبیهترین روز به قیامت شماست.
با بیرون آمدنتان از خانهها به مصلا، بیرون آمدنتان از قبرها را به یاد آورید.
با توقف خود در مصلا و انتظار نماز، توقّف در حضور خدا را در قیامت به خاطر آورید.
و با بازگشت خود به خانهها، بازگشتتان را به خانههاى خود در بهشت یا جهنم به یاد آورید.(545)
امام مجتبى علیه السلام روز عید فطر، به عدهّاى برخورد كه به خنده و بازى مشغول بودند، به همراهان خویش فرمود: خداوند، رمضان را، میدانى براى مسابقه و دستیابى به رحمت و رضوان خویش قرار داده بود، كه عدّهاى پیش تاخته و بردند، عدّهاى هم عقب مانده و باختند. شگفت از آنكه در این روز پاداش، به خنده و بازى مشغول است...(546)
نماز عید قربان
روز دهم ذیحجّه، روز عید قربان (عید اضحى) و از بزرگترین اعیاد اسلامى است كه اعمال و دعاهاى خاصّى دارد. یكى از نمازها، «نماز عید قربان» است كه مثل نماز عید فطر، دو ركعت است و به همان صورت و در همان وقت و با همان شرایط خوانده مىشود.
چه در روز عید فطر وچه قربان، پیش از نماز وپس از آن (در نماز عید قربان، تا ده نماز پس از نمازعید) تكبیرهایى گفته شود، كه همه، بزرگ شمردن خدا وتوحید وستایش او وشكر بر نعمت هدایت است.(547) در قنوت نماز عید آنگونه كه گذشت دعاى «اللهم اهل الكبریاء و العظمة...» بهتر است.(548) در این دعا، خدا را به عظمت، جبروت عفو و رحمت و بخشش مىشناسیم و یاد مىكنیم و از او، به حق و منزلت این روز بزرگ، كه عید مسلمانان و مایه شرافت و افتخار پیامبر و خاندان اوست، درخواست مىكنیم كه بر «محمد و آل او» درود فرستد و ما را از خیرها و بركات خویش بهرهمند سازد.
جملهاى كه در این دعا آمده، جامعترین درخواستى است كه مىتوان از خدا طلبید. از پروردگار مىخواهیم كه:
خدایا، در هر خیرى كه محمد و آل محمد را در این روز، وارد ساختى، مرا نیز داخل گردان.
و از هر بدى كه محمد و آل محمد را در این روز، بیرون ساختى، مرا نیز خارج گردان.
خدایا... من از تو بهترین چیزها را مىطلبم كه بندگان صالح تو، از تو خواستهاند.
و به تو پناه مىبرم از هر بدى كه بندگانِ مخلصت، از آن به تو پناهنده شدهاند!
نماز عید، حقّ رهبرى
در اسلام، آئینهاى جمعه و عید، از منصبهاى وابسته به حكومت حق و رهبرى اسلامى است و اگر قدرتهاى ستمگر، آنها را در استخدام اهداف خویش مىگرفتند، غاصبانه بوده است.
حتّى نصب افراد براى اقامه نماز جمعه و عید و مراسم حج و... از اختیارات و شئون حكومت و ولایت امر است. از این رو، بودن اینگونه امور در اختیار و سیطره نالایقان، براى (آل محمد) حزنآور است. امام باقر علیه السلام در حدیثى به این حقیقت اشاره فرموده است: «ما مِنْ عیدٍ لِلْمُسلمینَ، اَضحى وَلافِطرٍ، اِلاّ وَ هُوَ یُجَدّدُ فیه لالِ مُحمَدٍ حُزْنٌ، قیلَ: وَ لِمَ ذلك؟ قال علیه السلام: لاَنَّهمْ علیه السلام یَرَوْنَ حَقَّهُمْ فى یَدِ غَیْرِهِم»(549)
براى مسلمانان، هیچ عید قربان و عید فطرى نیست، مگر آنكه اندوه آل محمد صلى الله علیه وآله در آن افزون و تجدید مىشود. پرسیدند: چرا؟ فرمود: براى آن كه اهلبیت علیه السلام، حقّ خویش را در دست دیگران مىبینند!...
و چه مظلومیتى براى خاندان عصمت، بالاتر از این كه حتى اعیاد اسلامى هم براى آنان اندوهبار باشد و خاطره غصب حق و انحراف مسیر رهبرى جامعه را بیاد آورد!
542) وسائلالشیعه، ج 5، ص 141، من لایحضر، ج 1، ص 522.
543) نماز عیدى كه امام رضا علیه السلام مىخواست بخواند و مأمون، ترسید و جلوگیرى كرد و نماز عیدى كه در اولین راهپیمائى انقلاب، در قیطریه تهران برگزار شد و شهید مفتح، امت ما را به حركتى عظیم، بسیج كرد، نشان بعد اجتماعى و سیاسى این تجمّع با شكوه است.
544) وسائلالشیعه، ج 5، ص 140، من لایحضر، ج 1، ص 511.
545) وسائلالشیعه، ج 5، ص 141.
546) من لا یحضر، ج 1، ص 511.
547) اللّه اكبر، لا اله الاّاللّه، واللّه اكبر، اللّه اكبر و للّه الحمد، اللّه اكبر على ما هدانا». مفاتیح و توضیح المسائل.
548) متن دعا در كتاب مفاتیحالجنان و رسالههاى عملیّه آمده است.
549) من لایحضر، ج 1، ص 511.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2903454
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396