برخى پدیده هایى كه در طبیعت رخ مىدهد و حالتِ غیر عادى دارد، گاهى موجب وحشت انسانها مىشود و گاهى نیز ممكن است افكار خرافى و شرك آلودى را در اذهان جاهلان و غافلان پدید آورد.
اینجاست كه توجّه دادن اندیشهها به عوامل اصلى آنها و جلوگیرى از انحراف اذهان، به عنوان یك وظیفه براى ادیان حق، جلوه مىكند.
در اسلام، براى اینگونه پدیدهها، نماز خاصّى واجب شده تا مردم، توجّه به خداى هستى آفرین پیدا كنند و منشأ این تغییرات و حوادث را، قدرت الهى بشناسند. نام این نماز، «نماز آیات» است، چرا كه براى بروز حوادثى برگزار مىشود كه از آیات و نشانههاى الهى در جهان است.
در رساله ها مى خوانیم : كه نماز آیات، به واسطه چهار چیز واجب مىشود:
1- گرفتن خورشید (كسوف)
2- گرفتن ماه (خسوف)
3- زلزله.
4- رعد و برق و بادهاى سیاه و سرخ وحشت آور، كه بیشتر مردم بترسند. (به برخى مسائل آن اشاره خواهد شد).
نماز آیات، درسى از توحید
بروز اینگونه حوادث، در اذهان ساده لواحان، نشان نوعى قهر طبیعت و خشم خدایان به شمار مىآمد و چون از كیفیّت و علل آن خبر نداشتند، از خدا غافل مىشدند و به طبیعت بى جان متوجّه مىشدند. به خصوص، خورشید پرستان و ماه پرستان، افكار خاصّى پیدا مىكردند.
خواندن نماز آیات، براى توجّه دادن به منشأ اصلى آفرینش و دگرگونیهاى طبیعت، یعنى خداى تواناست و درسى از توحید به مردم مىآموزد.
روایت است كه هنگام درگذشت ابراهیم، فرزند كوچك پیامبر، خورشید گرفت. مردم با خود مىگفتند كه این كسوف و خورشید گرفتگى، به خاطر فقدان پسر رسول خدا صلى الله علیه وآله است. پیامبر خدا صلى الله علیه وآله براى تصحیح افكار و برداشتها منبر رفت و پس از حمد و ثناى پروردگار، فرمود:
«ایُّهاالنّاسُ! اِنَّ الشَمْسَ والْقَمَرَ آیَتانِ مِنْ آیاتِ اللّهِ، یَجْریانِ بأمْرهِ مُطیعانِ لَهُ لا یَنْكَسِفانِ لِمَوْتِ اَحَدٍ وَ لا لِحَیاتِهِ، فَاذَا انْكَسَفتا اَوْ واحِدةٌ مِنْهُما فَصَلُّوا»
اى مردم! خورشید و ماه، دو نشانه از نشانههاى الهىاند، به فرمان او جریان دارند و مطیع اویند، و بخاطر مرگ یا زندگى كسى، گرفته نمىشوند. پس اگر هر دو یا یكى از آن دو گرفت، نماز بگذارید.
پس از این سخن، از منبر فرود آمد و با مردم «نماز كسوف»، خواند.(550)
دو درس از این برخورد پیامبر مىآموزیم:
یكى، آن كه آن حضرت، ابتدا به روشنگرى افكار، پیرامون پدیده طبیعى پرداخت، سپس به نماز ایستاد، و این مىفهماند كه فهم و اندیشه، مقدم بر عبادت و نماز است.
دیگر، اینكه چون مرد الهى و رسول به حق بود، حق را گفت و مردم را به خدا توجّه داد. بر خلاف آنانكه حیله گر و عوام فریب اند، كه از چنین حادثهاى، شاید به نفع خود و كسب وجهه، سوء استفاده كنند. و حتّى حوادث طبیعى را در مسیر خواستههاى نفسانى، تجزیه و تحلیل و تأویل نمایند.
امام صادق علیه السلام از پدرش نقل مىكند كه فرمود:
زلزلهها و گرفتگى ماه و خورشید و بادهاى سخت و وحشت زا، از نشانههاى قیامت است. هر گاه یكى از اینها را دیدید، به یاد بر پائى قیامت بیفتید، به مسجدها پناه برید و نماز بخوانید.(551)
این روایت نیز، توجّه دادن اذهان مردم، از طبیعت، به خداى طبیعت است و در نهایت با نماز، این «خداگرایى» تكمیل مىشود.
چگونگى نماز آیات
در مورد نماز آیات، فقط به چند مسئله اشاره مىشود. توضیح بیشتر آنرا در رسالههاى عملیه بخوانید.
1- نماز آیات، دو ركعت است و هر ركعت، پنج ركوع دارد. در هر ركعت، مىتوان پس از حمد و سوره، به ركوع رفت و برخاست، دوباره حمد و سوره و ركوع، تا پنج مرتبه. و مىتوان در هر ركعت، یك حمد خواند و آیات سوره توحید را به پنج قسمت كرد و قبل از هر ركوع، یك بخش از سوره را خواند و به ركوع رفت، و سپس آیهاى دیگر و ركوع دوّم و همچنین تا پنج ركوع تمام شود.
2- در نماز آیات هم، آنچه در نمازهاى روزانه لازم است، واجب مىباشد، مانند طهارت، قبله و...
3- خواندن نماز آیات، واجب فورى است و نباید به تأخیر انداخت. در ماه و خورشید گرفتگى، از وقتى كه ماه و خورشید، شروع به گرفتن مىكند، مىتوان نماز آیات را خواند. اگر كسى نماز آیات نخوانده، گناه كرده است و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند، «ادا» مىباشد.
4- اگر عوامل وجوب نماز آیات، در شهرى اتفاق بیفتد (مثلاً زلزله و...) براى مردم همانجا واجب است نه شهرهاى دیگر.
5 - فرقى نمىكند كه تمام ماه یا خورشیدبگیرد، یا قسمتى از آن (خسوف وكسوف كلّى یاجزئى) در هر دوحال، نماز آیات واجب است.
550) وسائلالشیعه، ج 5، ص 144.
551) وسائلالشیعه، ج 5، ص 145.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2899106
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396