مصاحبه با حجتالاسلام والمسلمين ركوفيان؛
منشاء بيداري خود اسلام و اسلام خواهي است، البته نه اسلامي سعودي و آمريكايي
مصاحبه با حجتالاسلام والمسلمين ركوفيان،(مسئول دفتر نهاد در دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي) در مصاحبه با پايگاه اطلاع رساني دبيرخانه ستاد هالي اقامه نماز در دانشگاهها به نكاتي اشاره نمودند، متن مشروخ مصاحبه به شرح ذيل است :
1- وضعيت اقامه نماز را در دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي چگونه ارزيابي مي كنيد؟
در دانشگاهها باتوجه به اينكه مرتب با دانشجويان مواجه هستيم و باتوجه به وضعيت سياسي كشور در روند نماز هم تغييرات زيادي مشاهده ميشود، مثلاً باتوجه به بيداري اسلامي وضعيت نماز بهتر شده است و با ثابت شدن انقلاب در كشورها حضور نماز جماعت نيز پرشورتر شده است.
ـ باتوجه به حجم جنگ نرم و پياده نظام غرب و غولهاي رسانهاي و سايتها و ماهوارهها واقعاً حضور خوب است هرچند آمار اقامه نماز به شكل دقيق نيست، اما جوانان حتي اعتراض به بسته بودن نمازخانهها دارند و جوانان مقيد به نماز، فراواناند.
2- پيشنهاداتي كه به نظر شما مي توان از آن به عنوان نقاط قوت براي بهبود وضعيت اقامه نماز در دانشگاهها بهره جست را ، شامل چه نكاتي مي دانيد؟
خارج از وضعيت ظاهري مساجد و نمازخانهها كه بايد بروز باشد، استفاده از امكانات جديد مثل استفاده از تلويزيون LCD، تبليغات، پخش احكام، پذيرايي كوچك مثل چاي رايگان نيم ساعت قبل از نماز و حتي بعد از آن كه باعث پاتوق و حضور دانشجويان در نمازخانه ميشود مثلاً در دانشگاه علوم پزشكي ايران و دانشگاه علوم بهزيستي اين امر انجام ميشود كه حتي نذر خود اساتيد را براي هزينه چاپ استفاده ميكنيم.
ـ بحث ديگر اينكه يك نشريه هفتگي شامل يك برگ A4 تدوين و چاپ گردد و با زمانبندي مشخص در مساجد دانشگاه بهرهبرداري شود.
ـ مساجد و نمازخانه ها بايد بيداري داشته باشند، حتي بعضي اوقات پزشكان بيايند در نمازخانه راجع به بيماري خاصي توضيح دهند و نكته بگويند يا اساتيد صحبت كنند. حتماً فقط روحاني نياز نيست صحبت كند.
ـ قرائت قرآن در نمازخانهها همراه با ترجمهي روان انجام شود ،ترجمه مثل ترجمهي آيتالله مكارم باشد، ترجمه آقاي الهي قمشهاي مربوط به چند دهه پيش است اما ترجمه حضرت آيتالله مكارم شيرازي به روز است.
ـ حتي اگر قرآن را از نمازخانه و مساجد ببرند اشكال ندارد كه استفاده كند، حتي بعضيها اجازه ميگيرند از خدماتيهاي دانشگاه براي بردن قرآن به منزل اين كار خوبي است. سعي كنيم حتي به قرآنها و كتب دعا سر مهر نمازخانه يا مسجد را نزنيم، حتي اگر ببرند هم استفاده ميكنند و اشكال ندارد.
ـ در نمازخانهها و مساجد باتوجه به اتحاد شيعه و سني، احترام اهل سنت نگاه داشته شود، بايد حتي در دانشگاه تهران به اين موضوع توجه داشته باشند چون سياست كلي مقام معظم رهبري اتحاد است. استفاده از عطر خوش در نمازخانه مثل اسپري خودكار نيز از ديگر ابتكارات است.
ـ چادر گذاشتن براي خانمها كه تميز و خوب باشد لازم است و همين طور براي خانمهاي كه مانتوئي هستند تا چادر را لمس كنند. انشاءاله كه باعث شود در فضاي عمومي نيز اين توفيق حجاب را پيدا كنند.
ـ به نظر بنده حريم نمازخانه ميان خانمها و آقايان بايد هميشه باشد.
ـ عدم برگزاري مراسم ختم در مساجد و نمازخانهها از كارهايي است كه فكر ميكنم خوب است، كسي كه در دوره عمر خود يك بار مسجد نيامده ختم را آنجا برگزار كند اين جالب نيست، از جهتي حتي خود نشستن در مساجد و نمازخانهها خوب است.
ـ استفاده از پيشنهادات مأمومين جماعت نيز بسيار مؤثر است در رشد و تعالي كيفيت اقامه نماز.
3- به نظر شما يك امام جماعت موفق و برتر صاحب چه مولفه ها و ويژگي هايي است؟
از صوت تا برخورد و چهره ظاهري و علم پاسخگويي او مهم است، اما تقوا و رفتار در مرحله اول مهم است و حال معنوي او نيز اهميت دارد.
ـ امام جماعت با دعا سر و كار داشته باشد.
ـ اول ماه، نماز اول ماه را سفارش كند.
ـ در آخر هفته نماز امام زمان را سفارش كند.
ـ توجه به مسايل علمي داشته باشد يا حداقل حوزه علميه را خوب خوانده باشد.
ـ اصلاً برگهاي باشد ويژه پرسش و پاسخ آزاد كه هر هفته جمعآوري شود در يك روز پاسخ داده شود، بسيار خوب است ما الان اين كار را داريم در مجموعهي خودمان عمل ميكنيم.
4- نظر شما در خصوص بيداري اسلامي در منطقه و نقش امام جماعت و مسئولان فرهنگي در تبيين اين موضوع براي قشر دانشگاهي چيست؟
شما ببينيد منشاء بيداري خود اسلام و اسلام خواهي است. البته نه اسلامي سعودي و آمريكايي.
مشاهده مي كنيد كه ديكتاتورها فرار ميكنند ميروند سراغ آل سعود، بيداري اسلامي نابود كنندهي اسلام باطل و اسلام ظاهري است و از نشانههاي ظهور نيز پذيرش حق است و امام (ع) نيز مظهر حق است.
ـ به صورت روزانه و هفتگي خاطرات اقوام و ملتها و ديكتاتورهاگفته شود، همان طور كه قرآن مرتب قوم هود، نوح، شعيب را ذكر ميكند كه عاقبت كساني كه مقابل حق ميايستند را ببينيم
ـ تذكر مداوم مهم است. نمازخانهها حتي با گروههاي بيداري اسلامي ارتباط داشته باشند.
ـ عناوين جديد مثلاً با نمازجمعه كشورهاي ديگر ارتباط بگيرند كه اين كارها ابتكاري بوده و كاري جديد و بروز است و وظيفه امام جماعت اين است كه مدام عاقبت آنها را ذكر كنند، هم نقش امتها را در قيامها ذكر كنند.
5-آثار سياسي، اجتماعي نماز را در مواجهه با جنگ نرم دشمن را شامل چه نكاتي مي دانيد؟
جنگ نرم يك فضاي مجازي و ايجاد ترس عمومي در جامعه است و يك جنگ رواني تمام عيار است، مهم مقابله نماز با اين موضوع است كه فرد از فضاي جنگ رواني خارج شود و با نماز در فضاي معنوي ديگري حضور پيدا ميكند، نماز آرامش رواني ميآورد. خود امر حضور، حتي بعد از ساعت نماز مهم است. حضور در مساجد، خود مهمترين راه مقابله با جنگ نرم دشمن است، حضور بايد حضور معنوي باشد. چون به دنبال حضور، آرامش ميآيد، حضور را حتماً بايد زنده نگه داشت. نماز خود مهمترين روش مقابله با جنگ نرم است.
6- مقام معظم رهبري فرمودند "انتخابات نبايد امنيت كشور را به خطر بياندازند" نظر شما دراين خصوص چيست؟
مهمترين كارهايي كه اخيراً در نزديكي انتخابات انجام ميدهند، گل آلوده كردن فضا و تغيير مواضع 180 درجه است. اين جامعه را آسيب ميزند. محيط علمي دانشگاه نبايد برهم بخورد. بايد آگاه باشيم كه حضور سياسي خوب است اما به وظيفه اصلي نبايد آسيب بزند. تجربه خوبي از فتنه 88 داشته باشيم، البته قطعاً اين بار نيز دشمن با لباس جديد وارد ميشود. حتي پارسال در روز عاشورا مقابل امام حسين بودند، اما امكان دارد امسال بيايند و سينه هم بزنند و حتي امكان دارد در نمازخانهها و مساجد نيز حضور يابند، ما بايد سعي كنيم افراط و تفريط نداشته باشند.
ـ دشمن برنامهريزي دارد كه فضا را در دست بگيرد حتي امكان دارد عدهاي شعار ولايت بدهند و با شعار ولايت وارد ميدان شوند.
7- با توجه به بيستمين اجلاس سراسري نماز با عنوان "نمازو مسجد طراز اسلامي" نقش محوري مسجد در دانشگاه شما ملموس است ؟ با عنايت به اين موضوع ، چه برنامه هاي فرهنگي با توجه به نقش مسجد در دانشگاه انجام مي گيرد؟
نقش مسجد خيلي ملموس نيست. چون صداي اذان در دانشگاه به تمام قسمتها نميرسد. اما هم اكنون در حال تحول است.
8- گزارش ماهيانه جلسات ستاد اقامه نماز دانشگاه خود را براي ستاد عالي اقامه نماز ارسال مي كنيد؟ لطفا شرح دهيد؟
گزارش در مدت زمان هاي مشخص ارسال مي شود و شرح جلسات در اختيار نهاد قرار مي گيرد.
9- در انتها اگر نكته اي و يا پيشنهاد خاصي داريد بفرماييد؟
اشكال اين است كه وقتي دانشجويان و يا ديگران ندانند زمان نماز هست كاري صورت نميگيرد، بايد در زمان نماز همه جا رنگ نماز بگيرد و صداي اذان مشخص باشد.
از جمله فعاليتهاي ديگري كه قابل عرض است اينكه بطور مثال 150 نفر از بچههاي قرآني را مقرر كرديم براي اردوي مشهد و بحث تفسير قرآن فرستاديم.مسئله ي ديگر اينكه، نمازخانهها باتوجه به جنگ نرم دشمن مدام بايد بروز شود به طوريكه آگاهي سياسي افزايش يابد، امام صادق فرمودند آنهايي كه نماز نميخوانند صدقه سر كساني كه نماز ميخوانند روزي ميخورند. پس قدر خود را بدانيم و نمازخوانها قدر خود را بدانند.
روايت جالبي به خاطرم آمد كه گفتنش خالي از لطف نيست؛ شخصي به رسول اكرم (ص) گفت: «نماز نميخوانم، اما نمازخوانها را خيلي دوست دارم». پيامبر فرمودند: «با آنهايي كه دوست داري محشور ميشوي». لذا نمازخوان ها حتماً به فكر جذب بينمازها باشند. كساني كه اهل نمازند قدر خود را بدانند، ما نبايد بينمازها را جزو بي دينها بدانيم و فقط امام جماعت مسئول حوزهي حفظ نماز نيست. ديگران از جمله اساتيد و دانشجويان هم مسئولند.
در نهايت از مطالب جامع شما تشكر مي كنم ، و آرزوي توفيقات روز افزون دارم.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2904148
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396