مقصود، شرایطى است كه رعایت آنها، علاوه بر درستى عمل، موجب قرب به خدا و جلب رضاى او مىشود. ممكن است نمازى صحیح باشد ولى سبب رشد و تزكیه روح نشود، همچون دارویى كه شفابخش نباشد، یا جنسى در بازار بىمشترى باشد. عبادت هم، گاهى تنها در حدّ نجات بخشى از كیفر است، ولى گاهى انسان را محبوب خدا و عمل را مقبول درگاهش مىسازد.
در آیات و روایات، نكات بسیارى پیرامون قبولى عبادت و عمل مطرح است كه به عنوان نمونه، چند مورد ذكر مىشود.
1. در بُعد اعتقادى، «ایمان»
قرآن كریم مىگوید: اعمال شایسته و صالح، از كسى كه «مؤمن» باشد، موجب حیات طیّبه مىشود. «مَنْ عَمِلَ صَلِحاً مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَوةً طَیِّبَةً»(20) و در آیه دیگرى مىفرماید: «وَمَن یَكُفُرْ بِالْإِیمَنِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ»(21) كسى كه كفر ورزد و ایمان را نپذیرد، اعمالش تباه مىشود.
آنكه خدا را باور ندارد، چگونه انتظار دارد پرستشهایش مورد پذیرش آفریدگار قرار گیرد؟
2. در بُعد سیاسى، «ولایت»
آنچه عمل را در مسیر صحیح و خدایى قرار مىدهد، پیروى از رهبرى آسمانى و شایسته است. در سایه چنین رهبرى و ولایتى، خط صحیح عمل و عبادت، كارساز مىشود و در غیر آن، یا بىخاصیت و بىاثر مىشود، یا عبادت هم در راستاى اهداف دشمنان راه خدا قرار مىگیرد.
اگر مسافران، با رانندهاى راه شناس و امین مسافرت كنند، هر چند ژنده پوش و نامرتّب باشند، سرانجام به مقصد مىرسند. ولى سرنشینان شیك پوش و آراسته اتومبیلى كه به رانندهاش اطمینان نیست، ناشى یا مست است یا مسیر را عوضى مىرود، هرگز به مقصد نمىرسند، بلكه چه بسا نابود مىشوند.
امروزه كشورهاى اسلامى، ارزشمندترین دستورالعملهاى اسلامى را در اختیار دارند ولى بخاطر گردن ننهادن به رهبرى معصومین یا جانشینان آنان و تن دادن به ولایت جور وحكومت طاغوتها، دچار ذلّت، تفرقه وضعفاند.
عبادت در سایه رهبرى صحیح، مفهوم راستین خود را مىیابد و خداوند آن را مىپسندد و مىپذیرد.
در حدیث از امام باقر علیه السلام آمده است:
«مَنْ دانَ اللّهَ بِعِبادَةٍ یَجْهَدُ فیها نَفْسَهُ وَ لا اِمامَ لَهُ مِنَ اللّهِ فَسَعْیُهُ غَیْرُ مَقْبُولٍ»(22) كسى كه ایمان به خدا دارد و عبادتهاى جانفرسا هم انجام مىدهد، ولى امام شایستهاى از طرف خدا ندارد، تلاشش بى فایده و نپذیرفته است.
در حدیثى دیگر مىخوانیم:
«مَنْ لَمْ یَتَوَلَّنا لَمْ یَرْفَعِ اللّهُ لَهُ عَمَلاً»(23)
هر كه ولایت ما را نپذیرد و به رهبرى ما گردن ننهد، خدا عملى را از او بالا نمىبرد.
3. در بُعد اخلاقى، «تقوا»
بندگى خدا با شرط تقوا و ترك گناه، قبول مىشود. قرآن پس از ذكر داستان هابیل و قابیل، كه هر دو به درگاه خداوند قربانى كردند و قربانى یكى پذیرفته و دیگرى ردّ شد، مىفرماید: «إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ»(24)
خداوند، تنها از اهل تقوا، «قبول» مىكند.
آنكه دزدى كند و مال دیگران را انفاق كند، مقبول نیست. آنكه حق مردم را بخورد وبه نماز بایستد، نمازش مردود است.
آنكه نماز را ترك كند ولى جهاد نماید، یا به دیگران ستم كند و نماز بخواند، یا به دیگرى تهمت بزند و غیبت كند و به زیارت هم برود، یا چشم ناپاك به نوامیس مسلمین داشته باشد و نماز شب هم بخواند، آن نماز و جهاد، و این زیارت و نافله را خدا نمىپذیرد، چون همراه با تقوا نیست و بدون تقوا هیچ عملى براى انسان، عمل خیر به حساب نمىآید.
4. در بُعد اقتصادى، «رسیدگى به محرومین»
نیازمندان و فقیران، بندگان خدایند. آن عبادت و بندگى كه همراه با رسیدگى به وضع بندگان ناتوان و محروم خدا نباشد، بى ارزش است. در آیات و روایات، موضوع «نماز» و «زكات»، معمولاً در كنار هم آمده است كه یكى ارتباط با خداست و دیگرى ارتباط با خلق خدا.
از امام رضا علیه السلام نقل شده كه فرمود:
«مَنْ صَلّى وَ لَمْ یُزَكِّ لَمْ تُقْبَلْ صَلوتُهُ»(25) نماز افرادى كه زكات ندهند، پذیرفته نیست.
آرى نپرداختن حقوق واجب محرومین، اموال انسان را آمیخته به حرام مىكند و زندگى از مسیر الهى بیرون مىرود.
5 . در بُعد اجتماعى، «خوش رفتارى»
اساس جامعه اسلامى بر اخوّت و صفا و برادرى میان مسلمانان است. هر چه كه این روابط را به هم بزند و وحدت را بشكند و حرمت افراد را زیر پا بگذارد، چنان ناپسند است كه قبول عبادت را هم با مشكل مواجه مىسازد. غیبت و بهتان باشد، یا تفرقه انگیزى و نمّامى، سوء خلق و بدرفتارى باشد، یا مردم آزارى و قطع رحم.
بر عكس، صله رحم، حسن خلق، مودّت با مردم و حسن نیّت با دیگران، موجب رضاى خدا و قبول اعمال است. در این زمینهها حدیث بسیار است. به این روایت توجّه كنید.
رسول خدا صلى الله علیه وآله فرمود:
هر كس مسلمانى را غیبت كند، تا چهل روز، نماز و روزهاش قبول نمىشود، مگر اینكه غیبت شده او را ببخشد.(26)
رسول خدا صلى الله علیه وآله به ابوذر فرمود:
از هجران و قهر كردن با برادر دینى بپرهیز، چرا كه با این ترك رابطه، عمل قبول نمىشود.(27)
و امام صادق علیه السلام فرمود:
بد اخلاقى و بدرفتارى عمل را تباه مىكند، آن گونه كه سركه عسل را.(28)
6. در بُعد خانوادگى، «رعایت حقوق»
والدین و فرزندان نسبت به هم حقوق متقابل دارند و كسانى كه این حقوق را مراعات نكنند، خدا نماز و كارهاى نیك آنها را نمىپذیرد.(29)
به روایت امام صادق علیه السلام : «مَنْ نَظَرَ اِلى اَبَویْهِ نَظَرَ ماقِتٍ وَ هُما ظالِمانِ لَهُ. لَمْ یَقْبَلِ اللّهُ لهُ صَلاةً»(30)
فرزندى كه از روى خشم به پدر و مادر خود نگاه كند - هر چند والدین در حق او كوتاهى و ظلم كرده باشند - نمازش از سوى خدا پذیرفته نیست.
آرى پیوند با خدا در صورتى مفید است كه پیوند خانوادگى، با رعایت حقوق و وظایف متقابل میان افراد، مراعات شود.
نماز، معراج روح و نردبان معنّویت است. در صورتى مىتوان از این نزدبان عروج كرد كه پایهاش لغزان نباشد. پایه استوار ارتباط با خدا، روابط صحیح میان افراد خانواده است.
نشانه قبولى عبادت
با این همه شرایطى كه براى قبولى عبادت و نماز است، باید مراقب بود نماز بى فایده و پرستش بى خاصیت نداشته باشیم. صِرف انجام تكلیف، كافى نیست، باید چنان انجام وظیفه كرد، كه صاحب فرمان كه خداوند است، بپذیرد.
على علیه السلام مىفرماید: «كُونُوا عَلى قَبُولِ الْعَمَلِ اَشدَّ عنایتاً مِنْكُمْ عَلَى الْعَمَلِ»(31) بیشترین توجه شما، به قبولى عمل باشد، نه اصل عمل!
با این حساب، از كجا مىتوان فهمید كه طاعتمان را خدا پذیرفته است؟
امام صادق علیه السلام نشانه آن را چنین بیان مىكند:
«مَنْ اَحَبَ اَنْ یَعْلَمَ اَقُبِلَتْ صَلوتُهُ اَمْ لَمْ تُقْبَلْ فَلْیَنْظرْ هَلْ مَنَعَتْهُ صَلوتُهُ عَنِ الْفَحْشاءِ وَالْمُنْكَرِ؟ فَبِقَدْرِ ما مَنَعَتْهُ قُبِلتْ مِنْهُ»(32)
هر كه مىخواهد بداند آیا نمازش پذیرفته شده یا نه، ببیند آیا نمازش، او را از گناه و زشتى بازداشته است؟ به هر مقدار كه نمازش، مانع گناه و منكر شود، نمازش قبول شده است.
20) نحل، آیه 97.
21) مائده، آیه 5.
22) وسائلالشیعه، ج 1، ص 90.
23) كافى، ج 1، ص 430.
24) مائده، آیه 27.
25) بحارالانوار، ج 96، ص 12.
26) جامعالسعادات، ج 2، ص 234.
27) مكارم الاخلاق، ص 554.
28) كافى، ج 2، ص 321.
29) وسائلالشیعه، ج 14، ص 116 .
30) كافى، ج 2، ص 349.
31) بحارالانوار، ج 71، ص 173.
32) بحارالانوار، ج 82، ص 198.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2924516
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396