| وب سایت تخصصی نماز | آغاز شد این دفتر برای کسانی که میخواهند محبوب خدا شوند ....قربه الی الله .... برای محبوب شدن نزد خدا چند قدم بیشتر فاصله نداریم .... یاعلی « ارزنـــده تـرین گــوهر مصـود نـــماز است / زیبنــده تـرین هــدیه معبـود نـــماز است / ای دوست بگـو تـا همـه ی خـلق بداننـد / مقصود حق از خلقت موجود نـماز است. »
 
نیّت
نويسنده : محبوب خدا
تاريخ : یک شنبه 13 اسفند 1391 
 سرفصل این عبادت و نخستین امر واجب در نماز، «نیّت» است. و ...
 نیّت، تعیین كننده ارزش هر عمل است.

 اگر عبادتى، از جهت نیّت، خلل یابد و نمازگزار، دچار ریب و ریا گردد، كاراش بى نتیجه و عبادتش فاسد و رنجش بى اجر خواهد بود. بنا به اهمیّت نیّت و خلوص و جایگاه رفیع آن در هر عبادت و عمل، به ویژه در نماز، به بحثى نسبتاً مبسوط درباره آن مى‏پردازیم.
 نیّت چیست؟
 انگیزه آگاهانه نسبت به هر عمل «نیّت» آن است و در عبادت، این انگیزه باید خدایى باشد و نماز به خاطر رضاى الهى و در جهت تأمین خواسته او و اجراى فرمانش و به قصد نزدیك‏تر شدن به خدا (قصد قربت) انجام گیرد.
 اگر در عبادت و نماز، چنین نیّت خالصى وجود داشت، عامل قرب مى‏شود وگرنه جز دورى از خدا بازدهى ندارد.
 نیّت، آگاهى و توجّه به عمل و هدف آن است. هدف نماز كه «یاد خدا»ست باید همواره در دل و ذهن نمازگزار، زنده باشد و انگیزه‏هاى مادّى و غیر خدایى از جمله جلب رضایتِ مردم، ریا، خودنمایى و شهرت در دل و فكر، راه پیدا نكند.
 در جادّه‏ها، راه پر خطر را علایم بیشترى مى‏گذارند. راه بندگى خدا هم، پر از انواع خطرهایى است كه عمل و فكر و نیّت را تباه و منحرف مى‏سازد. و از اینجاست كه در متون دینى و رهنمودهاى پیشوایان اسلام، تعابیرِ «فىِ اللّه»، «لِلّه»، «فى‏سبیل اللّه» و ... فراوان به كار رفته است. در آیات قرآن، هفتاد بار كلمه «فى سبیل اللّه» (در راه خدا) درباره كارهایى همچون نماز، زكات، جهاد، هجر، شهادت، انفاق، به كار رفته است رنگِ «الهى» به هر كارى بخورد، آن را ارزشمند و جاودان مى‏سازد.(62)

 در سایه نیّت خالص، كار كم، زیاد مى‏شود. عمل كوچك، عظمت مى‏یابد، انفاقى اندك، پاداشى عظیم مى‏یابد، كار دنیایى و مادّى، به عملى اخروى و معنوى تبدیل مى‏شود.
 اگر كسى عمرى در عبادت و روزه و جهاد و انفاق بگذراند، ولى نه بخاطر خدا، همه‏اش تباه است، و اگر دِرهمى انفاق، مرتبه‏اى جهاد، گامى كوچك، سجده‏اى كوتاه، براى خدا باشد، نزد خدا محفوظ است و از پاداش خدایى برخوردار.
 امام صادق علیه السلام فرموده است: «مَنْ اَرادَ اللّهَ بِالْقَلیِلِ مِنْ عَمَلِهِ، اَظْهَرَهُ اللّهُ اَكْثَرَ مِمّا اَرادَ، وَ مَنْ اَرادَ النّاسَ بِالْكَثیرِ مِنْ عَمَلِهِ اَبَى اللّهُ اِلاً اَنْ یُقَلَّلَهُ فِى عَیْنِ مَنْ سَمِعَهُ» هر كه در كار اندك خود، هدف خدایى داشته باشد، بیش از آنكه خودش بخواهد، خداوند كار او  را بیشتر جلوه مى‏دهد و هر كه از كار زیاد، جلب نظر مردم را بخواهد خداوند، كارهایش را در دید شنونده، اندك جلوه مى‏دهد.
 دل‏ها به دست خداست و محبّت مردم نیز با اراده پروردگار است. اگر انسان، محبوبیّت و مودّت دیگران را هم بخواهد، باید از خداوند كه «مقلّب القلوب» است بطلبد.
 به تعبیر امام صادق علیه السلام: دل حرم خداست، و در این حرم و حریم، نباید غیر خدا راه یابد.(63)
 
چون دل، سراى توست نه بیگانه‏
در راه دل نشسته و دربانم‏
 حاشا كه جز تو، ره به دلم یابد
جانم فداى تو، اى همه جانانم

 62) صبغةاللّه و من احسنُ من اللّه صبغة» بقره، آیه 138.
63) القلب حرم اللّه ولا تُسكِنوا حرم اللّه غیراللّه» بحار، ج‏70، ص‏25.

 



::
 
» تعداد مطالب : 2884
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2904313
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391 
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396