از كجا مىتوان فهمید كه عبادتمان خالصانه است؟ نشانههاى اخلاص چند چیز است:
1. عدم توقّع از دیگران
اگر كار براى خداست، انسان مخلص، چشمداشت تشكّر و قدردانى از غیر خدا ندارد. اگر قدر نشناسى و ناسپاسى هم دید، باز در عمل خویش ثابت قدم و استوار است. این نشانه آن است كه براى خدا كار مىكند.
سوره «هل اتى» در شأن حضرت على و حضرت فاطمه و امام حسن و امام حسینعلیهم السلام نازل شد، كه سه روز روزه نذرى گرفته بودند، و در هر سه روز، افطار خود را به مسكین و یتیم و اسیر دادند و با آب، افطار كردند. سخن این خانواده با اخلاصِ، چنین بود: «إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَا نُرِیدُ مِنكُمْ جَزَآءً وَلَا شُكُوراً»(70) ما شما را بخاطر خدا طعام دادیم، و از شما پاداش و تشكّرى نمىخواهیم.
گاه كسى بدون چشم داشتِ مالى، خدمتى انجام مىدهد ولى در باطن دوست دارد این را همه مردم بدانند و اذعان كنند كه بى مزد و رایگان كار مىكند و این با اخلاص سازگار نیست. اگر كسى از این ناراحت شود كه ذكر خیرى از دیگران به میان مىآید و از او نه، در واقع در اخلاصِ نیت او خلل وارد مىشود.
2. توجّه به تكلیف، نه عنوان
مخلصان، بنده تكلیفاند، نه اسیر عنوان!
چه بسا كارهاى لازم كه بر زمین مانده، و كسى سراغش نیم رود، تنها به این جهت كه عنوان مهم و معتبرى همراه ندارد.
اخلاص را از آنجا مىتوان شناخت كه انسان تكلیفش را - هر چه باشد - انجام دهد و كارهاى بزرگ و كوچك، با عنوان و بى عنوان، داراى نمود و آوازه یا گمنام و ناشناخته، برایش یكسان باشد. اگر جز این باشد، رگههایى از ناخالصى در نیتش وجود دارد.
3. پشیمان نشدن
انسان مخلص، از كار نیكى كه كرده، پشیمان نمىشود. چون نزد خدا پاداشش محفوظ است و به وظیفه هم هر چه بوده عمل كرده است. پس پشیمانى چرا؟
اگر به قصد قربت، به دیدار كسى یا به مجلس ختم رفتید، امّا آنان متوجه حضور شما نشدند و تشكّر نكردند، پشیمانى ندارد. اگر در این شرایط از رفتن پشیمان شدید، پاى اخلاصتان مىلنگد.
4. عدم تأثیر استقبال یا بى اعتنایى
این هم نشان دیگرى از اخلاص است. این نباشد كه چون كارتان مورد ستایش واستقبال قرار مىگیرد، تشویق بهانجام آن شوید، واین نباشد كه چون كارتان با بىاعتنایى وبىمهرى مردم روبرو شود سست شوید. اگر كار براى خداست نباید تشویق و استقبال یا بى اعتنایى و عدم قبول مردم در انسان مخلص مؤثر واقع شود. اگر كار براى خداست نباید تشویق و استقبال یا بى اعتنایى و عدم قبول مردم در انسان مخلص مؤثر واقع شود.
امیرالمؤمنین علیه السلام در این زمینه، ضابطه و ملاك جالبى به دست ما داده است. مىفرماید:
«لِلْمُرائِى ثَلاثُ عَلاماتٍ: یَكْسِلُ اِذا كانَ وَحْدَهُ یَنْشِطُ اِذا كانَ فِى النّاسِ وَ یَزیدُ فِى الْعَمَلِ اِذا كانَ اُثنِىَ وَ یَنْقُص اِذا ذُمَّ»(71)
ریاكار، سه علامت دارد: اوّل آنكه وقتى تنهاست، با كسالت و بىحالى عمل مىكند. دوّم آنكه در حضور مردم، نشاط مىورزد. سوّم آنكه اگر تعریفش كنند، مىافزاید و اگر ملامتش كنند، مىكاهد.
5 . یگانگى ظاهر و باطن
از نشانههاى دیگر خلوص، همگونى ظاهر و باطن است. عملش در ظاهر با نیّتش در باطن یكسان باشد. گندمنماى جو فروش نباشد، و همان باد كه نشان مىدهد، «بود» و «نمود»ش یكى باشد.
على علیه السلام فرموده است: «مَنْ لَمْ یَخْتَلِفْ سِرُّهُ وَ عَلانِیَتُهُ وَ فِعْلُهُ وَ مَقالَتُهُ، فَقَدْ اَدّىَ الاَمانَةَ وَاخْلَصَ الْعبادَة».(72) كسى كه ظاهر و باطنش و نهان و آشكارش و رفتار و گفتارش با هم اختلاف نداشته باشد، او امانت الهى را ادا كرده و عبادت و بندگى را خالص ساخته است. نشانههاى دیگرى هم براى اخلاص وجود دارد كه به همین قدر، بسنده مىشود.
آنكه اخلاص دارد، نورانیتى در دل، توفیقى در عمل، پاداشى در دنیا و آخرت، عاقبت بخیرى و خوش نامى، محبوبیّت و نام نیك خواهد داشت. این وعده الهى است كه پاداش نیكوكاران خالص و بندگان مخلص ضایع نمىشود.
پس نمازى بخوانیم، با اخلاص و توجّه به خدا.
نمازى كه خواندنش، یك دعاى مستجاب دارد.(73)
نمازى كه به انتظار نشستن براى آن، خود عبادت است.(74)
نمازى كه از انفاق خانهاى پر از طلا بهتر است.(75)
نماز بخوانیم، و حق آن را ضایع نكنیم، در انجام آن سستى و كاهلى نكنیم، گاه و بیگاه، ترك نكنیم، به خاطر مشغولیات دیگر، آن را عقب نیندازیم.
نماز اوّل وقت و به جماعت را فراموش نكنیم. كه ... یاد خدا بزرگتر از هر چیز است: «وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ»(76)
70) دهر، آیه 9.
71) محجةالبیضاء، ج 6، ص 144.
72) نهجالبلاغه، نامه 26.
73) وسائلالشیعه، ج 4، ص 1016.
74) وسائلالشیعه، ج 3، ص 85.
75) وسائلالشیعه، ج 3، ص 26.
76) عنكبوت، آیه 45.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2902028
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396