نماز كه پایان یافت، باید نشست و دعا خواند و ذكر گفت و خدا را ستایش كرد و از او حاجت خواست و حالت معنوى نماز و صورت زیباى عبادت و بندگى را، تا مدتى پس از اتمام نماز، نگه داشت. استمرار بخشیدن به حالت نماز و خواندن دعاهاى مستحب، «تعقیب» نماز است.
تعقیبات، نوعى بدرقه نماز است. همانگونه كه اذان و اقامه نوعى استقبال از نماز است.
مهمانى حق میزبان را ادا مىكند كه قبل از طعام وپس از آن نیز با صاحبخانه، گفت و گو و احوالپرسى و حضور در محضر داشته باشد. و گرنه آنكه خود را به سر سفره برساند و همین كه خورد، فوراًو بى خداحافظى و بى تشكّر، برخاسته و میزبان را ترك كند، بى ادبى كرده است.
نماز، فریضهاى الهى است. ولى پیش از نماز، در مسجد و مصلاّ به انتظار آن نشستن، اذان و اقامه گفتن، ذكرها و دعاهاى مستحب پیش از نماز را خواندن، به استقبال نماز رفتن است. و تعقیبات هم، بدرقه آن محسوب مىشود. بى اعتنایى به تعقیبات، بى علاقگى به نماز را مىرساند.
در قرآن مىخوانیم: «فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَب»(122) چون از كارى فارغ شدى، به كار دیگرى خود را مشغول كن، و به سوى پروردگارت رغبتنما.
پس از پایانِ فریضه و نیایِش واجب، دعا و مناجات مستحب آغاز مىشود.
امام صادق علیه السلام مىفرماید: همین كه از نماز واجب فارغ شدى، به دعا و تعقیب نماز مشغول شو. دعاى بعد از نمازِ صبح و ظهر و مغرب، مستجاب مىشود.(123)
دعاهاى و تعقیبهاى مشترك و مخصوص هر نماز، در كتابهاى دعا آمده است.
تسبیحات حضرت زهرا علیها السلام
از بهترین تعقیبات نماز، تسبیحات حضرت زهرا علیها السلام است. این ذكر عالى را رسول خدا صلى الله علیه وآله به دختر گرامىاش آموخت:
34 مرتبه «اللّه اكبر»، 33 مرتبه «الحمدللّه» و 33 مرتبه «سبحان اللّه». این صد بار ستایش خدا به بزرگى و شكر نعمتهایش و تنزیه و تقدیسش، به فرموده امام صادق علیه السلام از هزار ركعت نماز مستحب، نزد خدا برتر است.(124)
این تسبیحات در كتب اهل سنّت نیز آمده است.(125)
امام باقر علیه السلام فرموده است: در میان ستایشها، بهتر از تسبیحات حضرت زهرا علیها السلام نیست، و اگر مىبود، رسول خدا به فاطمه علیها السلام تعلیم مىداد.(126)
همان گونه كه در روایات، سجده بر تربت سید الشهدا مورد تأكید قرار گرفته است، داشتن تسبیح 34 دانهاى از خاك مزار امامحسینعلیه السلام نیز ثواب بسیار دارد، و حتّى گرداندن آن بدون ذكر هم با ارزش است.(127) زیرا الهام بخش فرهنگ جهاد و شهادت و قیام براى خداوند است.
آنچه لازم است، تأنّى، تأمّل وتوجّه در این تسبیحات است.
تنها نباید چرخش سریع زبان و كلماتى تند و نامفهوم باشد. این تسبیحات، هر چه با وقار و با توجّه به معناى این سه ذكر مهمّ باشد، نزد خدا با ارزشتر و براى انسان سازندهتر است.
سجده شكر
سجده شكر نیز یكى از تعقیبات نماز است.
به شكرانه نعمتهاى بى پایان و بى شمار خداوند، پس از نماز، سر بر خاك نهادن و نعمتهاى او را به یاد آوردن، و شكر گفتن و حمد كردن، اعمالى است كه هم محبّت خدا را در دل انسان مىافزاید و هم انسان را نزد خدا محبوب و مقرّب مىسازد و هم سبب افزایش نعمتها مىشود.
در روایات بسیارى روى این سجده، سفارش شده است.(128) حتّى اگر چیزى هم نگوییم، به شكرانه نعمتها و سپاس از توفیق طاعت و بندگى، پیشانى و صورت بر زمین نهادن و حالت سپاس گرفتن، شكر است. ولى بهتر است ذكرهایى چون شُكْراًلِلّه، یا حَمْداًلِلّه و ... گفته شود.
در حدیث آمده است اگر انسان به طول یك نفس كشیدن مرتب بگوید: یا ربّ، یا ربّ ... خداوند خطاب مىكند:لَبَّیْكَ، ماحاجَتُكَ؟ حاجتت چیست تا برآورم؟(129)
به تعبیر امام صادق علیه السلام سجده شكر بعد از نماز، دلیل كامل شدن نماز و خشنودى خدا و خوشامدن و اعجاب فرشتگان است. خداوند از آنان مىپرسد: پاداش این بنده شاكر چیست؟ مىگویند: رحمت تو، بهشت تو، حلّ مشكل او، ... خداوند مىفرماید: همانگونه كه او از من تشكّر كرد، من هم از او سپاسگزارم. این جمله مىفهماند كه رضایت و سپاس الهى از همه نعمتها برتر است.(130)
122) انشراح، آیه 6 - 7.
123) مستدرك الوسائل، ج 1، ص 336.
124) مستدرك الوسائل، ج 1، ص 336.
125) صحیحمسلم، ج1، ص418، صحیحبخارى، ج 1، ص110، سننابىماجه، ج 1، ص299.
126) وسائلالشیعه، ج 4، ص 1024.
127) جواهرالكلام، ج 10، ص 405 .
128) در جلد 83 بحارالانوار، 63 حدیث از پیشوایان معصوم درباره سجده شكر، نقل شده است.
129) بحارالانوار، ج 83، ص 205.
130) وسائلالشیعه، ج 4، ص 1071.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2903218
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396