از نمازهاى مستحب دیگر، نماز عید فطر و عید قربان است كه دو ركعت است با 9 تكبیر و قنوت (پنج تكبیر در ركعت اول و چهار تكبیر در ركعت دوّم پیش از ركوع، و خواندن دعا پس از هر تكبیر در قنوت).
نماز عید فطر كه در روز اول ماه شوال پس از یك ماه روزه رمضان برگزار مىشود شكرانه توفیق الهى است براى اداى آن فریضه و پاداشى براى مؤمنان روزه دار.
امام باقر علیه السلام به جابر فرمود:
در روز اوّل شوال، منادى آسمانى ندا مىدهد: اى مؤمنان، بشتابید به سوى جایزههاىتان. اى جابر! جایزههاى الهى مثل جوایز این سلاطین نیست.(148)
عید فطر، از اعیاد بزرگ اسلامى است و خواندن نماز در آن روز، تقویت پیوند انسان با خداى خویش است و به عید هم رنگ و جلاى الهى مىدهد.
امام رضا علیه السلام فرمود:
روز عید فطر براى آن جهت قرار داده شده كه مسلمانان گرد هم آیند و به بزرگداشت خداوند و نعمتهایش بپردازند. روز عید است و اجتماع، روز زكات است. روز توجّه به آفریدگار و نالیدن به درگاه او.(149)
حضرت على علیه السلام فرمود:
اى مردم! عید فطر، روزى است كه نیكوكاران پاداش مىگیرند و بدكاران زیان مىكنند، شبیهترین روزها به قیامت است. با بیرون آمدنتان از خانهها به مصلّى، برانگیخته شدن از قبر به صحراى محشر را به یاد آورید. و با ایستادن در مصلا، به یاد وقوف در عرصه قیامت در پیشگاه خدا بیفتید و با بازگشت به خانههاىتان، بازگشت به منازل خود در بهشت و جهنم را به یاد آورید.(150)
حضور در جمع انبوه نمازگزاران عید فطر و قربان، پیوستن به دریاى بیكران ملّت است و نیایش جمعى به درگاه خداوند كه بیشتر و سریعتر، لطف خود را شامل حال نمازگزاران روزه دار مىكند كه یك ماه رمضان، در اطاعتِ امر او بودهاند.
حالت خاصى كه در روز عید و هنگام نماز به مسلمانان دست مىدهد، غیر از روحیه تعبّد و خشوع و شكسته دلى و گرایش به توجّه و معنویات، روح اخوّت و صمیمیت را میان آنان زندهتر مىسازد و پیوندها را تقویت مىكند.
در قنوت نماز عید، دعاى «اللّهم اَهْلَ الْكِبْریاءِ وَالْعَظَمَةِ ...» خوانده مىشود، كه ضمن ستایش خدا به صفاتى همچون عظمت و جلالت، آمرزندگى و بخشش و رحمت، خداوند را به مقام پیامبر و دودمان پاكش سوگند مىدهیم و بهترین خواستههاى صالحان را از خدا مىخواهیم و از همه بدىها و شرور به او پناه مىبریم.
سجدههاى شكر و سجدههاى همراه با «اَلْعَفو، اَلْعَفو» اوج این عبودیت و خشوع و بندگى است.
148) وسائلالشیعه، ج 5، ص 140، منلایحضرهالفقیه، ج 1، ص 511.
149) وسائلالشیعه، ج 5، ص 141، منلایحضرهالفقیه، ج 1، ص 522.
150) وسائلالشیعه، ج 5، ص 141.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2900775
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396