صل الصلاه لوقتها الموقّت لها ، و لا تعجل وقتها لفراغ ، و لا توخرها عن وقتها لاشتفال. " 1 ".
نماز را در وقت معین آن بخوان و بخاطر این که بیکاری، پیش ازوقت، آن را بجا نیاور و به بهانهی کار داشتن، آن را به تاخیر نینداز.
از آنجایی که نمازهای یومیه بلکه تمامی فرایض الهی، اوقات معین و مشخصی دارند، نمازگزاربا رعایت اوقات نماز رفته رفته با انضباط و وقت شناس میشود و در واقع، نماز «تمرین وقت شناسی» است، چه این که این واجبات دلخواهی نیست که هر وقت و بیوقت انجام شود،بلکه باید سروقت مقرر صورت گیرد نه زودتر و نه دیرتر.
انسان نماز گزار باید نمازش را به اوقات معین بخواند تا اگر هم نواقصی دارد خداوند با نماز نیکانش قبول نماید.
نماز خویش را وقتی معین
بکن بگذر ز پیش و پس فکندن
به پیش از وقت اگر فارغ زکاری
نمازت را نمیباید گذاری
نشاید نیز از وقت مقرر
نمایی کاهلی ، داری موخر
نه در پس بایدش افکند و نی پیش
بباید خواندش در موقع خویش
استاد شهید حضرت آیت الله مطهری قدس سره در این باره میفرماید:
مساله دیگری که در باب نماز مورد توجه واقع شده دقت زیاد نسبت به مسالهی وقت است،
بطوری که دقیقا روی دقیقه و ثانیهی آن حساب میشود،
بدون شک این امر در روح عبادت و رابطه انسان با خدا موثر نیست که مثلا اگر مای دقیقه قبل از زوال ظهر نماز راشروع کنیم آن حالت تقرب و توجه قلب به خدا پیدا نمیشود،
ولی همین قدر که در زوال ظهر انجام شد تقرب ایجاد میشود.
اما اسلام این را شرط قرار داده و نخواسته هرج ومرج از نظر وقت و زمان باشد.
نوعی وقت شناسی و تمرین احترام گذاردن به نظم زمانی ووقتی است.
مثلا نماز را میخوانیم، بعد متوجه میشویم که در وقت نبوده، یا قسمتی ازآن در وقت بوده و قسمت دیگر نبوده، این نماز باطل است.
ولی اگر شخص اشتباه و عمدنداشته باشد،نمازش را قبل از وقت شروع کند و مثلا یک رکعت آن در وقت باشد، نمازش درست است. " 2 ".
بنابر آنچه که گفته شد پاسخ افرادی که میگویند: ما منکرفلسفه و اهمیت نماز و اثرات تربیتی آن نیستیم. لکن چه لزومی دارد که در اوقات معینی انجام گیرد، آیا بهتر نیست که مردم آزاد گذاشته شوند و هر کسی به هنگام فرصت وآمادگی روحی این وظیفه را انجام دهد؟
روشن میشود. چون تجربه نشان داده که اگرمسائل تربیتی تحت انضباط و شرایط معین قرار نگیرد، عدهای آن را به دست فراموشی میسپارند و اساس آن به کلی متزلزل میگردد.
این گونه مسائل حتما بایددر اوقات معین و تحت انظباط دقیق قرار گیرد تا هیچ کس بهانه ای برای ترک آن نداشته باشد، به خصوص این که انجام این عبادات در وقت معین خصوصا به صورت دست جمعی دارای شکوه و تاثیر وعظمت خاصی است که قابل انکار نمیباشد و در حقیقت یک کلاس بزرگ انسان سازی تشکیل میدهد.
اما دربارهی فضیلت خواندن نماز در وقت آن و عقوبت تاخیر انداختن در ادای آن ،روایات بسیاری در منابع روایی وارد است که در این جا توجه شما را به کلام گهر باررسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم جلب مینمایم:
«همانا ملک الموت یا فرشتهی مرگ تحویل گیرنده روح در هنگام مرگ هر روز پنج بار به همه ی خانهها سر میزند و زمان سر زدن در هنگام اوقات نمازهای پنجگانه میباشد، و افرادی رامشاهده میکند که نمازهای پنجگانهی خود را سر وقت بجا آورند، لذا و هنگام مرگ و قبض روح، کلمات شهادیتن «لا اله الا الله» و «محمد رسول الله» را به محتضر تلقین میکند و ابلیس راهم از او دور میگرداند». " 3 ".
نوشتهاند که حضرت امام رضا علیهالسلام برای استقبال از عدهای از اقوام خود، از خانه و شهر خارج گردید. در بین راه، وقت نمازشد، حضرت به کناری رفته و ایستاد و به یکی از همراهان خود فرمود: اذن بگو تا نمازبخوانیم!
عرض کرد: ما در انتظار میهمانان خود هستیم و نماز را بعد خواهیم خواند.
حضرت فرمود: خدایت بیامرزد، هیچ گاه بدون عذر، نمازت را از اول وقت به تاخیرمینداز،و همیشه نماز را در اول وقت آن بجای آور! سپس به نماز ایستادند. " 4 ".
و اما در رابطه با اوقات شرعی نمازهای یومیه امام علی علیهالسلام طی نامهایکه به یکی از حاکمان شهرها مینویسد، فرموده است: «اما بعد، فصلوا بالناس ا لظهر حتیتفی ء الشمس مربض العنز: و اصلوابهم العصر و الشمس بیضاء حیه فی عضو من النهار حینیسار فیها فرسخان: و صلوا بهم المغرب حین یفطر الصائم و یدفع الحاج الی منی و صلوا بهم العشاءحین یتواری الشفق الی ثلث اللیل و صلوا بهم الغداه و الرجل یعرف وجه صاحبه». " 5 ".
نماز ظهر را به جماعت هنگامی بپادارید که سایهی آفتاب به اندازهی دیوارخوابگاه بزی بر گردد.
و نماز عصر را با آنان هنگامی بخوانید که خورشید در پارهای از روز روشن و درخشان بوده و میتوان تا (هنگام غرب، پیاده) دو فرسخ راه پیمود. (واین برای کسی است که بخواهد نماز ظهر و عصر را با هم بخواند و گرنه نماز عصر را پس از ظهر هر وقت خواندند درست است.)
و نماز مغرب را با آنها هنگامی بگذارید که روزه دار افطار میکند و حاجی به«منی» روانه میشود. و نماز عشا را با آنها زمانی بخوانید که ثلثی از شب گذشته و سرخی پنهان میگردد.
و نماز صبح را با آنها هنگامی بپادارید که شخص، چهره ی رفیق و همراه خود را بشناسد.
کلام آخر این که،امیرالمومنین علیهالسلام، نماز را در راس همه امور قرار میدهد، هر چند رتق و فتق کارها و اصلاح امور مردم و رسیدگی به مشکلات آنها از اهم کارها موجب رضا و خشنودی خداست، اما در عین حال آن حضرت، اقامهی واجبات را در راس همهی امور قرار میدهد.
پی نوشت :
1- نهجالبلاغه فیض، نامهی 27، ص 888
2-تعلیم و تربیت در اسلام، ص 192
3-وسائل الشیعه، ج 3، ص 79
4- بحار الانوار، ج 83، ص 21
5-نهجالبلاغه فیض، نامهی 25، ص 986
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2899423
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396