محور : اقتصاد
مقدمه
انسان در زندگی مادی خود نیاز هایی دارد که برای ادامه حیات ناگزیر است آنها را بر آورده کند . ومنبع رفع این نیازها امکاناتی
است که طبیعت در اختیار انسان گذاشته است. در این تصویر ساده اززندگی انسان با دو مفهوم نیازها وامکانات آشنا می شویم .
نیازها انسان
انسان در زندگی مادی خود نیازهایی دارد که برای ادامه حیات ناگزیر است آن ها را بر آورده کند نیازهای مادی انسان محرک انسان برای فعالیت ها وتلاش اقتصادی است ، ب] عبارت دیگر انسان به دنبال احساس نیاز دست به فعالیت هایی می زند که او را به مقصد می رساند .
گاهی تصور می شود که با گذشت زمان وتلاش وفعالیت انسان تمام نیاز های انسان بر طرف می شود واو دیگر محرکی برای فعالیت اقتصادی خود نخواهد داشت .آیا واقعا چنین است . نظر شما در این مورد چیست ؟
با بر آورده شدن هر نیاز بشری نیاز های جدید نیذز مطرح می شود وبا ارضاء هرنیازنیاز های جدید در بشرظهور پیدا می کند.
وبا بر آورده شدن هر نیاز احساس رضایت به فرد دست می دهد .
>>>
ادامه مطلب
محور: اقتصاد
شواهد تاریخی نشان میدهد اقتصاد ایران چند دههای است که تحت لقای نفت به حیات خود ادامه میدهد! با این حال، گرچه دولتها خیلی سعی میکردند که اقتصاد ایران را تا حدودی غیرنفتی نشان دهند، اما واقعیت چیز دیگری است.
دکتر محسن صمدی؛ واردات بیرویه و صادرات وابسته بر نفت، اکنون مهمترین چالش اقتصاد کشور ماست. در واقع دو مشکل فوق، برخلاف تفاوت ظاهری، به منزلهی دو روی یک سکهاند و هردو با هم، نشانههایی از نبود سلامت در اقتصاد کشور را یادآوری میکنند. چرا چنین است و چه عواملی باعث میشود که برخلاف تلاش مسؤولین نتوانیم به راحتی از این چرخهی معیوب رهایی یابیم؟ در این نوشتار سعی میکنیم پاسخ سؤال را با مروری کوتاه بر تاریخچهی صادرات نفتی در اقتصاد کشورمان بررسی کنیم.
>>>
ادامه مطلب
محور : اقتصاد جهان
هیلدا سولیس وزیر کار آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، نرخ بیکاری در این کشور کاهش یافته است.در حالیکه مهمترین دلیل کاهش نرخ بیکاری در آمریکا ناامیدی بسیاری مردان آمریکایی از یافتن کار و عدم مراجعهی آنهابه مؤسسات کاریابی است. مهمترین نکته در این تحلیل رفتن زنان به جای مردان برسر کار است.
سعید صادقزاده؛ گزارش ماه مارس، دربارهی اشتغال آمریکاییها برای شهروندان این کشور در ظاهر، بهترین خبری بود که طی چندسال اخیر میشنیدند. «هیلدا سولیس» وزیر کار امریکا در بیانیهای اعلام کرد: کاهش نرخ بیکاری طی 4 ماه (دسامبر، ژانویه، فوریه و مارس) از 8/9 به 8/8 درصد رسیده و این خیره کنندهترین کاهش بیکاری از سال 1984(م) تا کنون است.
هفته نامهی بیزینس ویک نوشت «رشد آمار شاغلان، خوشایند است، اما این ارقام و تحلیل واقعی آنها، جدا از هیاهوی رسانهای، دلخوش کننده نیست. یکی از دلایل کاهش در آمار بیکاران آن است که بسیاری از آمریکاییها به ویژه مردان از یافتن کار ناامید شده و از تلاش دست برداشتهاند. از اینرو، عدم مراجعه آنها به مؤسسات کاریابی سبب شده تا چنین به نظر برسد که نرخ بیکاری کاهش یافته است.
بسیاری از بیکاران خانهنشین شدهاند و برخی دیگر بیخانمان. خیل عظیمی از بیکاران ناامید، برای امرار معاش به خانواده و دوستان خود متکی شدهاند.
اقتصاددانان آمریکایی نگران هستند که روند جاری بهبود اقتصاد جهانی، به عدم مشارکت مردان در بازار کار دامن بزند. سهم مردان آمریکایی 16 تا 64 سال در بازار کار در اوایل دههی 1950(م) حدود 85 درصد بود، اما امروز این رقم به کمتر از 65 درصد رسیده است.
به هنگام بروز رکود اقتصادی، این رقم کاهش یافته و هرگز به سطوح پیشین بازنمیگردد. علاوه بر این، هنگامی که در جریان بهبود اقتصادی اشتغال ایجاد میشود، سهم زنان از بازار کار افزایش یافته و مردان به پستوی خانهها رانده میشوند. در خلال بحران اقتصادی جاری در آمریکا اوضاع اشغال وخیمتر به نظر میرسد. دیوید آوتور اقتصاددان در دانشگاه (MIT) به بیزینس ویک گفته: «از اوضاع کنونی بسیار نگرانم، غیبت مردان در بازار کار برای خود آنها، خانوادههایشان، دولت و اقتصاد کشور بسیار بد است.»
معضل دیگر بازار کار آمریکا در حین رکود اقتصادی، بسیاری از جمعیت کار در دورهی بیکاری، ضربههای روحی و مهارتی شدیدی میبینند. آنها مهارت و اعتماد به نفس خود را از دست میدهند و حتی ارتباط خود را با دوستان و همکارانی که ممکن است زمینهساز اشتغال مجدد آنها شوند، از دست میدهند. گروهی از بیکاران نیز بیخانمان شده و به مواد مخدر و الکل اعتیاد پیدا میکنند.
تغییر دریافت زنان و مردان به عنوان نیروی کار آمریکا، گسلهای اجتماعی و اقتصادی عظیمی را در زیر پوست جامعهی این کشور پدید خواهد آورد و توازن میان کار، زندگی و نقش متعادل زن و مرد در بازار کار و خانواده را نیز نابود خواهد کرد.
به همین جهت، بازگشت آنها به بازار کار دشوارتر میشود. جوانان انگیزهی بیشتری به یافتن کار دارند، اما بازار کار آمریکا نسبت به آنها بیرحمتر شده و در صورت سر زدن خطایی از آنها فرصت دیگری برای بازگشت نمیدهد.
بحران اقتصادی آمریکا فرصتهای دوباره را از میانسالها و مسنترها هم گرفته است؛ به طوری که تنها 21 درصد از افراد 55 تا 64 سالهای که از 2007(م) تا 2009 (م) بیکار و آواره شدند توانستهاند کار تازهای پیدا کنند.
نرخ بیکاری ممکن است در دورههای طولانی مدت تقریباً ثابت بماند و یا حتی ممکن است که در جریان بهبود شرایط اقتصادی افزایش یابد، افراد جویای کار زمانی که نتوانند به سرعت کار پیدا کنند، بلافاصله جزو بیکاران سرشماری میشوند. اما این بار، بر خلاف سالیان گذشته، بیکاران تمایلی برای جستجو در بازار کار ندارند. نیرو کار مردان -آن دسته از مردانی که دوباره شاغل شدهاند یا در جستجوی کار هستند- به شدت کاهش یافته و آمار بیکاری مردان بیش از 11 درصد افزایش داشته است.
در چنین شرایطی که مردان از یافتن کار ناامید شدهاند جستجوی آنها در بازار کار نیز متوقف شده است. بنابراین، نام آنها در فهرست جویندگان کار ثبت نشده است. از همینرو، نرخ بیکاری مردان در ماه مارس، 3/9 درصد عنوان شده بود.
اگر فرمول سرشماریها تغییر کند و بتوان آمار واقعی بیکاران را یافت، شمار آنها بیش از آن چیزی است که در گزارش وزارت کار آمریکا آمده است. تغییر دریافت زنان و مردان به عنوان نیروی کار آمریکا، گسلهای اجتماعی و اقتصادی عظیمی را در زیر پوست جامعهی این کشور پدید خواهد آورد و توازن میان کار، زندگی و نقش متعادل زن و مرد در بازار کار و خانواده را نیز نابود خواهد کرد.*
گروه اقتصادی برهان/
(*) سعید صادقزاده، پژوهشگر
محور : پایان نامه های پیرامون اقتصاد
:: برای مشاهده چکیده پایان نامه ، بر روی عنوان آن کلیک کنید ::
- سطح مصرف از ديدگاه اسلام / مجتبي باقري تودشكي
- نگرشي به نظريه رفتار مصرف كننده در جامعه اسلام/ سيد رضا حسيني
- بررسي كارآيي يارانههاي توليدي در اقتصاد ايران / عبدالامير خادم عليزاده
- تحليل مباني نظري خصوصي سازي و بررسي عملكرد آن در ايران / محمد محسن رادمرد
- نگرش اسلام بر فعاليتهاي بازار بورس اوراق بهادار / غلامرضا سرآباداني
منبع : دانشگاه مفید
محور : پایان نامه های پیرامون اقتصاد
:: برای مشاهده چکیده پایان نامه ، بر روی عنوان آن کلیک کنید ::
- ارزيابي مهمترين دلايل توسعه نيافتگي (مطالعه موردي) / سيد محمد باقر نجفي
- تحليل تراز پرداختها با رويكرد پولي در اقتصاد ايران طي سالهاي 80-1340/ سپيده ميرسيد حسين
- كنترل پول و كنترل سطح قيمتها با تاكيد بر نظريه مالي تعيين سطح قيمتها / عليرضا نقوي
- بررسي فقهي بورس اوراق بهادار / سجاد علم الهدي
- بررسي تأثير امنيت اقتصادي بر سرمايه گذاري بخش خصوصي در ايران / احمد شكيبا
منبع : دانشگاه مفید
محور : اقتصاد اسلامی
نیت خیرخواهانه و اجر معنوی یا زرق و برق جوایز حسابهای قرضالحسنه کدام یک را به راستی باید باور کرد؟ اگر مردم به خاطر این جوایز به سمت افتتاح حساب میروند پس جای نیت خیرخواهانه کجاست؟!!
نیت خیرخواهانه و اجر معنوی یا زرق و برق جوایز حسابهای قرضالحسنه کدام یک را به راستی باید باور کرد؟ اگر مردم به خاطر نیت خیرخواهانه اقدام به افتتاح حساب پسانداز قرضالحسنه می کنند پس چرا بهترین ساعات صدا و سیما به تبلیغ زرق و برق جوایز رؤیایی بانکها میشود و اگر مردم به خاطر این جوایز به سمت افتتاح حساب میروند پس جای نیت خیرخواهانه کجاست. این همان وضعیت تناقضآمیز و سراسر تظاهر است که میتوان در متن یک آگهی بازرگانی که چندی پیش از سوی یکی از بانکها ساخته و از تلویزیون پخش میشد، جستوجو کرد.
در این آگهی، مردی را میبینیم که در جمع اعضای خانواده و بستگانش با شوری زایدالوصف درباره جوایز چشمگیر قرعهکشی این دوره از حسابهای قرضالحسنه سخن میگوید. او با حرارت هرچه تمامتر از خودروها، خانهها (کمکهزینه) و سکههایی میگوید که قرار است در پاسخ به نیات خیرخواهانه سپردهگذاران به آنها اعطا شود اما هر چقدر که بیشتر به تنور اشتیاق و شور میدمد اعضای خانوادهاش کمتر اعتنا میکنند.
معلوم است که این وضعیت مرد را کلافه میکند اما با این حال تصمیم میگیرد صبح فردا پنهانی بدون آنکه شناخته شود به بانک مراجعه و افتتاح حساب کند. صبح وضعیت عجیبی در بانک حاکم است. همه اعضای خانواده و بستگانش در حالی که تلاش میکنند با چرخاندن سر به سمتی که کسی آنها را نبیند در بانک حضور دارند و دنبال افتتاح حساب هستند.
در واقع برخلاف تصور آغازین ما و مردی که در این آگهی نشان داده میشود نیات خیرخواهانه جایی در تصمیم اعضای خانوادهاش برای افتتاح حساب نداشته و آنها برخلاف آنچه که نشان میدهند کاملا در سیطره ذهنی ناشی از برق جوایز این حسابها قرار گرفتهاند.
اتفاقا به خاطر همین است که پس از اعلام نتایج قرعهکشی حسابهای قرضالحسنه به یکباره حجم عظیمی از منابع این حسابها به یکباره خالی میشوند چرا که بیشتر سپردهگذاران به طمع جایزه پول خود را در این حسابها نگه داشته بودند و وقتی مطمئن میشوند جایزهای نبردهاند پول خود را از حساب خود خارج میکنند تا شاید آخر سال دوباره با تبلیغات اغواکننده بانکها در تلویزیون دوباره به این نتیجه برسند که بهتر است شانس خود را دوباره به بوته امتحان بگذارند و بخت خود را بار دیگر بیازمایند. به خاطر همین است که مردم بیش از 100 هزار میلیارد ریال در حسابهای قرضالحسنه سپردهگذاری میکنند اما بخش قابل توجهی از این رقم پس از قرعهکشی از حسابها خالی میشود.
وضعیت حسابهای قرضالحسنه در شأن نظام نیست
اگرچه مسئولان ارشد اقتصادی و بانکی کشور بارها از وضعیت حاکم در حسابهای قرضالحسنه بانکها و انحراف بسیار آشکار این حسابها از اهداف اولیه و منطبق بر اصول و آرمانهای انقلاب سخن گفتهاند و به عنوان نمونه گفته شده که قرار است این حسابها از بانکها تجمیع شده و در بانکی که اختصاصا به حوزه و قرضالحسنه اختصاص دارد، گنجانده شود اما واقعیت آن است که هنوز اتفاق بزرگی در این عرصه رخ نداده است.
تبلیغات اغواکننده بانکها در ترویج حسابهای قرضالحسنه گرچه مورد اعتراض مسئولان بوده و به عنوان نمونه اظهارنظر مظاهری، رییس وقت بانک مرکزی در سال 87 که گفته شود در شأن نظام اسلامی نیست که بانکها اعلام کنند اسکناس به ارتفاع برج میلاد میدهند نشان میدهد که مدیران ارشد بانکی و اقتصادی کشور در تطبیق آنچه هست با آنچه باید باشد چندان دل خوشی از وضعیت حاکم بر این حسابها ندارند با این همه اقدامی عملی در اصلاح این رویه انجام نمیدهند.
تخلف بزرگ بانکها در اعطای تسهیلات قرضالحسنه
اما یکی از مهمترین شبهاتی که امروز در ارتباط با حسابهای قرضالحسنه و نوع فعالیت بانکها در اینباره وجود دارد این است که مطابق با آمارها و اعلام نظر مسئولان و کارشناسان، وجوه و منابع این حسابها که باید صرف تسهیلات قرضالحسنه شود به طور کامل به این امور اختصاص نمییابد.
بر اساس آماری که از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شده میزان منابع قرضالحسنه بانکها در بهمن سال 88 حدود 17 هزار میلیارد تومان بوده، در حالی که از این رقم فقط 9 هزار میلیارد تومان به تسهیلات قرضالحسنه اختصاص یافته است.
مطابق با قانون و آموزههای فقهی، منابع قرضالحسنه قرض یا دین محسوب میشود، بنابراین هر فعالیتی که از آن بوی خلق پول به مشام برسد در حکم ربا خواهد بود، در صورتی که اختصاص ندادن حدود نیمی از سپردههای قرضالحسنه به این منظور دقیقا در حکم گرفتن سود از این حسابها و فعالیتی کاملا ربوی است.
این اتفاق تلخ، سیاهترین نقطه در فعالیت بانکهای کشور به حساب میآید چرا که مطابق با قانون به ویژه بسته سیاسی- نظارتی بانک مرکزی بانکها موظف شدهاند تمام منابع قرضالحسنه را به تسهیلات قرضالحسنه اختصاص دهند از سوی دیگر این اقدام به هیچ عنوان با قوانین و مقررات اقتصادی در اسلام همخوانی ندارد.
بانکها حتی اصل پول را برنمیگردانند
ابهام و اشکال بسیار مهم دیگر که باز به اعتبار اعتقادات و آموزههای فقهی اسلام محل ایراد است در شیوه بازگرداندن اصل پول از سوی بانکها به سپردهگذاران است. مطابق با تعاریف فقهی و کسی که قرض میگیرد باید اصل، مثل یا قیمت آن را به حساب آن مال برگرداند، به عنوان مثال کسی که یک میلیون تومان از کسی قرض میگیرد و مثلا پنج سال بعد قصد میکند آن مبلغ را به او برگرداند باید این قرض را به گونهای ادا کند که فرد قرضدهنده را متضرر نکند، به این گونه که اگر از ارزش پول او در این پنج سال کاسته شده باید جبران شود، این چالش به ویژه زمانی به وجود میآید که ما یک تورم دورقمی را در جامعه تجربه میکنیم.
معلوم است وقتی تورم دورقمی یا حتی یک تورم 9 درصدی وجود دارد از ارزش پول فرد در یک سال به میزان قابل توجهی کاسته میشود، بنابراین وقتی بانک در اتمام سال، سال بعد یا پایان قرعهکشی اصل پول سپردهگذار را به او برمیگرداند در واقع این پول همان پولی نیست که یک سال یا دو سال پیش سپردهگذار به بانک داده بود، قدرت خرید قرضدهنده در این یک سال یا دو سال با این پول کاسته شده اما بانکها در برابر این امر سکوت میکنند و ترجیح میدهند با چراغهای خاموش از کنار موضوع عبور کنند.
تورم، مانع بزرگ بانکداری اسلامی
واقعیت آن است که ایجاد بانکداری اسلامی به این معنا که صرفا روی کاغذ نماند و بتواند به یک عملیات فراگیر در کشور تبدیل شود علاوه بر آنکه در حوزه تئوری نیازمند تحقیقات کاربردی با شناخت و اشراف به جهتگیریهای اقتصادی اسلام و اقتضائات زمان و مکان است در بعد عملی نیازمند حذف یا حداقل کاستن از نرخ تورم است. تا زمانی که نرخ تورم در جامعه ما بالا باشد چندان نمیتوان امیدوار بود که بانکداری اسلامی به وجود آید.
بانکها بنگاههای اقتصادی هستند و به سود و زیان خویش فکر میکنند، بنابراین وقتی تورم 20 درصدی، 15 درصدی در جامعه موجود باشد نمیتوان انتظار داشت که آنها تسهیلات خود را زیر نرخ تورم عرضه کنند. از سوی دیگر زمانی میتوان به کاستن از نرخ تورم امید بست که اقتصاد ایران از سیطره نفت و نوسانات قیمت آن خارج شود و بتواند با تولید پایدار و حضور در بازارهای بینالمللی موازنه و تراز تجاری را به سود صادرات پیش ببرد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
استاندار آذربایجان غربی گفت: نامگذاری امسال به نام 'جهاد اقتصادی' هدیه مقام معظم رهبری به دولت خدمتگزار بود و در راستای فعالیت های اقتصادی دولت و رشد و شکوفایی کشور در این حوزه صورت گرفت.
به گزارش خبرگزاری شبستان از استان آذربایجان غربی، وحید جلال زاده، استاندار آذربایجان غربی امروز (30 فروردین) در برنامه تولیدی از صدا و سیمای مرکز مهاباد گفت: نامگذاری امسال به نام "جهاد اقتصادی" هدیه مقام معظم رهبری به دولت خدمتگزار بود و در راستای فعالیت های اقتصادی دولت و رشد و شکوفایی کشور در این حوزه صورت گرفت.
وی افزود: مقام معظم رهبری در چند سال گذشته به مباحث اقتصادی در کشور توجه ویژه ای داشتند و نامگذار امسال به نام "جهاد اقتصادی" نشان از اهمیت این بخش برای ایشان دارد.
استاندار آذربایجان غربی، اظهار کرد: دولت های نهم و دهم و شخص دکتر احمدی نژاد در چند سال گذشته سیاست های جدی و اساسی را برای ارتقای وضعیت اقتصادی کشور در دستور کار داشته اند و همه مسئولان کشور نیز در سال های گذشت برای عملیاتی شدن این سیاست ها کمر همت بسته اند.
وی حوزه های اشتغال، مسکن و قانون هدفمند کردن یارانه ها را از حوزه های مهم کاری دولت بر شمرد و گفت: دولت در بخش صنعت، معدن و کشاورزی برنامه ریزی های دقیقی انجام داده است تا شتاب مضاعفی به این سه حوزه بدهد و تا حدود قابل توجهی نیز موفق شده است.
جلال زاده ادامه داد: دولت در سالی که گذشت سه محور اصلی مسکن مهر، اشتغال، قانون هدفمند کردن یارانه ها را در حوزه اقتصادی در اولویت امور خود قرار داد که اینها بیش از تکالیفی بود که طبق قانون بر عهده دولت نهاده شده بود.
استاندار آذربایجان غربی مسکن مهر را اولین محور کاری دولت برای خانه دار کردن افراد محروم و کم درآمد جامعه عنوان کرد و افزود: در آذربایجان غربی در سال 89 بیش از چهار هزار واحد مسکن مهر احداث و به متقاضیان واگذار شد که در سال جاری قصد داریم 70 درصد واحد های مسکن مهر را در استان به پایان رسانیده و به مردم تحویل دهیم.
وی حوزه اشتغال را دومین محور کاری دولت برشمرد و گفت: در این حوزه نیز استانداران سراسر کشور در شورای عالی اشتغال کشور متعهد شدند که در سال گذشته بیش از یک میلیون و 100 هزار شغل در کشور ایجاد کنند که سهم آذربایجان غربی ایجاد 39 هزار شغل بود ولی با همت و تلاشی که مسئولین استانی به کار بستند ایجاد 50 هزار شغل در استان محقق شد و این رقم خوبی بود.
وی اظهار کرد: در سال جاری نیز با توجه به فرصت ها و زمینه هایی که دولت با حمایت از چرخه تولید و صنعت کرده است ایجاد دو میلیون و 500 هزار شغل در کشور هدف گذاری شده که سهم آذربایجان غربی نیز در سال جاری ایجاد 113 هزار شغل جدید برای افراد جویای کار است که مسئولان استان همه توان خود را در راستای تحقق این میزان اشتغال به کار بسته اند.
جلال زاده محور سوم فعالیت های اقتصادی دولت را قانون هدفمند کردن یارانه ها اعلام کرد و افزود: قانون هدفمند کردن یارانه ها یکی از مهمترین طرح های دولت برای تنظیم اقتصاد کشور بود که اگر اقبال مردم برای اجرای این طرح وجود نداشت دولت در اجرای آن با مشکل مواجه می شد.
وی گفت: مردم آگاه کشورمان این بار نیز جلوتر از مسئولان در صحنه حاضر شدند و این طرح با موفقیت در کشور اجرا شد و ما قدردان درک، شعور و فهم بالای مردم هستیم.
استاندار آذربایجان غربی اضافه کرد: دولت در سال های اخیر نشان داد دولت به دنبال ارتقای سطح اقتصادی کشور و اهل کارهای بزرگ است و به نظر بنده رهبری نیز در این راستا سال جاری را به نام سال جهاد اقتصادی نامگذاری کردند چرا که زمینه های لازم برای جهاد اقتصادی را در کشور فراهم دیدند.
وی خاطر نشان کرد: رییس جمهور با برنامه ریزی های جدی در نظر دارد که سال جاری را به سال درخشان اقتصادی در کشور تبدیل کند و همه مسئولان نیز در این راستا از هیچ تلاشی فروگذار نخواهند کرد.
استاندار آذربایجان غربی گفت: سه محور اساسی دولت در حوزه اقتصادی را به همراه سیاست های مدیریت عالی استان شامل جذب سرمایه گذاری خارجی، نهضت فرهنگی، توسعه صادرات غیر نفتی و کیفیت و سرعت در اجرای پروژه های عمرانی را با جدیت پیگیری و اجرا می کنیم.
جلال زاده در ادامه از بخش خصوصی، کارآفرینان و مردم برای کمک به مسئولان در راستای تحقق شعار جهاد اقتصادی دعوت کرد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر گفت: بنیاد مسکن با ارزان سازی، حفظ کیفیت و انبوه سازی مسکن باید جهاد اقتصادی کند.
به گزارش خبرگزاری شبستان از بوشهر، آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر، امروز (30 فروردین)، در دیدار با مدیران بنیاد مسکن این استان گفت: بنیاد مسکن در عرصه جهاد اقتصادی جایگاه بسیار مهمی دارد و متولیان آن باید اهداف نامگذاری امسال توسط مقام معظم رهبری را در جامعه عینیت بخشند.
وی افزود: بنیاد مسکن در استان بوشهر به خاطر داشتن روح ولایتمداری، دینی بودن و دانش بالا باعث شده که مردم و مسئولان از این نهاد رضایت داشته باشند.
وی تصریح کرد: استان بوشهر در آستانه تحول عظیمی است و میزان رشد جمعیتی آن بالا خواهد رفت، بر همین اساس مسئولان بنیاد مسکن به گونه ای برنامه ریزی کنند که توسعه جغرافیای مسکن بیشتر از توسعه جغرافیای جمعیتی این استان باشد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: بنیاد مسکن باید یک اتاق فکر و همایش برای توسعه، تهیه و تامین مسکن در استان بوشهر طراحی کند و از طرح ها و نظریات کارشناسان و متخصصان استفاده شود.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
رئیس جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان، ترویج و اشاعه هر چه بیشتر فرهنگ و مفاهیم قرآنی را ضامن تحقق اهداف جهاد اقتصادی دانست.
به گزارش خبرگزاری شبستان از زاهدان، عباس صفدری امروز(30فروردین) در دیدار با مدیر کل و رؤسای ادارات شهرستانی فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: با نشر و ترویج هر چه بیشتر مفاهیم و مضامین قرآنی در پرتو مکتب اهل بیت (ع) تحقق اهداف جهاد اقتصادی تضمین می شود.
وی افزود: جهاد لفظ مبارکی است که تلاش هدف دار در راه خدا را با تمام وجود با خود به همراه دارد و بدون تردید فعالیت های هدفمند در راه خدا و برای خدا، رضایت و توفیقات الهی را موجب می شود.
وی اظهار داشت: جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان در سال 1390 برنامه های متنوع و متعدد دینی و قرآنی را به طور مشترک اجرا خواهند کرد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
رئیس دانشگاه قم، با اشاره به بسترهای لازم در تحقق بخشیدن به اهداف سال جهاد اقتصادی، جهاد علمی و فرهنگی را از مهم ترین این بسترها عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله احمد بهشتی امروز (30 فروردین) در گفتگو با خبرنگاران تصریح کرد: امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال جهاد اقتصادی نامگذاری شده و باید توجه داشت که برای تحقق این هدف چه زمینه هایی لازم است.
وی با تاکید بر فراهم نمودن بسترهای لازم برای این مهم، افزود: جهاد علمی و جهاد فرهنگی زمینه ساز جهاد اقتصادی است.
عضو مجلس خبرگان رهبری، گفت: اگر ما بخواهیم در این مسیر موفق باشیم، همانگونه که در هشت سال جهاد مقدس دفاعی نیز با ایستادگی و محافظت از استقلال به پاسداری از انقلاب پرداختیم و موفق شدیم، باید به سهم و نقش دانشگاه ها در این عرصه توجه جدی داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: به طور قطع مراکز آموزش عالی در این جریان سهم بسیار بزرگ و حساسی دارند و دانشگاه قم هم در کنار دیگر مراکز این وظیفه را بر عهده دارد.
آیت الله بهشتی، با اشاره به آماری از تعداد دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه قم، ادامه داد: در حال حاضر هفت هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند که سه هزار نفر آنها بانوان هستند و این دانشگاه 450 استاد عضو در هیئت علمی دارد که 40 نفر از این اعضا اساتید خواهر می باشند و در این جهت پیشرفت های خوبی صورت گرفته است.
وی گفت: در دانشگاه قم زمینه تحصیل برای علاقمندان در 23 رشته کارشناسی، 27 رشته کارشناسی ارشد و شش رشته دکتر فراهم است و گرایش اصلی ما بر افزودن رشته های تحصیلات تکمیلی در این دانشگاه متمرکز است.
رئیس دانشگاه قم، در ادامه با اشاره به اهداف تاسیس این دانشگاه در آغازین سال های پس از پیروزی انقلاب، ادامه داد: ما به دنبال تربیت دانشجویانی متخصص و متعهد هستیم و تلاش شده در پنج دانشکده حضوری حقوق، الهیات، ادبیات، فنی و مهندسی و علوم پایه و یک دانشکده مجازی فال در رشته علوم انسانی به این اهداف جامه عمل پوشانده شوند.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس چشم اندازها دانشگاه قم باید در آینده نزدیک به رشد و توسعه مطلوب دست یابد و آمار دانشجویان مشغول به تحصیل در آن به 20 هزار نفر افزایش یابد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان گفت: تحقق جهاد اقتصادی نیازمند توسعه و جهش جهاد فرهنگی است.
قباد میمنت آبادی به خبرنگار شبستان در سنندج گفت: باید با تلاش و کوشش در راه فرهنگ و هنر و جهاد فرهنگی بسترهای لازم برای جهاد اقتصادی و رشد حوزههای مرتبط با آن فراهم شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان با بیان اینکه تحقق جهاد اقتصادی نیازمند توسعه و جهش جهاد فرهنگی است اظهار داشت: با توجه به اینکه رییس جمهور و هیئت دولت در چند روز آینده به کردستان سفر می کنند، بسته های پیشنهادی آماده شده که با تصویب آنها شاهد برداشتن گام های مهمی در حوزه فرهنگ و هنر هستیم.
میمنتآبادی با اشاره به اینکه از مصوبات سفر اول هیئت دولت یک مصوبه اجرا نشده و از دور دوم نیز چند مصوبه با مشکلاتی مواجه بوده و هنوز اجرا نشده است، اظهار داشت: از درخواست ها و برنامههای تدوین شده اداره فرهنگ و ارشاد کردستان جهت ارائه در سفر هیئت دولت، رفع مشکلات پروژههای ناتمام و تامین اعتبار لازم جهت تحقق و اجرای کامل آنهاست.
وی تکمیل و تجهیز تالار مرکزی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، تکمیل مجتمعهای فرهنگی هنری سروآباد و دیواندره، راهاندازی 10 مورد خانههای فرهنگ دیجیتال، تاسیس مجتمع فرهنگی هنری بانوان و خانواده در پارک توس نوذر سنندج، احداث و تکمیل ساختمان اداره کل فرهنگ را از درخواست ها و نیازهای اولیه کردستان در بخش فرهنگ و هنر عنوان کرد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
معاون فرهنگی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران تبیین بعد نظری جهاد اقتصادی را به عنوان یکی ازمسئولیت های حوزه های علمیه برشمرد.
حجت الاسلام محمد تقی قندی، معاون فرهنگی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران به خبرنگار شبستان گفت: درهرنظام اقتصادی دو مقوله مهم وجود دارد که عبارت است از فعالیت های ناظر بر تولید وفعالیت های ناظر به مصرف. جهاد اقتصادی دارای دو جنبه تبیینی و عملی است و نقش حوزه های علمیه در بعد نظری و جنبه های تبیینی آن تعریف می شود.
وی افزود: حوزه های علمیه می توانند فرهنگ دینی حاکم بر مسایل و روابط اقتصادی را تبیین و روشن کرده و در انتقال آن به جامعه نقشی موثر داشته باشند.
حجت الاسلام قندی تصریح کرد: مقام معظم رهبری سال1388 را سال«اصلاح الگوی مصرف » نام نهادند که این نامگذاری ناظر به نحوه و الگوی صحیح مصرف در جامعه بود تا بتواند بخشی از نظام اقتصادی کشور راهم دربعد نظری وهم در بعد عملی اصلاح کنند و نامگذاری سال 1390 به عنوان «جهاد اقتصادی » ناظر به بخش فرآیندهای تولید و ساماندهی فعالیت های تولیدی است.
حاکمیت فرهنگ دینی بر بخش تولید کار بسیار ارزشمند است
معاون فرهنگی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران یادآور شد: نکته قابل توجه در خصوص فعالیت های اقتصادی، فرهنگ حاکم بر این فعالیت ها، هم در بخش تولید و هم در بخش مصرف است که در صورتی که حوزه بتواند فرهنگ دینی و الهی را بر بخش تولید حاکم نماید، کار بسیار ارزشمندی انجام داده است.
وی خاطرنشان کرد: حوزه باید فرهنگ حاکم بر ارزش کار و تلاش، فرهنگ حاکم بر روابط اقتصادی جامعه درعرصه های مختلف ازجمله تاسیس بنگاه های اقتصادی وتولیدی را به جامعه تزریق کند.
ترویج فرهنگ اسلامی در داد و ستد نقش موثری در ثمربخشی فعالیت های اقتصادی دارد
حجت الاسلام قندی افزود: ترویج فرهنگ اسلامی در داد و ستد و معاملات اقتصادی، روش های آن و فرهنگ صحیح مصرف و حاکم کردن اخلاق اسلامی و ارتقاء آن می تواند در ثمربخشی بیشتر فعالیت های اقتصادی و افزایش کارکردهای اجتماعی آن نقش به سزایی داشته باشد.
وی تصریح کرد: تقویت روحیه خودباوری در میان مردم و ارائه الگویی موفق از جمهوری اسلامی ایران به عنوان ملتی توانمند و استوار، به شکل قابل توجهی در فرهنگ و جامعه موثر است.
ما نیازمند تلاشی جدی در زمینه تاثیرگذاری بر فرهنگ اقتصادی جامعه هستیم
حجت الاسلام قندی افزود: در سال های اخیر، بحرانهای اقتصادی جوامع غربی را تحت تاثیر قرار داده است بعلاوه جریانات سیاسی – اجتماعی کشورهای خاورمیانه باعث تشدید بحران ها و پیچدگی راه حل ها شده است با وجود این شرایط ما به عنوان کشوری که دارای روابط بین المللی با سایر کشورهای منطقه هستیم باید نسبت به این بحران ها پیش بینی های لازم را داشته باشیم و به نظر می رسد جهاد اقتصادی نوعی پیشگیری در جهت جلوگیری از ورود این بحرانها به کشورما و در مرحله بعد نوعی درمان برای بخش های مختلف در صورت آلوده شدن به این بحران است ما نیازمند تلاشی جدی در زمینه تاثیرگذاری بر فرهنگ اقتصادی جامعه هستیم که بتواند جامعه ما را در برابر بحران ها مصون نگه دارد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر گفت: در سال جهاد اقتصادی نیز فرماندهان ارتش می توانند با بهره گیری از منابع انسانی کارآمد زمینه خودکفایی نیروهای مسلح را در همه عرصه ها فراهم کند.
به گزارش خبرگزاری شبستان از بوشهر، آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر، ظهر امروز (29 فروردین)، در آیین گرامیداشت روز ارتش در کنار سواحل خلیج فارس گفت: ارتش جمهوری اسلامی ایران در ایمان، تقوا، ولایت مداری، توانمندی، توسعه و پیشرفت سخت افزاری نظامی و اقتدار عملیاتی برترین نیرو در سطح بین الملل است.
وی افزود: نیروهای ارتشی مستقر در استان بوشهر همانطور که در دوران دفاع مقدس با ایثار و از خودگذشتگی از انقلاب، نظام و کشور دفاع کردند امروز نیز با ولایتمداری آماده دفاع از ارزشهای اصیل انقلاب و اسلام هستند.
امیر دریادار حسین اشرفی، فرمانده منطقه دوم نیروی دریایی ارتش نیز در این آیین گفت: پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 57همانگونه که ملت را از زیر یوغ استکبار رهانید، آزادی و سرافرازی را نیز برای ارتش جمهوری اسلامی به ارمغان آورد تا در سایه بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبر معظم انقلاب برای حفظ نظام و انقلاب ایستادگی کنند.
وی افزود: صلابت، شجاعت، غیرت و ولایتمداری نیروهای ارتشی در هشت سال دفاع مقدس باعث ذلت دشمن و سرافرازی ملت ایران شد.
این مقام مسئول اضافه کرد: امروز نیز ارتش جمهوری اسلامی با هدایت خردمندانه رهبر معظم انقلاب مدارج ترقی و پیشرفت علمی، نظامی، سخت افزاری و نرم افزاری را طی کرده و به عنوان مقتدرترین نیرو در منطقه محسوب می شود.
اشرفی، ایجاد تحول و پویایی در فناوری های نظامی و تبدیل ارتش به ارتشی روز آمد، مدرن و مقتدر یکی از سیاست های نظام جمهوری اسلامی است.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اقتصاد اسلامی و حضرت علی (ع)
احمدعلي يوسفي
دانشنامة امام علي(ع) دائرةالمعارفي است موضوعي در زمينة شخصيت، سيره و انديشههاي اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب(ع) و پديدههاي معاصر و پس از عصر آن حضرت كه پيوندي وثيق با شخصيت و مكتب آن بزرگوار دارد، كه در شش هزار صفحه و دوازده جلد سامان يافته است. اين موسوعة علمي، شامل يكصد و سي مدخل اصلي، و حدود سه هزار مدخل فرعي است و زير نظر حجةالاسلام والمسلمين علياكبر رشاد در پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي و با همكاري بيش از دويست تن از دانشوران و استادان حوزه و دانشگاه تأليف شده است. مخاطبان دانشنامه، ارباب فكر و فرهنگ و دانشآموختگانياند كه دغدغهمند مباحث فكري ديني معاصرند و علاقهمند هستند اين مباحث را از منظر كارگشاي اميرالمؤمنين(ع) به تماشا بنشينند اين اثر بهعنوان پژوهش برتر حوزهي دينپژوهي ايران در سال 1380 شناخته شده و اينك در محافل علمي ديگر نيز نامزد دريافت عنوان برجستهترين اثر علمي است.
ويژگيهاي دانشنامه :
دانشنامة امام علي(ع) حايز ويژگيهاي منحصر بهفرد و متنوعي است كه مجموع آنها را يكجا در آثار مشابه نميتوان سراغ گرفت. اين اختصاصات دانشنامة امام علي(ع) را بهعنوان اثري بديع و بيبديل در بين آثار ديگر از اين دست، برجسته و متمايز كرده است. از جمله امتيازات اين اثر عبارت است از:
O اهتمام ويژه به تجزيه و تحليل و تبيين مباحث فكري معاصر و قضاياي نوپديد، با استناد به كلمات و سيرة امام حكمت و بلاغت، علي(ع)،
O بررسي مقايسهاي پارهاي از نظريات معاصر در مباحث تئوريك،
O تنوع موضوعات و جامعيت نسبي مجموعه، در زمينة بررسي زواياي گوناگون و ابعاد مختلف شخصيت و انديشه آن بزرگوار،
O ساختارمندي و همسو بودن موضوعات مطرح شده در مقالات،
O تفصيل در تحقيق موضوعات و اجتناب از كليگويي،
O تقليدگريزي و عدم اتكا به مشهورات و تحليلهاي شايع و نهراسيدن از نتايج نوپديد، ضمن رعايت احتياط علمي در تأليف مقالات،
O استقصا و تتبع جامع مضامين خطب و رسائل و روايات رسيده از حضرت، در قلمرو مدخلهاي مورد تحقيق،
O همساني و يكدستي مجموعه از لحاظ رعايت قواعد علمي پژوهش و نگارش،
O استناد به منابع دست اول در موضوعات تاريخي و سيروي،
O استفاده از زبان علمي و نثر معيار و پرهيز از آوازهگري و شعارپردازي،
O اشتمال بر شبكة معنايي جامع و نمايهها و فهارس موضوعي.
>>>
ادامه مطلب