محور : اخبار جهاد اقتصادی
استاندار هرمزگان، گفت: در سال جهاد اقتصادی تنها به ارائه آمار و ارقام در ایجاد اشتغال بسنده نکرده و برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید جهاد گونه کار کرد.
به گزارش خبرگزاری شبستان از استان هرمزگان، حسین هاشمی تختی،استاندار هرمزگان، (28 فروردین) در نخستین جلسه کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان در سال 90 در بندرعباس، بر کار جهاد گونه در ایجاد اشتغال تاکید کرد و اظهار داشت: خوشبختانه هرمزگان در سال گذشته با همراهی و همدلی مسئولان، اقدام های بسیار خوبی را در بحث اشتغال داشته است.
وی افزود: به منظور کسب نتیجه بهتر در بخش اشتغال باید با انسجام بیشتری در سال جهاد اقتصادی گام برداریم.
استاندار هرمزگان، با تاکید بر فعال تر شدن مرکز خدمات دهی سرمایه گذاری استان، تصریح کرد: چهارچوب فعالیت های این مرکز مشخص شده تا با جلب اعتماد افراد علاقمند به سرمایه گذاری در استان و ایجاد هماهنگی بین مجموعه دستگاه ها، مسیر امورات آسان و کوتاه تر شود.
هاشمی، اذعان کرد: یکی از وظایف دستگاه ها نیز روان سازی امور و کاهش بروکراسی اداری به منظور جذب سرمایه ها و اعتماد سازی بیشتر است.
نماینده عالی دولت در استان هرمزگان، تاکید کرد: باید در صدور مجوزها، ظرفیت ها را نیز در نظر بگیریم و به گونه ای عمل نکنیم که یک طرح به جای اشتغالزایی، موجب اشباع بازار تولید و ضرر و زیان شود.
وی اظهار امیدواری کرد: در سال جهاد اقتصادی با کار جهاد گونه مدیران، تعهد استان در ایجاد 50 هزار شغل تحقق می یابد.
استاندار هرمزگان، به در نظر گرفتن 300 هزار میلیارد ریال اعتبار برای صندوق توسعه ملی کشور در سال 90 اشاره کرد و بیان داشت: هم اکنون 150 هزار میلیارد ریال در این صندوق موجود است که بنا بر عملکرد استان ها 150 هزار میلیارد ریال دیگر به آن اضافه می شود.
وی با بیان اینکه اعتبار مشخصی برای استان ها در نظر گرفته نشده است، افزود: هر چه قدر بیشتر تلاش کنیم، میزان بیشتری از این اعتبار را می توان جذب کرد.
هاشمی، هدف نهایی را توسعه همه جانبه استان عنوان کرد و ابراز داشت: برای رسیدن به این هدف اعتبارات دولتی کافی نیستند و باید بتوانیم منابع را شناسایی و سرمایه گذاران را جذب کنیم.
وی در پایان تاکید کرد: طرح های درآمدزا را شناسایی و سرمایه گذاران را راهنمایی کنید تا مسیر برای توسعه استان در همه زمینه ها هموار شود.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
فرماندار شهرستان دهگلان، تحقق عملی شعار جهاد اقتصادی را اهرمی تاثیر گذار در راستای خنثی کردن همه توطئه های دشمنان دانست.
به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، علی مفاخری، امروز(28 فروردین) دراولین جلسه شورای فرهنگ عمومی شهرستان دهگلان گفت: در سالی که به نام سال جهاد اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده وظیفه داریم همگی با وحدت و همبستگی رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی را به مقصد برسانیم.
وی، تحقق واقعی شعار امسال را نیازمند یک عزم ملی داسنت و افزود: تحقق عملی شعار جهاد اقتصادی می تواند همه توطئه های دشمنان را خنثی کند و مشت محکمی بر دهان یاوه گویان باشد.
این مقام مسئول تصریح کرد: مردم و مسئولان باید در این سال نسبت به جهاد اقتصادی احساس تکلیف کرده و به عنوان یک هدف مقدس به آن بنگرند و ایران را در زمینه های اقتصادی به کشوری نخست خاورمیانه تبدیل کنند.
فرماندار دهگلان اظهارداشت: همه باید تلاش کنیم و با همت مضاعف و با کار و فعالیت شبانهروزی برای تحقق جهاد اقتصادی حرکت کنیم و اطمینان داریم که با همت بالا و با اراده و ایمان میتوانیم د راستای پیشرفت چشمگیر اقتصادی موفق شویم و در واقع جهاد اقتصادی با همت و ایمان بالای مردم و مسئولان امکانپذیر است.
مفاخری در ادامه افزود: در سالروز سفر پر خیر و برکت مقام معظم رهبری، جشنواره هنرهای تجسمی در شهرستان دهگلان برگزار می شود.
وی با بیان اینکه شهرستان دهگلان از نظر هنرهای تجسمی دارای پتانسیل بالا است، اذعان داشت: امیدواریم شهرستان در آینده از این لحاظ به جایگاه واقعی خود رسیده و دبیرخانه دائمی جشنواره هنرهای تجسمی در این شهرستان دایر شود.
گفتنی است، در ادامه جلسه مصوبات مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در مورد نحوه برگزاری جشنواره و دائمی بودن آن بحث و گفتگوشد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان با اشاره به برنامه های تدوین شده این اداره کل در سال 90، گفت: تحقق شعار جهاد اقتصادی نیازمند بسترهای فرهنگی است.
به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، قباد میمنتآبادی، ظهر امروز(28فروردین) در جمع خبرنگاران رسانه های جمعی استان در سنندج، گفت: مبنا و اساس جهاد اقتصادی جهاد فرهنگی است و فراهم کردن بسترهای لازم برای فعالیت های جهشی در حوزه فرهنگی زمینه ساز تحقق شعار جهاد اقتصادی و رسیدن به اهداف والای نظام است.
وی افزود: در سال جهاد اقتصادی، 202 برنامه فرهنگی هنری در استان پیش بینی شده که نسبت به برنامه های اجرا شده در سال گذشته از رشد 90 درصدی برخوردار است.
مدیرکل ارشاد استان کردستان تصریح کرد: برگزاری کنگره اورامان شناسی، برپایی کارگاه آموزشی امور چاپ، برگزاری دهمین جشنواره داستان بانه، سوگواره فرهنگی ادبی آئین های عاشورایی، همایش آسیب شناسی ترجمه زبان کردی، کنگره بزرگداشت ماموستا چوری، برگزاری همایش ادبی شعر در سقز، بزرگداشت امیر نظام گروسی در بیجار، جشنواره شعر ادبی در بیجار و جشنواره شعر ادبی در بیجار از برنامه های شاخص سال 90 است.
میمنت آبادی افزود: همایش بزرگداشت حضرت عکاشه در کامیاران، جشنواره فرهنگ و ادبیات کردی در کامیاران، نخستین جشنواره وحدت در دهگلان، پنجمین نمایشگاه بزرگ کتاب استان، نخستین جشنواره ادبیات داستانی گولان، احیای کنگره مولوی کرد در سنندج، راه اندازی دومین کنگره بین المللی فرزانگان کرد، بررسی شخصیت و احوال امام خمینی(ره) از دیگر برنامه های پیش بینی شده در سال جاری است.
مدیرکل ارشاد اسلامی کردستان، تاسیس 10 خانه فرهنگی دیجیتال در استان، احداث مرکز آفرینشهای هنری در استان، ساخت سالن اجتماعات در سریشآباد و بیجار، احداث موزه هنرهای معاصر در سنندج، را از برنامه های فرهنگی پیشنهادی برای دور سوم سفر هیئت دولت عنوان کرد.
سرپرست انجمن سینمای جوانان سنندج نیز در این جلسه از برگزاری هفتمین دوره جشنواره فیلم و عکس استان با عنوان ژیار در شهرستان بیجار خبر داد.
سیروس ثنایی افزود: این جشنواره در سه بخش آزاد، ویژه و جنبی از 30 فروردین ماه جاری به مدت 3 روز در شهرستان بیجاربرگزار می شود.
وی هدف از برگزاری این جشنواره را ارتقای سطح آگاهی، تجربه و بینش فیلم سازان کوتاه و مرور آثار یک ساله آنها، همچنین شناسایی و معرفی استعدادهای جوان و ارج نهادن به تولیدات فاخر با نگاه به بسط و تعمیم ارزش های والای دینی و هویتی، تحکیم خانواده، امید، عدالت، فرهنگ شهادت و دفاع مقدس عنوان کرد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
مدیر اجرائی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان با اشاره به نامگذاری سال جاری به نام سال 'جهاد اقتصادی' گفت: جهاد اقتصادی مستلزم جهاد فرهنگی است.
حجت الاسلام و المسلمین محمد رضا صالحیان، مدیر اجرائی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان به خبرنگار شبستان اصفهان گفت: در قرآن کریم جهاد با مال در کنار جهاد با جان آمده و اینکه جهاد با مال مقدّم بر جان آمده به دلیل نقش بی بدیلی است که سرمایه گذاری اقتصادی در پیشبرد اهداف فرهنگی، سیاسی، نظامی و ... دارد.
وی افزود: اگر اقتصاد واقعا سالم باشد، دین و فرهنگ سالم نیز وجود دارد و جهاد اقتصادی مستلزم جهاد فرهنگی است.
مدیر اجرائی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان ادامه داد: اگر کشور ما از نظر اقتصادی پیشرفت نکند نمی تواند در زمینه های دیگر حتی اخلاق نیز الگو باشد.
حجت الاسلام صالحیان تصریح کرد: پیشرفت اقتصادی یکی از عواملی است که می تواند ایران را به الگویی برای جهانیان تبدیل کند.
وی با تاکید بر افزایش مراکز فرهنگی در مساجد افزود: کانون های فرهنگی و هنری مساجد از موفق ترین مراکز فرهنگی در مساجد هستند که می توانند با برنامه ریزی صحیح و جامع، در راستای تحقق شعار "جهاد اقتصادی" گام های بلندی بردارند.
مدیر اجرائی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان گفت: در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری، روحانیان باید جهاد اقتصادی را برای همگان تبیین کنند.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور: اخبار جهاد اقتصادی
معاون آموزش متوسطه سازمان آموزش و پرورش استان مرکزی گفت: جهاد اقتصادی بستری مناسب برای کوشش، تلاش و حرکت کشتی انقلاب به سمت قله های رفیع پیشرفت است.
به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، عزیز آبادی در مراسم افتتاحیه مرحله استانی بیست و نهمین دوره مسابقات قرآن و معارف اسلامی دانش آموزان دختر متوسطه این استان که عصر روز گذشته (27 فروردین) در اردوگاه فرهنگی تربیتی امام خمینی(ره) شهرستان خمین آغاز شد، با تسلیت به مناسبت شهادت بزرگ بانوی دو عالم حضرت فاطمه زهرا(س) گفت: جهاد اقتصادی استمرار همت و کار مضاعف است.
وی ادامه داد: امروز دشمنان اسلام در راستای متوقف کردن پیشرفت و پیشبرد اهداف والای نظام مقدس اسلامی تلاش می کنند.
معاون آموزش متوسطه سازمان آموزش و پرورش استان مرکزی افزود: دانش آموزان به ویژه آنان که با قرآن مانوس شدند به عنوان آینده سازان ایران اسلامی باید همچون گذشته در خنثی کردن توطئه های دشمنان کوشا باشند.
عزیز آبادی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه قرآن داروی شفا بخش امراض جسمی و روحی است، اضافه کرد: بنیان حکومت اسلام بر پایه قرآن و پشتیبانی ملت مسلمان است که با قرآن انس گرفتند.
وی بر 10 وظیفه انسان در برابر کلام وحی تاکید کرد و گفت: قرائت قرآن به صورت پیوسته و با انگیزه تلاوت کلام وحی، ترتیل با توجه به معانی و الفاظ از جمله مهمترین وظایف در برابر قرآن است.
عزیز آبادی ادامه داد: استماع، تدبر در تفسیر قرآن، تاثیر پذیری از قرآن، تعلیم و عمل به آموزه های الهی از دیگر وظایف ما نسبت به قرآن کریم است.
معاون آموزش متوسطه سازمان آموزش و پرورش استان مرکزی با اشاره به اینکه قرائت و تلاوت قرآن و تقویت ایمان از دیگر وظایف ما نسبت به قرآن کریم است، اظهار کرد: قرآن کریم مورد توجه و عنایت پروردگار و ائمه معصومین(ع) بوده است.
عزیز آبادی با بیان اینکه در آیات قرآن یک هزار و 400کلمه امر و 400 کلمه نهی وجود دارد، ابراز امیدواری کرد: آموزش و پرورش با تدابیر و برنامه ریزی در جهت آموزش آیات قرآن و در راستای تحقق اهداف والای اسلام تلاش کند.
گفتنی است بیست و نهمین دوره مسابقات قرآن دانش آموزی از 20 فروردین سال جاری به مدت 10 روز در 2 گروه دختران و پسران و در مقاطع راهنمایی دختران و پسران و متوسطه دختران و پسران در حال برگزاری است.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور: اخبار جهاد اقتصادی
تک فلاح با اشاره به وجود منشاء بسیاری از اکتشافات و اختراعات در قرآن گفت: مسئولان با سرمایه گذاری در پروژههای تحقیقاتی این ریشهها را یافته و بستر رشد جامعه در عرصه های مختلف به ویژه اقتصاد را فراهم کنند.
داوود تک فلاح، معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم درباره جایگاه جامعه قرآنی در تحقق جهاد اقتصادی همسو با عنوان انتخابی سال 90 توسط رهبر معظم انقلاب به خبرنگار شبستان گفت: نمیتوان این جامعه را از جمعیت 75 میلیون نفری کشور متمایز کرد بلکه باید توجه داشت که انتصاب به فعالیتهای قرآنی عین مسلمانی است.
وی با بیان این مطلب که نگریستن به جامعه قرآنی از منظر تخصصی بحثی جداگانه است، اظهارکرد: در منظر کلی اسلام هر فرد مسلمان باید با سرفصل قرار دادن آموزههای قرآن و سنت در جهت تعالی جامعه بکوشد و در این میان جامعه قرآنی به دلیل توانایی فراتر رفتن از لفظ مجمل و دریافت بسیاری از تعابیر و مفاهیم میتواند دیگر اقشار را نیز در فهم صحیح آیات الهی یاری کند.
تک فلاح با اشاره به وجود آیات متعدد درباره مسائل اقتصادی در قرآن تصریح کرد: آیات شریفه «کلوا، واشربوا و لا تصرفوا» و «ولا تبذیرا تبذیرا» از جمله این آیات است که بر تامین معاش به برترین شیوه و دوری از اسراف تاکید میکند چراکه خداوند در قرآن بهترین راهها را برای بشر انتخاب کرده است.
جهاد در برابر تلاشهای مخرب دشمن لازمه سردمداری حرکتهای جهانی
معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم انتخاب عنوان جهاد اقتصادی برای سال 90 از سوی رهبری را نشانه مشخص کردن کلیات راه توسط ایشان دانست و بیان کرد: امت اسلامی برای ایستادگی، سربلندی و سردمداری حرکتهای جهانی باید دو جهاد را درپیش بگیرد نخست جهاد برای کسب بهترینها و در مرحله بعد جهاد برابر تلاشهای مخرب دشمنان.
وی تحقق این دو جهاد را بسترساز معرفی امت اسلام به عنوان الگوی جهانی خواند و ابرازکرد: رهبر معظم انقلاب نیز به الگوی اسلامی کشور که بدون وابستگی به استکبارهای جهانی مسیر رشد و تعالی را پیموده و وارد چهارمین دهه از عمر خود شده است و پیشرفتهای چشمگیری در عرصههای مختلف داشته اشاره کردهاند.
تک فلاح ادامه داد: اگرچه پیشرفت در عرصههای مختلف خود نشانگر توسعه و رشد یک کشور است اما عامه مردم به رشد اقتصادی از منظر رفاه نسبی مینگرند، از این رو ارائه الگوی مناسب اقتصادی برای اسلام و جهان به منظور برخورداری مردم از رفاه نسبی که در افق چشم انداز 1404 نیز از سوی رهبری دیده شده است، ضرورت دارد.
وی درباره راهکارهای تحقق جهاد اقتصادی عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب راهکارهای کلی را ارائه کردهاند، از این پس مسئولان موظف هستند که این راهکارها را به برنامههای کاربردی تبدیل کنند، چراکه ایشان با پیام خود درپی جلب توجه مسئولان به نکات مهم و مسائل مبتلابه جامعه هستند.
تک فلاح با بیان این مطلب که عرصه فعالیتهای قرآنی از گسترهای نامحدود برخوردار است، تاکید کرد: دوران سیاه پهلوی مقارن بود با دوری مردم از قرآن و محدودیت فعالیتهای مرتبط با آن اما پس از پیروزی انقلاب در نظر گرفتن این محدودیت در حقیقت سخیف کردن آیات الهی در ذهن مردم محسوب میشود.
ارائه مشاوره قرآنی در عرصههای مختلف ضرورت دارد
معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن ادامه داد: قرآن معجرهای است جاوید که در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حرفهای بسیار برای گفتن دارد از این رو حضور فعالان قرآنی در این عرصهها و ارائه مشاورههای مستند به آیات وحی ضرورت دارد.
وی با تاکید بر لزوم استخراج مفاهیم مرتبط با مسائل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی از مصحف شریف گفت: حرکت در مسیر صحیح عرصههای مذکور در نظام اسلامی نیازمند تمسک به آموزهها و مفاهیم ژرف قرآنی است بدین معنا که برای حرکت در مسیر متوازن و صحیح رشد اقتصاد باید به قرآن رجوع کنیم و این مهم در سایر عرصهها نیز صدق میکند.
تک فلاح اتخاذ راهکارهای ورود هرچه بیشتر آموزههای قرآن به زندگی را از رسالتهای اصلی فعالان قرآنی در نظام اسلامی برشمرد و تصریح کرد: همسو با این مهم سازمان دارالقرآن الکریم از دو سال گذشته راه اندازی مراکز مشاوره قرآنی را در دستور کار خود قرار داده که این مراکز در مدت کوتاه فعالیت خود توانستهاند بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات روحی و روانی را که روانشناسان و روانپزشکان از حل آنها عاجز ماندهاند را برطرف کنند.
وی با اشاره به وجود ریشه بسیاری از اکتشافات و اختراعات در قرآن ابرازکرد: مسئولان کشوری میتوانند با سرمایه گذاری در پروژههای تحقیقاتی این ریشههای را یافته و جوامع بشری را از نعمات آن بهرهمند کنند چراکه قران معجزه جاویدی است که کهنگی هرگز در آن راه نمییابد و گذر قرنها و هزارهها از بدیع بودن مفاهیم آن نمیکاهد.
اگر فعالیتهای قرآنی در مسیر سودآوری پیش رود و بعد انتفاعی به خود بگیرد
وی با بیان این مطلب که نمیتوان به برخی از عرصهها به دلیل تقدس ذاتی با دیده اقتصادی و ابزار سودآوری نگریست، اظهارکرد: اگر فعالیتهای قرآنی در مسیر سودآوری پیش رود و بعد انتفاعی به خود بگیرد معنویتش را از دست میدهد، از این رو ائمه معصوم (ع) نیز در روایات بر عدم ارتزاق از قرآن تاکید کردهاند.
تک فلاح خاطرنشان کرد: البته این بدان معنی نیست که فعالان قرآنی از فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی چشم بپوشند بلکه هر یک از اعضای جامعه قرآنی میتواند در سمت و تخصص خود با استناد به مفاهیم وحیانی عمل کرده و این آموزهها را در گفتار و کردار خود متبلور کند و از اندیشه قرآنی خویش در رشتههای مختلف بهره بگیرد.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور: اخبار جهاد اقتصادی
معاون آموزش متوسطه سازمان آموزش و پرورش استان مرکزی گفت: جهاد اقتصادی بستری مناسب برای کوشش، تلاش و حرکت کشتی انقلاب به سمت قله های رفیع پیشرفت است.
به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، عزیز آبادی در مراسم افتتاحیه مرحله استانی بیست و نهمین دوره مسابقات قرآن و معارف اسلامی دانش آموزان دختر متوسطه این استان که عصر روز گذشته (27 فروردین) در اردوگاه فرهنگی تربیتی امام خمینی(ره) شهرستان خمین آغاز شد، با تسلیت به مناسبت شهادت بزرگ بانوی دو عالم حضرت فاطمه زهرا(س) گفت: جهاد اقتصادی استمرار همت و کار مضاعف است.
وی ادامه داد: امروز دشمنان اسلام در راستای متوقف کردن پیشرفت و پیشبرد اهداف والای نظام مقدس اسلامی تلاش می کنند.
معاون آموزش متوسطه سازمان آموزش و پرورش استان مرکزی افزود: دانش آموزان به ویژه آنان که با قرآن مانوس شدند به عنوان آینده سازان ایران اسلامی باید همچون گذشته در خنثی کردن توطئه های دشمنان کوشا باشند.
عزیز آبادی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه قرآن داروی شفا بخش امراض جسمی و روحی است، اضافه کرد: بنیان حکومت اسلام بر پایه قرآن و پشتیبانی ملت مسلمان است که با قرآن انس گرفتند.
وی بر 10 وظیفه انسان در برابر کلام وحی تاکید کرد و گفت: قرائت قرآن به صورت پیوسته و با انگیزه تلاوت کلام وحی، ترتیل با توجه به معانی و الفاظ از جمله مهمترین وظایف در برابر قرآن است.
عزیز آبادی ادامه داد: استماع، تدبر در تفسیر قرآن، تاثیر پذیری از قرآن، تعلیم و عمل به آموزه های الهی از دیگر وظایف ما نسبت به قرآن کریم است.
معاون آموزش متوسطه سازمان آموزش و پرورش استان مرکزی با اشاره به اینکه قرائت و تلاوت قرآن و تقویت ایمان از دیگر وظایف ما نسبت به قرآن کریم است، اظهار کرد: قرآن کریم مورد توجه و عنایت پروردگار و ائمه معصومین(ع) بوده است.
عزیز آبادی با بیان اینکه در آیات قرآن یک هزار و 400کلمه امر و 400 کلمه نهی وجود دارد، ابراز امیدواری کرد: آموزش و پرورش با تدابیر و برنامه ریزی در جهت آموزش آیات قرآن و در راستای تحقق اهداف والای اسلام تلاش کند.
گفتنی است بیست و نهمین دوره مسابقات قرآن دانش آموزی از 20 فروردین سال جاری به مدت 10 روز در 2 گروه دختران و پسران و در مقاطع راهنمایی دختران و پسران و متوسطه دختران و پسران در حال برگزاری است.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور: اخبار جهاد اقتصادی
نماینده مردم بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی گفت: جهاد تکلیفی است اجتناب ناپذیر و با داشتن روحیه جهادی باید گامی اساسی در بخش اقتصاد برداریم.
به گزارش خبرگزاری شبستان از بوشهر، غلامعلی میگلی نژاد، نماینده مردم بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی، صبح امروز (28 فروردین) در جمع خبرنگاران گفت: امیدواریم در سال 90 و سال جهاد اقتصادی با تقسیم کاری که صورت می گیرد و همراهی مدیران استان بوشهر و مدیریت استاندار، انتظاراتی که مردم و رهبر معظم انقلاب دارند، به ثمر برسد.
وی با اشاره به جذب اعتبارات دو درصد نفت اظهار کرد: این اعتبارات شامل همه استان ها نمی شود بلکه تنها به استان های محروم و مناطق نفت خیز اختصاص می یابد که باید از این فرصت برای توسعه استان بوشهر استفاده بهینه کرد.
میگلی نژاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تعرفه برق در استان افزود: در قانون هدفمندی یارانه ها و اصلاح حامل های انرژی نرخ تعرفه برق برای استان بوشهر 140 تا 16 ریال برای هر کیلو وات ساعت تعیین شده و این در حالی است که برای استان های معتدل کشور 560 تا 600 ریال تعیین شده است.
وی اظهار داشت: صدا و سیما و اداره برق باید به طور جد در مورد رعایت الگوی مصرف برق فرهنگ سازی کنند.
نماینده مردم بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به بحث اشتغال در این استان نیز تصریح کرد: رفع مشکل اشتغال در استان بوشهر یکی از دغدغه های اصلی است و امیدواریم تا پایان امسال با تلاش مدیران در بخش های مختلف افراد جویای کار در این استان نداشته باشیم.
منبع : خبرگزاری شبستان
محور : معرفی کتاب
كتاب بانكداري اسلامي نوشته حجةالاسلام والمسلمين سيدعباس موسويان
جزء كتب برگزيده فقهي - اقتصادي دومين همايش آثار برگزيده حوزه علميه قم
نام كتاب: بانكداري اسلامي
نام مؤلف: سيدعباس موسويان
(عضو هيأتعلمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي)
ناشر: مؤسسه تحقيقات پولي و بانكي
تاريخ انتشار: زمستان 1378
قطع: وزيري
تعداد صفحات: 335 صفحه
قيمت: 13000 ريال
خلاصه مطالب
امروزه بانكداري يكي از بااهميتترين بخشهاي اقتصادي به شمار ميآيد. بانكها با سازماندهي و هدايت دريافتها و پرداختها، امر مبادلات تجاري و بازرگاني را تسهيل كرده، موجب گسترش بازارها و رشد و شكوفايي اقتصاد ميگردند. از طرف ديگر، با تجهيز پساندازهاي ريز و درشت و هدايت آنها به سمت بنگاههاي توليدي و تجاري اولاً سرمايههاي راكد و احياناً مخرب اقتصادي را تبديل به عوامل مولد ميكنند، ثانياً ديگر عوامل توليد را كه به جهت نبود سرمايه بيكارند يا با بهرهوري پاييني كار ميكنند به سمت اشتغال كامل با بهرهوري بالا سوق ميدهند و ثالثاً، بانكها يكي از عوامل مهم سياستهاي پولياند كه در راستاي اجراي تصميمات اقتصادي بانكهاي مركزي، با قبض و بسط اعتبارات بانكي و هدايت وجوه از بخشي به بخش ديگر، گذشته از تثبيت اقتصاد در سطح كلان به تنظيم بخشهاي اقتصادي نيز ميپردازند.
البته مقصود اين نيست كه رفتارهاي بانكها هميشه و در همه جا مثبت و قابل قبول بوده است، بلكه گاهي با سوقدادن پساندازهاي محدود مناطق محروم به مناطق پيشرفته و پساندازهاي كشورهاي جهان سوم به سمت كشورهاي پيشرفته، آن مناطق و كشورها را در دور فقر و عقبماندگي نگه داشتهاند. چنانكه بانكداري سنتي به جهت تبعيت از نظام بهره، موجب گسترش تضاد طبقاتي و عامل ورشكستگي خيلي از بنگاههاي اقتصادي است.
اينها و دهها نكته مثبت و منفي در پروندة بانكداري، نظام بانكي را به ابزار برندهاي تبديل كرده است كه اگر از آن صحيح استفاده شود، رشد و شكوفايي و استقلال سياسي و اقتصادي جامعه را بهدنبال دارد و اگر نسنجيده به كار گرفته شود نه تنها سودي ندارد بلكه فقر و عقبماندگي و مشكلات زيادي را به همراه خواهد داشت. بنابراين ضروري است اقتصاد دانان آزادانديش جهان از حيث نظري و عملي، توجه مجددي به اين امر خطير داشته به فكر طراحي نظامي كارا و عادلانه از بانكداري باشند.
اعتقاد نويسنده بر اين است كه بانكداري اسلامي با حذف بهره به عنوان متغيري «برون زا» از فعاليتهاي اقتصادي، مؤسسات پولي و بانكي را تغيير ماهيت داده و از بنگاههاي گردش وجوه و غيرحساس نسبت به عملكرد اقتصاد به عناصري «درونزا»، فعال و حساس در مقابل تحولات اقتصادي تبديل ميكند و بدين ترتيب با حفظ تمام امتيازات بانكداري سنتي، براي صاحبان پسانداز و سرمايهگذاران روشي انساني همراه با سود عادلانه و براي ممالك مقروض پيامي رهاييبخش دارد.
هدف از اين تحقيق اين است كه نشان دهد:
اولاً، به غم باور عدهاي كه هنوز هم نميتوانند به اقتصاد بدون ربا فكر كنند، بانكداري اسلامي الگويي عملي است.
ثانياً، حتي در جوامع غير مذهبي توجيه عقلايي داشته و در غالب موارد كاراتر از نظام بهره جواب ميدهد.
ثالثاً، در عصر حاضر كه خيلي از مؤسسات بانكي ربوي به جهت تنگناهاي اقتصادي مجبور به تعطيلي و ادغاماند، بانكهاي اسلامي هر چند با نام مؤسسات غير بانكي پا به عرصة وجود گذاشتهاند، روز به روز گسترش مييابند.
اين كتاب حاوي سه بخش مترتب بر هم است. بخش نخست نظري تحليلي بر كارنامة بانكداري ربوي دارد و با نگاهي به نحوة پيدايش و تكامل بانكداري، فعاليتهاي رايج بانكداري را بررسي و نقش آنها را در پيشبرد اقتصاد بيان ميكند، سپس به تبيين ماهيت حقوقي معاملات بانكي ميپردازد.
بخش دوم، نخست از ضرورت اقتصادي و شرعي تحول بانكداري ربوي سخن ميگويد سپس با معرفي كوتاهي از بانكداري بدون رباي جمهوري اسلامي ايران، به بررسي عملكرد آن پرداخته، نقاط ضعف و قوت آن را بيان ميكند و در پي جواب به اين سؤالات است كه آيا بانكداري بدون ربا در واقع هم بدون رباست؟ آيا بانكداري بدون ربا ميتواند انتظارات بانكي را برآورده كند؟ آيا بانكداري بدون ربا ميتواند اهداف نظام اقتصادي اسلام را تحقق بخشد؟
بخش پاياني با الهام از تجربيات عملي و نظري بانكداري سنتي و دقت در نقاط ضعف و قوت بانكداري بدون رباي ايران و ديگر الگوهاي بانكهاي اسلامي كشورهاي مختلف و با استفاده از طرحهاي پيشنهادي انديشمندان پولي و بانكي و اقتصاددان مسلمان، الگوي تازهاي از بانكداري اسلامي ارائه ميدهد كه در آن سعي شده است ويژگيهاي زير مورد توجه قرار گيرد:
-1 علاوه بر انطباق ظاهري با فقه اسلامي، حقيقتاً خالي از حاكميت نظام بهره باشد.
-2 براي فعاليتهاي بانكي خصوصاً تأمين سرمايه براي بخشهاي مختلف اقتصادي، كارايي لازم داشته باشد.
-3 مشكلات بانكداري بدون ربا را نداشته و براي اعمال سياستهاي پولي قابليت داشته باشد.
-4 در راستاي تحقق اهداف نظام اقتصادي اسلام باشد.
اين كتاب در پايان با مقايسه الگوي پيشنهادي با بانكداري سنتي و بدون ربا، تأثير هر يك را بر متغيرهاي اصلي اقتصاد چون سرمايهگذاري، توليد، اشتغال، توزيع درآمدها و ... بررسي ميكند.
شايان ذكر است اين كتاب با اضافات و ويرايش جديد بهزودي از طرف مؤسسه تحقيقات پولي و بانكي تجديد چاپ خواهد شد.
منبع : فصلنامه اقتصاد اسلامی - شماره 3
محور : اقتصاد اسلامی
يوسف قرضاوي / مترجم: نصرا خليلي
مصر يكي از كشورهاي اسلامي است كه مسئله ربا و بهرة بانكي در آن همواره به صورت جدي محل بحث و گفتوگو بوده است. از زمان شيخ محمد عبده، اساتيدي چون محمد رشيدرضا، شيخ محمود شلتوت و عبدالكريم خطيب با ارائه نظريههايي درصدد تجويز بهره بانكي برآمدند و در مقابل، بزرگاني چون محمد ابوزهره، يونس رفيقالمصري و انسالزرقأ با ارائه تحقيقات تفصيلي بهرة بانكي را همان ربا به شمار آوردند. مدتي استدلالهاي مخالفانِ بهره موجب شده بود محققان به جاي توجيه بهره درصدد طراحي بانكها و مؤسسات مالي بر اساس عقود اسلامي باشند تا اينكه در سالهاي اخير ارائه نظرية تفاوت بهرة بانكي و ربا از طرف استاد سيدمحمد طنطاوي مفتي مصر و طرفداري گروهي از ايشان، بحث ربا و بهره را دوباره در محافل علمي مصر زنده كرد. نوشتاري كه در ذيل ميآيد بخشي از كتاب جديد استاد يوسف قرضاوي از محققان برجسته اقتصاد اسلامي است كه در نقد نظريههاي مجوزين بهره نگاشته شده است.
>>>
ادامه مطلب
محور : امام (ره) و اقتصاد
ناصر جهانيان
مقدمه
تبيين رهنمودهاي بنيانگذار انقلاب، يكي از گامهاي اساسي در تداوم و تعميق نظام اسلامي ايران به خصوص در شرايط امروز جهان است. در آستانه قرن بيست و يكم تحولات گستردهاي را در زندگي بشر از جنبههاي مختلف شاهد هستيم؛ يكي از مهمترين جنبههاي اين دگرگوني، تحولي است كه در مورد نقش دولت در توسعه و توسعة اقتصادي پديد آمده است. بدين خاطر، بازبيني و ترسيم خطوط فكري سياسي - اقتصادي امام راحل در شرايط كنوني دربارة نقش دولت اسلامي در توسعه و توسعة اقتصادي اگر چه كار آساني نيست، اما قدمي مهم به شمار ميرود. هدف دولت اسلامي از ديدگاه حضرت امام همان هدف نهايي اديان آسماني يعني «توسعة معرفةا» است و قرار است انسان با همة ابعاد مادي و معنوياش ساخته شود، بنابراين، ماهيت دولت اسلامي با دولتهاي ديگر اعم از استبدادي، ليبرال و سوسياليست كه هدفشان حداكثر كردن رفاه مسئولين و كارمندان عاليرتبة دولت يا حداكثر كردن رفاه مادي جامعه است، تفاوت اساسي دارد.
>>>
ادامه مطلب
محور : اقتصاد
سخن نخست:
امام جعفر صادق (ع):
اِنَّ مِن بَقأِالمُسلِمينَ وَ بَقأِالا ِسلامِ اَن تَصِيرَالا َموالُ عِندَ مَن يَعرِفُ فِيهَا الحَقَّ وَ يَصنَعُالمَعرُوفَ وَ اِنَّ مِن فَنأِالا ِسلامِ وَ فَنأِالمُسلِميِنَ اَن تَصيِرَالا َموالُ فِي اَيدِي مَن لايَعرِفُ فِيهَاالحَقَّ وَ لاَيَصنَعُ فِيهَا المَعرُوفَ؛1
به درستي، بقاي مسلمانان و اسلام در اين است كه اموال، نزد كساني باشد كه حكم آن را ميدانند و ميتوانند درست از آن استفاده كنند، و همانا فناي اسلام و مسلمانان در اين است كه اموال آنان در اختيار كساني باشد كه حكم آن را نميشناسند و نميتوانند به روش صحيح از آنها بهرهبرداري كنند.
از مسائل مهم و مبهم در اقتصاد ايران، به ويژه در شرايط كنوني، مسئله استفاده از سرمايهگذاري خارجي است. گروهي از اقتصاددانان، خصوصاً كساني كه در عرصة مديريت و اجرا حضور دارند، گاه مشكلات موجود اعم از فقر، بيكاري، پايين بودن سطح درآمد ملي، تورم و ... را ناشي از نبود ارز خارجي، فقدان تكنولوژي مناسب و نبود اعتبار بينالمللي دانسته و حضور سرمايهگذاران خارجي را تنها راه حل ميشمارند. بر اين اساس، معتقدند بايد تمام موانع عقيدتي، ارزشي، قانوني و فيزيكي را از سر راه برداشت و با اعطاي انواع تخفيفها و امكانات، زمينه را براي حضور سرمايهگذاران خارجي فراهم نمود. براي نمونه، در يكي از مباحث طرح ساماندهي اقتصادي و برنامه سوم توسعه آمده است: «از آنجا كه اقتصاد ما اتكاي شديد به بخش نفت دارد، عدم ثبات درآمدهاي نفتي و نوسانات قميت نفت در بازار جهاني مشكلاتي را در تمامي زمينهها به ويژه بخش صنعت ايجاد نموده است، بنابراين ضرورت دارد راهحلهاي بلندمدت و شيوههاي كارآمدتري در زمينه تحصيل ارز و سرمايهگذاري جهت توسعه صادرات غيرنفتي، انتخاب شود و با توجه به محدوديت منابع و موقعيت رو به تزلزل نفت در اقتصاد جهاني، بايد متوجه شويم كه مدتزمان زيادي به پايان نقشآفريني نفت در توسعه اقتصادي ايران نمانده است». به جهت همين احساس ضرورت، در فرآيند تدوين طرح ساماندهي اقتصادي و برنامه سوم توسعه، لازم تشخيص داده شد به منظور خروج از تنگناي ارزي و با توجه به تجربه موفق بسياري از كشورهاي آسيايي، در جذب سرمايههاي ارزي به روشهاي غيراستقراضي، بر جلب سرمايهگذاري خارجي تأكيد بيشتري شود.
در مقابل، گروه ديگري از اقتصاددانان نهتنها هيچ ضرورت و مصلحتي براي سرمايهگذاري خارجي قائل نيستند، بلكه مدعياند اهداف و انگيزههاي مشوقان سرمايهگذاري خارجي را نه در تئوريها و نظريههاي اقتصادي كه در عرصههاي سياست، هنر و مديريت بايد جستوجو نمود. به اعتقاد اين گروه، برخي از مدافعان سرمايهگذاري خارجي، بيش از آنكه به آثار اقتصادي اين پديده نظر داشته باشند، شيفته ايدهها و آرمانهاي سياسي - اجتماعي سرمايهگذاران و فرهنگ وارداتي همراه سرمايهاند. در اين ميان، برخي ديگر ميكوشند هنرمندانه صيدي براي سفرة خود يا اقربا فراهم كنند و عدهاي ديگر كه در دوران تصديگري به جاي هنر مديريت، مديريت هنري دارند، هر روز با ارائه تحليلها و نقدها، برنامهها و عملكردهاي گذشته خود را بيآنكه از برنامهريز و مجري نام ببرند، نقد كرده و در طرح جديد، مشكل اصلي كشور را استفاده نكردن از سرمايهگذاري خارجي و عدم حضور شركتهاي چندمليتي ميدانند.
ما بي آنكه در مورد عقايد اين دو گروه اظهارنظر كنيم، معتقديم حال كه دولت، مجلس و مجمع تشخيص مصلحت نظام عزم بر جلب سرمايهگذاري خارجي دارند، توجه به چند نكته ضروري است:
-1 لازم است كميتهاي علمي از اقتصاددانان با گرايشهاي مختلف لكن مورد اعتماد تشكيل شده و پس از بررسي كافي نسبت به تكتك اهداف جلب سرمايهگذاري خارجي چون تأمين ارز، انتقال فنآوري و تكنولوژي، اعتبار و منزلت بينالمللي، به وجود آمدن فرصتهاي جديد مالياتي، گسترش بازارهاي داخلي، اتصال به بازارهاي بينالمللي، رشد سرمايهگذاري، اشتغال و گسترش رفاه عمومي، با توجه به شرايط كنوني اقتصاد ايران تصميم بگيرند.
براي مثال، اگر امروزه كمبود ارز مشكل اصلي صنعت بهويژه صنايع خودروسازي و الكترونيكي قلمداد ميشود و سرمايهگذاري خارجي تنها راه حل براي تأمين مالي پيشنهاد ميگردد، اين نكته نيز در نظر گرفته شود كه دولت با اينكه مجوز فروش 5/2 ميليارد دلار ارز داشته، نتوانسته است آن را به صنعتگران بفروشد.
شايد ايران تنها كشوري باشد كه در عين برخوردار بودن از مديران توليد باتجربه و مبتكر، نيروي انساني آماده كار و ارزان قيمت، ظرفيتهاي خالي توليد و اشتغال، و مازاد ارز، اقتصاددانان آن به بهانة كمبود ارز دنبال شركتهاي چندمليتي هستند. واقعيت اين است كه مشكل توليد و صنعت را نه در كمبود ارز بلكه بايد در مسائل ديگري چون قيمت بالاي ارز، نرخ بالاي سود بانكي، مقررات دستوپاگير توليد، مالياتها و عوارض گوناگون، نبود زيرساختهاي اساسي، نبود فرهنگ كار و تلاش و سياسي شدن بيش از حد مسئولان اجرايي جستوجو كرد.
-2 در كنار آثار مثبت سرمايهگذاري خارجي، پيامدهاي منفي آن چون وابستگي صنايع و اقتصاد كشور به سرمايههاي خارجي و متأثر شدن از تصميمهاي بيگانگان، پذيرفتن ضوابط و شرايط ديكته شده از سوي نهادهاي بينالمللي سرمايه و كنار گذاشتن برخي آرمانها و ... در افق برنامهريزي بلندمدت بررسي شود (بررسي هزينه - فايده).
-3 از ميان انواع سرمايهگذاريهاي خارجي، مصاديقي انتخاب شود كه آثار و نتايج اقتصادي و همچنين مسائل حقوقي آن با شرايط ايران سازگارتر باشد و به اين نكته توجه گردد كه چرا با اين همه تلاش گسترده در ساليان اخير، سرمايهگذاران خارجي تنها به نفت و گاز ايران چشم دوختهاند!
پينوشتها:
1. حر عاملي، وسائلالشيعه، ج 11، ص 521.
منبع : فصلنامه اقتصاد اسلامی - شماره 3
محور : اقتصاد
آيةا عبدا جوادي آملي
استقلال يا تبعيت معدن از زمين
هر زمين و سرزميني از حيث ملكيت، يا شخصي يا ملي و يا مكتبي است؛ زيرا آن زمين يا ملك شخص خاص است و در محدودة آن شخص قابل بهرهبرداري است؛ يا ملك ملت و حكومت است، مانند زمينهايي كه با جهاد اسلامي و قهر و غلبه بهدست آمده است؛ اين گونه زمينها كه با عنوان «اراضي مفتوح عنوة» از آن ياد ميشود، از آنِ مردم يك عصر نيست بلكه تا روز قيامت مالِ امت اسلامي است؛ و يا ملك مكتب است و جز مكتب احدي مالك آن نيست، مانند انفال كه تا روز قيامت از آنِ قرآن و عترت است.
در هر يك از اين زمينها گاهي معادني پديد ميآيد. آن معدن اگرچه ناگزير در يكي از اقسام سهگانه مزبور ظهور كرده، ليكن برابر اختلاف مباني در تبعيت يا استقلال معدن از زمين، دربارة مالكيت آن اختلاف نظر است. آراي مطرح در اينباره عبارت است از:
-1 معدن هر زمين تابع آن زمين است. بر اين مبنا، معدن به تبع زميني كه در آن ظهور كرده، يا شخصي يا ملي و يا مكتبي است. يعني اگر در زمين خصوصي افراد پديد آمده ملك شخصي است و مالك خصوصي دارد و چنانچه در زمين ملي ظهور كرد ملك آن ملت است و اگر در زمين انفالي پديد آمد ملك مكتب است.
-2 معدن، تابع زمين نيست بلكه داراي استقلال بوده، متمكني فرامكاني است. همان گونه كه وقوع برخي حوادث، در ظرف زمان به نحو قضية عينيه است، نه شرطيه، يعني گرچه در زماني خاص اتفاق ميافتد ليكن فرازماني است و متزمن و تاريخ مدار و در رهن آن زمان خاص نيست تا با گذر از نبش آن زمان ديگر نتوان در بارة آن داوري كرد، برخي رخدادها نيز كه در مكاني خاص اتفاق ميافتد مستقل است و آن متمكن رهن اين مكان نيست.
براين مبنا، معدن، خواه در زمين شخصي پديد آيد يا در زمين ملي، همچون زمينهاي مستقل در شمار انفال و ملك مكتب است.
-3 بين معادن در تبعيت يا استقلال، به لحاظ اندك يا انبوه بودن ذخيره و كمي يا فراواني ارزش آن فرق است و از اين رو بايد بين انواع آن در مالكيت اين گونه تفصيل داد كه: معادنِ جزئي، تابع زمين است و معادن كلي و عميق و انيق، استقلال دارد.
>>>
ادامه مطلب
محور : اقتصاد
سيدعباس موسويان
مقدمه
در آغاز بانكهاي مركزي همانند بانكهاي تجاري دنبال سود و منفعت بودند، لكن با گذشت زمان خصوصاً بعد از كنفرانس بروكسل ماهيت متفاوتي پيدا كردند. امروزه هدف اصلي بانكهاي مركزي حفظ منافع عمومي است و غيرانتفاعي عمل ميكنند و در صورتي كه درآمدي از عمليات بانك عايدشان شود به موجب قانون، پس از كسر هزينههاي جاري و استهلاكي و تأمين هزينة اندوختههاي قانوني و احتياطي و پرداخت ماليات بر درآمد، باقيمانده را به حساب دولت منظور ميدارند.
امروزه مهمترين مسئوليت بانكهاي مركزي براي تحقق منافع ملي، كنترل حجم پول و نقدينگي از طريق سياست پولي است.
>>>
ادامه مطلب