محور : امام (ره) و اقتصاد
يـكـى از ويـژگـى هـاى بـارز امـام خـمـيـنـى (ره )رعـايـت اعتدال اقتصادى در زندگى بود. جهت ارائه الگوى صحيح مصرف و تنظيم اقتصاد خانواده بر اساس ملاك و معيار اسلامى لازم است زندگى آن حضرت را از اين جهت مورد بررسى قرار داد كه در اين فصل به آن اشاره مى شود.
اعتدال در مصرف
يكى از شاخه هاى اعتدال در زندگى ، اصل ((اعتدال در مصرف )) است كه در زبان دين از آن به ((صرفه جويى )) و ((قناعت )) نيز تعبير شده است .
قرآن كريم از آن به عنوان يكى از صفات عبادالرحمن (بندگان خاص خدا) ياد مى كند:
((وَالَّذينَ اِذا اَنْفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَ لَمْ يَقْتُرُوا وَ كانَ بَيْنَ ذلِكَ قَواماً))
آنان (بندگان خاص خدا) كسانى هستند كه چون انفاق مى كنند نه زياده روى نموده ونه سختگير هستند، بلكه ميان اين دو حد وسط را برمى گزينند.
هـنـگـامـى كـه امـام صـادق (ع )ايـن آيـه را تـلاوت مـى كـرد بـراى تـبـيـيـن ((اعتدال در مصرف )) مشتى سنگ ريزه از زمين برداشت و محكم در دست گرفت و فرمود: ((اين همان اقتار و سختگيرى است .)) سپس دست خود را گشود كه همه آن به روى زمين ريخت و فرمود: ((اين اسـراف اسـت .)) بـار سـوم ، مـشت ديگرى برداشت و دست خود را كمى گشود، به گونه اى كه مـقـدارى فـروريـخـت و مـقـدارى در دسـتـش بـاقـى مـانـد و فـرمـود: ((ايـن هـمـان قـوام و اعتدال است .))
هـمـچـنـيـن شـخـصـى از امام رضا(ع )پرسيد كه ، چه مقدار خرجى بر خانواده مجاز است ؟ حضرت فـرمـود: ((حد بين دو حرام )) عرض كرد دو حرام كدام است ؟ من آن را نمى شناسم ، فرمود: ((مگر نـمى دانى كه خداوند اسراف را حرام كرده و سختگيرى را نيز حرام كرده است ؟)) پس آيه فوق را تلاوت كرد.
سعدى پيرامون ميانه روى در خوردن و آشاميدن چنين سروده است :
نه چندان بخور كز دهانت برآيد
نه چندان كه از ضعف جانت برآيد
حـضـرت امـام خـمـيـنـى (ره )كـه در هـمـه ابـعـاد زنـدگـى بـه خصوص زندگى فردى ، نمونه كـامـل و سـرآمـد اهـل زمـان خـود بـود. از ابـتـداى جـوانـى كـه روح خـود را از سـرچـشـمـه زلال معرفت سيراب مى كرد، به اين مساءله توجه داشت از سويى به صرفه جويى و پرهيز از اسراف به عنوان يكى از تعاليم مهم اسلام ، اعتقادى راسخ داشت و توجه به آن را سرلوحه زندگى معيشتى خود قرار داد. از طرفى نيز در زندگى سختگير نبود.
منبع : كتاب امام و روش زندگي