تاريخ : جمعه 19 فروردین 1390 | 1:41 PM | نویسنده : قاسمعلی
محور : مصباح 90 - تبیین بیانات رهبرانقلاب در بارگاه رضوی
افزایش بهرهوری با حرکت جهادگونه
«من به مسئولان کشور توصیه میکنم که در زمینهى اهمیت ارتقاء سهم بهرهورى در رشد اقتصادى کشور با مردم حرف بزنند؛ بگویند ارتقاء سهم بهرهورى در رشد اقتصادى کشور و همچنین کاهش فاصلهى درآمدى دهکهاى بالا و پایین جامعه چقدر اهمیت دارد. این فاصلهها و شکافها مطلوب مانیست؛ اسلام این را نمىپسندد.»
گروه اقتصادی برهان؛ «من به مسئولان کشور توصیه میکنم که در زمینهى اهمیت ارتقاء سهم بهرهورى در رشد اقتصادى کشور با مردم حرف بزنند؛ بگویند ارتقاء سهم بهرهورى در رشد اقتصادى کشور و همچنین کاهش فاصلهى درآمدى دهکهاى بالا و پایین جامعه چقدر اهمیت دارد. این فاصلهها و شکافها مطلوب مانیست؛ اسلام این را نمىپسندد.» برای تبیین این بخش از فرمایشات مقام معظم رهبری در جمع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی اما رضا(علیه السلام)، با «لطف الله فروزنده» به گفتوگو نشستهایم.
- مقام معظم رهبری در بخشی از بیانات خود در بارگاه ثامنالحجج (علیه السلام) به چند مورد در راستای حرکت جهادگونه اشاره کردند که یکی از آنها بیان « اهمیت ارتقای سهم بهرهوری در رشد اقتصادی کشور» بود. بهرهوری چیست و چه اثراتی بر اقتصاد کشور دارد؟
بر اساس سند چشمانداز، ما باید قطب اول اقتصادی در منطقه باشیم، از نظر علمی اول باشیم و هویت اسلامی-ملی را شکل دهیم و جنبهی الهامبخشی داشته باشیم.
الآن کشور ما در زمینهی فنآوری اطلاعات و فنآوریهای جدید و نوین و تولید علم گامهای بسیار خوبی برداشته و چه بسا زودتر از زمان مقررشده در چشم انداز به حد مدنظر برسیم. در بحث هویت اسلامی-ایرانی هم الآن شاهدیم که در منطقه جنبهی الهامبخشی ایران ایجاد شده و طبیعتا اگر بخواهیم به محور سوم –قطب اول اقتصادی- برسیم باید دو نکته را در نظر بگیریم:
اول اینکه رشد سرمایهگذاری همراه با عدالت را افزایش بدهیم؛
دوم افزایش بهرهوری داشته باشیم.
در حقیقت بهرهوری به این معناست که ما بتوانیم اثربخشی و کارآیی سیستم را افزایش داده و از منابع، امکانات و ظرفیتهای موجود، حداکثر استفاده را بکنیم. بدون شک کشور ما هم از نظر منابع انسانی و هم از نظر منابع طبیعی دارای امکانات بسیار فراوانی است وسیستمها و روشهای ما، بهینه نیستند و لازم است که در آنها تغییر ایجاد شود.
خوشبختانه گامی که در راستای هدفمند کردن یارانهها برداشته شد، گام بسیار بلند و قابل قبولی در جهت بهرهوری و اصلاح الگوی مصرف بود و طبق فرمایش قام معظم رهبری لازم است که امسال اقدامی جهادی کنیم تا بتوانیم بهرهوری را بالا ببریم.
بهرهوری یک معنای عام دارد؛ از رفتار فردی، رفتار گروهی، رفتار خانوادهها، رفتار سازمانها، رفتار جامعه تا.. که چه بخش تولیدی و چه بخش دولتی، وخصوصی باید رعایت کرده و بتوانند کارآیی خود یعنی «نسبت ستادهها به دادهها» را بالا ببرند و در عین حال اثربخشی و کیفیت را هم مدنظر داشته باشند. بهطور معمول، ما به عنوان کشوری که امروزه در خارمیانه قطب هستیم، اگر بخواهیم در زمینهی اقتصادی جایگاه ویژهای داشته باشیم و صادرات غیرنفتی را افزایش بدهیم، باید استانداردها و قدرت رقابتی را افزایش بدهیم و این ممکن نیست الا با بهرهوری.
هرچه بتوانیم از امکانات موجود بیشتر استفاده کنیم و برنامهریزی بهتری داشته باشیم، امکان رشد اقتصادی بیشتر فراهم میشود و به عبارت دیگر در کوتاهمدت، نتیجه میدهد.
- نسبت میزان بهرهوری با رشد اقتصادی چیست؟
کاملا نسبت مستقیم دارند و اهمیت بهرهوری از بحث سرمایهگذاری بیشتر است. برای رشد اقتصادی دو راهکار وجود دارد:
یکی افزایش سرمایه است؛
یکی افزایش بهرهوری است که اولویت و امکان بیشتری دارد.
هرچه بتوانیم از امکانات موجود بیشتر استفاده کنیم و برنامهریزی بهتری داشته باشیم، امکان رشد اقتصادی بیشتر فراهم میشود و به عبارت دیگر در کوتاهمدت، نتیجه میدهد؛ اما رشد سرمایهگذاری نیاز به زمان دارد و وقتی شما امکانات موجود را با یک تغییر روش ونگرش بهینه، استفاده کردید، میتوانید تحولی در استفاده از منابع ایجاد کنید.
خوشبختانه مهمترین رویکرد دولت نهم و دهم عدالت بود؛ سفرهای استانی، توزیع امکانات در مناطق محروم، ایجاد اشتغال، مسکن روستایی، توسعهی امکانات، بیمهی مردم و... حرکت به سمت عدالت است ولی ما تا رسیدن به حد مطلوب عدالت فاصله داریم.
- یکی دیگر از نکاتی که رهبر انقلاب به آن تأکید داشتند، کاهش فاصلهی درآمدی دهکهای بالا و پایین جامعه است؛ راهکار عملی نیل به این هدف چیست؟
همانطور که میدانید اقتصاد جهانی رسیدن به توسعه را هدف قرار داده؛ اما در کشورما طبق فرمایش مقام معظم رهبری، الگوی اسلامی ایرانی و عدالت و پیشرفت، هدف ارتقای اقتصادی قرار داده شده است. اصولا توسعه باید در خدمت عدالت باشد و مفهوم عدالت این است که شکاف طبقاتی کاهش پیدا کرده و در جامعه همه بتوانند از ظرفیتها استفاده کنند.
برای اینکه بتوانیم روز به روز میزان اعتماد عمومی را بیشتر بالا ببریم، نشاط و انگیزه ایجاد کنیم، باید فقر و شکاف طبقاتی را ازبین ببریم، این مهمترین گام در جهت عدالت است و باید بهطور جدی به آن توجه کرد.
خوشبختانه مهمترین رویکرد دولت نهم و دهم عدالت بود؛ سفرهای استانی، توزیع امکانات در مناطق محروم، ایجاد اشتغال، مسکن روستایی، توسعهی امکانات، بیمهی مردم و... حرکت به سمت عدالت است ولی ما تا رسیدن به حد مطلوب عدالت فاصله داریم. البته یکی از اهداف اصلی هدفمند کردن یارانهها، ایجاد عدالت است که از طریق آن، شکاف درآمدی دهکها کم میشود. برنامهی «اصلاح سیستم مالیاتی» دولت هم گام بسیار مهمی در جهت کاهش فاصلهی دهکهای پایین وبالای جامعه است.
با تشکر از اینکه وقت خود را در اختیار برهان قرار دادید.