تاريخ : جمعه 19 فروردین 1390  | 1:44 PM | نویسنده : قاسمعلی

محور  : اقتصاد جهان

بحران‏های مالی جهان نشان داد؛ اقتصاد آمریکا درآستانه‏ی سقوط قراردارد. به گفته‏ی اغلب کارشناسان سقوط قطعی است، اما حالا باید کمی صبر کرد. این بار نشانه‏های سقوط اقتصاد ایالات متحده در شورش‏های کارگری نمایان شده است. اتحادیه‏های کارگران قرار است در هفته‏های آینده با برپایی تجمعات، اعتراض خود را به اقتصاد لیبرال نشان دهند.

گروه اقتصادی برهان/ سعید عباس زاده؛ پس لرزه‏های بحران اقتصادی دنیا هنوز در آمریکا، ادامه دارد. «باراک اوباما» سال 2009 در حالی سکان ریاست جمهوری این کشور را برعهده گرفت که مهمترین اقدام اقتصادی وی تزریق حدود 800 میلیارد دلار به بدنهی بیمار اقتصاد کشورش بود. وی در برهه‏های مختلف از ایجاد شغل و احیای اقتصاد دم میزد اما در هفته‏های گذشته ایالت‏های مختلف برای کاهش هزینه‏های خود به تصویب لوایحی روی آورده‏اند که حقوق کارگران را کم کرده و زمینهی بیکاری هزاران نفر را فراهم می‏کند.

 

«اسکات واکر»، فرماندار جمهوریخواه ایالت ویسکانسین چندی پیش لایحهای را از تصویب مجلس ایالتی گذراند که براساس آن حقوق اتحادیه‏های کارگری و کارکنان بخش دولتی کاهش می‏یابد. این قانون جدید اختیارات اتحادیه‏های کارگری را کم کرده و حقوق و مزایای بخش اعظمی از کارکنان دولت را کاهش می‏دهد. اقدام واکر در شرایطی صورت گرفت که بحران اقتصاد جهانی تبعات گسترده‏ای داشت که به بیکاری و فقر هزاران آمریکایی منجر شد. قانون تازهی ویسکانسین افزون بر اینکه ضربهی دیگری به اقتصاد آمریکا می‏زند جنگ داخلی دموکرات‏ها و جمهوریخواهان را نیز شدت میبخشد و اضطراب تازه‏ای به جامعهی آمریکایی وارد میسازد.
 
 در هفته‏های گذشته صدها هزار نفر از مردم خشمگین ایالت ویسکانسین، آیداهو و ایالت‏های دیگر در اعتراض به این قانون و احتمال تصویب قوانین مشابه تظاهرات‏های پیوسته و چند روزهای برگزار کردند و شعارهایی علیه واکر و حامیان این قانون سردادند. مردم و اتحادیه‏های کارگری مصمم هستند 4 آوریل(15فروردین) تظاهرات سراسری گسترده‏ای علیه اینگونه قوانین تبعیض‏آمیز برگزار کنند. در ایالت ویسکانسین مردم همپیمان شده‏اند که تا زمان برکناری واکر، جنبش خود را سر پا نگاه دارند. قرار است ایالتهای کالیفرنیا، نیوجرسی و ایندیانا هم به صف معترضان بپیوندند.
 
در پشت پردهی اقدام واکر اهداف سیاسی نهفته است. به عبارت دیگر وی معیشت مردم را قربانی برنامه‏های سیاسی و انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 کرده است. او بیمه و مزایای پلیس و مأموران آتش نشانی را برای جلب حمایت آنها در انتخابات آینده تغییر نداده اما در حق بعضی دیگر تبعیض قائل شده و نمایندگان دموکرات را علیه خود شورانده است. اقدام واکر در ظاهر به منظور کاهش بودجه در این ایالت بوده اما تبعات آن بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2012 تأثیر می‏گذارد و دموکراتها و جمهوریخواهان را درگیر نبردی سیاسی و اقتصادی میکند. واکر سعی کرده تا از راه قانون خود رؤسای شرکتهای بزرگ، مقامهای فشرده فدرال، ایالتی و رهبران دموکرات و بهویژه جمهوریخواه کارگران را از حق چانه زنی گروه و دیگر مزایای کاری آن محروم کنند و آنان را به دوران دشوار کارگری در قرن نوزدهم باز گردانند. در واقع، در این قانون سعی شده تا عواقب وخیم بحران اقتصادی که بیش از همه به مردم ضربه زد بار دیگر به قشرهای ضعیف و معمولی جامعه تحمیل شود. این مسأله نتیجهی مستقیم سیاستهای لیبرالی است که به رغم ادعای دفاع از حقوق کارگران، در مواقع بحرانی چهرهی حقیقی خود را نشان می‏دهد که به کاهش دستمزد و مزایا، هزینههای اجتماعی کمتر، حذف مستمریهای بازنشستگی و کاهش نرخ مالیاتها برای شرکتها و اقشار مرفه جامعه، روی می‏آورد. به باور نظریه پردازان لیبرالیسم اقتصادی، اکنون دوران ریاضت اقتصادی برای کارگران است و آنان باید لطماتی را که بر صاحبان سرمایه وال استریت وارد شده تحمل کنند.
 
هر یک از ایالتها قصد دارند طرح‏های خاص خود را ارایه دهند اما نتایج همهی این برنامه‏های متنوع، یکسان است. در نتیجهی این تصمیمات دولتهای ایالتی و فدرال، مالیات در سراسر آمریکا بهویژه برای کارگران افزایش می‏یابد. همزمان با آن، مزایای کارگران قطع شده و علاوه بر محدود شدن پرداخت‏ها، مراقبت‏های بهداشتی و بازنشستگی نیز تحت تأثیر قرار گرفته است. تمامی این ترفندها و دسیسههای لیبرالی تنها شاغلان کم درآمد در بخش‏های عمومی و خصوصی را نشانه می‏گیرند تا فقط آنان بار مدیریت نادرست و رانت خواری‏های شرکت‏های بزرگ و سیاستمداران و نقصانهای اقتصاد لیبرال و نئولیبرال را به دوش بکشند.(*)
 

 

 

*سعید عباس زاده،پژوهشگر/ انتهای متن/




نظرات 0